Мнения Daily: Или Пеевски, или нищо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Или Пеевски, или нищо

Синхронът между писмото на Пеевски и съобщеното от министър Караниколов няколко дни по-късно е забележим

Мнения Daily: Или Пеевски, или нищо

И още: (Поне) седем въпроса към държавата за "Дунарит"; Висока ли е реалната престъпност в България

19719 прочитания

Синхронът между писмото на Пеевски и съобщеното от министър Караниколов няколко дни по-късно е забележим

© Капитал


Позиция

Aut Peevski, aut nihil *

От текст на Петя Владимирова за dnevnik.bg

Съдебната война, която се води над година и половина за овладяване на най-апетитната отломка от активите на фалираната КТБ - русенския оръжеен завод "Дунарит", навлезе във финалната си фаза.

На 28 август министърът на икономиката Емил Караниколов обяви новината: държавата ще си върне оръжейния завод "Дунарит", като за целта изкупува изискуемите кредити на завода към КТБ. (По-късно дойде новината, че "Дунарит" е изплатил дълга си, а това означава, че държавата не може да се впише като кредитор и да започне придобиване на завода - бел.ред.).

Заради загриженост да не си изгубят работата и препитанието хиляди работници държавата се принуждавала да сложи ръка на завода, реди Караниколов. Понеже - заплашен от отнемане на лиценза, "Дунарит" може да бъде затворен. Въпреки че е на печалба. А отнемането на лиценза е поискано от... Караниколов! - вметка за разведряване.

Цялото многословно всекидневно убеждаване на публиката в най-добрите намерения на правителството и преди всичко в грижата за работниците, което благо звучи за ушите на народа от телевизорите, беше предшествано от едно отворено писмо на самия Пеевски до избрани медии на 21 август, в което заявява "категорично, че няма, никога не е имал и няма да има и в бъдеще нищо общо с дружествата от военната индустрия". Пеевски меко уверява, държавата след него потвърждава "да, не е той, не е той, ние сме".

Синхронът между писмото на Пеевски и новината на Караниколов е забележим. Пеевски е бил наясно за маневрата на държавата към "Дунарит", за която министърът обявява официално седмица по-късно, на 28 август. Никакво въображение...

(Да повторя - не ме замеряйте с дежурното "докажете", че съвсем ще надминете героите от преди сто и толкоз години на гениалния Алеко Константинов от фейлетоните му "По избори": Настанал часът да броят бюлетините, опозицията ревниво наобиколила масата, изсипали урната, в този миг някой извикал "угасете ламбите". И когато светнало, властта обявила победата си. Ама вие лъжете, разревала се опозицията. Ами докажете, отвърнала властта.)

И все пак само един пример-доказателство за кого и как играе държавата: Дейността на пловдивската тютюнева фабрика "Юрий Гагарин" беше забранена със закон през 2012 г. с гласовете на ГЕРБ. Когато през 2015 фирмата чрез сложни схеми мина под контрола на правилния акционер Пеевски, депутатите свалиха забраната. Пак с гласовете на ГЕРБ.

Дали не повтарят схемата, чрез която Пеевски легализира участието си и в "Булгартабак холдинг"? Или другата, с която държавата придоби "Авионамс"? И за "Булгартабак" министрите от различни партийни цветове не казваха кой го е купил и се дразнеха, като ги питаме, не било тяхна работа, имало си Агенция за приватизация (чийто шеф апропо беше Караниколов).
Държавата не смята да пита Пеевски откъде взе пари, близо милион през 2015, да увеличи капитала на фирмата си "НСН инвестмънт", чрез която почна да придобива собственост; И как така след раздора с Цветан Василев изведнъж се замогна материално, след като допреди година декларираше един опел и скромен апартамент? Не пита и опозицията.

Като отговорят господата Цацаров, Борисов, Караниколов, НАП, КОНПИ, ДАНС, КФН и всевъзможните още надзиратели на законността на тези питания, тогава ще ми искат доказателства.

*По латинската сентенция "Aut Caesar, aut nihil" (Или Цезар (всичко), или нищо)

Коментар плюс

(Поне) седем въпроса към държавата за "Дунарит"

Мартин Димитров за clubz.bg

Действията на държавни институции и министри по отношение на "Дунарит" пораждат все повече въпроси, на които целенасочено не се отговаря. Държавата прави опит да похарчи милиони левове, без да представи необходимата аргументация за целите и очакваните крайни резултати. Съмненията стават все по-тежки. Най-малкото е редно да има яснота поне по следните теми:

1. Каква е логиката едно предприятие да е продадено за 2 млн. лева и след това да похарчиш 25 пъти повече пари в опит да си го върнеш?!

2. За подобна операция, макар и формално да не е необходимо, е редно да има дискусия и становище на Народното събрание. Ще има ли?

3. Кой е разрешил извършването на цесии и прихващания след фалита на КТБ, при положение че от БНБ твърдят, че те не са давали такава оторизация?! Напълно нелогично е държавата да проспи цесии и прихващания и след това да тръгне да изкупува дългове.

4. Колко общо средства смята да използва държавата за изкупуване на дългове на предприятието? Крайно неубедително е твърдението, че досега са използвани 47 милиона лева или 67 милиона лева (по различни данни от медиите) и щели да се похарчат още колкото е необходимо. Не бих се учудил, ако в крайна сметка държавата похарчи още десетки милиони със същите непълни аргументи. Ако министърът на икономиката харчеше личните си пари, не бих имал претенции

5. Критично важно е да има пълна публичност какви точно дългове и от кого е изкупила държавата и с какви посредници.

6. Похарчените държавни пари не гарантират възстановяването на собствеността върху предприятието от страна на държавата. Кой ще носи отговорността, ако в крайна сметка се окаже, че държавата просто е придобила едни дългове?! Според публикация в медиите сегашното ръководство на "Дунарит" са изплатили 50 млн. лева дълг, което, ако е вярно, би блокирало възможността държавата да се превърне в собственик. Тогава остава въпросът какъв е финансовият резултат от досегашните действия на държавата и ако резултатът е загуба - на каква стойност възлиза и кой носи отговорността?

7. Ако все пак държавата стане собственик на предприятието, е ключово важно да се проследи какъв ще бъде съставът на новото ръководство и по-важно, какви ще бъдат действията му...

Анализ

Висока ли е реалната престъпност в България

Зорница Славова за седмичния бюлетин на ИПИ

Статистиката на МВР за престъпленията показва, че през 2016 г. абсолютният брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намалява с 1/3 спрямо 2000 г., или до 12.6 на хиляда души от населението, което е най-ниската стойност за периода. Дали обаче тази статистика не отразява нещо друго?

България е страната с най-ниско доверие към полицията и с най-големи проблеми в съдебната система в Европейския съюз. Тогава дали, ако хората не вярват на полицията, изобщо ще се обърнат към нея в случай на престъпление, особено ако то спада към леките престъпления, като например кражбите? В изданието на Евробарометър от 2017 г. България отново е страната с най-ниско доверие в полицията, като 43% от българите й имат доверие при 75% в ЕС.

Наблюдава се и интересна правопропорционална връзка между доверието в полицията и относителния брой на регистрираните престъпления спрямо населението (R² = 0.445). Така например в петте държави с най-малък брой регистрирани кражби през 2015 г., под 500 на 100 хиляди души от населението, средният дял на хората, които имат доверие в полицията, е 58%. В петте държави с най-много кражби пък (над 1800 на 100 хиляди души) доверието е средно 80%. България е шестата страна с най-малко регистрирани кражби (532 на 100 хиляди души) и в дъното на класацията по доверие към полицията.

Всичко това подсказва, че данните за регистрираните престъпления в държавите с ниско доверие в полицията може да не отразяват истинския мащаб на престъпността. В този случай по-удачни за сравнение биха били данните за извършените убийства в страната, тъй като те в най-малка степен се влияят от практиките за нерегистриране на престъплението или нежелание на потърпевшите да се обърнат към органите на реда и дават по-ясна представа за реалната престъпност.

Последните данни на Евростат за регистрираните умишлени убийства за 2015 г. поставят България на пето място сред страните членки. Нещо повече – забелязва се и нарастване през последните две години. Най-малко са убийствата в Австрия, а най-много - в прибалтийските държави, точно преди България.

Вижда се съществената разлика в позицията на България по брой общи престъпления и брой убийства. Ако разглеждаме данните за кражби, България е сред най-сигурните държави в ЕС, но данните за убийствата, които в общия случай няма как да бъдат скрити, показват реалния размер на престъпността. Т.е. сравнително ниските нива на регистрираната престъпност в България се дължат по-скоро на неотчитане на престъпленията (особено различните видове кражби, грабежи и изнасилвания) и липса на доверие към полицията, а не на ефективна работа на институциите.

Това от своя страна води до по-големи разходи за сигурност на фона на по-висока несигурност у хората и повече щети от престъпността.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  tanas2 avatar :-|
 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Благодаря Ви Петя Владимирова. Не ми беше известно досега, че г-н министъра е изисквал отнемане на лиценза и след това се прави на загрижен за работниците на завода.
  Стават все по-нагли и безочливи, когато искат да откраднат нещо работещо, защото много по-лесно е да откраднеш печеливш бизнес отколкото да създадеш един такъв.

  Също така благодаря на Зорница Славова. Страхотен анализ на данните за престъпността. Хитър ход да се придобие поне минимална представа за реалния размер на престъпността.
  Но те (народната милиция) също взеха да захитряват и да разбират от статистика и се опитват да убеждават хората да не подават сигнали, защото така или иначе нищо нямало да се случи. И така неразкритите престъпления намаляват, а и защо да се напъват да работят.

 • 3
  plebs avatar :-|
  plebs

  "- Искате да кажете, че акциите са прехвърлени въпреки наложения запор?
  - Точно така. И се върви по два пътя за овладяване на “Дунарит”. Първо, чрез прехвърлянето на акциите на “Емко”, и второ - чрез увеличение на капитала на “Дунарит”. Целта е ясна - да се обезсмисли наложеният от нас запор...."
  "Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „24 часа“ - 12.08.2017" - http://www.ciaf.government.bg/news/view/intervu-na-plamen-georgiev-predsedatel-na-konpi-za-vestnik-ay24-chasa-au-12-08-2017-324/

 • 4
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Особено актуален е анализът на Зорница Славова - "Висока ли е РЕАЛНАТА престъпност в България". Да, висока е:
  1."Последните данни на Евростат за регистрираните убийства за 2015 г. поставят Бг. на пето място сред страните членки. Нещо повече - забелязва се и нарастване през последните две години...Те показват РЕАЛНИЯ размер на престъпността" и се поставят изключителни отговорности към обществото, за създаване на "работещ модел за борба с корупцията".
  2. На обществото се предлагат два законопроекта на тема "антикорупция". Съвета за съдебни реформи заеха критични позиции срещу проекта на ГЕРБ, с цитиране на аргументи за корекция. За изготвяне на законопроекта си, БСП проведе редици консултации (в т.ч. и с ВАС). Оценката за разработката им е по-добра;
  3. По мое мнение е логично, ГЕРБ да приеме предложението на БСП, които обявяват в (1), че биха "приели призивите да обединят най-доброто от двата законопроекта при три условия:
  А. Новият орган да води разследване и истинско събиране на доказателства, а не само констатации;
  Б. Да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта;
  в. Председателят му да е назначен от президента.
  (1) БСП отказва преговори за имитации на борбата с корупцията. Павлета Давидова. 04.9.2017.

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ся, хайде малко грамотност и коректност от автора! Завод Дунарит има два лиценза, те са отделни и един е за производство, другия за търговия! Отнет е лиценза за търговия, така на изхода в момента Дунарит е доен като дойна крава. Втория лиценз за производство не е отнет и с това се спекулира. До месеци завода ще остане през приходи и ще се намалят заплати, ще се изкарат хората на стачки.... и собствеността ще отиде в правилните ръце.
  Този мач е игран, игран... и резултата е винаги един и същ!
  Лек ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.