Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 юли 2017, 14:39, 5068 прочитания

Битката за кариерните бонуси на ВСС е част от саморазправата със свободомислещите

За управляващите съдебната реформа и стратегии са само декларативни книжовни стенания за пред Брюксел

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Докладчик на ПАСЕ: Върховенството на правото в България е силно застрашено

Страната ни е сред петте проблемни държави-членки на Съвета на Европа, наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция

7 сеп 2017

ВСС в света на кариерния бонус

Къде могат да се озоват най-ярките членове на кадровия орган след приетите днес промени в съдебния закон

27 юли 2017

Без ограничения за финансиране на магистратски организации, бонусите за ВСС остават

Управляващите оттеглиха и предложението си да се забрани на магистратите да извършват научна или преподавателска дейност, ако тя е финансирана изключително от чужда държава

26 юли 2017

Продължава отпорът срещу промените в съдебния закон

Мнозинството в парламента подкрепя скандалния проект мълчаливо, без да влиза в дискусия защо се налагат ораничения в сдружаването на магистратите

25 юли 2017

До Беларус, Русия и Унгария на Орбан

Преди председателството

21 юли 2017

Върховните съдии в позиция срещу скандалните промени в съдебния закон

Висшият съдебен съвет се оплете в процедура и не успя да изготви становище

20 юли 2017

Парламентът прие на първо четене спорните промени в съдебния закон

Срещу проекта, който предвижда забрана на външното финансиране за съсловните организации на магистратите, имаше остра реакция от неправителствени организации и запитвания от ЕК за целта му

19 юли 2017

Георги Ушев стана шеф на Апелативния специализиран съд "по изключение"

ВСС го предпочете, макар че другият кандидат идва от по-високо йерархично ниво и би трябвало да е с предимство

19 юли 2017

След писмо от ЕК ГЕРБ отстъпи за финансиране на магистратските организации от Европа

Борисов даде тон, а депутатите ще внесат корекции между четенията

12 юли 2017

Сотир Цацаров: В грантовете няма безплатен обяд

Но пък главният прокурор подкрепи идеята за кариерен бонус за членовете на ВСС при връщането им в системата

11 юли 2017

Съюзът на юристите поиска да се оттеглят промените в съдебния закон

Съюзът заплашва да блокира важен проект и настоява премиерът да предизвика извънредно заседание на парламентарните групи от управляващите

10 юли 2017

Широк фронт срещу скандалните промени на управляващите в съдебния закон

Над 20 организации се обявиха против проекта, който забранява външното финансиране за съсловните организации

9 юли 2017
Предложените в началото на юли от управляващите (ГЕРБ и "Обединени патриоти") промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) засягат няколко важни за съдебната власт въпроси в три направления. Първо, дават се привилегии на сегашните членове на ВСС, след като изтече мандатът им, второ, въвеждат се тоталитарни мерки по отношение на статута и финансирането на професионалните магистратски организации, трето, прави се опит за ограничаване на възможността магистратите (съдии, прокурори и следователи) свободно да упражняват лекторска дейност.

Историческата битка за кариерното развитие на членовете на ВСС

Чл. 28 от Закона за съдебната власт регламентира какво се случва с членовете на ВСС, след като изтече мандатът им. Ако те са били магистрати, логично е да се върнат на работа съобразно професионалната си ориентация. Спорният момент е на какво стъпало в йерархията да бъдат назначени. Този щекотлив въпрос е довел до няколко опита за изменение на чл. 28 от ЗСВ през последните 10 години. Засега два от тях са се превърнали в действащо законодателство.

В първоначалния текст от 2007 г. законът предписва изборните членове на ВСС да се възстановяват на длъжността, която са заемали преди избора. Този вариант се е тълкувал и прилагал стриктно и без противоречия – връщаш се там, откъдето си дошъл. Разпоредбата е редактирана през 2011 г., като петте години мандат във ВСС се признават за юридически професионален стаж.

През 2012 г. по предложение на тогавашните (доминантно и днешните) управляващи нормата е променена, като в текста е втъкан изразът за възстановяване на "длъжност съдия, прокурор или следовател, с една степен по-висока от заеманата преди избора" или "на заеманата преди избора длъжност". Това само по себе си предполага възможност да се върнеш някъде по-високо в системата, а не само там, откъдето си дошъл. А това вече отваря вратата за влияние – послушните на определени интереси и кръгове отиват където си искат, праволинейните се връщат откъдето са дошли. Последицата от това е заобикаляне на конкурсното начало – редовите съдии, прокурори и следователи се състезават помежду си, като се явяват на изпит, отслужилите във ВСС остават извън обхвата на конкурса, като се развиват напред в кариерата на друго основание.През 2012 г. обаче законодателно разрешение не намери приложение, тъй като му бе наложено вето от президента, а до преодоляване на ветото не се стигна. Убедителни са мотивите на ветото, според които текстът "поражда съмнения за несъответствие с конституцията".

С измененията от 2016 г. като част от стъпките по Актуализираната стратегия за съдебна реформа неправомерното кариерно развитие на членовете на ВСС бе изцяло осуетено. Текстът установи недвусмислено – всеки член на ВСС, който е бил магистрат преди постъпването си в съвета, се връща на длъжността, заемана преди избора. Ако иска повишение – преминава през атестиране и се явява на конкурс. Тази концепция намери широка обществена подкрепа, включително от професионалните магистратски организации.

Новите предложения за изменение на чл. 28 от ЗСВ се опитват без никакво съмнение да позволят на действащите членове на ВСС да се върнат на същата по степен длъжност, но да избират в кой съд (съответно прокуратура). Така, ако член на ВСС е бил районен съдия в Сандански, той може спокойно да се върне като районен съдия в Пловдив, София и т.н. За такова преместване редовите магистрати се явяват на конкурс. Членовете на ВСС по силата на закона получават особен кариерен бонус, с което изпълнителната и законодателната власт се опитват да възнаградят част от хората в действащия съвет. Един такъв текст на закона е пряко посегателство върху независимостта на съдебната власт. Той отрича принципа за разделение на властите, тъй като съдебната власт единствена има право, чрез ВСС, да назначава, повишава и наказва магистратите (чл. 129 от конституцията). С предложените промени Народното събрание, като функция на законодателната власт, пряко се намесва в правомощията на съдебната власт. Годината е 2017, но се усеща като 2012 поради опитите и похватите за отглеждане и възнаграждаване на съдебни послушковци.

В мотивите към законопроекта не са отчетени тези предходни опити за промяна на закона. В доклада на Комисията по правни въпроси се чете "Предлага се изравняване на статута на изборните членове на ВСС при прекратяване на мандата им с този на магистратите, заемали длъжностите, посочени в чл. 195 ал. 3 ЗСВ". Става въпрос за случаите, когато един магистрат временно преустановява статута си на магистрат, като напуска системата на съдебната власт, за да изпълнява функции от другите две власти – законодателна или изпълнителна. Разликата е, че когато изпълнява мандат като член на ВСС, лицето престава да бъде магистрат, но осъществява функция по администриране на съдебната власт. Но принципните разлики могат да бъдат разбрани явно само от лица, които вярват в разделението на властите и го доказват с действията си.

Опитът на управляващото мнозинство не е иновативен. Политическото статукво, освен през 2012 г., утвърди принципа на неследваща се благодарност многократно. А през 2016 г. и за сметка на държавния бюджет същите депутати гласуваха повишение на заплатите на сегашните членове на ВСС, изравнявайки ги с председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Мотивите на това законодателно решение издават за пореден път правна неграмотност и цинизъм, неприсъщ за демократична законодателна власт (виж стенограма от заседанието). А тази година утвърденото мнозинство във ВСС си гласува незаконосъобразно и парични обезщетения при приблизителна заплата от 7000 лв.

За антидемократичния характер на промените

Когато човек чете текста на предложения законопроект, остава с впечатление, че България е или извън ЕС, или се готви да го напусне. Българските политици демонстрират антиевропейското си мислене именно по най-чувствителната за ЕС тема спрямо България – независимостта на съдебната власт. Законопроектът е пълен със забрани и ограничения. Като начало – забранява се на юристи от различни професионални поприща да се сдружават, което в международен аспект нарушава Европейската конвенция за правата на човека, прогласила правото на сдружаване, а в българския контекст поставя Съюза на юристите в България в условие на принудителна ликвидация – нещо, характерно за периода 1944 – 1951 г., когато с наредби-закони са ликвидирани всички доброволни граждански обединения. В допълнение към това, забраните изключват финансиране на професионалните магистратски организации от чуждестранни донори. Позволено е набиране на средства само от вноски, дарения и членски внос от членовете. Забраните обхващат и ограничаване получаването на доходи от магистратите, включително и от научна и преподавателска дейност, ако тази дейност е "финансирана изключително от чужда държава и чуждестранно лице. И тази рестрикция страда освен от порок в замисъла и от лошо авторство – не е дефинирано понятието "изключително" – нито като процентно съотношение, нито като държава на произход. Това се отнася и към опита за въвеждане в ЗСВ на института на "чуждестранното лице". Не се казва какво става със заварените случаи. Второразрядните апаратчици, претендиращи да са автори на предложените текстове, видимо не владеят законодателната техника.

Всички тези забрани целят да унищожат единствената неказионна професионална магистратска организация - Съюза на съдиите в България (ССБ).

Защо партийците разчистват сметки със ССБ

Този законопроект е опит за саморазправа с основните свободомислещи елементи в съдебната система. Очевидно е с какво ги дразни ССБ. В продължение на 20 години Съюзът на съдиите в България застава зад каузата работеща съдебна система, поддържа и вярва в необходимата съдебна реформа, която ще направи икономиката предсказуема, човешкото достойнство на всеки българин - защитено от закона, а оттам - живота в България възможен.

В заключение

За управляващите съдебната реформа и прокламиращите я стратегии са само декларативни книжовни стенания за пред Брюксел. На местна почва реформите се разбират като тотално овладяване и саморазправа с непокорните. Средствата включват мобилизация на целия властови ресурс.

Статията е от сайта "Отворен парламент", публикуваме я с незначителни корекции. Заглавието е на редакцията.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Икономически прочит на казуса Банско: кой губи и кой печели 17 Икономически прочит на казуса Банско: кой губи и кой печели

С решението си по предложението на Боян Петров правителството ще покаже ясно чии интереси защитава

20 яну 2018, 10700 прочитания

Защо Меркел отива в София 5 Защо Меркел отива в София

Затънала до гуша в проблеми, посещението ѝ едва ли е просто акт на любезност

19 яну 2018, 6576 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Антисунитската политика в Ирак и Сирия роди ИДИЛ

И още: Динко е герой менте; Паметникът "1300 години България" се разпадна като социализма

Още малко по-скъпи

Прогнозите на агенциите са, че апартаментите в столицата ще поскъпнат с максимум 10% през 2018 г.

Какво да направим с общинските болници

Те са силно задлъжнели, изпълняват предимно социална функция и нямат ресурс да се издържат, решението е в изграждане на добра спешна помощ и връзки с областните болници

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете