Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
12 юни 2017, 18:57, 4319 прочитания

Мнения Daily - "Спети" по всички линии

И още: Вертолетите като магистралите; Защо популистите са автократи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily: За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

И още: акциите на прокуратурата в ДАИ

18 юни 2017

Стенограмата за КТБ: Добре, че някак се размина

Разговорът при президента през 2014 г. разкрива малко за банковата криза, и много за това как хаотично се управлява държавата

10 юни 2017

Продължаваме напред без Тръмп

Абдикацията на САЩ от климатичното споразумение отваря поле за увеличаване на влиянието на Китай и сближаването му с Европа

9 юни 2017

Милиард и половина въпроси

Изборът на нови изтребители

5 май 2017
Стенограмата за КТБ

"Спети" по всички линии

От текст на Даниел Смилов за "Клуб Z"

За прочелите стенограмата "КТБ" изводът е, че срещата на българските политици не се е състояла в президентството, а на Марс. Марсианци, незнаещи нищо, биха могли спокойно да проведат дори и по-информиран разговор по темата. Впечатлението, което добиваме, е, че се е случило природно бедствие, непредсказано и от Емо Чолаков; Делян Пеевски и Цветан Василев не съществуват; България няма прокуратура - има само ДАНС, макар те да са "смешници" по думите на Борисов; прокуратурата няма участие във влизането на ДАНС в КТБ (или по-точно в офисите на основния й акционер, който или не съществува, или няма име); ГЕРБ и ДПС изглеждат "спети" по всички въпроси; основните решения не са взети на тази среща.

Това е пейзажът от Марс, който стенограмата рисува. За тези, които по това време бяхме на Земята, той повдга следните въпроси:- Какво кара основните политици да забравят лицата Пеевски и Василев по време на срещата?;

-
Какво кара амнезията по отношение на Пеевски да продължава и до днес?;

-Защо прокуратурата и нейният началник не са споменати като "господар на разследването" и ? защо амнезията за ролята на прокуратурата продължава и до днес?;

-Защо Борисов пазеше дълго време шефовете на ДАНС и дори уволни Вучков, за да не се раздели с тях?;

- Защо след като все пак бяха уволнени, отговорността за действията им не бе споделена и от "господаря на разследването" – прокуратурата и нейния началник?;


- Защо ВСС не проведе никакво сериозно разследване на действията на прокуратурата в случая?;

- Защо не се потърсиха по-сериозни форми на отговорност на прокуратурата по време на конституционните поправки от 2015 г.?;

- Защо голяма част от УС на БНБ бяха преназначени, въпреки най-сериозния провал в банковата система от 1996-1997 г. насам?;

- Защо КФН запази ръководството си след идването на ГЕРБ на власт?


Най-куриозното в цялата ситуация е твърдението на БСП, че едва ли не те са се държали най-адекватно като са предотвратили "банковата ваканция". От тази стенограма подобно нещо не личи. A и да oбвиняваш някого, че е обсъждал подобни идеи в сериозна криза е по принцип несериозно. Изобщо плъзгането по плоскостта "кой предотврати банковата ваканция" отклонява вниманието от въпросите по-горе.

А най-тревожното е твърдият консенсус на основните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, да се мълчи и шикалкави. Всъщност, нежеланието за отваряне на стенограмите се мотивира точно от този консенсус, макар Плевнелиев да има аргумент, че пълната прозрачност на срещите при него би ги обезсмислила.

Да видим дали втората стенограма ще отговори на тези въпроси. Да напомним, че има съдебно решение тя да се разкрие. Президентът няма право на преценка дали да спази решението или не – ако го наруши, това формално може да бъде и основание за импийчмънт, като погазване на принципа на правовата държава.
Та да изчакаме и вестите от Земята, ако има такива.
Скъпо хоби

Вертолетите като магистралите

От коментар на Красимир Грозев в webcafe.bg

"И понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. 50 млн. колкото са коледните надбавки за пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно, защото всяка сутрин показвате хора, които искат да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата, другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми, други поставят проблеми, свързани с пенсиите..."


Някой някога бил казал, че ако работиш това, което обичаш, няма да ти се налага да работиш никога. Един вид, ще ти плащат да си упражняваш хобито. Във въоръжените ни сили работят около 35 000 души. Трудно е да се каже дали всички те обожават работата си, но ако слушаме премиера Борисов, когото цитираме по-горе, всички тези хора са заети с упражняване на хоби. Дали тяхното, дали нечие друго - не става ясно. И не само това, че го упражняват, но го правят и със скъпи играчки - пак според министър-председателя.

В отношението на премиера Борисов към отбраната също няма нищо ново. Ако влезем в любимата инфраструктурна тема на премиера, то вертолетите са като магистралите - даваме луди пари, за да ги получим, но ако не ги поддържаме, отиват на боклука.

Премиерът смята армията за хоби със скъпи играчки. Военният министър замазва трагичната ситуация с героични приказки за българския войник. Обществото обаче трябва да знае, че ако стане нещо - независимо дали е природно бедствие, терористичен акт или война, то трябва да разчита на помощта на добре обучени професионалисти, а не на някакъв хоби-клуб на измъчена държавна издръжка.
Не могат иначе

Войнствената некомпетентност и автокрацията са двете страни на една и съща монета.

Фотограф: Yuri Gripas
Защо популистите са автократи

От статия на Маша Гесен в "Ню Йорк таймс"

Може ли един автократ да стане за присмех? Може ли демокрацията да бъде унищожена от някого, който има само най-бегла представа какво означава тази дума? Може ли пълната некомпетентност да хвърли света в катастрофална война?

Не обичаме да си представяме нещата така. Представяме си злодеите на историята като страхотни стратези и брилянтни майстори на ужаса. Защото научаваме за тях от историческите книги, които със задна дата придават логика на събитията и ги правят да изглеждат планирани. Внася се предубеждение в картината - ако историческо събитие е шокираща разруха, то и личността зад него би трябвало да е някакво чудовище.

Внимателният прочит на свидетелствата от съвременници разкрива, че и Хитлер, и Сталин са стъписвали с ограничени възможности, образование и въображение, както и с некомпетентността си в управлението. Противно на популярната представа, те не са били политически майстори. Не, техният възход в един плашещо сложен свят се дължи на това, че са притежавали бруталния инструмент на невежеството.

Мнозина американци си представят, че Путин е брилянтен стратег, опитен таен агент, превърнал се в популярен лидер. Като човек, прекарал години в изучаване на Путин, както и като един от малцината журналисти, разговаряли с него без предварително договорен сценарий, мога да ви уверя, че той е зле образован, слабо информиран и нелюбопитен мъж, но с изключително непропорционална амбиция.

Най-много го вълнува ролята му на световната сцена и по руската телевизия. Независимо дали участва на среща на върха, пилотира самолет или кара мотопланер с ято сибирски жерави, той на първо място се интересува от спектакъла на властта.

В последните месеци американците трябваше да свикнат с президент, който смята, че политиката се състои от това да демонстрира, че всичко зависи от него. Сходството не е случайно (и не е резултат от руско влияние). Отхвърлянето на сложността на съвременната политика, както и на сложността на съвременния бизнес и на модерния живот като цяло е в основата на привлекателността на популизма.

Доналд Тръмп - първият президент на САЩ без опит в политиката или армията, се кандидатира с платформа, която хулеше опитните хора в обществото. Посланието му беше, че всеки с опит в политиката е корумпиран участник в системата и поради това най-квалифициран за промяна е този, който няма опит.

Тръмп често обявява убеждението си, че президентството трябва да е работа с елементарни решения и ясни жестове. Поради това по време на кампанията, както съобщиха медиите, попитал съветника си по външна политика защо са им на САЩ ядрени оръжия, "ако не можем да ги използваме". По същата причина след пускането в Афганистан на "майката на всички бомби" той говореше, че на военните трябва да се предостави "тотално право да действат" - защо да усложняваме процедурите и да ограничаваме генералите?

По същата причина Тръмп уволни и Джеймс Коми, директора на ФБР. Коми досаждаше и Тръмп, най-могъщият мъж на планетата, искаше да го разкара. В последвалите интервюта той демонстрира пълно неразбиране защо медиите и хората с влияние във Вашингтон настояваха да му създадат толкова усложнения след един толкова елементарен акт като да уволниш служител.

Тръмп има защо да е ядосан на предшествениците си - ако не бяха направили нещата толкова сложни, държавата с най-големите бомби в света щеше да доминира над всички останали и нямаше да се занимава с безкрайно сложните отношения с тях и помежду им. САЩ щяха да се ръководят като корпорация - с началници и подчинени. Така се появяват автокрациите. Настояването на Тръмп за простота на управлението го принуждава да управлява като автократ. Войнствената некомпетентност и автокрацията не си противоречат. Те са двете страни на една и съща монета.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа 2 Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа

И още: Президентското вето, което освети дружбата на Борисов и Пеевски; Ако продам залеза...

22 фев 2018, 1007 прочитания

Мнения Daily - Много нерви, огромно его и все по-фасадни институции 3 Мнения Daily - Много нерви, огромно его и все по-фасадни институции

И още: Да наричаме Народния съд правосъдие е гавра с паметта; Нямаме памет, затова сме лесни за манипулации

21 фев 2018, 3015 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Битката за последното общо нещо

И още: За третия мандат на Путин - Народен фронт срещу върхушката

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете