Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 30 юли 2017, 16:45, 5054 прочитания

Мнения Daily - Превенция на хазартен принцип

И още: "Патриотите" - окончателно голи; Големият терор от 1937 г. - кръвопролитие по държавен план

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Най-много активи: Големите инвестиции не са при гигантите

Едрият бизнес е повишил само с 2% сумата на активите през 2016 г.

1 юли 2017

"Атака" номинира за ВСС прокурора, отказал да разследва Пеевски

Йордан Стоев е кандидат за съдийската колегия на съвета

19 юни 2017

Големият джакпот е за лотариите на Божков

Новият хазартен лидер "Национална лотария" порасна четири пъти за година и измести държавното тото

19 авг 2016
Борбата с хазарта

Превенция на хазартен принцип

От коментар на Иван Брегов, Институт за пазарна икономика

През последните години хазартът в България намери нови форми за разпространение. Затова лицата, извършващи хазартна дейност, са задължени по Закона за хазарта (ЗХ) да предоставят средства за социално отговорно поведение. С промени в закона от януари 2017 г. средствата се управляват от Министерството на младежта и спорта (ММС). То е длъжно да ги харчи по състезателна процедура за проекти в изрично изброени сфери, така че да постигнат превенция на агресия и зависимости, сред които и от хазарта.

Проектите следва да бъдат реализирани от неправителствени организации (НПО). А бюджетът на програмата на ММС за превенция на хазарта за 2017 г. е 2 000 000 лв. Финансираните проекти трябва да изпълняват пряко държавната политика по превенция на хазартна зависимост. Частта "Очаквани резултати" обаче е твърде лаконична и без конкретност. Редно е програма за 2 млн. лева да има визия какво цели да постигне. Остава и въпросът как се прави оценката за изпълнението на политики по превенция на зависимостта от хазарт. Точно този критерий е основният показател за целесъобразност на процедурата. Изпълнителите трябва да покажат и докажат убедително как ще постигнат искания ефект.В приетата от министерството стратегия приоритетите по превенция са в три направления: "Информирай младите", "Мотивирай младите" и "Активирай младите". В две от тях мнозинството спечелили организации са спортни клубове. Така реално тенис клубове, шахматни клубове и сдружения по планински маршрути ще информират и обучават младежите за рисковете от хазарт.
Представяме си как изработват информационни анимирани клипове (защо пък и анимирани?) и интернет банери и осъществяват информационна кампания за рисковете от хазартна зависимост – все заложени в програмата

Очевидно е, че целта на закона трудно може да бъде изпълнена. Целесъобразно би било дейностите, изискващи специфична експертиза и ресурс, да бъдат изпълнявани от организации с друг опит. Иначе остава рискът от формално изпълнение.

Изпълнителите на информационната кампания не са длъжни да включат всяка от допустимите дейности и така превенцията на зависимости от хазарт с игра на водна топка се въздига до законов способ. Информираността предполага обучителен елемент, т.е. да се изгради познание за рисковете особено във възраст, в която няма изградени устойчиви социални навици. С одобрените проекти изцяло за спортни дейности се очаква явно младежите, докато спортуват, да стигнат сами до рисковете от хазарта.

Утешително е, че в направлението "Мотивирай младите", където задължителни са дейностите за направа на видеоуроци, спечелилите са 3 организации, които не са спортни клубове.
Целта на третото - "Активирай младите", е да стимулира младежите да разпознават рисковите фактори, водещи до зависимости. Дейностите са разнообразни – от кръгли маси и дискусионни форуми до тренировки. И тук основни изпълнители са спортните клубове. За да спази условието за целесъобразност, министерството е било длъжно да въведе разграничителен критерий относно допустимите кандидати по области, за да не се налага спортисти да организират кръгли маси и да заснемат анимирани филми.

Парите по проектите трябва да бъдат "усвоени" най-късно до 31 октомври. Дейностите трябва да се реализират до три месеца, основно през летния период, когато младежите са във ваканция, и това прави още по-трудно покриването на широка аудитория. А сред целите на програмата е да бъдат въвлечени минимум 150 000 млади хора.

Очакваме отчетите по изпълнението на програмата. На този етап борбата със зависимостта от хазарта е на хазартен принцип.
Част от спечелилите

Тенис клуб "Еделвайс", Банско - над 122 хил. лв.
Сдружение "Маршрути БГ", Правец - 142 хил. лв.
Българска младежка асоциация за плажни спортове, Варна - 78 хил. лв.
Спортен клуб (СК) "Ипон", София - 35 хил. лв.
Българска федерация по ски - 31 хил. лв.
СК "Приорити спорг", София - 38 хил. лв.
СНЦ "Яхт клуб кап. Георги Георгиев", Варна - 39 хил. лв.
Сдружение "Моят град", Варна - 11 хил. лв.
"Заедно можем повече", Варна - 39 хил. лв.
"Алтруист", Варна - 14 хил. лв.
"Делта мотор спорт", Варна - 29 хил. лв.
Баскетболен клуб "Севън сънс", София - 28 хил. лв.
Български младежки форум, София - 34 хил. лв.
"Виктори бадминтон клуб", София - 23 хил. лв.
Фондация "Кореняк", София - 18 хил. лв.
"Фън ин дъ маунтин", Смолян - 33 хил. лв.
СНЦ "Глобален път", Раднево - 24 хил. лв.
СК "Претендент", София - 19 хил. лв.
СК "Европул", Бургас - 18 хил. лв.
Сдружение "Гетия Понтика", Каварна - 32 хил. лв.
Сдружение "Омега", Кърджали - 28 хил. лв.
Българска снукър федерация - 30 хил. лв.
Сдружение "ОбзорАрт", Плевен - 26 хил. лв.
"ФК София спорт" - 32 хил. лв.
Българска федерация по ММА - 31 хил. лв.
Сдружение "Бокая", Видин - 39 хил. лв.

"Патриотите"

Окончателно голи

От коментар на Иван Бедров за "Дойче веле"

"В момента е по-работоспособна ситуацията. На заден план са претенциите за кадрови въпроси, които бяха в предишния мандат", заяви преди дни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И с още думи обясни как сега им било много по-добре, работят много по-лесно и като цяло им е много по-приятно, отколкото преди, когато коалиционният партньор бе друг.
Разбира се, че "патриотите" са по-лесни. Още при избирането на кабинета те показаха, че са готови да търгуват полагащите им се постове на неизвестна за публиката цена. Не се посвениха да признаят пред медиите, че тепърва се запознават с министъра на икономиката, който обаче зае поста от тяхно име. Номинираха още няколко зам.-министри, които могат да бъдат свързани с други политически сили или с кръгове около Делян Пеевски. Как да не им е лесно на ГЕРБ с такива партньори? Няма програма, няма политика. Има само интерес. И цена. Буквално.
80 години от Големия терор


Фотограф: Stringer
Кръвопролитие по държавен план

От публикация в "Дневник"

Пред органите на държавната сигурност стои задача - по най-безпощаден начин да разгромят цялата тази банда от антисъветски елементи, да защитят трудещия се съветски народ от техните контрареволюционни попълзновения и накрая веднъж завинаги да приключат с тяхната подла подривна работа срещу основите на съветската държава."

Това изречение от Указ №00447 на НКВД от 30 юли 1937г. е събрало идеологическия мотив за най-мащабната вълна на терор в бившия Съветски съюз. Тя започва на 5 август и формално приключва 15 месеца по-късно - на 17 ноември 1938г. Първоначално зададените цели са да бъдат арестувани около 270 000 души, от които да бъдат разстреляни над 70 000, включително 10 000 в концлагерите на ГУЛАГ. Всяко поделение на НКВД получава конкретни квоти за задържани и избити, които трябва да изпълни.

По данни от архива на ФСБ в крайна сметка са репресирани над 760 000 души, от които над 380 000 са разстреляни. Изследователи и до днес спорят за реалните данни, като твърденията им се движат между репресирани 818 000 (от тях разстреляни 436 000) и арестувани поне 1.6 млн., от които са ликвидирани над 680 000 души.
Кампанията става известна като "кулашката операция". Мотивите изглеждат толкова неясни, че от една страна арестуваните са убедени, че е станала някаква грешка, а сред населението се насажда ужасът от това, че никой никъде не е защитен. Затова и в народната памет името е Големият терор.

За провеждането на операцията не са използвани съдебни процеси, а се създават тройки - комисии от представител на местните органи за държавна сигурност, на партията и на прокураттурата. Решенита на 64-те тройки много често са взимани задочно и не подлежат на обжалване.

В Указ №00447 е описано срещу кого е насочен той: бивши заможни селяни, останали по селата или преселили се в градовете, бивши членове на антисъветски партии, членове на казашки, белогвардейски, фашистки, терористични и шпионско-диверсионни организации, най-активните членове или последователи на църквата, както и криминални престъпници.

Първите арестувани са от водените на отчет "враждебни и антисъветски елементи", от които чрез изтезания се измъкват "показания" за някакви "антисъветски организации" и се правят списъци с техните "членове". Следва арестуването на така описаните лица, от които отново чрез побои и изтезания се измъкват нови и нови "врагове". Машината може да се самозахранва безкрайно.

Частичното отваряне на архивите през 1992г. показа, че кръвопролитието не е хаотичен погром, а е методично планирано с утвърдени държавни планове, същите като за производство на стомана или детски играчки.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Много нерви, огромно его и все по-фасадни институции 1 Мнения Daily - Много нерви, огромно его и все по-фасадни институции

И още: Да наричаме Народния съд правосъдие е гавра с паметта; Нямаме памет, затова сме лесни за манипулации

21 фев 2018, 1709 прочитания

Мнения Daily - Скандал за Пеевски без Пеевски 1 Мнения Daily - Скандал за Пеевски без Пеевски

И още: Бягството в ЕС е по-привлекателно от всяка утопия; Държавния суверенитет и националната субектност вървят ръка за ръка

20 фев 2018, 2388 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Има ли шанс за качествена телевизия

И още: Да влезем в НК по професии; Некадърникът - гръбнакът на властта

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете