Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 18 юни 2017, 15:24, 7945 прочитания

Мнения Daily: За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

И още: акциите на прокуратурата в ДАИ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily: Колко много е много администрация

И още: Трудният избор пред Централна Европа Макрон или Орбан?

25 юни 2017

Мнения Daily - Поканата към Путин: Радев може да увисне с юбилейността

И още: АЕЦ "Белене" е като КТБ, но по-лошо; Липсва обществен контрол над университетските управления

20 юни 2017

Мнения Daily - Докладът на БАН за ЕС не е безопасен

И още: Истината е, че Брекзит е "lose-lose"; Либерализъм и демокрация са две все по-различни неща

19 юни 2017

Мнения Daily: Задкулисието вика "Дръжте задкулисието"

И още: "Твърд" или "мек" Brexit?

14 юни 2017

Мнения Daily - Битката за последното общо нещо

И още: За третия мандат на Путин - Народен фронт срещу върхушката

13 юни 2017

Мнения Daily - "Спети" по всички линии

И още: Вертолетите като магистралите; Защо популистите са автократи

12 юни 2017
Позиция
За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

От текст на адв. Георги Атанасов за Mediapool

Напоследък много глупости се пръкнаха по повод на изказаната от Лозан Панов идея за ново обсъждане на мястото на прокуратурата в общото държавно устройство и в частност в съдебната власт (система).

Всъщност обаче въпросът за мястото на прокуратурата, който несведущите възприемат като внезапно алогично хрумване или екзотична политическа изцепка, е дискусионен още от 1990 г. и докато не бъде разрешен цялостно, ще берем плодове, не по-сладки от сегашните киселици.

Да уточня – първият проект за Закон за съдебната власт, който уреждаше мястото на прокуратурата и отношенията й със съда, беше съставен през 1990 г. от УС на Съюза на съдиите и съдебните служители с активното съдействие на Министерството на правосъдието и с изключително приносното участие на тогавашния директор на дирекция "Законодателство" към него - великолепния човек и юрист Любен Велинов. Този законопроект предвиждаше "приобщаването" на прокурорите към съдебната власт в опит да възстанови определени традиции, съществуващи до 1948 г. Законодателната идея бе да се създаде "прокуратура към съда". Това бе направено далеч преди да започне подготовка и представяне на проектите за конституция. В най-съществена степен този законопроект залегна в основите на проекта за конституция на БСП в неговия първоначален и дълго време поддържан вариант.Внезапно на едно от последните заседания за подготовка на главата за съдебната власт на т.нар. Конституционна комисия председателят й г-н Гиньо Ганев спомена, че по договорка между политическите сили е изготвен нов вариант на тази глава. Тогава за първи път се появи настоящото конституционно разрешение, което изуми мнозинството от участниците в заседанието. Малцината, които не бяха изненадани – бившият зам. главен прокурор Спас Мулетаров, представителят на МВР в консултациите, чието име не си спомням, и самият Гиньо Ганев, явно бяха участвали при формулирането на новата редакция. Очевидната половинчатост на разрешението и прозиращите линии на бъдещ разлом между съдиите и прокурорите бяха неглижирани в името на постигнатия конституционен компромис.

Този компромис роди изумителен ефект. По-късно той доведе до оксиморонното наименование "касационна прокуратура" (макар че прокуратурата не е правораздавателен орган, а касацията е присъща само на съда), предопредели сътресенията във ВСС и конфликтите между председателите на ВКС и главните прокурори и предизвика пълно умствено затъмнение у публиката относно съдържателната разлика между независимостта на съда и независимостта на прокуратурата.

Конституционният съд дори призна на прокуратурата статут на "независим орган на съдебната власт", за да оправдае ключовото й място в "гражданската конфискация".

Въпросът за мястото на прокуратурата е поставян от сведущите многократно и ще бъде поставян до постигане на нормалността. Ситуация като настоящата, в която прокуратурата чрез овладяване на ВСС си "отглежда" послушни и верни съдии, които да се държат "приятелски" с прокурорите и да постановяват 100% осъдителни присъди, а защо не и определени разрешения по граждански и търговски спорове със значение за конкретни прокурорски интереси, е напълно нетърпима и незащитима.

"Идеята на Лозан Панов" прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична в теоретичен и в прагматичен план. Такава прокуратура завари конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата. Тази идея е споделяна от много и много именити юристи.

Непознаването й е проблем на непознаващите, а натуралната обществена реакция – ясен знак за измеренията на "големия регрес" на България.

Ще можем ли да помогнем на левкоцитната система на обществото да изхвърли непознаващите от средите на онези, които приемат жизненоважните за него решения?
Въпросът за мястото на прокуратурата е дискусионен още от 1990 г. и докато не бъде разрешен, ще берем кисели плодове.
---------------------------
Безплоден флирт
Акциите на прокуратурата в ДАИ
Бившият директор на ДАИ Цветелин Цветанов в съда

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Росен Босев

Заедно с местната власт, митниците и фонд "Земеделие" ДАИ е институцията, която прокуратурата най-често използва, за да покаже, че се бори с корупцията. Въпреки че шефовете на областни дирекции и самият началник на "Автомобилна администрация" са политически назначения, до този момент никой от политическия кабинет на министерството не е поел отговорност за действията на подчинените си.

Нещо повече - структурата е черна кутия. От сайта и не само не може да се разбере името на директора й, но се вижда, че близо 800 служители са отказали декларациите им за конфликт на интереси да бъдат публикувани, в т.ч. и голяма част от задържаните през годините за корупция. Очевидно културата на непрозрачност получава подкрепа от най-високо ниво.

Държавното обвинение обвявява шумни акции в агенцията средно на всеки шест месеца, но промяна очевидно няма. Разследванията и делата се точат с години. Ето резултатите дотук:

Единствената осъдена - болна инспекторка, януари 2013 г.
Служителка на ДАИ - Разград, е обвинена, че е прибирала 50 хил. лв. от събираните такси за издаване на разрешителни за опасни товари. Тя признава и казва, че е била в лечение.
Статус: Получава 2 г. 8 месеца условна присъда през юни 2016 г.

Първият задържан шеф на ДАИ, август 2013 г.
Шефът на ДАИ Валентин Божков, назначен от ГЕРБ, и още петима са обвинени в длъжностни и корупционни престъпления при акция на ДАНС, прокуратурата и МВР.
Статус: Няма повече информация за случая. Срещу Божков не е внасян обвинителен акт

Акция в ДАИ - Стара Загора, юли 2014 г.
Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима служители на ДАИ - Стара Загора, за организирана престъпна група за искане на подкупи от транспортни фирми.
За получаване и даване на подкупи са обвинени още двама служители на АПИ и двама представители на частни фирми.
Статус: Разследването се води още от 2011 г. Обвинителният акт е внесен през юли 2014 г., като след това делото е връщано на прокуратурата два пъти, за да бъде внесено последно през март 2016 г. Делото продължава.

Акция в ДАИ - Велико Търново, август 2014 г.
Петър Петров - директор на ДАИ - Велико Търново, и още трима души са задържани и обвинени в организирана престъпна група за получаване на подкупи от транспортни фирми като "такса спокойствие".
Статус: Делото е внесено август 2015 г., но е прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Внесено е отново през декември 2015 г. и все още не е приключило на първа инстанция.

Акция в ДАИ - Плевен, октомври 2014 г.
Шефът на ДАИ - Плевен, Николай Николов е обвинен за получени два подкупа и за незаконно държане на 46 патрона.
Статус: Прокуратурата не е съобщавала да е внасяла обвинителен акт.
Акция в ДАИ - Хасково, ноември 2015 г.
Четирима инспектори от ДАИ - Хасково, са задържани за взети от тях подкупи от шофьори - между 80 и 30 евро, които били събирани от турски тираджии с реплики като "Дай кафе!" и "Хайде, комшу, обърни ми внимание, уважи ме!"
Статус: В края на март 2017 г. Окръжна прокуратура - Хасково, внася обвинителен акт срещу четиримата, но съдът го прекратява. В момента делото е в Апелативен съд - Пловдив
Задържан е шефът на ДАИ Цветелин Цветанов, март 2016 г.
Задържан е шефът на ДАИ (и бивш шеф на ДАИ - Плевен) Цветелин Цветанов. Заедно с него за организирана престъпна група за подкупи са обвинени още служители от различни дирекции в страната. Групата е създадена през февруари 2015 г., като събирала "такса спокойствие" или репресирала, или прикривала контролни пунктове, учебни центрове, превозвачи. Открита е голяма сума в брой.
Статус: В края на март 2017 г. е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд. Проведени са няколко заседания, следващото е другата седмица.

Юни 2017 г. Поредната акция
Десет служители на различни областни дирекции на ДАИ и двама собственици на автошколи са задържани за корупционна схема при изпитите за кормуване. Шестима от тях са обвинени. Схемите били с малки суми – от 50 до 100 лева. Открити са 116 хил. лв.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата 4 Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата

И още: Разузнавачът върши престъпления с одобрението на държавата; Руските избори показват ефекта на "обсадената крепост"

20 мар 2018, 1275 прочитания

Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор! 23 Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор!

Съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов с отворено писмо до депутата от ДПС Делян Пеевски

19 мар 2018, 17548 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Докладът на БАН за ЕС не е безопасен

И още: Истината е, че Брекзит е "lose-lose"; Либерализъм и демокрация са две все по-различни неща

Всички срещу един

Създателят на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов стана обект на координирана институционална репресия

Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Проектът Флорида"

Разтърсваща история за бедност и надежда във филма на Шон Бейкър

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете