Безметежност с главата в пясъка

Pixabay CC0 Public Domain

Безметежност с главата в пясъка

Програмата за управление

4876 прочитания

Pixabay CC0 Public Domain

© Pixabay CC0 Public Domain


Владислав Панев

"СКАЙ Управление на активи" АД, съпредседател на партия "Зелените"
За пенсионната система - повече уравниловка и липса на стимули за спестяване.

Общи приказки в общо 128 страници, 902 мерки и 236 цели, малко реверанси към патриотите и огромен списък от закони, подлежащи на промяна. Това се набива на очи в програмата за управление на правителството, в която може би по-важно е какво липсва, отколкото какво е включено.

Тя изобилства от пожелания като поддържане на макроикономическа стабилност, изпълнение на целите на еврофондовете и успешна защита на интересите на България, но е добре да се спрем на сферите, които са в катастрофално положение, могат да повлекат страната към пропастта и изискват спешни действия, отколкото просто да иронизираме безцелно. Концентрацията върху новите КТБ-та би била по-ефективна от коментара на всяка мярка поотделно.

Строителството на АЕЦ е превърнато в национална кауза, независимо какво ще ни струва.

Предложенията за промени в ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА - повече уравниловка и липса на стимули за спестяване. Увеличението само на минималните пенсии означава реверанс само към хората, които са се осигурявали на ниски доходи. Нито дума за повишаване или отмяна на максималния размер на пенсията, което обезсърчава работещите да излизат на светло и да плащат осигуровки върху реалните си доходи. Нищо и за промяна на съотношението на вноските между държавно и частно осигуряване. Няма намек и за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Безвремието в сектора очевидно ще продължава и всички ще чакаме заедно ножа да опре до кокал и да се сетим, че сме забравили да въведем непопулярните мерки през 2010-2011 г., защото начертаната преди това реформа беше отменена. Преодоляването на демографската катастрофа е залегнало на думи в програмата, но проблясъците са малко. Стимулиране на осиновяването, обвързването на социалните помощи със заетост и вноса на работници (макар да не виждам как това ще се получи масово при нивото на заплати в България) са сред тях.

Въпреки обещанието за пълна либерализация на енергийния пазар оставаме с впечатлението за нов ЕНЕРГИЕН ШЛЕМ, чрез който се подготвят схеми за източване на средства от и без това закъсалия отрасъл. Макар и хора от правителството вече да признават, че цената на тока от Белене ще е над пазарната и проектът няма как да бъде конкурентен, строителството (или поне анализ на възможностите за реализацията му) отново е на дневен ред. На всички е ясно, че нова ядрена мощност няма смисъл да се строи по ред причини и те не са само финансови или геополитически. Но пък поддържането му в "зомби" стадий е прекрасна възможност за изсмукване на държавен ресурс, докато може. Ще се правят анализи, ще се подготвя площадка, ще се отделят средства за съхранение на доставеното оборудване.

Всичко това гълта пари. Правилно за успешните бизнесмени е като видят, че даден проект не върви, да го спрат моментално, за да насочат усилията и ресурсите си към нещо по-смислено. Не стоят така нещата при българската държава. Строителството на АЕЦ е превърнато в национална кауза, независимо какво ще ни струва това. Емоцията е водеща и се използва от всеки управленец, за да завлече още пари.

За ПРАВОСЪДИЕ са отделени само две страници в документа, което ще рече, че състоянието на сектора е почти съвършено и няма какво толкова да се пипа. Опити за промени в конституцията не се предвиждат, главният прокурор ще продължи да има безконтролна власт, а и защо да няма. След като Делян Пеевски липсва в обвинителният акт за КТБ, значи всичко е точно. Избраните с всеобщо гласуване на съдиите техни представители във Висшия съдебен съвет ще останат малцинство и избраните наесен от парламента на квотен партиен принцип магистрати ще имат решаващата дума. Вместо за реалните проблеми се говори за детската престъпност и пореден нов антикорупционен закон.

Ще наблягаме на патриотичното възпитание на младежта, каквото и да значи това.

Насърчаването на ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ е положителният момент от програмата в сектора, макар и описано само в едно изречение. Това все пак вдъхва надежда, че обучението ще има повече връзка с потребностите на бизнеса от работна ръка. В момента редица отрасли страдат от тотална липса на кадри, докато стотици хиляди души са безработни заради това, че нямат опит да вършат каквото и да е квалифицирано и полезно нещо. Тук виждаме и малък реверанс към коалиционния партньор. Ще наблягаме на патриотичното възпитание на младежта, каквото и да значи това. Вероятно ще ни липсват драмите от сорта на "махат Ботев и Вазов от учебниците по литература", а и чувствата на гордеещите се с робското минало на дедите си няма да бъдат засегнати.

Иначе ще видим как ще се справи правителството с обещанието за макроикономическа стабилност и ежегодно нарастване на разходите в повечето сектори. Според програмата - чрез борба с данъчните измами. Дано не се стигне до повишаване на ставките обаче, което е основното притеснение, особено след очакваното рязко намаляване на парите, които влизат от еврофондове след 2020 г.

И още нещо. Предвиждат се промени в 109 закона. И това само от правителството. Виждаме, че отделни групи депутати от мнозинството редовно си провеждат и собствени инициативи и лобиране за изменение на едно или друго. И това при положение че за трети път имаме един премиер и управляваща партия. Много е. Хората и бизнеса предпочитат предвидимост. Непрекъснатите промени товарят с разходи и на средства, и на време за разбирането им. Нямаме нищо против депутатите да работят по-малко, ако ще и да си увеличат ваканциите. На всички ни ще излезе по-евтино.

Владислав Панев

"СКАЙ Управление на активи" АД, съпредседател на партия "Зелените"
За пенсионната система - повече уравниловка и липса на стимули за спестяване.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Ако се опитваш да поддържаш статуквото (или да "оцеляваш") неизбежно губиш позиции и възможностите ти намаляват. Имало е времена, когато на хората в България се е налагало да "оцеляват," но те са били след национални катастрофи.
  Сега се нужни реформи! Смели, с визия, с компетентност, с непрекъснат обществен дебат и "проверяване на реалността."
  Опростено казано най-добрите държави - всяка с своите особености - са скандинавските и азиатските "тигри." Всички те правят реформи НЕПРЕКЪСНАТО.
  Още 2009 има съмнения в реформаторския плам на премиера, но програмата беше много добра - дадох му "кредит на доверие" за година. После 2014 заради "реформаторите" си казах "айде, дано поне малко нещо стане, но ... още пролетта на 2015 станя ясно, че 90% от дейността в ПР и "замазване" докато "правим пачки."
  Все повече съм песимист за средносрочното бъдеще на страната. Не, няма да обеднеем рязко, няма да намалеем рязко (то отдавна си намаляваме), но усещането, че сме в блато и няма развитие ще се засилва.

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Няма как да е иначе г-н Панев. На батко му е за последно и просто ще окраде каквото може без да се впуска в много водаческа форма. Покрай него ще крадът и другите от партията, защото много добре знаят, че без батко я са в парламента я не са в другия сезон на Съединението прави силата. За да се изкара колкото може повече, съответно да откраднат колкото се може повече, ще пуснат малко фандък на псевдопатриотите. Я някоя велика българска простотия, като псевдостената, я някаква малоумна история, като да се тестват 3-годишните деца, дали аджиба били в "норма", като за 3 годишни. Та Айнщайн е имал 3-ки и 4-ки в училище по физика, всички знаем какво е постигнал. Та Бил фрекинг Гейтс няма завършено висше, всички знаем какво е постигнал (не е задължително да е добро).

  До коментар [#1] от "Никола Йорданов":

  Ами по тази логика да бяхте гласували за братя Галеви. Те са същите, като премиера през 2009, криминален контингент, който иска да се докопа до политиката. А за РБ изобщо не ми се говори. Веднага изключвам Кънев, защото все пак ми е някакси симпатичен. А Кунева г-н Йорданов? Министър на образованието?!?! Финансист?!?! Министър на образованието?!?! Айде благодарим за рибата.... поне да беше казала, хора аз съм икономинст не разбирам от образователна система. Моля дайте поста на някой, който по-добре разбира от материята. Не та не, сакън да изчезне от светлината на прожекторите.
  Айде пак благодарим за рибата. Следващия път разучете партиите и гласувайте за някоя партия, която още не е била във властта та дори и без шансове за влизане в парламента. И без мисли, като гласувах за ГЕРБ, за да не дойдат нa власт БСП и vice versa.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "а и чувствата на гордеещите се с робското минало на дедите си няма да бъдат засегнати. "

  Никой не се гордее че го пише това в учебниците. Просто подмяната на историята ни е прекалено дръзка, за да бъде подмината. В чужбина България е империя (1-ва и 2-ра държава), само ние се броим за царство (макар че термините са близки по значение).

  Като цяло идеята е да се направи една пластелинена маса хора, които хем да се моделират лесно с патриотични набези, така и да се вписва прекрасно с турски сериали и невероятно важния Хамлет. Особено важно заключение на тази политика е да се съгласяваме веднага безусловно с членство на Македония и Сърбия в ЕС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал