Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 7 юли 2017, 14:33, 13057 прочитания

Инвеститорите: Съдебната система е бариера пред растежа

От второ отворено писмо на осем бизнес организации до ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Алтернативата на реалното разделение на властите, заедно с независими и ефективни съдилища и прокуратура, е институционална система, която не се ръководи от правото, а от произволни действия на властимащите. На 25 януари 2016 г. заявихме своята позиция в писмо до българските власти в този смисъл. Сега бихме желали да я потвърдим отново.

Твърдо убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е сред най-съществените бариери пред икономическия растеж в България, привличането на чуждестранни инвестиции и създаването на равни условия за всички икономически оператори - настоящи или потенциални. Като представители на някои от най-големите международни инвеститори в България, но и на множество български компании наш дълг е да заявим своята позиция и гласът на бизнеса да бъде чут по въпроса за съдебната реформа в България. За благоденствието на българската нация тя се явява фундаментална предпоставка, първостепенно и неотменимо условие, което не търпи повече компромиси.


По-долу застъпваме някои от нейните елементи, за които вярваме, че са основополагащи:

Независимост на съдебната власт: всички участници в политическия живот декларативно я отстояват, но липсва достатъчно силна политическа воля за осъществяване на реформите, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск. В допълнение - прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля относно решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и дейността на съдилищата. Въпреки че разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии е безспорен напредък, квотата на политическите назначения в съдебната колегия остава прекалено силна и не възпира оказването на неправомерно влияние. Каналите за него остават отворени, а недопустимата ситуация, при която съдилищата могат да бъдат поставени в положение на зависимост от членовете на ВСС от прокурорската квота (чрез пленума на съвета), продължава да е налице.

Апелираме за елиминиране на възможните механизми както за политическо влияние върху съдебната власт, така и за натиск върху съда от страна на прокуратурата.Прозрачност и отчетност на прокуратурата: с последните промени по съдебната реформа прокуратурата на практика отново е оставена без контрол. Безусловно подкрепяме нейната независимост, но желаем да подчертаем, че действителното разделение на властите трябва да почива на система от ефективни механизми за взаимен контрол и баланс, както и че в едно наистина демократично общество не следва да съществува независимост без отчетност, тъй като това подкопава самите устои на демокрацията.

Почти никъде другаде в Европа прокуратурата не е независима от самата държава и обществото, на които е призвана да служи. Вярваме в необходимостта от широк обществен дебат за евентуалното изваждане на институцията от структурата на съдебната власт и установяването на механизъм, който да гарантира отчетността й пред обществото.

Липсата на механизъм за съдебен контрол върху прокурорските решения в досъдебна фаза в съчетание с липсата на реална отчетност на прокуратурата са съществена причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност, както и за това България да изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави - членки на ЕС, от Източна Европа.

Водещите принципи на организация на прокуратурата следва да бъдат функционална независимост, ефективност, последователност в решенията, прозрачност и отчетност. В това отношение докладът на експертите от Службата за подкрепа за структурни реформи на ЕК съдържа много полезни предложения.

Наказателно-процесуалният и Наказателният кодекс трябва да бъдат осъвременени, като на прокуратурата бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност и действащи механизми за отчетност. Това е необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпения от висок обществен интерес, но също и на всички видове измами, особено свързаните с Търговския регистър и с разпоредби на Търговския закон. Голямата власт върви ръка за ръка с голяма отговорност.

В рамките на самата прокуратура следва да бъдат приети публични вътрешни правила, които да заменят произволния на практика принцип на "вътрешното убеждение" на прокурорите и да гарантират реална прозрачност и последователност на техните решения. Необходими са институционални гаранции за независимостта на редовите прокурори и възможността те да направляват разследванията на основата на обективна преценка на фактите, а указанията и намесата на висшестоящите прокурори да бъдат ограничени до гарантирането на ефективно и последователно правоприлагане.

Повишаване на ефективността на съдебния процес: уверени сме, че неприемливото забавяне в досъдебна и съдебна фаза е особено остър проблем, който подкопава системата като цяло. Гарантирането, че разпределянето на делата не може да бъде манипулирано, е абсолютно необходимо за една справедлива и ефективна съдебна система.

Електронно правосъдие и реформа на правното образование: Убедени сме, че въвеждане на истинска система на електронно правосъдие, модернизиране на правното образование и подобряване на неговото качество са абсолютно необходими, за да бъде съдебната реформа наистина успешна.

Ние не сме експертите, които могат да отправят конкретни препоръки относно начина за нейното осъществяване. Наш дълг обаче е да работим непоколебимо за изграждането на среда на действителна правна сигурност и предвидимост, справедливост и равно третиране на всички инвеститори и предприемачи — в която онези, които мечтаят да създадат свой бизнес, да вярват, че опитът да направят това си струва и в която правната система подкрепя техните усилия, а не издига препятствия пред тях в услуга на малцина.

България се нуждае от ефективна съдебна система, способна да раздава равнопоставено правосъдие за всички. Тази реформа е в основата на всички останали. Тя ще повиши потенциала за икономически растеж на България и ще допринесе за реален просперитет и справедливост за българското общество.

Подписали: Advantage Austria София - Търговски отдел; Американска търговска камара в България; Британско-българска бизнес асоциация; Българо-швейцарска търговска камара;
Канадско-българска бизнес мрежа; Конфиндустрия България; Френско-българска търговска и индустриална камара; Норвежко-българска бизнес група

Потърсена реакция


Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Отговорът се мисли

Във връзка с позицията на инвеститорите по състоянието на съдебната система "Капитал" изпрати следните въпроси към министъра на правосъдието Цецка Цачева и външния министър Екатерина Захариева, която като вицепремиер наблюдава съдебната реформа:

"Уважаема г-жо министър,

В четвъртък осем двустранни търговски камари, представители на чуждестранния бизнес в страната, отправиха апел към българските власти, включително и към вас, за съдебна реформа с особен акцент върху необходимостта от реформа на прокуратурата. По този повод бихме се радвали да получим вашия коментар за посочените в писмото проблеми и необходимите мерки за тяхното решаване. Конкретно ни интересуват мерките за гарантиране на:

- независимост на съдебната власт и на съдиите от политически натиск

- елиминиране на механизмите за натиск върху съда от страна на прокуратурата

- необходимостта от цялостно нов подход към реформата на прокуратурата, с което да се преодолее "липсата на достатъчно отчетност" пред обществото, вменяване на задължения за докладване и налагане на реални санкции в случаи на разследвания, които могат да бъдат окачествени като произвол

- необходимостта от провеждане на широк обществен дебат за евентуалното изваждане на прокуратурата от структурата на съдебната власт и установяването на механизъм за нейната отчетност пред изпълнителната и/или законодателната власт.

Разчитаме на конкретен и изчерпателен отговор по тези въпроси".

От кабинета на вицепремиера Захариева отговориха, че тя и Цецка Цачева ще се срещнат с представители на търговските камари на 14 юли, за да обсъдят хода на съдебната реформа и действията, които предприема изпълнителната власт.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3714 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2981 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Нека социолозите да изберат новия изтребител

Често социологическите проучвания се използват да се оправдае вземането на определено решение в държавното управление, в случая - избора на нов самолет за ВВС

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10