Мнения Daily: Задкулисието вика "Дръжте задкулисието"

И още: "Твърд" или "мек" Brexit?

Медийната империя на Пеевски нарече "маските на задкулисието" всички, които противостоят на мафията, олицетворявана от сливането на властите в България
Медийната империя на Пеевски нарече "маските на задкулисието" всички, които противостоят на мафията, олицетворявана от сливането на властите в България    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Медийната империя на Пеевски нарече "маските на задкулисието" всички, които противостоят на мафията, олицетворявана от сливането на властите в България
Медийната империя на Пеевски нарече "маските на задкулисието" всички, които противостоят на мафията, олицетворявана от сливането на властите в България    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

От текст на Петя Владимирова за "Дневник"

Рейдърството на думите е брутално оръжие в боя, който се води срещу всеки, осмелил се да посочи с пръст мафията

Едната от предизборните брошури на медийната империя на Пеевски се казваше "Маските на задкулисието". И в нея се визират всички, които противостоят на мафията, олицетворявана от сливането на властите в днешна България. Тези, които не спираме да задаваме въпроси след "Яневагейт" и "ЦУМ-гейт", и то публично, ясно, директно - бяхме наречени задкулисие, моля ви се.

Думата "задкулисие" е медийно употребена за пръв път в публицистичен текст в "Дневник" на 1 декември 2005 по повод започващата процедура за избор на нов главен прокурор с искрицата надежда, че пробив в статуквото ще извърши задаващият се на хоризонта Борис Велчев. Думата "задкулисие" влезе за пръв път в заглавие пак в " Дневник" в коментар на 31 октомври 2012 като разобличение на задкулисните договорки на политическите партии за избор на Венета Марковска за член на КС.

А за кънтящите в ушите на публиката "олигархия" и "бухалки" и "фабриката за фалшиви новини" твърдя, че те бяха употребени за пръв път в "Капитал" в цитати на политолози, но с точен и мотивиран адрес, а именно Пеевската политико-икономико-съдебно-медийна сплав за дистанционно управление на държавата.

Рейдърството на думите е брутално и нагло оръжие в боя, който се води отдавна срещу всеки, осмелил се да посочи с пръст мафията, изразена в слетите в едно власти. След "Яневагейт" и "ЦУМ-гейт" боят е в нова фаза - открит и фронтален, без никакви задръжки и с всички средства, включително прясно одрани агнешки глави на тротоара пред ВСС в защита на г-н Цацаров. Форма, от която той очевидно не изпитва смущение. И стотици плакати срещу неудобните, разлепяни из София - явно заради притеснението, че медийната машина не стига до всички.

Задкулисието отвлича думи, защото няма аргументи. А защо стигна дотам? Не кога да е, а след като лъсна целта на фалита на КТБ, от Пеевските пропагандни окопи бе развято "задкулисието" - с адрес противникът, който всъщност отдавна го е разобличил!

А след срещата на главния прокурор с проверявания бизнесмен Дончев на терена на прононсирания бизнес политик Гергов липсата на аргументи за присъствието на Цацаров доведе до истерично ожесточение в речта на защитниците на този вид методи за опитомяване на непокорните. Чух самия Гергов и представляващия ВСС Димитър Узунов да наричат задкулисие всички, които заявяват, че ЦУМ-срещата е скандално-недопустима за главен прокурор.

Противникът, който не може да бъде опроверган с факти, е просто назован враг на държавата и стабилността.

Кражбата, наглото похитяване на думите и поставянето им в услуга на Пеевските фишеци (бухалки) с примитивната вяра, че така първично вложеният им смисъл и адрес ще бъде неутрализиран и преобърнат, е един от най-важните знаци, че Пеевската пропагандна машина, оръдието на слятата в едно политическа, икономическа и прокурорско-съдебна власт, губи информационната война.

Нито един факт, изнесен от "Капитал" и "Дневник" за проблемите, пороците и произвола в управлението на съдебната власт не беше опроверган досега с факти: например, че Димитър Узунов гласува против проверка на съда, в който разпределя делата брат му; или че ВСС взема решения с 16 гласа вместо със задължителните 17; или че доносничат до премиера с есемеси от заседанията; или че отказват проверка на електронната система за гласуването на новия ВСС с наглата надежда да осигурят безпредела на същото... И нито един коментар на фактите не бе обсъждан с аргументи.

Е няма как да ме опровергаят - на показ са всяка седмица. Ето затова задкулисието трябваше да се прегрупира в безредие и да свали маските, отвличайки думите на врага си.

"Медийната" империя можеше да мине и без да показва своята словесна импотентност ведно със съдържателното си безсилие. Задкулисието вече е договорило цената на своята подкрепа за победителите в изборите. За да управляват, те просто приемат омертата - Борисов знае как.

И все пак какво е задкулисието днес? Изкушавам се пред най-кратката метафора: взаимно приклещване с ръка на гушата на другия в триумвирата Борисов - Пеевски - Цацаров. Който отпусне хватката, пада пръв - но с него останалите.

Дилема

"Твърд" или "мек" Brexit?

От текст на Мария Кристоф за Deutsche Welle

С изборите британците й дадоха ясно да се разбере, че сега става дума за възможно най-добрата сделка с ЕС.

Изминаха три месеца, откакто Тереза Мей подписа официалната молба за напускане на ЕС. Оттогава насам обаче не се е случило почти нищо. Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви за FT, че ЕС е подготвен за всички опции, включително и за опцията "без сделка" (No Deals). Какви са обаче тези опции и какво точно се крие за понятията "твърд" и "мек" Брекзит?

Според главния анализатор на мозъчния тръст Open Europe Винченцо Скарпета идеята на консерваторите за "твърд" Брекзит е Великобритания да излезе от вътрешния пазар и митническия съюз и да започне преговори за споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада. Скарпета обаче изтъква, че може и да не се стигне до подписването на споразумение и това би се равнявало на No Deals. Мария Демерцис от мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел потвърждава в интервю за ДВ, че Великобритания може да напусне ЕС и без споразумение, ако се стигне до "твърд" Брекзит. В такъв случай ЕС и Великобритания ще трябва да се подчиняват на международните правила на Световната търговска организация. Тогава ще бъдат въведени високи мита и други търговски бариери. Според икономистката това би бил най-лошият сценарий.

Всъщност досега Тереза Мей се стремеше към "твърд" Брекзит. Тя искаше Великобритания да излезе от общия европейски пазар и да ограничи миграцията. Миналия четвъртък обаче Мей загуби парламентарното си мнозинство, а така и евентуалния мандат за твърдия ѝ курс. Британските медии съобщават, че Мей и високопоставени представители на консерваторите са водили тайни разговори с опозиционната лейбъристка партия, на които е ставало дума за евентуални компромиси в посока "мек" Брекзит.

Единият сценарий копира примера на Норвегия. "Великобритания би останала част от европейското икономическо пространство, без да бъде член на митническия съюз", казва Винченцо Скарпета. По подобен начин Норвегия е в състояние сама да сключва споразумения за свободна търговия. Ако британците следват този курс, ще изгубят преимуществата на митническия съюз и ще трябва да договарят наново всичките си търговски договори. За тях биха възникнали огромни бюрократични разходи.

Съгласно правилата на ЕС, който иска да членува в митническия съюз, няма право да сключва собствени търговски договори. А този, който иска да принадлежи към европейския вътрешен пазар, трябва да възприеме и притока на европейски граждани на територията на страната си. Точно това обаче не желаят британските консерватори.

"За да постигнат добър резултат от икономическа гледна точка, британците би трябвало да се съгласят и в бъдеще да преговарят съгласно европейското право. Тогава Европейският съд ще остане най-висшият съдебен орган", казва Мария Демерцис. Тя подчертава, че ЕС ще продължи да държи на тази предпоставка. "Ако Великобритания се съгласи да преговаря и в бъдеще съгласно европейското право, ЕС може да направи отстъпки по отношение на въпроса за свободното придвижване", допълва тя.

"Евентуалният "твърд" Брекзит става все по-малко вероятен", смята Демерцис. Мнозинството британски граждани дадоха ясно да се разбере, че сега става дума за възможно най-добрата сделка с ЕС. Една добра търговска сделка би била възможно най-добрият резултат от преговорите както за европейците, така и за британците.

Може би именно това разбират мнозина под "мек" Брекзит.

Още от Капитал