Мнения Daily - Социален дъмпинг или свободно движение на работниците

Най-много командировани работници има в Германия (419 хил. към 2014 г.) и Франция (178 хил.), като повечето работят в строителството

Мнения Daily - Социален дъмпинг или свободно движение на работниците

И още: Източна Европа обърка сметките на Макрон; Моля, спазвайте приличието, господа!

8256 прочитания

Най-много командировани работници има в Германия (419 хил. към 2014 г.) и Франция (178 хил.), като повечето работят в строителството

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Опитът на Макрон да спази предизборното си обещание застрашава принципите на свободно движение на хора и отворения пазар в ЕС.

Икономика

Социален дъмпинг или свободно движение на работниците

Текст на Адриан Николов за седмичния бюлетин на ИПИ

Обиколката на френския президент в Източна Европа, част от която е и посещението му в България, си поставя за цел – между много други – да преговаря в полза на изменянето на правилата за командированите работници в ЕС с цел премахване на "нелоялната конкуренция" на източноевропейски работници в западноевропейски страни.

Практиката, станала популярна като "социален дъмпинг", има няколко форми – най-простата от тях е, че работниците от бившия Източен блок са склонни да работят с по-ниско заплащане в сравнение с местните. На този фронт обаче трудно могат да бъдат въведени ограничения, без да бъде нарушено фундаменталното право на движение на работниците в рамките на ЕС. При командировките са налице единствено изисквания да се плаща минималната заплата на страната, в която е командирован работникът; той запазва правото си да плаща социални осигуровки в собствената си страна вместо по-високите в страната, в която е командирован. Това може да се случва за период до 3 години, а предложението на френския президент е за скъсяване до една година.

Размерът на командированата работна сила в целия ЕС е около 1.92 млн. през 2014 г. - дори и темпът на растеж да се е запазил, вероятно в момента е малко над 2 млн. на фона на над 240 млн. икономически активни. Най-много командировани работници има в Германия (419 хил. към 2014 г.) и Франция (178 хил.), като повечето работят в строителството. С други думи, командированите работници са относително малка част от работната сила на приемащите държави, за да влияят значително на пазара на труда.

Няма спор, че заплатите в източноевропейските и западноевропейските държави са чувствително различни. Това обаче е продукт от много различното им икономическо развитие, а не на целенасочена политика на потискане на заплащането в новите страни членки. Не на последно място струва си да се замисли дали ЕС въобще включва принцип на равно заплащане между отделните страни членки.

С други думи, предложението на френския президент, от една страна, прилича на буря в чаша вода, тъй като засяга проблем с относително малък обхват и минимално влияние и прилича най-вече на изпълнение на предизборно обещание. Изпълнението му обаче застрашава принципите на свободно движение на хора и отворения, конкурентен пазар в рамките на ЕС.

-------------

Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива.

Позиция

Източна Европа обърка сметките на Макрон

Текст на Роберт Шварц за Deutsche Welle

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от 1 процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен. Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна. Освен това Макрон, изглежда, съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми. Опитът за "реформиране" на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на "европейския дух".

----------

Официалните позиции изискват отговорност и придържане към правила.

Моля, спазвайте приличието, господа!

Текст на Огнян Минчев от фейсбук профила му, илюстриран с кадър от репортаж на БНТ

На официално честване на Шипченската епопея се демонстрира знаме на терористична сепаратистка организация, съставена от криминални елементи (самопровъзгласилата се "Донецка народна република" на проруски сепаратисти в Украйна - бел. ред.). То е въпрос не на идеология и политически пристрастия - въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам предвид както президента Радев, така и всички останали официални лица на празненството. В България подобни безобразия се извиняват с аргументи на "висша държавна мъдрост" - един вид "трябва да пазим и развиваме отношенията си с Русия, които са от ключово значение за нас, особено в днешната напрегната международна обстановка". Подобни русофилстващи геополитици от Ганковото кафене не могат да отговорят на един елементарен контравъпрос - а не трябва ли да пазим и развиваме отношенията си с Украйна – 40-милионен наш съсед през Черно море, с който ни свързват не по-малко исторически връзки и настоящи интереси, отколкото с Русия? Оставям настрана моралното измерение на проблема - публично и официално да игнорираш борбата за свобода и национална независимост на един народ като украинския. У българските русофили, особено от болшевишки произход, не се наблюдава наличието на орган за морални чувства. Но не мога да оставя настрана прякото жертване на българския национален интерес - потребността от развитие на дългосрочно сътрудничество и уважение между народите и държавите на България и Украйна. Вие как ще се почувствате, ако на официално събитие в Киев, в присъствието на президента на Украйна бъде развят байрак на - не дай си Боже - агресивна сепаратистка организация срещу България?

Моля, спазвайте приличието, господа! Официалните ви позиции изискват отговорност и придържане към правила. Защото демонстрирате страх и мижитурщина - за подобно безобразие от Москва няма дори да ви потупат по рамото.

Опитът на Макрон да спази предизборното си обещание застрашава принципите на свободно движение на хора и отворения пазар в ЕС.

Икономика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  vito_andolini avatar :-|
  vito_andolini

  Всъщност е нормално и така трябва да бъде: Макрон защитава интересите на страната си! Големия и по-значителен въпрос е: Какво правят нашите политици по отношение на българския интерес? Сега предполагам, че ще ограничат българския трудолюбив ресурс, защото Макрон ще ни подкрепи за опашката на еврозоната, което всъщност иска повече от нас, за да ни смучат още по-законно. И всичкото това е, за да може да ни посрещат с прегръдка и да ни галят папите по главите ... И премиер, и президент и .... Дори и собствения интерес не можете да пазите

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Куриозното в случая е, че промените предложени от Макрон защитават правата и българските работници ... но не и на българските работодатели. Нормалната е реакция е: синдикатите подкрепят, а работодателите са против. Така и стана. Нормално.

  Покрай визитата на Макрон, с огромно учудване научавам, че една командировка може да продължава до 3 години, според действащото законодатлство за командированите работници. Най-смешното е, че никой не се смее. Разбира се, тази глупост трябва да се премахне. Който иска да работио три години, нека си сключи един временен трудов договор. Например по френското трудово доказателство временният трудов договор е до 18 месеца. Но как така една "командировка" на български служител ще трае 36 месеца? Е няма как.

  Що се отнася до българският национален интерес: той определено не е в това, работната ни ръка да се командирова в чужбина. Националният ни интерес е работната ръка да се
  задържи в България, където да произвежда добавена стойност.

 • 3
  assenovg avatar :-P
  Georgi

  Цялата ИТ индустрия на България се изгради през последните години точно от командировани "работници", които имаха възможност да работят по глобални проекти, да видят свят през това време, да натрупат опит и да започнат да създават краен продукт в България, който да е конкурентен на глобалния пазар. Казвам го като един от тези "работници".

  Иначе аргументите на Макрон и синдикатите звучат в първия момент логично. Само че 20 век си отиде заедно със социализма преди вече десетки години и (за щастие) няма да се върне.
  Колкото и да им се иска на българските "социалисти" и синдикати.
  Но ако на Макрон и социалистите им мине номера най-много да се ускори изтичането на хора през Терминал 2 към по-смислени държави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал