Мнения Daily - Аферата "Бареков" трябва да бъде разплетена докрай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Аферата "Бареков" трябва да бъде разплетена докрай

"Докато в България всякаква сган ме замерва с л**на, кога от завист и злоба, кога да прикрият зад големия ми гръб далаверите си, по света аз съм признат и обичан политик. Гордо представям страната си, но не и крадливите и фалшивите й политици". Това написа Бареков във facebook под снимките си от Тимор Леще (островна държава в Югоизточна Азия), където по странна ирония е наблюдател за честността на парламентарните избори. "Обожавам да се събудя в 5 сутринта на другия край на света и да правя това, което мога най-добре - да участвам в гаранцията за честни избори", казва още той.

Мнения Daily - Аферата "Бареков" трябва да бъде разплетена докрай

И още: Клас прослужено време завинаги

8184 прочитания

"Докато в България всякаква сган ме замерва с л**на, кога от завист и злоба, кога да прикрият зад големия ми гръб далаверите си, по света аз съм признат и обичан политик. Гордо представям страната си, но не и крадливите и фалшивите й политици". Това написа Бареков във facebook под снимките си от Тимор Леще (островна държава в Югоизточна Азия), където по странна ирония е наблюдател за честността на парламентарните избори. "Обожавам да се събудя в 5 сутринта на другия край на света и да правя това, което мога най-добре - да участвам в гаранцията за честни избори", казва още той.

© Facebook


Кампанията на "ББЦ, ЗНС, ВМРО, Гергьовден" от 2014 г. е извън закона и това е лесно за доказване.

Платените политици на мафията

Аферата "Бареков" трябва да бъде разплетена докрай

От коментар на Иван Бедров, публикуван в "Клуб Z"

Тази седмица научихме, че прокуратурата има данни, че кампанията на коалицията "България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден" за изборите за български представители в Европейския парламент през 2014 г. е финансирана незаконно от Цветан Василев и КТБ. Не че не го знаехме, но друго си е прокуратурата да го напише.

Николай Бареков е получавал по 100 хиляди лева месечно от октомври 2013 г., защото вече става политик. По същото време започват и месечните траншове по 600 хиляди лева за дейността на политическия проект. Сами може да сметнете общата сума до изборите през месец май 2014 г. Финансирането на партиите в България обаче си има правила. Юридически лица не могат да бъдат дарители, а физическите имат ограничение – до 10 хиляди лева. Парите е трябвало да бъдат "препрани". И тук започва серията от нарушения.

Всяка партия и коалиция е длъжна да декларира пред Сметната палата получените дарения. "България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден" декларира почти 1 милион и 200 хиляди лева. Дарителите на Бареков и компания се отличават по своя брой и спонтанност. Докато другите участници в изборите имат максимум по няколко десетки дарители, то Барековата коалиция има 500 дарители, които даряват еднакви суми по едно и също време.

Коалицията "България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден" постигна впечатляващи резултати – над 10% от гласовете и двама евродепутати. Ако някой иска да разследва, ще забележи, че дадените на Бареков пари (според прокуратурата) са много повече от декларираните разходи за кампанията. Ако този някой наистина иска да разследва, ще отвори протоколите от секционните избирателни комисии и ще установи къде резултатът на фамозната коалиция е много над средния за страната. Така ще се доближи до отговора на въпроса къде точно са купувани гласове с останалите пари. По-лесно ще е за разследващите, ако към този момент вече са идентифицирали и разносвачите на парите, и техните получатели по места. Някъде около тях са и купувачите на гласове.

Нито едно от тези нарушения не е нещо невиждано. Правили са го и го правят вероятно много други политически сили. Но кампанията на "България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден" от пролетта на 2014 г. е крещящ пример за престъпна кампания – от началото до края.

Иначе преди година прокуратурата съобщи в отговор на въпрос, че проверява финансирането на кампанията на Бареков. Много време мина, няма данни да са напреднали. Ако някой наистина иска да разследва, има по какви следи да тръгне.

Престъпната кампания на "България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден" от 2014 г. излъчи двама евродепутати – Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Добре е да не се забравя това и да им бъде припомняно всеки път, когато ни убеждават от телевизионния екран какви патриоти и родолюбци са.

--------------------------------------------

Въпреки всички проблеми за пазара на труда тази соцотживелица вероятно ще остане да битува още дълго време.

Социалистическа реликва

Клас прослужено време завинаги

От текст на Десислава Николова за седмичния бюлетин на ИПИ

Една отдавна сготвена манджа се притопли тази седмица – клас прослужено време. Всъщност инициатор за появата ѝ "на масата" бе вицепремиерът Валери Симеонов. Тази отживелица от социалистическо време бе премахната за държавните служители още през май 2012 г. Тогава за кратко икономическата логика възтържествува с промени в Закона за държавния служител. За кратко, защото 5 години по-късно клас прослужено време продължава да съществува и дa се прилага за всички останали категории работещи - тези в частния сектор; тези по висшите етажи на изпълнителната власт и всички останали, които не се водят държавни служители; депутатите; работещите в съдебната власт; служителите на държавните компании.

Клас прослужено време, както и други "термини", е останал в речта от социалистическо време и вече се нарича "допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит". Това възнаграждение е минимум 0.6% според постановление на МС от 2007 г., но може и да е повече – например за депутатите е 1%, както е разписано в Правилника за организацията и дейността на НС, а в съдебната власт по неофициална информация е 2%. Допълнителното възнаграждение се начислява годишно, т.е. като %, с който задължително се увеличава заплатата всяка година. За трудов стаж и професионален опит се зачита не само времето, в което наетият е работил при настоящия си работодател, но и всички предходни години стаж на същата или сходна длъжност, работа или професия. Т.е. за по-възрастните служители с по-голям трудов стаж клас прослужено време може да бъде сериозна сума. Например за човек с основна заплата 1000 лева и 20 години трудов стаж това означава допълнителни 120 лева на месец, или 1440 лева на година.

Това правно задължение за автоматично ежегодно увеличение на заплатите не само противоречи на принципите на пазарната икономика, в която заплащането на труда зависи само от състоянието на пазара на труда (т.е. търсене и предлагане на кадри), финансовото състояние на фирмата и оценката за работата на работещите. То страда и от редица други пороци, основните от които са:

- автоматичното увеличение на заплатите не отчита финансовото състояние на дружествата и може да "закопае" допълнително фирми с финансови трудности

- този автоматичен механизъм за покачване на заплатите влияе изключително лошо на стимулите за постигане на по-добри резултати, повече и по-качествена работа от работещите

- размерът на допълнителното плащане е източник на противопоставяне между по-млади и по-възрастни служители. Реално може да се интерпретира и като открита дискриминация на по-младите служители, които може да се справят много по-добре, но пак да взимат по-ниска заплата именно заради това допълнително възнаграждение

- може да послужи като мотив за съкращаването или ненаемането на по-възрастни работници с по-голям стаж – защо да ги наемам, след като за един младеж с 1-2 години стаж ще плащам примерно 100 или 200 лева по-малко на месец? Разбира се, това важи за (потенциални) работници със сходни умения и качества

- всички като данъкоплатци плащаме десетки милиони на година за стажа на магистрати, депутати, висши и други представители на изпълнителната власт, които не се третират като държавни служители

- разходите на работодателите за труд растат ежегодно само и единствено заради тези добавки – колкото повече наети с по-голям стаж има във фирмата, толкова по-високи са тези разходи. Ако ги нямаше тези допълнителни разходи, работодателите щяха да имат още един стимул да открият работни места - т.е. класът прослужено време е още един порок (bottleneck) на трудовоправните норми, които дърпат надолу на заетостта

- това е още един стимул за преминаване в сивия сектор – защо да плащам ежегодно все по-високи осигуровки и минимални заплати, а отгоре на това и клас прослужено време?

Въпреки всички проблеми за пазара на труда, светлата икономика и стимулите за работа клас прослужено време вероятно ще остане да битува още дълго време в страната. Колкото бързо темата се появи на масата след несъгласуваното изказване на В. Симеонов, толкова бързо тя беше снета от дневния ред след спешна среща между премиера и синдикатите. Очевидно докато тези синдикати и този премиер определят регулациите на пазара на труда, тази социалистическа реликва в трудовите норми ще пребъде.

Кампанията на "ББЦ, ЗНС, ВМРО, Гергьовден" от 2014 г. е извън закона и това е лесно за доказване.

Платените политици на мафията


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Нищо няма да бъде разплетено докрай. Дудука (в характерния си стил) просто ще се надупи в правилната посока и .... всичко ще бъде изметено под килима.

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Мафия в Мутроландия !!!
  Ако Цацаров го нямаше, той щеше да бъде създаден. Същото важи и за Пеевски, и за Бойко Борисов. Защото червената мафия има нужда от тях !!! В държавата ни става все по-страшно !!! БКП на Тодор Живков - групировката ГЕРБ, краде европари, върти далавери нагло, променя закони и скубе гражданите. Такова нещо на високо ниво не е имало дори по времето на БЕРОВ, когато Мултаци, СИКажии и ВИСаджии тропаха на вратите и слагаха лепенки на бизнеса !!! Напоследък зачестиха побоите над граждани, нотариуси, журналисти и хора с про-Западна ориентация !! Бият и бягат....... и никой не ги хваща. ГЕРБавите мафиоти дори приеха първия в новата ни история анти-американски закон !!!!! При положение, че повече от 25 години Америка финансираше съдебните промени у нас и обученията на магистрати, прокурори и т.н. Друг е въпроса, че те само лапаха и нищо не свършиха....... МАФИЯТА в управлението става все по-нагла и се закриля от Прикриватурата !!!!!!

 • 3
  tie_interceptor avatar :-?
  tie_interceptor

  Бареков да не е станал правоверен?!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Те работодателите отдавна са му хванали цаката. Изобщо не се учудвайте, ако заплатата ви намалява ежегодно за да е "в крак" с КПВ-то.

 • 5
  katerichkata avatar :-|
  katerichkata

  Дудук, един ден ще поругая гроба ти! Обещано!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK