Шансовете да разберем истината за КТБ не са нулеви, а отрицателни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шансовете да разберем истината за КТБ не са нулеви, а отрицателни

Шансовете да разберем истината за КТБ не са нулеви, а отрицателни

Какво няма да прочетем в стенограмите за банката, защото не е удобно за участвалите в тях

12781 прочитания

Николай Стайков

В петък, 7 юли, президентът Румен Радев разсекрети и втората стенограма от разговорите за КТБ при предшественика му Росен Плевнелиев през юли 2014 г. Тогава на "Дондуков" 2 представители на опозицията и управляващите, съответно ГЕРБ и БСП, ДПС, както и на другите основни политически сили, управителят на БНБ Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров обсъждат бъдещето на банката, изпаднала в затруднение.

Какво никога няма да прочетем в стенограмите за КТБ, защото не отърва на никого от участвалите в тях:

- Половината около масата са били лични гости, приятели или директно финансирани от банката-пациент, видно от разказите на Цветан Василев и изтеклите списъци с посетители. Според него обикновено, да напомним, за да се запознаят със "съдържанието на един плик";

- Всички около масата, с изключение на домакина Плевнелиев, са се възползвали от "услугите" на медиите, придобивани скъпо и прескъпо с пари на банката-пациент. В тази група медии се включват не само тези на семейството на депутата Делян Пеевски, но и далеч по-широк кръг от вестници, сайтове и телевизии, финансирани от банката-пациент директно или чрез кухи фирми.

- Една година и три месеца преди да затвори банката, беше публикувано пълно и задълбочено разследване в "Капитал" на основата на изцяло публичнодостъпна информация. В него, както и в предишни статии там и в сайта Биволъ, ясно се доказваха сериозни нарушения под формата на концентрация на кредити към свързани лица, т.е. изявления като тези на управителя на БНБ Иван Искров "не знаех" и "откъде да знам" са откровена лъжа, удобна за всички, или поне за повечето около масата, на която се решава съдбата на КТБ.

- При избирането на сега разследвания подуправител на БНБ Цветан Гунев на 12 юни 2013 г. в парламента имаше доста задълбочена дискусия, която между другото повдигаше дори въпроси за информации за "ликвидни проблеми" и "изкупуване на медии чрез фирми на акционери в банки", т.е. отново да кажа за неразбралите - "не знаех" и "откъде да знам" е откровена лъжа, удобна за всички около масата.

- Управителният съвет на БНБ, включително и президентската квота в него, е бил бутафорен, а не регулаторен орган, по отношение на банковия надзор. За целите на спасяването на управителя Искров беше наложена тезата, че съществува някакъв изцяло независим отдел в централната банка - теза, която е, меко казано, спорна по отношение на фиксираните в закона правомощия, и сериозна изненада дори за специализираната аудитория. С оглед на излезлите публикации и задаваните в пленарна зала въпроси през юни 2013 г. и за управителния съвет трудно може да се приеме оправдание тип "не знаех" и "откъде да знам".

- Т.нар. консервативна политика на БНБ, т.е. спирането на издаване на нови банкови лицензи в началото на мандата на Иван Искров, всъщност не е никакъв консерватизъм, а откровен лобизъм и гарантиране на бизнес за няколко добре поставени местни банкери, очакващи в ситуация на регулаторен комфорт да продадат някой ден за деветцифрени суми зле управляваните си банки.

- Финансовото разузнаване в Държавната агенция за национална сигурност (бившето самостоятелно Бюро за финансово разузнаване) е толкова безполезен орган, че дори не се споменава в тази стенограма. Да припомним, че именно с аргументи за финансовата сигурност като част от националната преди години беше направено това сливане. Липсата на председателя на ДАНС в консултативния формат е най-доброто доказателство за проблемите в нейната работа.

- Избирането на управители на БНБ всъщност се оказва силно политически, а не експертен въпрос, с което единствено може да се обясни как един управител като Искров може да се задържи два пълни мандата от шест години всеки и дори да бъде изпратен с благодарности при завършването му. Всъщност стенограмата дава добър отговор на причините за това през репликата на бившия и настоящ премиер Борисов към управителя: "Искров, приятел си ми, но по-добре си подай оставката."

- Очевидно е, но да го кажа - половината от присъстващите в консултациите за КТБ при президента Плевнелиев би трябвало да са свидетели в съдебната зала, а не политици, които да решават "консултативно" кризата около нея. Кой, като пял с поднадзорни лица, кой като премиерът Борисов приемал гости в гаража си в Банкя, кой като посетител в кабинета му, без да има връзка с официалната му дейност на визитката.

С оглед на горното шансовете някога да разберем истината за възхода, политическите зависимости и срива на КТБ официално оценявам не на нулеви, а на отрицателни.

*Авторът е работил като икономически журналист и редактор в "Капитал", сега съосновател на новосформирания Антикорупционен фонд (acf.bg). През февруари 2014 г. Стайков заедно с още 12 граждани внесоха в прокуратурата данни за КТБ и свързани с нея лица, по което започна разследването в КТБ и БНБ.

Протестите на засегнатите от фалита на КТБ продължиха месеци и дори години пред централната банка. Иван Искров не подаде оставка като управител на БНБ, а довърши втория си мандат до 2015 г.
Фотограф: Надежда Чипева
Николай Стайков

В петък, 7 юли, президентът Румен Радев разсекрети и втората стенограма от разговорите за КТБ при предшественика му Росен Плевнелиев през юли 2014 г. Тогава на "Дондуков" 2 представители на опозицията и управляващите, съответно ГЕРБ и БСП, ДПС, както и на другите основни политически сили, управителят на БНБ Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров обсъждат бъдещето на банката, изпаднала в затруднение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  В момента има същите доказателства за ПИБ. Не казвам, че ПИБ ще фалира (при все, че искрено се надявам на това), а просто, че отново има нарушения, за които отговорните институции си затварят очите.

  http://www.mediapool.bg/regulatorite-ne-reagirat-na-razkritiya-za-krediti-na-pib-kam-svarzani-litsa-news229730.html
  https://bivol.bg/fibank-cacarov.html
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2017/05/05/2965588_banka_na_golemite_krediti/

 • 2
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  Капитал, каква точно истина искате да разберете ?
  Мисля, че всички здраво мислещи хора в България я разбраха, вие също. Поели отговорност няма да има, и тогава го казах, и сега смятам така.
  Парите са дадени, изхарчени, тези които не са изхарчени са добре изпрати и прикрити. Всичко около КТБ от начало до край не може да бъде направено от един, двама или петчовека - нужни са институции, шапки, средства, пропаганда и изиобщо цял един апарат, който изпрати КТБ толкова бързо в челните места на класациите по активи...и я фалира по-късно. Ако има нещо, което аз лично не мога да си обясня е това как същите хора, които са били 97-ма и знаят какви са и могат да бъдат последиците, вчера и днес си позволяват да правят същите машинации с властта, която имат без грам да ги е "еня" за пораженията...ама грам.

 • 3
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Всъщност въпросът е има ли сега реален банков контрол или пак я караме по същия начин.

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Защо говорите за изследванията на "Капитал"? Те изобщо не касаят същината на проблема!
  Точно във втората стенограма черно на бяло е написано, че:
  1. Банката е криминално атакувана
  2. Никой от присъстващите няма хабер от понятие какво е фактическото положение на останалите банки.
  Някой да разследва криминалната атака срещу КТБ? Защо измятате проблема? Защо, вие си знаете, само не си мислете, че всички сме слепи и глухи идиоти!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Поуката е, че мачът се обръща точно февруари 2014 г. с внасянето на сигнала в прокуратурата данни за КТБ и свързани с нея лица, по което започна разследването в КТБ и БНБ. От този момент никой не можеше да лъже, че не чете разследвания на "Бивол", "Капитал" и самостоятелни журналисти, защото хобито му било риболов сред природата. Което е наложило вземането на курс към преждевременен фалит, иначе вероятно са се надявали на още няколко милиарда.

  Лошото в цялата история е, че след това всичко заглъхна. Вместо Протестна мрежа да има 100 000 члена, тя си навлече омразата на българина. Не толкова защото поръчковите медии му промиват мозъка с Америка за България, грантове и прочее, а с нещо друго. Именно, средностатистическият българин смята, че той самият е обречен или както обича да повтаря "Койту и да доди на власт, ся ша нъ пляка в дупейнцата и устичкити! Няма ко да са направи!". И когоато някой все пак покаже, че "има ко да са направи", българинът почва да завижда и да се озлобява срещу него. Казвам българин-ът, защото това важи за мнозинството.

 • 6
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  За ситуацията с КТБ АД истината е разкрита.
  Наличният вреден модел на национално стопанство е водещият причинител за понесените щети при ситуацията с „КТБ” АД.
  При тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, тъй като банката, колкото по-добре подпомага икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и злините са по-болезнени.
  Централната банка не може да спаси от вреди при банкова криза, защото е без необходимата компетентност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK