Мнения Daily: В търсене на удобни съдилища
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: В търсене на удобни съдилища

В петък парламентът скоростно гласува на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Министерския съвет само две седмици по-рано, и за пореден път посветени на ускоряване на делата.

Мнения Daily: В търсене на удобни съдилища

И още: Превръща ли се България в демографска пустиня?

6873 прочитания

В петък парламентът скоростно гласува на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Министерския съвет само две седмици по-рано, и за пореден път посветени на ускоряване на делата.

© Юлия Лазарова


След скандала с Владимира Янева политиците изгубиха влияние над СГС и търсят начин да прехвърлят делата за корупция по високите етажи в институция, която да им донесе съдебно спокойствие.

"Реформата"

В търсене на удобни съдилища

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Ако има нещо, по което можем да приравним всички партии в действащото Народно събрание (НС), това е виждането им за българското правосъдие и в частност как то да бъде "реформирано" в посока към повече справедливост. И в предизборните платформи на повечето партии, и в поведението им през последните години присъства тезата, че законите са лоши и трябва да бъдат променени, като това се отнася с пълна сила за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

И ето че променяният 32 пъти от приемането му през 2006 г. НПК ще бъде прекрояван отново. Ще си помисли човек, че България прави световни открития в наказателното право и процес. Или пък политическата класа е направила 32 неуспешни съдебни реформи чрез НПК за 11 години?

Ако основен акцент на готвените промени в НПК бяха именно проблемните звена във воденето на делата като остарелите способи за доказване или взаимодействието между полицията и прокуратурата, тогава принципно можем да изразим подкрепа за начинанието на 44-ото Народно събрание. Дали обаче това е така?

Сред безбройните предлагани редакции на НПК една прави съществено впечатление – тази за промяна на подсъдността на делата за корупция по висшите етажи на властта. Сега те са подсъдни на Софийския градски съд (СГС). "Реформираният" НПК ще ги изпрати за разглеждане в Специализирания наказателен съд (СпНС), който според мотивите е по-подходящ да се произнася по делата за политическа корупция "с оглед на компетентността и по-голямата си специализация да решава дела с висока правна и фактическа сложност".

Върховният касационен съд (ВКС), изглежда, не е на това мнение, ако се съди по анализа на дейността на СпНС, извършена от него, където се казва: "Освен това прави впечатление, че по някои дела определеното на подсъдимите наказание, освен че е силно занижено, е и в размер на изтърпяното до този момент като мярка за неотклонение задържане под стража и/или домашен арест, което сочи на безкритичност от страна на съда." ВКС също така отбелязва и неразбиране от страна на СпНС на основен принцип в наказателния процес - "неучастие на защитник в хипотезата на задължителна защита". Налице са и редица други притеснителни констатации в анализа.

Според заместник-председателя на ВКС съдия Павлина Панова СпНС е наскоро създаден, а работещите в него съдии идват от най-ниска инстанция и от прокуратурата, като тепърва започват да разглеждат дела срещу организираната престъпност. Висшият адвокатски съвет чрез адвокат Емилия Недева също се противопоставя на концепцията специализираният съд да гледа делата за корупция по високите етажи на властта, като припомня, че такава идея вече е била аргументирано отхвърлена през 2010 г.

  След като политическото назначение на бившата председателка на СГС Владимира Янева доведе този съд до институционален упадък (скандалите "Гнилите ябълки" и "Яневагейт"), за нов председател на този съд беше избран неудобният на статуквото Калоян Топалов. Така политиците изгубиха влияние над СГС и в момента търсят начин да прехвърлят делата в институция, която да им донесе съдебно спокойствие. След като вече имат ненарушаваща покоя им прокуратура, изглежда, са на път да си обезпечат и съд. Паралелната държава е вече факт, а от общественото съгласие по темата ще проличи имаме ли и послушно да участва в такава държава население.

  ------------------------

  Обезлюдяване

  Превръща ли се България в демографска пустиня?

  Из коментар на Николай Цеков в "Дойче веле"

  42 хил. кв. км от площта на България в момента са демографска пустиня

  Публикуваната наскоро ревизия на дългосрочната прогноза на Фонда за населението на ООН само затвърждава нелицеприятна картина за България: темповете на намаляване и застаряване на българската нация остават най-високите в света през последния четвърт век.

  Един от слабо изучените аспекти на демографското пропадане на България е крайно неблагоприятната тенденция към концентрация на намаляващото население в столицата и още 3-4 по-големи градове. Крайно небалансираните тенденции на развитие на тези центрове на растеж и на останалите слабо развити и същевременно най-бедни в евросъюза региони са сред причините за задълбочаването на бързото и често фатално за малките села шоково обезлюдяване на все по-обширни райони. Терминът "демографска пустиня" се отнася за територии, в които гъстотата на населението е паднала под 10 души на квадратен километър.

  Понастоящем демографска пустиня са 42 хил. кв. км от площта на България – територия колкото една Холандия, която е гъсто населена и изнася селскостопанска продукция, включително за българския пазар. По-голямата част от бързо депопулиращите се селски райони са разположени в най-плодородните краища на страната. По брой на населението те вече приличат на полупустините в Азия и Африка или на полярните райони в Северна Европа. Ако тази тенденция се запази, към 2050 г. в селата ще живее 2.5 пъти по-малко възрастно население отколкото днес, но не повече от 800 хил. души.

  Силно ще нараснат разходите по поддържането на западащата комунална и транспортна инфраструктура в селските райони. Още по-големи са загубите на ниви и пасища, които в условията на терминална депопулация се самозалесяват и се превръщат в целина. Неминуемо ще се ускори и разпадът на селската селищна мрежа.

  Любим рефрен на властимащите в София е да представят изграждането на магистрали като панацея срещу всички злини, съпътстващи бавното икономическо развитие и задълбочаващата се демографска криза. Няма съмнение, че модерната пътна мрежа е ускорител на растежа, но съвсем не е водещият фактор. Редуцирането на последствията от демографската криза изисква провеждането на последователна политика за всестранно стимулиране на младите семейства да раждат и отглеждат повече деца. Необходими са мерки срещу много високите за ЕС показатели на детската и майчината смъртност. Неотложни са борбата с явлението "деца раждат деца" и навременната профилактика на рекордната за ЕС преждевременна смъртност при българите в млада и средна възраст.

  Дискусията за възпроизводството на човешкия капитал и за подобряването на неговите характеристики засега остава встрани от публичния дебат за бъдещето на най-бедната и най-бързо обезлюдяваща се членка на евросъюза.

  След скандала с Владимира Янева политиците изгубиха влияние над СГС и търсят начин да прехвърлят делата за корупция по високите етажи в институция, която да им донесе съдебно спокойствие.

  "Реформата"


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  6 коментара
  • 1
   ltoshev avatar :-|
   Lubomir Toshev

   Затова май ще изчакам още 10на години преди да си купя жилище. Дето се вика защо не със събраните пари да си купя нещо във Виена, и без това цените в София се опитват нещо да се надуват...

   Проблема е в едни 240 човечета дето ни държат като заложници всички нас, дето си мислят че всички проблеми са решени, дето само се чудят каква далаверка да извъртят, как да напълнят джобчето. Тези хора правят геноцид в момента...

   4-ри неща:

   1. Реформа в прокуратурата
   2. Реформа в МВР
   3. Административна и икономическа реформа
   4. Реформа във средните и Висшите училища

   ще обърнат демогравския срив, без тия 4 неща ще вървим само надолу!

   Няма кой да работи, няма справедливост - е за какво да живеем тука, ало смотлоьовците в парламента, дано четете това!!!

  • 2
   plebs avatar :-|
   plebs

   ВКС срещу СпНС = ВКС срещу ЕК

   Специализираният съд и специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност постигат трайни резултати. В извършената от Върховния касационен съд оценка на резултатите от работата на специализираните съдилища бяха подчертани някои важни въпроси, които се нуждаят от допълнително разглеждане в светлината на по-широките въпроси, разгледани в контекста на втория и третия показател по-горе.
   Беше направено предложение за разширяване на компетентността на специализирания съд, така че тя да включва делата за корупция по високите етажи на властта. "

   Из доклада на ЕК - https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=ff80024f9a573b50&id=documents&resid=FF80024F9A573B50 %2121481&app=WordPdf&authkey=AEl6YUJ_k_pPgDU&

  • 3
   m17 avatar :-|
   m17

   До коментар [#1] от "Lubomir Toshev":

   Вие вярвате ли ги тия глупости дето сте ги написали ?. Дали на дядовците и бабите от видинските села им пука за реформата в прокуратурата и ако тя се проведе ще почнат да раждат деца ?!?

  • 4
   hammurabi avatar :-|
   hammurabi

   1. За Специализирания съд: при следващата мониторингова проверка тази "реформа" ще се представи като нещо ново, което ще доведе до промяна. Но в крайна сметка целта ще е поредното измиване на очите на проверяващите, за да има оправдание поради липсата на осъдени лица, заемащи висши държавни длъжности. Истината е, че няма политическа воля за промяна. Няма и да има при тази политическа конфигурация. Спокойно може да вдигнем онзи надпис, който капитан Петко Войвода във филма издигна - "Те погребаха България". И с нашето любезно бездействие.
   2. Липсата на справедливост пряко е свързана и с демографската криза. Дядовците и бабите от Видинско може да не раждат, но завършващите ученици и студенти в тази област (а и не само там), вместо да си търсят работа у нас, заминават за чужбина (поне по-предприемчивите, по-авантюристично настроените и по-умните). Първите няколко години отиват с идеята да заработят нещо през лятото, но като видят, че в чужбина, макар и да не се живее леко, е много по-уреден животът и има справедливост и сравнително добра перспектива за тях и бъдещите им деца - постепенно се устройват там да живеят.

  • kdo52372883

   Ами да, разбира се. Поредната „законотворческа“ индулгенция за Главния Сотир. Дупетатско-цацаровото лоби прокарва – и ще прокарва – всичко, което Главният Търбух поиска. Щото срещу 2/3 от дупетатите има (или ще има) висящи – а и не само – досъдебни, предварителни, преписки, проверки и прочее прокурорски хубавинки.

   Така най-сетне ще се сбъдне и болната мечта, родена от кухата милицейска кратуна на Цвънокио в далечната 2010. Така де, по-добре късно, отколкото никога. Няма значение, че тоя „специализиран“ съд е пълен с недотам компетентни съдии – пък да не говорим, че е пълен и с доста бивши прокурори. Или казано в прав текст – хора, които пишат присъдите си, като правят copy-paste от обвинителните актове. Справка: Баш-Милиционерът Георги Колев. Пък и стратегията за вземане на съда на абордаж от прокуратурата не е нова – вижте само кой парашутираха за шеф на Софийски Районен Съд – змията, наречена Милев.

   Просто е, както казваше един далеч не прост човек. Понеже на Главния Търбух му е свръх възможностите да оправи батака при него си, дай да минираме и натаковаме съда, за да прехвърлим отговорността за провала при нас – при тях. Щото тоя човек е пълен провал и като юрист, а най-вече и като ръководител от такъв висок ранг. И понеже не искаме – а и не можем – да оправим Прокуратурата, за която отговаряме, дайте да натаковаме съда, за да не се вижда какви дълбоки ла*** са при нас. Това е – стратегията е елементарна.

   А зад тънките очилца и благовидно-дебелите бузки се крие най-голямата щета за съдебната система и за нашата демокрация като цяло от последните 30 години – и нейното име е Сотир Стефанов Цацаров. Да ни е честито. Продължавайте да гласувате за неговия работодател – Доган-султан и ДПС. И за Цвъку, Боку и ГРОБ, разбира се. Амин.

  • 6
   m17 avatar :-|
   m17

   До коментар [#5] от "kdo52372883":

   Брех, дали не ме лъже паметта че Цацаров, преди да стане главен прокурор беше съдия и в последствие шеф на пловдивския съд ?.


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.