Мнения Daily - Кой разхлаби джантите на България

Мнения Daily - Кой разхлаби джантите на България

И още: Рестрикцията за кешови плащания създава банков монопол; Доверието в САЩ е на дъното

5749 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


У нас e възможнo да си прокурор и съдия в собствения си казус.

Прокурорска република

Кой разхлаби джантите на България

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук профил

Конституционализмът е изискване за ограничена власт. Традиционно това ограничение се реализира чрез инструментите на правовата държава, човешките права и разделението на властите. Но освен формалните институционални ограничения конституционализмът се състои и в поемането на ангажимент от страна на носителите на власт да се САМОограничават - да не я упражняват произволно, дори когато формални ограничения липсват. Този неписан принцип (конвенция) е всъщност и истинската гаранция за свободата на гражданите в конституционната държава.

Пример за такова неформално самоограничаване е институтът на независимия прокурор в САЩ. Този прокурор има право да разследва дори президента, който го назначава (чрез своята администрация). По принцип администрацията може да назначи някой "послушник", но не е това идеята. И сега видяхме, че бе назначен Мюлър - прокурор, който се ползва с доверие и от демократи, и от републиканци. Този прокурор се е развихрил и вече стигна до най-близкото обкръжение на Тръмп и него самия.

Формално нищо не пречи на президента просто да го уволни - целият Департамент по правосъдие му е подчинен. Но ако го стори, всички ще останат с впечатлението, че Тръмп не уважава конституционните правила и върховенството на правото. Че иска да си е прокурор и съдия в собствения казус - да е безконтролен. Затова и Тръмп не уволнява Мюлър. Затова, ако го направи, ще има конституционна криза, а може би и импийчмънт.

В нашата конституционна държава има една позиция - главният прокурор - която формално е почти безконтролна. Единствено ВСС може да проверява нейната дейност и евентуално да предложи отстраняване от длъжност на главния прокурор. Но всяко разследване срещу него трябва да бъде разрешено (и надзиравано)... от самия него! И най-важното: ВСС системно отказва дори да започне проверка на действията на носителя на тази власт, въпреки че са се случили скандали като "Костинброд", КТБ, ЦУМ Тоест неформалната конвенция у нас е точно обратната на тази в САЩ – у нас e възможнo да си прокурор и съдия в собствения си казус; ergo има институции, които са отвъд обхвата на независимото разследване и правовата държава.

Този проблем не е персонален сблъсък между Панов и Цацаров или конфликт между някакви лобита - това е структурен, правов и политически дефект, който може да бъде видян във всеки доклад на независими наблюдатели, включително партньорската проверка на прокуратурата, извършена преди година. Разбира се, този проблем е обрасъл с персонални непоносимости - но така или иначе същността му е друга, по-дълбока.

ГЕРБ, БСП и ДПС отказват да заемат позиция по този въпрос. Но по-важно е, че, не заемайки позиция по тези въпроси, основните партии просто подкрепят статуквото. Така че не питайте защо извънпарламентарни партии са "фиксирани" върху този проблем - питайте защо парламентарните не го забелязват.

И затова, когато България се опита малко да увеличи скоростта, за да настигне останалите в ЕС, болтовете по джантите й се разхлабват и почват да падат по тройки.

-------------

Управляващите действат като старшината в казармата - наказват всички.

Money for nothing

Рестрикцията за кешови плащания създава банков монопол

От коментар на PR специалиста Любомир Аламанов в неговия фейсбук профил

Моите 21 точки защо законопроектът на ГЕРБ за ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв. е странен:

1. Няма мотиви.

2. Доводът, че е задължително по европейска директива, е фейк. Само в няколко държави има рестрикции, предимно южни.
3. Няма "Оценка на въздействието". Колко хора ще бъдат засегнати, колко пари се визират, колко транзакции повече ще се правят. 4. Може да се окаже, че засегнати ще бъдат само 800 души. Никой не знае за какъв обем пари става дума. 5. Никой не казва какви услуги или продукти ще бъдат засегнати.
6. Лично Борисов заяви, че всеки законопроект трябва да има "Оценка на въздействие". Депутатите, вие какво, преврат на Борисов ли правите? 7. Идеята, че така ще се бори сивата икономика, е леко странна. 8. Депутатите с този си акт признават, че не могат да измислят работещ механизъм за хващане на престъпниците, и предпочитат да наказват всички.
9. Горната точка е достойна за старшинката в казармата – не мисли кой индивидуално какво е направил, а наказва всички. 10. Вместо да се ограничават правата на всички хора, защо не се усилят вътрешните отдели, които да проверяват самите администратори? 11. Или не се въведат secret shopper-и, които да дават информация за нерегламентирани кешови плащания?
12. Или не се прави анализ на риска и не се търсят местата, където се извършват проблемни сделки? 13. Харченето на "сиви" пари може да става и на Малдивите. Какво, и там ли депутатите ще въведат забрани? 14. С този законопроект депутатите зорлем вкарват повече хора да станат клиенти на банковите институции и картовите компании.
15. Но не създават защитен механизъм срещу естествения почти-монопол, който се образува. 16. Какво правим, ако утре банките решат и вдигнат таксите по транзакциите? 17. А ако някой реши от утре да се искат по 200 евро на плащане с карта?
18. Депутатите забавят основната си функция – те са представители на народа. Те не са друга каста, друга раса или от друга планета. 19. Депутатите би трябвало предимно да пазят общите права. 20. А не да ни наказват. Или да ни увеличават административните и финансовите задължения.

21. Депутатите би трябвало да спазват поне собствените си правила.

---------

Единствено в Русия и Израел Тръмп се радва на по-голямо доверие от Обама.

Социология

Доверието в САЩ е на дъното

От коментар на "Дойче веле"

Международното доверие в САЩ достига дъното - според едно ново проучване на вашингтонския изследователски център "Пю рисърч" само 22% от хората в общо 37 страни имат доверие във външната политика на американския президент Доналд Тръмп. В края на мандата на Барак Обама нещата са изглеждали по съвсем друг начин - тогава 64% са одобрявали американската външна политика.

Впрочем по-добре от Тръмп се представят руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Цзинпин - със съответно 27% и 28% одобрение за тяхната външна политика. Що се отнася до канцлерката Меркел - на нея доверие гласуват 42% от интервюираните по света хора. Според проучването единствено в Русия и Израел Доналд Тръмп се радва на по-голямо доверие, отколкото предшественикът му Барак Обама. В Русия цели 53% подкрепят външната политика на Тръмп, а в Израел - дори 56%.

Доверието в политиката на Тръмп е особено ниско в Германия - едва 11% от интервюираните германци му вярват. Още по-ниско е в Мексико, където едва 5% гласуват доверие на Тръмп - вероятно поради намеренията му да издигне стена на границата с Мексико, за която трябвало да плащат не американците, а мексиканците. Впрочем едва 16% от интервюираните в 37-те страни подкрепят строежа на въпросната стена: в Мексико против тези планове се изказват 94% от хората, в Европа – 86%. И останалите големи проекти на Тръмп не се радват на особено одобрение. Така например 71% от запитаните са против излизането на САЩ от глобалното споразумение за климата, 72% са против напускането на търговските споразумения, а 62% са против забраната за влизане в САЩ, наложена на мюсюлмани.

Като цяло през последните месеци имиджът на САЩ е пострадал сериозно. Само 49% от интервюираните са споделели, че имат добро мнение за Америка. При Барак Обама такъв отговор са дали 64%. В Канада и Германия е отчетен особено голям спад - с 22% и в двете страни, достигайки съответно 43% и 35%.

75% от запитаните определят Тръмп като "арогантен", 65% като "нетолерантен, а 62% като "опасен".

Изследването е проведено сред над 40 000 души от 37 страни, интервюирани между февруари и май 2017 г.

У нас e възможнo да си прокурор и съдия в собствения си казус.

Прокурорска република


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Много добре!
  Можеше и по-остро,това "малко страни" ,"фейк", "сиви" при ....и т.н си имат пълни със сила български думи.
  Смилов и Вас ли като Марешки Ви е страх да не станете като Мишо-Бирата? Ако "НЕ" говорете на български!

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  Ха, "Кой разхлаби джантите на България"!
  Не джантите, дъските са разхлабени и хлопат.
  Въпросът е на кого.

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  “6. Лично Борисов заяви, че всеки законопроект трябва да има "Оценка на въздействие". Депутатите, вие какво, преврат на Борисов ли правите?”

  Не съм чул за оценка на въздействието и за промяната в ЗДП по въпроса със знаците пред камерите, още повечче че такава е нямало и когато ГЕРБавите бяха на противоположния акъл - сиреч да ги има?
  Всичко е проекция на вродената инфантилност в свръхтиквата!

 • 4
  svj37523988 avatar :-|
  svj37523988

  Рестрикцията за кешови плащания до 1000 лв. ХАХАХАХАХАХ - някои подготвят революция в "мирна" държава! Да, да... нека мине! Ние ще го "чакаме на "гюме" и кой с левачка, кой с деснячка... кой с друго!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал