Мнения Daily - Върви, че се бори с борци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Върви, че се бори с борци

Мнения Daily - Върви, че се бори с борци

И още: Вицепрезидентът Пенс би стопил детектора на лъжата; Путин е като Брежнев, но без Андропов

5765 прочитания

© SPUTNIK


Така сме настроили филтрите, че светът да потвърждава убежденията ни.

Постистина

Върви, че се бори с борци

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

От Оруел към Хъксли. Унифицираната пропаганда на Сталин и Хитлер, която премазваше отделния индивид, е заменена днес от общество, разделено на касти, и спрямо всеки се прилага таргетирана терапия, която го прави щастлив. В "Прекрасния нов свят" щастието идва от наркотици, при нас го произвежда самата пропагандна машина - на всеки се предлагат онези страсти, възторзи и възмущения, които най-добре пасват на темперамента му.

Как ли? Ами както се почва и с наркотиците – предлага ни ги някой близък приятел, допуснат в дигиталния ни балон, на когото имаме доверие. Той знае какво ще ни разяри, защото така сме го подбрали, пали се от същите фитили. Така сме настроили филтрите, че светът да потвърждава убежденията ни. И ето ти парадокс: съпротивителната ни гражданска енергия се оказва гориво на властовата машина, която днес разчита на това да няма авторитети, лидери, та дори – твърди факти, на които да се опрем.

Говоря за индустрията на лъжата. След 2016 - годината на фалшивите новини - демократичният свят се стресна. Най-плашещи са организираните руски хакери. Американските избори бяха брутално манипулирани от Москва. Поучени от станалото, напролет французите свалиха 30 000 (!) потребителски адреса, разпространяващи дезинформация – може би тази мярка позволи любимата на Путин Льо Пен да се представи сравнително скромно. Страни като Чехия създават специални звена за противодействие. Но най-тежката юридическа артилерия се задава откъм Берлин, където има избори този септември. Законопроектът предвижда социални мрежи като Фейсбук и Туитър да премахват не само език на омразата, престъпност, тероризъм, педофилия, но и фалшиви новини. До 24 часа, под страх от внушителните €50 милиона глоба.

Но проблемът е по-дълбок. Защо хората са оглупели дотолкова, че да вярват, че Мишел Обама всъщност е мъж? Навремето съветската пропаганда действаше върху ограничени леви кръгове, днес руската залива цялото общество. Новата пропаганда действа чрез негативното, подривното, граждански-революционното. Ако ни караха да възпяваме някакъв газпромовски комунизъм, вероятно щяхме да развием антитела. Но те ни окуражават да се възмущаваме от ЕК, да се подиграваме на регулациите ѝ, да злорадстваме пред неминуемия крах на съюза.

Сигурно сте се питали: можем ли ние, Западът, да атакуваме Москва чрез небивалици? Да пишем за несметните богатства на Путин. За това, че той всъщност е подменен, както твърдеше в някакъв сайт първата му жена. Че му преливат кръв, източена от бебета Май просто не сме едно човечество - отново го осъзнаваме след еуфорията на модерния универсализъм. За дадени психо-когнитивни касти никакви факти не могат да помрачат образа на лидера им. Не са по-изостанали - просто друга културна форма. Нали помните Франция – едно и също престъпление (злоупотреба с партийни пари) срина десния Фийон, но изобщо не засегна популярността на алтернативно-дясната Льо Пен. Когато Орбан строи стадион в родното си село, Тръмп се замисля дали има право да помилва сам себе си, а сътрудници на Симеонов търгуват с бежанци - ами това дори мобилизира феновете им, както впрочем става, когато наш ритне вражески играч: побъркахме ги, върхът сме, по-бе-да!

Те се мислят за революционери - борят се със системата, с медиите, с истината. Върви, че се бори с борци.

----------

Изборът между Тръми и Пенс е като избор на страна в иранско-иракската война.

Първа резерва

Вицепрезидентът Пенс би стопил детектора на лъжата

От коментар на Ричард Коен за "Вашингтон пост". Преводът е на БТА

Фотограф: MIKE SEGAR

Майк Пенс отрича, че се подготвя да се кандидатира за президент през 2020 г., ако по някаква причина Доналд Тръмп отпадне или реши, че му стига един мандат. Отричането на вицепрезидента бе толкова пресилено - той нарече статията във вестник "Ню Йорк таймс" "позорна и оскърбителна" - че ако беше вързан към детектор на лъжата, щеше да изпържи жиците и да взриви проводниците. Единственото погрешно нещо в онази статия бе моментът, в който излезе. Пенс е самото олицетворение на политик от кариерата.

Междувременно той се превърна в повод за салонна игра в някои кръгове: ако президентът Тръмп напусне поста, преди да е изтекъл мандатът му - ако го удари било мълния, било специалният прокурор Робърт Мюлър - дали това ще е нещо хубаво за страната?

Труден въпрос. Тръмп е заплаха, едновременно невеж и хаотичен. Спасява го това, че е некомпетентен. През първите си шест месеца на власт направи пълна каша от външната ни политика, върна назад усилията по ограничаване на глобалното затопляне, експлоатира държавни територии и обезлюди Държавния департамент. Но не е прокарал нито един важен закон, нито пък е построил каквито и да било стени.

От друга страна, неговият най-значим и ужасяващ принос е, че нормализира лъжата като обичаен инструмент от президентското управление. Той лъже с определена цел или просто за удоволствие. Така лъже, че при него това би трябвало да е душевно заболяване. Наречете го политически невменяем.

Пенс не е такъв. Той е предсказуем, непоколебим и опитен, но не и конвенционален. Възгледите му, особено по социални и културни въпроси, са вдясно от дясното. Той е известен с позициите си против абортите, препоръчва въздържание като цялостното решение на половата просвета и изповядва уникалното схващане, че презервативите са безполезни в превенцията на СПИН. Колкото до глобалното затопляне, през 2000 г. той каза, че "това е мит".

През 2002 г. в Камарата на представителите Пенс изложи мнението си за еволюцията. Като мнозина от опонентите ѝ той използва погрешно термина "теория", изкарвайки я като някакво налучкване или предположение. За всички хора, които не са радикални социални консерватори, Пенс е шокиращо неразумен. Той обаче е и шокиращо лицемерен. Тръмп де факто е езичник. Никога не е бил консерватор в идеологическо или културно отношение и е републиканец само защото така му е изгодно. Въпреки това Пенс не само се хвърли в обятията на Тръмп, но и го разкритикува само веднъж. Пенс е изтъкан само от вяра, без никакъв морал.

Кой от двамата би бил по-вреден? За мен това е като иранско-иракската война. Не мога да взема страна и за мое облекчение не ми се и налага.

---------

Руският президент засега си няма преходна фигура.

Русский мир

Путин е като Брежнев, но без Андропов

От коментар на Андрей Колесников, директор на програма в Московския център "Карнеги", за "Ведомости". Преводът е на "Клуб Z"

Фотограф: SPUTNIK

Приемането на паради, участието във военни ритуали, последвано от посещението на църкви, ремонтирани като скъпо струваща олигархична недвижимост, заема все по-голяма част от работното време на президента. Това е резултатът от 18-те години управление на Владимир Путин.

Именно в продължение на такъв времеви отрязък до кончината си управлява Брежнев.

Брежнев също обичаше всичко военно и сериозно се отнасяше към ритуалите. И с тяхна помощ управляваше страната - свещената памет правеше и режима посвоему свещен. Същата технология на сакрализирането на своя режим използва и Путин.

Брежнев правеше всичко "върху здрава марксистко-ленинска основа". При Путин тази роля изпълнява консервативно-политическият фюжън, "рагуто от символи", както би определил този феномен Томас Ман. Тук червената звезда и обръщението "другари офицери" мирно съжителстват с поста, молитвата и обръщението "Ваше Светейшество".

Брежнев бе стар, или, както се разказваше в съветския виц, "суперстар". Обратното - Путин до неотдавна, в "периода на тувинските торсове", показваше пълната си с енергия ювенилност. Той заприличва не на баща, а на дядо на нацията, от когото вече не очакват нищо, но той стана говорещ фон, константа - хибриден монарх.

На късния Франко - ето на кого прилича той. Конспиролозите са на кормилото, технократите - на министерски постове. Липсват само добри отношения със САЩ. Самият лидер на нацията е част от общодържавния пейзаж, която не изчезва никъде и никога. Главната му грижа е да съхрани себе си на власт и/или да осигури нейния преход.

Но Франко си имаше Хуан Карлос като инструмент на прехода. Путин засега няма преходна фигура. Дори Брежнев си имаше Андропов, от когото пътечката водеше към Горбачов.

Източник: Shutterstock
Така сме настроили филтрите, че светът да потвърждава убежденията ни.

Постистина


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK