Мнения Daily: За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

"Идеята на Лозан Панов" прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична

Мнения Daily: За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

И още: акциите на прокуратурата в ДАИ

9231 прочитания

"Идеята на Лозан Панов" прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична

© Георги Кожухаров


Позиция

За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

От текст на адв. Георги Атанасов за Mediapool

Напоследък много глупости се пръкнаха по повод на изказаната от Лозан Панов идея за ново обсъждане на мястото на прокуратурата в общото държавно устройство и в частност в съдебната власт (система).

Всъщност обаче въпросът за мястото на прокуратурата, който несведущите възприемат като внезапно алогично хрумване или екзотична политическа изцепка, е дискусионен още от 1990 г. и докато не бъде разрешен цялостно, ще берем плодове, не по-сладки от сегашните киселици.

Да уточня – първият проект за Закон за съдебната власт, който уреждаше мястото на прокуратурата и отношенията й със съда, беше съставен през 1990 г. от УС на Съюза на съдиите и съдебните служители с активното съдействие на Министерството на правосъдието и с изключително приносното участие на тогавашния директор на дирекция "Законодателство" към него - великолепния човек и юрист Любен Велинов. Този законопроект предвиждаше "приобщаването" на прокурорите към съдебната власт в опит да възстанови определени традиции, съществуващи до 1948 г. Законодателната идея бе да се създаде "прокуратура към съда". Това бе направено далеч преди да започне подготовка и представяне на проектите за конституция. В най-съществена степен този законопроект залегна в основите на проекта за конституция на БСП в неговия първоначален и дълго време поддържан вариант.

Внезапно на едно от последните заседания за подготовка на главата за съдебната власт на т.нар. Конституционна комисия председателят й г-н Гиньо Ганев спомена, че по договорка между политическите сили е изготвен нов вариант на тази глава. Тогава за първи път се появи настоящото конституционно разрешение, което изуми мнозинството от участниците в заседанието. Малцината, които не бяха изненадани – бившият зам. главен прокурор Спас Мулетаров, представителят на МВР в консултациите, чието име не си спомням, и самият Гиньо Ганев, явно бяха участвали при формулирането на новата редакция. Очевидната половинчатост на разрешението и прозиращите линии на бъдещ разлом между съдиите и прокурорите бяха неглижирани в името на постигнатия конституционен компромис.

Този компромис роди изумителен ефект. По-късно той доведе до оксиморонното наименование "касационна прокуратура" (макар че прокуратурата не е правораздавателен орган, а касацията е присъща само на съда), предопредели сътресенията във ВСС и конфликтите между председателите на ВКС и главните прокурори и предизвика пълно умствено затъмнение у публиката относно съдържателната разлика между независимостта на съда и независимостта на прокуратурата.

Конституционният съд дори призна на прокуратурата статут на "независим орган на съдебната власт", за да оправдае ключовото й място в "гражданската конфискация".

Въпросът за мястото на прокуратурата е поставян от сведущите многократно и ще бъде поставян до постигане на нормалността. Ситуация като настоящата, в която прокуратурата чрез овладяване на ВСС си "отглежда" послушни и верни съдии, които да се държат "приятелски" с прокурорите и да постановяват 100% осъдителни присъди, а защо не и определени разрешения по граждански и търговски спорове със значение за конкретни прокурорски интереси, е напълно нетърпима и незащитима.

"Идеята на Лозан Панов" прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична в теоретичен и в прагматичен план. Такава прокуратура завари конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата. Тази идея е споделяна от много и много именити юристи.

Непознаването й е проблем на непознаващите, а натуралната обществена реакция – ясен знак за измеренията на "големия регрес" на България.

Ще можем ли да помогнем на левкоцитната система на обществото да изхвърли непознаващите от средите на онези, които приемат жизненоважните за него решения?

Въпросът за мястото на прокуратурата е дискусионен още от 1990 г. и докато не бъде разрешен, ще берем кисели плодове.

--------------------------- Безплоден флирт Акциите на прокуратурата в ДАИ

Росен Босев

Заедно с местната власт, митниците и фонд "Земеделие" ДАИ е институцията, която прокуратурата най-често използва, за да покаже, че се бори с корупцията. Въпреки че шефовете на областни дирекции и самият началник на "Автомобилна администрация" са политически назначения, до този момент никой от политическия кабинет на министерството не е поел отговорност за действията на подчинените си.

Нещо повече - структурата е черна кутия. От сайта и не само не може да се разбере името на директора й, но се вижда, че близо 800 служители са отказали декларациите им за конфликт на интереси да бъдат публикувани, в т.ч. и голяма част от задържаните през годините за корупция. Очевидно културата на непрозрачност получава подкрепа от най-високо ниво.

Държавното обвинение обвявява шумни акции в агенцията средно на всеки шест месеца, но промяна очевидно няма. Разследванията и делата се точат с години. Ето резултатите дотук:

Единствената осъдена - болна инспекторка, януари 2013 г.

Служителка на ДАИ - Разград, е обвинена, че е прибирала 50 хил. лв. от събираните такси за издаване на разрешителни за опасни товари. Тя признава и казва, че е била в лечение.

Статус: Получава 2 г. 8 месеца условна присъда през юни 2016 г.

Първият задържан шеф на ДАИ, август 2013 г.

Шефът на ДАИ Валентин Божков, назначен от ГЕРБ, и още петима са обвинени в длъжностни и корупционни престъпления при акция на ДАНС, прокуратурата и МВР. Статус: Няма повече информация за случая. Срещу Божков не е внасян обвинителен акт
Акция в ДАИ - Стара Загора, юли 2014 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима служители на ДАИ - Стара Загора, за организирана престъпна група за искане на подкупи от транспортни фирми.

За получаване и даване на подкупи са обвинени още двама служители на АПИ и двама представители на частни фирми.Статус: Разследването се води още от 2011 г. Обвинителният акт е внесен през юли 2014 г., като след това делото е връщано на прокуратурата два пъти, за да бъде внесено последно през март 2016 г. Делото продължава.

Акция в ДАИ - Велико Търново, август 2014 г.

Петър Петров - директор на ДАИ - Велико Търново, и още трима души са задържани и обвинени в организирана престъпна група за получаване на подкупи от транспортни фирми като "такса спокойствие". Статус: Делото е внесено август 2015 г., но е прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Внесено е отново през декември 2015 г. и все още не е приключило на първа инстанция. Акция в ДАИ - Плевен, октомври 2014 г.
Шефът на ДАИ - Плевен, Николай Николов е обвинен за получени два подкупа и за незаконно държане на 46 патрона. Статус: Прокуратурата не е съобщавала да е внасяла обвинителен акт. Акция в ДАИ - Хасково, ноември 2015 г.
Четирима инспектори от ДАИ - Хасково, са задържани за взети от тях подкупи от шофьори - между 80 и 30 евро, които били събирани от турски тираджии с реплики като "Дай кафе!" и "Хайде, комшу, обърни ми внимание, уважи ме!" Статус: В края на март 2017 г. Окръжна прокуратура - Хасково, внася обвинителен акт срещу четиримата, но съдът го прекратява. В момента делото е в Апелативен съд - Пловдив Задържан е шефът на ДАИ Цветелин Цветанов, март 2016 г.
Задържан е шефът на ДАИ (и бивш шеф на ДАИ - Плевен) Цветелин Цветанов. Заедно с него за организирана престъпна група за подкупи са обвинени още служители от различни дирекции в страната. Групата е създадена през февруари 2015 г., като събирала "такса спокойствие" или репресирала, или прикривала контролни пунктове, учебни центрове, превозвачи. Открита е голяма сума в брой.

Статус: В края на март 2017 г. е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд. Проведени са няколко заседания, следващото е другата седмица.

Юни 2017 г. Поредната акция

Десет служители на различни областни дирекции на ДАИ и двама собственици на автошколи са задържани за корупционна схема при изпитите за кормуване. Шестима от тях са обвинени. Схемите били с малки суми – от 50 до 100 лева. Открити са 116 хил. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Статус: Получава 2 г. 8 месеца УСЛОВНА присъда през юни 2016 г.
  Статус: Няма повече информация за случая. Срещу Божков не е внасян обвинителен акт.
  Статус: Разследването се води още от 2011 г... Делото продължава.
  Статус: Делото е внесено август 2015 г., ... все още не е приключило на първа инстанция.
  Статус: Прокуратурата не е съобщавала да е внасяла обвинителен
  Статус: В края на март 2017 г. Окръжна прокуратура - Хасково, внася обвинителен акт срещу четиримата, но съдът го прекратява...
  Статус: В края на март 2017 г. ... Проведени са няколко заседания, следващото е другата седмица.

  После защо прокуратурата е основниата причина Бългатия да е бананова република където НЯМА правосъдие. цацаров е виско в клоните при другите охранени от системата и за него всичко е като по мед и масло.

 • 2
  plebs avatar :-P
  plebs

  "Такава прокуратура завари конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата."

  Ха, ха, еволюцията на "румънския модел"

  "Например в Румъния, никой не може да се меси в разследването. Нито президентът, нито министър-председателя, нито дори министърът на правосъдието или главният прокурор не могат да кажат на един прокурор дали да започне разследване, кога да се произнесе с решение, кога да прекрати едно разследване." - http://borkor.government.bg/bg/pubs/3/365

  до татовата прокуратура:

  "Член 133
  (1) Надзор за точното и еднакво изпълнение на законите от министерствата и другите ведомства, местните държавни органи, стопанските и обществените организации, длъжностните лица и гражданите се осъществява от главния прокурор. ...
  Член 134
  (1) Главният прокурор се избира за срок от пет години. Той може да бъде отзован и преди изтичането на този срок.
  {2) Останалите прокурори се назначават и уволняват от главния прокурор и са подчинени на него.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 1990 г.) Главният прокурор е отговорен пред Народното събрание и отчита дейността на прокуратурата пред него."
  http://www.parliament.bg/bg/19

  Смешници.

 • 3
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Вие си пишете. Но докато единственото в целия свят по рода си явление, наречено "телефонни измами" убива по особено мъчителен начин родителите ни, бабите и дядовците ни, като ги лишава от париците за черни дни и за капак ги омаскарява, че са били толкова тъпи да ги дадат "доброволно", целият екзекутив на държавата е нелегитимен! Да им връщат откраднатите с измама пари, но от техните си бюджети, докато се оставят няколко цигански фамилии да ги въртят около малкия си пръст! И да не си прехвърлят топката един другиму! Съд, прокуратура, МВР, ДАНС и НАП да се справят с тези, дето живеят в палати като съдебната, без да имат доходи, дето цяло село ги знае кои са и с какво си "изкарват" прехраната и тогава да се дърлят, да си правят реформички и да сменят конституции! Не могат ли, да назначат Тина Ивайлова (репортерката на НОВА), да ги научи. Момичето с щрак разкри един от тарторите, без да е обучавана и без да разчита на 20 заплати, когато тръгне да напуска НОВА! Не искат ли, ние целокупно сме виновни, че ги търпим!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал