Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 3 сеп 2017, 12:35, 17897 прочитания

Мнения Daily: Или Пеевски, или нищо

И още: (Поне) седем въпроса към държавата за "Дунарит"; Висока ли е реалната престъпност в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily - Бият по-слабите и продават стабилност на силните

И още: Чужди интереси мачкат отбранителния ни бизнес; Когато СССР обяви война на България

6 сеп 2017

Мнения Daily - Как опозицията ще атакува властта

И още: Струпването на бежанците в Северна Африка вече е не е табу за ЕС; Пеевски и обкръжението му са новите партизани

30 авг 2017

Мнения Daily - Русия заема все по-малко място в живота ни

И още: Тече неутрализация на прозападните кръгове; Загиналите - загинали, виновните - ненаказани...

29 авг 2017

Мнения Daily - Масовият туризъм носи унищожение

И още: Не ни е работа да се месим на Сърбия и Македония; България ще трябва да поддържа внимателен баланс в ЕС

28 авг 2017

Мнения Daily - Социален дъмпинг или свободно движение на работниците

И още: Източна Европа обърка сметките на Макрон; Моля, спазвайте приличието, господа!

27 авг 2017

Мнения Daily - Каква би била една президентска партия

И още: Сърбия да прекрати антибългарската пропаганда; Случаят "Калиакра" като лакмус за политизацията на прокуратурата

23 авг 2017
Позиция
Aut Peevski, aut nihil *


От текст на Петя Владимирова за dnevnik.bg

Съдебната война, която се води над година и половина за овладяване на най-апетитната отломка от активите на фалираната КТБ - русенския оръжеен завод "Дунарит", навлезе във финалната си фаза.
На 28 август министърът на икономиката Емил Караниколов обяви новината: държавата ще си върне оръжейния завод "Дунарит", като за целта изкупува изискуемите кредити на завода към КТБ. (По-късно дойде новината, че "Дунарит" е изплатил дълга си, а това означава, че държавата не може да се впише като кредитор и да започне придобиване на завода - бел.ред.).

Заради загриженост да не си изгубят работата и препитанието хиляди работници държавата се принуждавала да сложи ръка на завода, реди Караниколов. Понеже - заплашен от отнемане на лиценза, "Дунарит" може да бъде затворен. Въпреки че е на печалба. А отнемането на лиценза е поискано от... Караниколов! - вметка за разведряване.

Цялото многословно всекидневно убеждаване на публиката в най-добрите намерения на правителството и преди всичко в грижата за работниците, което благо звучи за ушите на народа от телевизорите, беше предшествано от едно отворено писмо на самия Пеевски до избрани медии на 21 август, в което заявява "категорично, че няма, никога не е имал и няма да има и в бъдеще нищо общо с дружествата от военната индустрия". Пеевски меко уверява, държавата след него потвърждава "да, не е той, не е той, ние сме".Синхронът между писмото на Пеевски и новината на Караниколов е забележим. Пеевски е бил наясно за маневрата на държавата към "Дунарит", за която министърът обявява официално седмица по-късно, на 28 август. Никакво въображение...

(Да повторя - не ме замеряйте с дежурното "докажете", че съвсем ще надминете героите от преди сто и толкоз години на гениалния Алеко Константинов от фейлетоните му "По избори": Настанал часът да броят бюлетините, опозицията ревниво наобиколила масата, изсипали урната, в този миг някой извикал "угасете ламбите". И когато светнало, властта обявила победата си. Ама вие лъжете, разревала се опозицията. Ами докажете, отвърнала властта.)

И все пак само един пример-доказателство за кого и как играе държавата: Дейността на пловдивската тютюнева фабрика "Юрий Гагарин" беше забранена със закон през 2012 г. с гласовете на ГЕРБ. Когато през 2015 фирмата чрез сложни схеми мина под контрола на правилния акционер Пеевски, депутатите свалиха забраната. Пак с гласовете на ГЕРБ.
Дали не повтарят схемата, чрез която Пеевски легализира участието си и в "Булгартабак холдинг"? Или другата, с която държавата придоби "Авионамс"? И за "Булгартабак" министрите от различни партийни цветове не казваха кой го е купил и се дразнеха, като ги питаме, не било тяхна работа, имало си Агенция за приватизация (чийто шеф апропо беше Караниколов).
Държавата не смята да пита Пеевски откъде взе пари, близо милион през 2015, да увеличи капитала на фирмата си "НСН инвестмънт", чрез която почна да придобива собственост; И как така след раздора с Цветан Василев изведнъж се замогна материално, след като допреди година декларираше един опел и скромен апартамент? Не пита и опозицията.
Като отговорят господата Цацаров, Борисов, Караниколов, НАП, КОНПИ, ДАНС, КФН и всевъзможните още надзиратели на законността на тези питания, тогава ще ми искат доказателства.

*По латинската сентенция "Aut Caesar, aut nihil" (Или Цезар (всичко), или нищо)

Коментар плюс
(Поне) седем въпроса към държавата за "Дунарит"

Мартин Димитров за clubz.bg

Действията на държавни институции и министри по отношение на "Дунарит" пораждат все повече въпроси, на които целенасочено не се отговаря. Държавата прави опит да похарчи милиони левове, без да представи необходимата аргументация за целите и очакваните крайни резултати. Съмненията стават все по-тежки. Най-малкото е редно да има яснота поне по следните теми:

1. Каква е логиката едно предприятие да е продадено за 2 млн. лева и след това да похарчиш 25 пъти повече пари в опит да си го върнеш?!

2. За подобна операция, макар и формално да не е необходимо, е редно да има дискусия и становище на Народното събрание. Ще има ли?

3. Кой е разрешил извършването на цесии и прихващания след фалита на КТБ, при положение че от БНБ твърдят, че те не са давали такава оторизация?! Напълно нелогично е държавата да проспи цесии и прихващания и след това да тръгне да изкупува дългове.

4. Колко общо средства смята да използва държавата за изкупуване на дългове на предприятието? Крайно неубедително е твърдението, че досега са използвани 47 милиона лева или 67 милиона лева (по различни данни от медиите) и щели да се похарчат още колкото е необходимо. Не бих се учудил, ако в крайна сметка държавата похарчи още десетки милиони със същите непълни аргументи. Ако министърът на икономиката харчеше личните си пари, не бих имал претенции

5. Критично важно е да има пълна публичност какви точно дългове и от кого е изкупила държавата и с какви посредници.

6. Похарчените държавни пари не гарантират възстановяването на собствеността върху предприятието от страна на държавата. Кой ще носи отговорността, ако в крайна сметка се окаже, че държавата просто е придобила едни дългове?! Според публикация в медиите сегашното ръководство на "Дунарит" са изплатили 50 млн. лева дълг, което, ако е вярно, би блокирало възможността държавата да се превърне в собственик. Тогава остава въпросът какъв е финансовият резултат от досегашните действия на държавата и ако резултатът е загуба - на каква стойност възлиза и кой носи отговорността?

7. Ако все пак държавата стане собственик на предприятието, е ключово важно да се проследи какъв ще бъде съставът на новото ръководство и по-важно, какви ще бъдат действията му...

Анализ
Висока ли е реалната престъпност в България

Зорница Славова за седмичния бюлетин на ИПИ

Статистиката на МВР за престъпленията показва, че през 2016 г. абсолютният брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намалява с 1/3 спрямо 2000 г., или до 12.6 на хиляда души от населението, което е най-ниската стойност за периода. Дали обаче тази статистика не отразява нещо друго?

България е страната с най-ниско доверие към полицията и с най-големи проблеми в съдебната система в Европейския съюз. Тогава дали, ако хората не вярват на полицията, изобщо ще се обърнат към нея в случай на престъпление, особено ако то спада към леките престъпления, като например кражбите? В изданието на Евробарометър от 2017 г. България отново е страната с най-ниско доверие в полицията, като 43% от българите й имат доверие при 75% в ЕС.

Наблюдава се и интересна правопропорционална връзка между доверието в полицията и относителния брой на регистрираните престъпления спрямо населението (R² = 0.445). Така например в петте държави с най-малък брой регистрирани кражби през 2015 г., под 500 на 100 хиляди души от населението, средният дял на хората, които имат доверие в полицията, е 58%. В петте държави с най-много кражби пък (над 1800 на 100 хиляди души) доверието е средно 80%. България е шестата страна с най-малко регистрирани кражби (532 на 100 хиляди души) и в дъното на класацията по доверие към полицията.

Всичко това подсказва, че данните за регистрираните престъпления в държавите с ниско доверие в полицията може да не отразяват истинския мащаб на престъпността. В този случай по-удачни за сравнение биха били данните за извършените убийства в страната, тъй като те в най-малка степен се влияят от практиките за нерегистриране на престъплението или нежелание на потърпевшите да се обърнат към органите на реда и дават по-ясна представа за реалната престъпност.

Последните данни на Евростат за регистрираните умишлени убийства за 2015 г. поставят България на пето място сред страните членки. Нещо повече – забелязва се и нарастване през последните две години. Най-малко са убийствата в Австрия, а най-много - в прибалтийските държави, точно преди България.


Вижда се съществената разлика в позицията на България по брой общи престъпления и брой убийства. Ако разглеждаме данните за кражби, България е сред най-сигурните държави в ЕС, но данните за убийствата, които в общия случай няма как да бъдат скрити, показват реалния размер на престъпността. Т.е. сравнително ниските нива на регистрираната престъпност в България се дължат по-скоро на неотчитане на престъпленията (особено различните видове кражби, грабежи и изнасилвания) и липса на доверие към полицията, а не на ефективна работа на институциите.

Това от своя страна води до по-големи разходи за сигурност на фона на по-висока несигурност у хората и повече щети от престъпността.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Защо Меркел отива в София 2 Защо Меркел отива в София

Затънала до гуша в проблеми, посещението ѝ едва ли е просто акт на любезност

19 яну 2018, 1355 прочитания

Накъде върви София: По песимистичния сценарий 1 Накъде върви София: По песимистичния сценарий

Засилват се пасивността и незаинтересоваността на жителите към града

19 яну 2018, 1579 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Не сме оттук и сме за малко

Защо е нелепо управляващите да се оплакват от обжалванията по обществени поръчки

Бизнес със социален корен

Калин Радев, създател на "Софтуер груп БГ", пред "Капитал"

Георги Самуилов: От "Мулти" до близост с всички управляващи

Производителят на горива често е обвиняван в укриване на акциз, но винаги съдът е отменял наказанията

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете