Мнения Daily - Колко кила е Лозан Панов

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд

Мнения Daily - Колко кила е Лозан Панов

И още: Регулаторите се превърнаха в центрове за влияние; Тръмп превърна Меркел в обединител на Европа

8117 прочитания

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Да си полуизяден картоф е много по-добре, отколкото да те обявят за соросоид.

Диетология

Колко кила е Лозан Панов

От коментар на Людмил Тодоров в mediapool.bg.

"Ти да не си сто кила!" Целта на този израз е да постави на мястото му всеки, който надценява своите възможности. Но защо като критерий са използвани килограмите? Означава ли това, че ако тежиш сто кила, и твоите възможности са по-големи?

В примитивните общества, като например в съвременна България, този критерий е напълно валиден. Вземете председателя на Касационния съд Лозан Панов, който няма сто кила, а се държи като човек, който има. Това скандално разминаване поражда недоумение и дори гняв сред онези, които имат сто кила и чиито възможности съответстват на килограмите им. В случая говоря за възможностите, гарантирани от техните постове – главен прокурор, премиер, депутат от ДПС и куп дебеловрати издатели на жълти вестници.

Наскоро гледах по телевизията как един бивш министър на културата, който със сигурност има сто кила, обясняваше на една неопитна репортерка, че всички беди в държавата идват от соросоидите. На мен лично Лозан Панов ми прилича на соросоид, а това, че няма сто кила, го прави още по-подозрителен. Той е една беда за държавата, чиито институции си го подхвърлят като горещ картоф.

Дори най-горещите картофи рано или късно изстиват. Чух как в едно интервю Лозан Панов каза, че той е един от последните, които говорят за състоянието на съдебната система в страната, и ако млъкне, ще настъпи тишина. Тишината, и въобще рахатът, е предпочитана почва за картофите в България. В тази глинеста почва невинаги има достатъчно влага, вярно, пълно е с колорадски бръмбари, които изяждат картофите, но все нещо остава, нали? Да си полуизяден картоф е много по-добре, отколкото да те обявят за соросоид.

И се питам, защо колегите на Лозан Панов в огромното си мнозинство мълчат? Нали уж преди време го подкрепиха? Питам се още защо гражданската подкрепа за неговите усилия е толкова мижава? И си отговарям така: Лозан Панов няма сто кила. Ако имаше, шансовете му щяха да се увеличат драстично. В България хората вярват и подкрепят от стокилограмовите нагоре.

В момента в НДК се провежда Пролетният панаир на книгата. Искам да използвам случая и да призова господин Панов в никакъв случай да не ходи на този панаир, а да посети някоя добре заредена месопродавница и да си купи вратни пържоли. И да вземе да хапне. Времето е разделно – едни четат, други ядат. На господин Панов са му нужни повече килограми. Колкото повече, толкова по-добре.

Желая му успех от все сърце. И изпитвам огромно възхищение към него.

------------

Активността им е пропита с обществено недоверие поради съмненията в качествата на ръководствата им.

(Не)зависимите държавни органи

Регулаторите се превърнаха в центрове за влияние

От коментар на Теодор Славов от Български институт за правни инициативи (БИПИ) за "Дневник"

Българинът най-много желае да спечели пари, търкайки картончета, но повече желае да го назначат на държавна служба. Ако пък тя е ръководна позиция в държавен регулаторен, надзорен или контролен орган, си е направо джакпот. Защото "да си на мандат" в някой от тях означава, че си се включил във финансовите потоци на канализиране на партийно-политическо влияние, упражнено при назначаването.

Нито един формално независим държавен орган в най-новата ни история не е запомнен с действия за укрепване на демократичната институционална инфраструктура. Напротив, активността им е пропита с обществено недоверие поради съмненията в професионалните и моралните качества на ръководствата им. Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисия за финансов надзор, Българска народна банка, Инспекторат към Висшия съдебен съвет, Комисия за енергийно и водно регулиране... Изброените са сред най-важните държавни органи, натоварени с отговорността да регулират цели обществени сектори и системи, а в ръцете им е предоставено управлението на милиарди левове. Народното събрание избира изцяло или частично висшия мениджмънт на тези органи.

В Правилника на 42-ото НС съществуването на процедура за избора им беше пожелателно, а в 43-ото и 44-ото НС тя стана задължителна. Това обаче не направи провеждането на изборите по-прозрачни и състезателни, защото самата процедура е формална, повърхностна и се занимава предимно със срокове, които обаче също не се спазват от Народното събрание. Понякога дори се изпреварват. Така например кандидат си беше извадил свидетелство за съдимост за конкретната позиция, преди въобще ресорната парламентарна комисия да беше стартирала процедурата.

Народното събрание има богат опит в грубото погазване на демократичния принцип за мандатността, когато се отнася до регулаторите. Членовете на тези органи или предсрочно се сменят, или се оставят на позицията си извън мандат. Две години и половина бившата председателка на Инспектората на Висшия съдебен съвет заемаше поста извън мандат. Мандатът на Комисията за регулиране на съобщенията е изтекъл през 2015 г., а този на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори - през 2016 г.

Остава да гадаем защо не са започнали процедури за избор на тези органи: вероятно ръководствата не създават проблеми и колаборират добре с всяка власт или договорка не е била възможна в рамките на мандатите им и затова се изчакват по-добри политически времена.

------------

Тръмп подритва най-голямата геополитическа инвестиция на САЩ след Втората световна война.

ЕС и САЩ

Тръмп превърна Меркел в обединител на Европа

От коментар на Веселин Желев в неговия личен блог jelev.info

Ако Ангела Меркел в момента има голям международен приятел, това е Доналд Тръмп. Враждебните му към германците туитове могат да й помогнат да си върне изгубената популярност и с повече увереност да се запъти към четвърти мандат на изборите през септември.

Президентът на САЩ дарява германската канцлерка с консолидираща заплаха. На среща с лидерите на ЕС миналия четвъртък той се оплака от германския излишък в търговията със САЩ, особено в тази с автомобили. После се скара на европейските си съюзници, че не заделят достатъчно пари за отбрана. След това отказа да препотвърди ангажимента на САЩ към тяхната сигурност, нарушавайки 68-годишна традиция. А днес в любимия си туитър посочи поименно кой в Европа го дразни най-много: "Имаме МАСИВЕН търговски дефицит с Германия, освен това те плащат МНОГО ПО-МАЛКО, отколкото би трябвало, за НАТО и военните. Много лошо за САЩ. Това ще се промени."

С политиката си на бюджетна строгост и на отворени за миграцията врати Меркел разедини страната си и Европа. Със заплашителния си тон и фолклорните си представи за трансатлантическата връзка Тръмп й поднася златна възможност да стане отново обединителка на германците и на европейците – срещу един невеж и арогантен Вашингтон, захвърлил историческо единство, градено върху принципи и ценности, заради тесногръдо разбиран търговски интерес.

Меркел, която прецизно мери думите си, сега има шанс да покаже дълго липсващото лидерство в ЕС, като заяви: Европа – първо. Тя го каза по-меко миналата неделя в Мюнхен, без обаче да крие фрустрацията си от общуването с Тръмп на срещите на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Таормина, Сицилия: "Мога само да кажа, че ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в нашите собствени ръце, разбира се, в приятелство със САЩ, в приятелство с Великобритания и като добри съседи навсякъде, където това е възможно, с други страни, дори с Русия. Времената, в които можем напълно да разчитаме на други, изглеждат свършили, както почувствах предишните няколко дни."

Отчуждена Америка и напускаща ЕС Великобритания разчистват пътя на Германия с избралата подчертано проевропейски президент Франция да поведат ЕС ускорено към двата му стратегически проекта – по-дълбока икономическа интеграция и обща отбрана. Те щяха да изглеждат много по-далечни и трудно постижими за европейците, ако можеха, както досега, да се облягат безгрижно на американското рамо.

Да си полуизяден картоф е много по-добре, отколкото да те обявят за соросоид.

Диетология


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  "В примитивните общества, като например в съвременна България, този критерий е напълно валиден."
  Що нещо е изписал този за тоя, дето клати гората! Нали сме "примитивно общество", защо се хаби напразно?

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Е браво този път. Много се смях. Най-накрая позитивен поглед върху негативни неща (:
  Поздравявам г-н Тодоров и г-н Славов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал