Мнения Daily - Политиката трябва да е хвърлен камък, а не балон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Политиката трябва да е хвърлен камък, а не балон

Мнения Daily - Политиката трябва да е хвърлен камък, а не балон

И още: Държава не се управлява със спектакли на Слънчака; Магистрала "Струма" е тест за българските институции

6764 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Акциите по морето възпитават "заучена безпомощност" у институциите.

Ето, Симеон(ов) пристига...

Държава не се управлява със спектакли на Слънчака

От коментар на пиар специалиста Любомир Аламанов в неговия фейсбук профил

Вицепремиерът Симеонов направи показна акция, затвори две заведения, арестува един DJ и се похвали във фейсбук. Няма лошо. Лошото е, че си мисли, че подобни практики са нормални за един вицепремиер. И, което е най-лошо, смята, че същността на демокрацията е в това държавните институции да си вършат работата само с политическа подкрепа.

Явно вицепремиерът не разбира в какво се състоят неговите задължения и стратегически отговорности. Демократичните институции трябва да действат свободно и независимо от политическо вмешателство. Това е основата на правовата държава. Всичко друго са празни приказки, неразбиране или нежелание. Вицепремиерите трябва стратегически да дават насоки за развитие, а институциите да си гледат тяхната работа.

И е тъжно, че пак трябва да обясняваме елементарни неща. Остава само избирателите, тези, които са изпратили днешния вицепремиер на власт, да разберат, че с показност и евтини спектакли по Слънчака не може да се управлява една държава. И много, ама много хубаво да си помислят за следващите избори...

Ситуацията е аналогична със старата притча за рибите и гладните хора. Изкусително е да нахраниш гладните. Изглеждаш добър. Но така развиваш "заучена безпомощност". Гладните ще стоят и ще чакат вечно да ги нахраниш. Трябва да ги научиш сами да си приготвят храна и сами да се хранят. За да останат хора.

Та, колкото и да изглежда добре, че "най-после някой е направил нещо", това "нещо" само показва нефелността на институциите и им увеличава "заучената безпомощност". Институциите трябва да се научат да действат сами, за да се спазва законът. Ако не могат, да се разпуска всичко и да се затваря държавата. Така че действията на вицепремиера са с негативен оттенък, колкото и да не се вярва на мнозина

-------------------------------

Ще станем ли един гигантски Слънчев бряг?
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Екология vs. презастрояване

Политиката трябва да е хвърлен камък, а не балон

От коментар на Иван Димов за "Дневник"

Както все по-често напоследък, един от основните врагове на народа се оказват еколозите, които уж се нареждали в челните редици на борбата срещу икономическото развитие. Те са описвани като екофундаменталисти. Като зелени талибани, които са готови да пожертват всяка потенциална инфраструктура или възможност за строеж, водени от своите подмолни и безспорно прозападни възгледи. Излиза, че да мислиш за природата е антибългарско и непатриотично. Какво от това, че вечер, когато седне пред ракийката и салатката и по радиото пуснат "Хубава си, моя горо", на средностатистическия българин му става мило и драго. Че и някоя сълза може да пусне, защото знае как нелегалната сеч беснее из горите на скърбящата родина.

Заинтересованите от потенциалните строежи и икономическо развитие лица така и не могат да проумеят, че огромна част от критиките и недоволството към тяхното "облагородяване" на все по-малко девствената българска земя идват от загрижени граждани, които сериозно се притесняват плажната ни ивица да не стане като един гигантски Слънчев бряг. Да не се превърне в зона за алкохолен туризъм, в която чуждестранни младежи да си устройват различни по мащаб вакханалии. Не, твърдят, нямало да стане така. Но кой може да даде подобна гаранция в държава, в която политиците днес твърдят едно, а утре със същата енергия се впускат да защитават тъкмо обратното?

Огромна част от плажната ни ивица вече е бетонирана. Това ли трябва да е съдбата и на малкото останали по-диви места? Трябва ли любителите на различния туризъм масово да се спасяват към Гърция през лятото, което така или иначе се очертава като повсеместна тенденция.

За "Натура 2000" се говори от години. Още от казуса с Иракли и масовите протести, които доведоха до създаването на партията "Зелените". Още от спорния лифт към Седемте езера, които именно след неговото построяване са застрашени от прекалено големия туристически поток. Още от казусите, свързани с Банско и с Витоша. Да вземем само случая с Иракли. Колко пъти през годините заплахата за застрояването на плажа се появяваше, въпреки привидно спечелената преди това битка? Колко пъти трябва да се повтарят едни и същи неща, а управниците с добре заучен маниер да се усмихват, да кимат и да повтарят как ще решат проблема, за да разберем след няколко месеца, че всичко, което им е било казано, е влязло през едното ухо само за да излезе през другото?

Но за да има реална политика, дадената дума трябва да бъде хвърлен камък, а не балон на вятъра. Подписаните споразумения трябва да се спазват, вместо да се чудим само как да минем по тънката лайстна. Толкова време се движим именно по нея и резултата всички го виждаме: една държава, в която решенията се вземат въз основа на шуробаджанащина, спонтанност и в търсене на по-малкото съпротивление. Ако думите и обещанията продължават да бъдат балони, те рано или късно ще се спукат. За което ще плащаме всички.

--------------

Националният ни интерес е блокиран в тясното Кресненско дефиле.

Инфраструктура

Магистрала "Струма" е тест за българските институции

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Изграждането на автомагистрала ""Струма в отсечката на Кресненското дефиле се превърна в сериозно предизвикателство и в тест за функционирането на демократичните институции в България. Въпросът дали една демокрация работи получава своя отговор тогава, когато се наложи съвместяването на различни и до голяма степен противоположни интереси. Не се справяме добре с това предизвикателство, поне що се отнася до проекта "Струма".

Преди всичко, изгубихме много време в диспути за екология и различни технологични решения. Спряхме се на вариант, който впоследствие се оказа прекалено рисков - изграждане на тунел с дължина над 15 км. Честата смяна на правителства сложи папката с магистрала "Струма" на дъното на шкафа. Състезанието кой колко ще вземе - без да сме в състояние да надникнем в детайлите зад сцената - очевидно също дава своето отражение. Преди месеци се оказа, че е изчезнала папката с документите за търг на тунел "Железница". Изтича срокът за оползотворяване на финансирането, отпуснато от ЕК, но ние продължаваме да спорим.

Излазът на България на Егейско море с цел търговия, туризъм и икономическо развитие е от ключово значение за националния ни интерес. Целият трафик и комуникация в Югоизточна Европа приоритетно върви по линията Солун - Скопие - Белград към Централна Европа. Сега по тази ос се разработва и мащабен китайски инфраструктурен проект. Ние оставаме в плен на тесния път по Кресненското дефиле, където има неразумно висок брой катастрофи с човешки жертви, бавно придвижване, а последствията са на практика самоизолация на България. И така вече 27 години след отпадането на политическите - стратегическите ограничения на студената война. Отворени бяха КПП-та до Гоце Делчев, Златоград и Маказа, но тяхната пропускателна способност за трафик е нищожна - случайно или целенасочено. Магистрала "Струма" е в състояние да реши в значителна степен всички тези проблеми, особено ако към изграждане на автопътя се прибави и рехабилитация на железния път към Солун.

Акциите по морето възпитават "заучена безпомощност" у институциите.

Ето, Симеон(ов) пристига...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Аз лично не рязбрах на какво основание конфискуват апаратурата на DJ от нощен клуб, като всъщност управителят на заведението му е възложил да пуска музика там. Ако трябва да се наложи наказание, то логично трябва да е на собственика и/или управителят на заведението а не на работещите които изпълняват задълженията си там. С поведението си Симеонов създава впечатление, че е отседнал в някой хотел наблизо и го дразни силната музика и е тръгнал да си реши проблема. Това са пълни циркове - това не е нормална държава!

 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Все още екипът на г-н Валери Симеонов не зачита, че прилагания подсигуряваш възникване на кризи основен модел за управление на националното стопанство е водещия причинител за сегашните злокобни проблеми.
  За да постигне обществен успех е необходимо екипът на г-н Валери Симеонов да зачита наличието на двете възможности:
  1) При запазване на подсигуряващия възникване на кризи основен модел за управление на националното стопанство – както да работи екипът на г-н Валери Симеонов, вредите се уголемяват.
  2) При въведен защитаваш от кризи основен модел за управление на националното стопанство се подсигурява траен обществен просперитет.

  Преди всичко друго, за просперираща държава е необходимо прилагане на предпазващ от кризи основен модел за управление на националното стопанство.

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Да г-н Аламанов, крайно време е да дърпаме кепенцата и да се приключва с тоя цирк наречен България. Както бяха направили едни хора от едно село. Трябва да поискаме всички да ни махнат българското гражданство и да спрем да плащаме данъци на тези душмани.

  Към коментара на г-н Димов:
  За огромно съжаление Иракли не беше спасено. Отново силните за деня извъртяха така ситуацията и позволиха да продължи бетонирането. И то как? Разделиха плажа на две. Едното апетитното парче с широката плажна ивица нарекоха нагло плаж Вая ( на фирмата, която застроява там "Вая холдинг"), а остатъка с тясната плажна ивица с камъните оставиха да се казва Иракли. Ето така спасяват природата управниците ни.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Напротив - в Източна Европа и подобни други корумпирани държави е жизненоважна политическата подкрепа за дадена институция.

  Когато прокурорите в Сицилия умираха всеки път, когато барнат мафията - последната имаше пълен контрол. Когато цялото общество, а с това и местните и националните политици застанаха зад каузата - нещата се промениха. Ако начело няма правителство с мощно желание за промяна и справедливост - никакъв ефект няма да имат нито закони, нито реформи.

  Проблемът ни е, че ние нямаме такова правителство. Точно за ПР става дума. Ако Симеонов беше на амбразурата за всеки погром над престъпността, тогава щеше да е друго.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Че и някоя сълза може да пусне, защото знае как нелегалната сеч беснее из горите на скърбящата родина."

  Какво правят зелените по въпроса с изсичането на горите? Има ли някъде другаде протест срещу сечта, освен в Банско?

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  Недейте пак да делите хората на зелени (каквото и да означава това) и карамбозови. Явно и Вас ви е мило за горите. Пак се прехвърля отговорността на "Какво правят зелените по въпроса с изсичането на горите?". И айде аз съм чист. Организирайте протест и хората ще Ви подкрепят. Не само зелени, а и много други разцветки на обществото.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Мен ми е мило за държавата. Бих организирал протест против българите по-скоро. Третина народ гласува за по-високи пенсии, другата третина гласуват "за да не дойде БСП", останалите - берат гъби, понеже ги мързи да прочетат дали случайно няма и читав кандидат на изборите.

  После иди протестирай за горите. Аз нямам съмнения, че ако се избере правилния човек няма да има нужда да протестирам в гората. Само че хората ги мързи да четат и да се интересуват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK