Мнения Daily - Усещане за безметежност с модела КОЙ

Без прозападните сили, които да говорят за реформи, всички в парламента изглеждат близки.

Мнения Daily - Усещане за безметежност с модела КОЙ

И още: От екрана летят фалшиви патици; Силата е в теб, а не в Големия брат

6274 прочитания

Без прозападните сили, които да говорят за реформи, всички в парламента изглеждат близки.

© Капитал


Първите 100 дни

Усещане за безметежност с модела КОЙ

Първан Симеонов, политолог в "Галъп интернешънъл", пред "Медиапул"

В края на политическия сезон, първи за това управление, то все още не е публикувало програма. Що се отнася до дневния ред, това наистина е по-скоро медиен дневен ред - псевдоскандали, които отклоняват вниманието от други скандали: КТБ, тегленето на заеми, реалната дълбочина на българско-ромския проблем. Медиите харесват тези преградни скандали, в които се скандализираш за паметника пред НДК, за за не се скандализираш особено за КТБ.

Това се благоприятства и от факта, че парламентът говори повече, отколкото работи. Тоест вкарва се повече пушилка, защото партиите осъзнаха някои неща за "постистината" - това, че имиджът се оказва по-важен от факта или че разказът за действието се оказва по-важен от самото действие. И партиите вкараха говорители-разказвачи. Точно те изнасят в момента парламентарния дебат. Те не са точно политици - например Тома Биков от ГЕРБ и Александър Симов от БСП.

Има още една причина ГЕРБ и БСП да изглежда, че не се карат по основното, а по, грубо казано, странични теми. И тази причина е, че и двете партии са свързвани с модела КОЙ. Имам някакво усещане обаче, че БСП прави опити за освобождаване от този модел, да скъса опашката - доколко може да стане е отделен въпрос. Имам усещането, че ГЕРБ съжителства мирно с модела КОЙ. Имаше едни етюди със спиране на обществени поръчки и прочее, но това изглежда да е в минало време.

Изпадане в усещане за безметежност. Тия усещания са винаги малко измамни, особено когато на терена не се вижда цялостна нова алтернатива. Защото изпускането на парата в политическите процеси у нас винаги се е случвало през нови играчи, каквито сега много не се виждат.

Раздразнението към политическия елит остава в сила, но благодарение на доста фактори, сред които услужливата медийна среда и обективно нелошите икономически показатели, в обществото в момента има известно спокойствие.

За пръв път от много време в парламента трайно няма от онези дясно-либерални и прозападно ориентирани сили, които обикновено говорят, от една страна, за съдебна реформа, морал и справедливост, а от друга - за реформи. С други думи, няма политическа сила, която да казва "харчете по-малко пари". ГЕРБ харчи пари, а БСП е лява опозиция и казва "харчете още повече". А знаете, че същностният политически дебат е дебатът за пари. Затова може би е усещането, че няма същностен политически дебат.

Всички в парламента изглеждат близки, вижте какво става, когато ги няма тези прозападни сили - стигна се дотам, че ГЕРБ трябваше да бъде ударен леко през пръстите, за да преосмисли една законова поправка.

Обществото не се интересува много от детайлите около съдебната власт, защото десните хора не му разказват тази история достъпно. А обществото иска да чуе, че лошите бързо отиват в затвора. Категорично не иска да слуша и да разбира за квотите във ВСС. Тук управляващите нямат голям проблем, по-скоро имат проблем с външни фактори.

Тези в България, които говорят на подобна тематика, в момента са в ъгъла, паднали са на избори. А има и активизация на прокуратурата с поискани рекорден брой депутатски имунитети - това се харесва на хората. И да не пропуснем пак медиите - властта е в комфортна ситуация.

Това, което е неприятно за гледане от гледна точка на хората, които участваха в протестите през 2013 г., е, че сега, 4 години по-късно, стана ясно, че Борисов чудесно съществува с модела КОЙ, с "Атака" и пр. ДПС е част от управленския конгломерат, разбира се, по-прикрита, това е им е поведението. Не можем да кажем, че и г-н Марешки е опозиция - ГЕРБ се опитват да го направят все по-послушен. С тези играчи на БСП й се получава да изглежда като единствена опозиция.

Но вакуумът, който се създава, може да доведе до опит тази есен да се създаде нова опозиция. И към червената да бъде добавена и синя, която да говори по-радикално към ГЕРБ.

В полза на койчо

От екрана летят фалшививи патици

Коментар на Огнян Минчев във фейсбук

Зад разгорещените спорове за и против "списъка на Гарелов" СЕМ тихичко ще избере този, който трябва да осигури по-нататъшната монополизация на медиите чрез пряк контрол върху обществената телевизия. Правосъдието и медиите са двете сфери, в които понастоящем най-очевидно се провежда демонтажът на демократичната система в България.

Обществото е удавено в жълто-кафява информационна помия, а от екрана на гъсто летят фалшиви патици, чието проследяване отклонява погледа от реалните дилеми на обществения живот. И ако бТВ и "Нова" можеш просто да ги купиш, БНТ трябва да я подчиниш и администрираш. Последното никога не е било особено трудно, но днес имам тъжното предчувствие, че предстои завръщане към още "по-славни" времена на подчинение в полза на мафиотския койчо (с малка буква - защото е тип, а не индивид).

Без независимо правосъдие и без свободни медии циркът на показната демокрация може спокойно да продължи. Нека само припомним, че основна характеристика на демокрацията е полиархията, разпръснатост на властта в многообразни обществени центрове на контрол и влияние - медийни, икономически, идейни и организационни. В България процесът е обратен - към монополизация. Икономиката е в ръцете на една все по-малка шепа индивиди с милиционерски произход в пълна симбиоза с политическата власт. Прокуратурата е царицата на правосъдието - а системата е все по-абсолютна монархия. А медийната група "Мама и гамен" затваря кръга на контрол върху основните потоци на публична информация. Не "списъка на Гарелов" - гледайте внимателно за кого ще се вдигнат ръчичките в СЕМ. И защо...

Напомняне

Силата е в теб, а не в Големия брат

Искаме да кажем на българите, че сме тук и ще останем. Пропагандата иска да каже точно обратното: "Те идват и си отиват, а Големият брат остава винаги." Това не е вярно. Аз съм тук и декларирам от името на американското правителство и на американския народ, че вярваме в бъдещето на България.

Убедени сме, че някой целенасочено харчи пари, за да разпространява песимизъм. Някой иска българите да повярват, че страната е направила грешен избор с ЕС и НАТО и че днес живеят по-зле отпреди. Приветстваме силата на българския дух, вярваме, че България много се е променила към по-добро.

Много се надявам в българските училища да се преподава много повече история на ХХ век, а не изключително на ХIХ век, да се говори много по-открито за близкото минало на България. Може би тогава момчетата и момичетата, които понякога виждам с тениски с надпис "СССР" ще знаят по-добре какво всъщност носят.

Разликата между нас и другите е, че ние правим всичко максимално прозрачно. Ние държим подписът ни да стои под всеки клип и билборд. Това е огромна разлика – защото този, който плаща за пропаганда на песимизъм, никога не поставя името си.

Разбира се, българите сами ще определят съдбата си и знаем, че някои от тях напускат страната си по икономически причини, което е разбираемо. Но не бихме искали това да става, защото са изгубили вяра, че България има бъдеще.

Ерик Рубин, посланик на САЩ при представянето на кампанията "Силата е в теб" с клипове за успешни истории на различни българи, финансирана от бюджета на Държавния департамент за комуникация със съюзнически държави.

Първите 100 дни


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал