Мнения Daily - Поканата към Путин: Радев може да увисне с юбилейността

Мнения Daily - Поканата към Путин: Радев може да увисне с юбилейността

И още: АЕЦ "Белене" е като КТБ, но по-лошо; Липсва обществен контрол над университетските управления

6814 прочитания

© SERGEI KARPUKHIN


Вестта за разговора "на върха" попадна на фона на поредната груба проява на съзнателно невежество от висш руски функционер.

Здраствуйте, братушки

Поканата към Путин: Радев може да увисне с юбилейността

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Днес в президентството са били тотално гипсирани. Заявката за разговор с Путин е била направена и е било насрочено време за телефонния разговор. По молба на Радев, както изрично съобщават от Кремъл. Русия като тема трябваше да бъде "позитивно" вдигната от пристигналия по покана на "Атака" Карпов.

За жалост той се оплете с "кирилицата" и тотално обърка плановете за позитивна нагласа, на фона на която новината за "смелата" покана към Путин от смелия летец трябваше да бъде възприема от радостните избиратели. Да, но не - вестта за разговора "на върха" попадна на фона на поредната груба проява на съзнателно невежество от висш функционер на режима на Путин.

Цацаров също помага, както може. От сърце и душа, но и той се оплете с "кирилицата", залагайки на словесни шаблони със славянските "земи". Вероятно защото и той не знае кой е сътворил кирилицата.

Резултат - фалстарт на Радевата покана. Самият Кремъл нарочно подчерта, че датата на посещението ще се уточнява, което оставя "отворен" въпросът кога и дали изобщо поканата е получила положителен отговор. Но ако не е 3 март, тогава пък президентът Радев увисва с юбилейността, защото по друго време контекстът ще е напълно различен.

Не изпитвам никакво удоволствие да анализирам тези Сизифови мъки на нашите топ политици. Но се налага, защото между националната гордост и личната им суета трябва да има граница.

----------------

Няма икономическа логика в съживяването на мъртвеца "Белене". Освен комисионите.

Мирният атом

АЕЦ "Белене" е като КТБ, но по-лошо

От коментар на Владислав Панев, лидер на партия "Зелените", в неговия личен блог

"Държавата търси начини как да субсидира скъпия ток от АЕЦ Белене", казва бившият шеф на централата Валентин Николов от ГЕРБ. По последни изчисления токът от Белене би струвал 79 долара за мегаватчас, което вероятно ще го направи най-скъпия на пазара, когато централата започне да работи.

Явно на държавата не й се иска да остави енергетиката без задушаващата си прегръдка. Резултатите в България са видими с просто око. В Румъния дори и контролираните от държавата енергийни компании се търгуват на борсата, операциите им са публични и всички до една са на солидна печалба. Обратното, у нас норма е силната задлъжнялост вследствие на тайни сделки и тотална намеса на политиката в управлението на компаниите. И вместо да търсим нови решения на проблемите, отново се пробваме да съживим мъртъвци. Практиката показва, че предварителните изчисления за цената на електроенергията от ядрена централа никога не са окончателни. Тези 79 долара за мегаватчас със сигурност ще се окажат много повече заради непредвидени разходи, забавяне, ескалация и т.н.

Финансовият колапс на модела "Белене" обаче е само едната страна на медала. Това ще увеличи цената на тока или ще натовари държавата с нови дългове, неминуемо е. От друга страна обаче, ще стопира всякаква бизнес инициатива в отрасъла. "Белене" ще заеме цялата пазарна ниша, макар и с неконкурентна цена. Лесно е да си представим, че цел на държавата след това ще е да гарантира пазара на АЕЦ-а, като чрез нормативни забрани на практика ликвидира възможността за навлизане на нови технологии в сектора. И то в момент, в който светът е на прага на енергийна революция. На път сме да се лишим от несубсидирани инвестиции за вероятно милиарди евро и да позволим на политиците да режат лентички и да се снимат пред гигантски обекти. КТБ ще ни се стори песен.

Отделно разходите за съхранение на отработеното ядрено гориво ще са за десетки хиляди години напред. Надали те ще се калкулират изцяло в цената на тока, по-скоро ще се поемат от данъкоплатците. Към това да добавим и геополитическия елемент. Циментираме си зависимостта от доставчик на ядрено гориво за още десетилетия. Общо взето, няма никаква икономическа логика в съживяването на мъртвеца "Белене". Освен комисионите.

Всъщност съм почти убеден, че "Белене" няма да заработи никога. Но идеята може би въобще не е такава. А по-скоро проектът да бъде като зомби – в полумъртво състояние.

----------------

Налице системно неспазване на закона от страна на българските държавни ВУЗ-ове.

Академична автономия

Липсва обществен контрол над университетските управления

От коментар на Лазарин Лазаров за mediapool.bg

Все по-ясно става, че затвореното самоуправление на държавните университети спъва развитието им в посока на мобилност, конкуренция, качество и ефективност. Опорен ориентир на управлението са интересите на университетските състави, при което университетите служат на себе си, а не на обществото.

С такива съображения, както и в стремеж за приближаване на модела на управление към този на европейските университети, през 2007 г. Законът за висшето образование (ЗВО) беше изменен със създаването на съвети на настоятелите към държавните университети. Това изменение, общо взето, беше прието с нескрито недоволство и нежелание от университетските ръководства като нарушение на свещената според тях академична автономия. То бе изпълнено съвсем формално - съвети на настоятелите (СН) бяха създадени на книга, а не е сигурно дали навсякъде бяха създадени, защото не последва никаква отчетност и контрол. Едва ли друго законово изискване е било така демонстративно игнорирано и незачитано. Десет години в публичното пространство цари пълно мълчание по отношение на университетските Съвети на настоятелите и тяхната роля в управлението на университетите.

Има ли създадени СН във всички държавни университети, актуализират ли се техните състави, заседават ли на всеки три месеца? Как управлението на университетите е подпомогнато по отношение на ефективност, прозрачност, качество на обучението, както изисква законът? Съгласуват ли се посочените в закона университетски проекти и годишните отчети?

Отговорите на тези въпроси са информация, която трябва да присъства в задължителната публична информация за всеки университет, изнасяна на неговия сайт. Това очевидно не важи за българските държавни университети.

Изводът е, че е налице системно неспазване на закона от страна на българските държавни университети. Дори и малката законова предпоставка за обществен контрол на университетските управления е игнорирана и занемарена. Отговорност за прилагането на ЗВО носи Министерският съвет в лицето на министъра на образованието и науката. Проявен ли е някакъв контрол от страна на МОН по отношение на Съвета на настоятелите? Министърът е в непрекъснат диалог със Съвета на ректорите – поставян ли е някога този въпрос?

Българското висше образование е в кризисно състояние. Спирането на неговия упадък и възвръщането на загубени позиции може да стане както с по-добро финансиране, така и с оптимизирането и спазването на нормативната база. Крайно време е държавните университети да започнат да спазват закона и във всички тях да се изградят и да започнат да функционират неформални съвети на настоятелите.

Вестта за разговора "на върха" попадна на фона на поредната груба проява на съзнателно невежество от висш руски функционер.

Здраствуйте, братушки


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал