Абсурдни ограничения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Абсурдни ограничения

Абсурдни ограничения

Приетите на първо четене лимити за плащане в брой граничат с откровен лобизъм

15630 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


Авторът Петър Славов е юрист и икономист по образование, бивш депутат от Гражданския съвет на РБ, понастоящем в "Нова република"

Наред със законопроекта, който на практика върна възможността катаджиите да се крият из храстите и така да "упражняват" контрол върху движението по пътищата, другият най-обсъждан проект в 44-ото НС до момента е този за ограничаване на разплащанията в брой до 1000 лв.

В Министерството на финансите явно нямат търпение, защото се предвижда първото намаляване на прага да се случи още - забележете - в средата на тази година! Това е в разрез с принципите за изменения на данъчното законодателство (тези са през преходна разпоредба в ДОПК), които традиционно се правят в края на годината, за да имат време хората и бизнесът да се ориентират в тях, преди да влязат в сила от 1 януари следващата година.

Нетърпението е толкова голямо, че ако предложенията се приемат, следва да влязат в сила след по-малко от месец, като ограничат разплащанията в брой първоначално на 5000 лв., а след това – на 3000 лв. от 2018 г., и на 1000 лв. - от 2019.

Какво говорят фактите зад това бързане. На първо място законопроектът няма задължителната предварителна оценка на въздействието по Закона за нормативните актове. Според Правилника на парламента това е основание той да бъде върнат.

Подобни ограничения за разплащания в брой - до 1000 лв. (500 евро), няма в нито една държава от ЕС. Дори в Гърция с нейните проблеми и банковата криза ограничението е до 1500 евро. Гласуваният на първо четене проект граничи с откровен лобизъм в полза на финансови и банкови институции, като ограничава свободната стопанска инициатива на малкия бизнес, а много вероятно – и икономическата свобода на гражданите, особено в малките населени места, където банковата мрежа е слабо развита и комисионните за превод са още по-високи.

Въвеждането на подобни мерки в такъв мащаб ще им създадат реални затруднения. На практика един смартфон или лаптоп среден клас струва повече! Ето един нагледен пример с покупката на елементарно обзавеждане за дома – мебели, кухненски уреди и др. Дори и всеки от уредите да е на стойност под 1000 лв., ако са закупени в един и същ ден, недотам добронамерени данъчни служители могат да разглеждат покупките "ан блок" и да твърдят, че е следвало да се плати по банка – примерно, когато сте си купили уредите за поръчана вградена кухня. И естествено да наложат и солените санкции по закона.

А те не са никак за пренебрегване – за физически лица за първо нарушение глобата е в размер на 25% от общата сума, а при фирмите – 50%. При повторно нарушение санкциите се увеличават двойно.

В много от утвърдените демокрации в ЕС законодателят е разграничил инцидентните покупки - например климатик за дома, от търговските сделки - дистрибутор на климатици. Ако за първите въобще има ограничения, те са от порядъка на 10-15 хил. евро за инцидентна покупка в брой (например кола на старо), докато за вторите, т.е. за търговци, извършващи такава дейност по занятие, прагът, макар и снижен, пак е в разумни граници – от порядъка на 5-10 хил. евро.

Казвам "ако въобще има ограничения", защото в Германия, Австрия, Словения, Исландия, Великобритания, Финландия и други подобни ограничения няма и се считат достатъчни мерките в съответните закони за борба с тероризма и/или срещу прането на пари. Те изискват докладване на съответните финансови служби на лицето, извършило разплащане в брой в големи размери, което действа като естествена спирачка.

И накрая, бъдете внимателни с почивките в чужбина това лято, особено ако са на стойност над 2500 евро и плащате в брой за тях на съответния туроператор, защото след 1 август - ако този закон се приеме в този му вид, дори и частично да сте платили вече и да внасяте последната вноска, ще се прилагат ограниченията за плащания до 5000 лв. в брой!

Мнение +

Когато знаят всичко за теб

Никола Пенев, Лондон, във фейсбук

Да плащаш в брой е форма на свобода - държавата или частни информационни монополи да не знаят дали си си купил "кюфтета или кебапчета" за вечеря. Когато държавата знае всичко за теб, тя неминуемо ще опита да моделира действията ти. Когато частен информационен монополист знае всичките ти транзакции, ще се опита да моделира целия ти живот, да ти продава стоки на цена, специално изработена за теб.

Прането на пари и корупцията в България няма по никакъв начин да намалеят, ако се забрани плащането в брой, защото, с извинение, целия държавен апарат участва и защото престъпниците тавтологически не спазват закона. Електронните плащания създават печалби за банките и тяхната комисионна ще расте при необмислено нисък лимит. Оставете кеша на мира, който иска да плаща по банков път - и сега може.

Авторът Петър Славов е юрист и икономист по образование, бивш депутат от Гражданския съвет на РБ, понастоящем в "Нова република"

Наред със законопроекта, който на практика върна възможността катаджиите да се крият из храстите и така да "упражняват" контрол върху движението по пътищата, другият най-обсъждан проект в 44-ото НС до момента е този за ограничаване на разплащанията в брой до 1000 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Пак ли ще се спотайваме и ще си траем, докато но смъкват кожата от гърба?

 • 2
  kdx43525756 avatar :-|
  kdx43525756

  Браво за статията, една от малкото, които защитават потребителя и дребния бизнес. Обикновено лобирате в полза на картели и монополи.

 • 3
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Абе да въвеждат бе, ама после да няма "прекалено големи, за да фалират". Съвсем скоро, през соца, парите и разплащанията бяха изцяло контролирани, ама накрая контролиращите фалираха нЕколко пъти и строя се спомина.

 • 4
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Ами да, направо са си абсурдни.

 • 5
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Поръчков закон. Възложител-банките. Изпълнител-парламента.

 • 6
  vtrendafilov avatar :-|
  реалист

  Ей оревахте света с тия 1000лв.. чудно ми е:
  1) къде си държите паричните спестявания - в дюшека / буркани ли?
  2) колко от вас нямат банкова карта / сметка?
  3) колко от вас, изкарващи парите си по честен път, в читава фирма, получават заплатата "на ръка"?

  Ако имаш мерак да оставиш някой лев на уличния музикант, да си купиш анонимно цигари / кебапчета или да се редиш на опашка да си платиш телефона / тока (а има още много такива, които не са открили това чудо на техниката - интернета), никой не те спира да си изтеглиш пари от банкомата и ги занесеш на ръка до другото гише. Но не виждам нищо негативно в това всяка по-голяма покупка да може да се проследи - изкарал ли си си парите честно (както ти, така и работодателят), търговецът платил ли си е данъка от твоята покупка и т.н.

  Изводът: всички, които реват против ограничаване на кеша са дълбоко в сенчестата икономика. А после що положението в тая държава е толкова абсурдно...
  (това че банките ще се облажат, ясно, затова най-добре, паралелно с ограничаване на кеша, да се подеме и инициатива / законодателство за драстично ограничаване на банковите такси)

 • 7
  jacpot_ avatar :-|
  Julian Filev

  Кога ще протестираме ?

 • 8
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#6] от "реалист":

  1. Щом можеш да спестяваш, значи си над средната класа.
  2. Аз
  3. Пак аз
  4. Превода от работодателя му струва пари. Тегленето от банкомата, ти струва пари. Всеки извършен от тебе превод, ти струва пари (в повечето случаи над 1 лев). Тока, водата, телефона, телефона на жената, превод за нещо други... ей ти ги 5 лева за преводи. Не е ли по добре да си купиш хляб с тези 5 лева. Пардон, 5 хляба с тези 5 лева.
  И изводът ти е грешен, който пере пари ще продължава да го прави... прането на пари става чрез многобройни преводи от сметка в сметка и не само. Ей виж го набора Пеевски. Всичките му парични потоци водят към Сейшелите.

 • 9
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#6] от "реалист":

  1. Като всеки умен човек се опитвам да държа спестяванията си под различни форми - кеш, банков влог, застраховки, злато, земя, ...
  2. Имам кредитна карта защото таксата ѝ се покрива от парите, които банката ми връща от покупките. Разбира се, банката ги взима от всички нас/Вас.
  3. Аз

  Не ме притеснява толкова таксите на банките (всяко услуга трябва да се плаща, макар че таксите са прекалено високи).
  Притеснява ме това, че някаква частна организация ще знае почти всичко за мен - къде ходя, кога, какво и от кого купувам, кой, какво и защо ми плаща на мен,... И тази информация може да я продаде на всекиго с мерак и пари.

  И най-важното - с кеша имаш поне някакъв илюзорен контрол върху парите си. Върху електронните пари, нямаш и толкова...

 • 10
  dalagrij avatar :-|
  Dalag Rij

  До коментар [#6] от "реалист" предлагам Ви да вземете едн разпечатка за таксите на една банка в Германия, Белгия, Франция или която е да е друга развита страна от ЕС и ги сравните с тези на българските такива (без да забравяте, че сме най-бедната страна в ЕС). Да не говорим, че явно неща като основни права и свободи на гражданите явно не са нещо, от което се интересувате или държите да имате ... за разлика мен примерно .... сигурен съм и не малко други


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK