Мнения Daily - Кражбата на фирми стана рутина по времето на "Бойко-2"

Мнения Daily - Кражбата на фирми стана рутина по времето на "Бойко-2"

И още: Русия се завърна в постсъветското пространство

11904 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Аферата "Дунарит" в нашата политика е "моментът ЮКОС".

Рейдърство

Кражбата на фирми стана рутина по времето на "Бойко-2"

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"

Преди повече от 10 години в Узбекистан чух следната история. Направил един човек бизнес, доста добре му тръгнал. Дошъл обаче пратеник на щерката на диктатора: "Дай 50 процента от бизнеса на момичето." Човекът му посочил вратата. На следващия ден през нея нахлул районният прокурор с въоръжена милиция и му показал нотариален акт, според който бизнесът е на щерката.

Преди две години в българската провинция потърпевш ми разказа следната история: "Идва в предприятието партийният гаулайтер и вика: :Дай 40 процента на шефа!" Аз му посочвам вратата. На другия ден през нея влизат данъчни, ХЕИ-та, пожарникари и всякакви други. Написаха ми актове, блокираха всички сметки. Не мога да тегля пари да плащам ни заплати, ни осигуровки, ни данъци, ни – кредити." Фалираха го за два месеца.

Кражбата на фирми стана рутина по времето на "Бойко-2". Тогава вървеше по партийна линия: партията иска парите, партията мобилизира местните държавни структури да тероризират човека. Днес това е вече официална държавна политика.

Преди време държавата хвърли око на бизнеса на оръжейните заводи "Емко" и "Дунарит", в крайна сметка – собственост на един и същ човек. Не блокираха сметки, защото можеха да сторят друго – да отнемат лицензи. Отнеха ги. После държавниците – чиято основна задача, напомням, е да поддържат справедливостта и условията за нея, а не да плячкосват – се пробваха да откраднат "Дунарит" в рамките на закона заради дългове. Само че тия дългове се оказаха платени в момента, в който осъмнаха у държавата (която ги купи от офшорка, "свързвана" с Пеевски).

Ами сега? Ами сега – както в края на 1947 г. - с гола сила. Това в нашата политика е "моментът ЮКОС". Напомням: в началото на 2000-те години ЮКОС е една от най-големите нефтени компании в Русия, а нейният собственик, Михаил Ходорковски, е най-богатият руснак. През 2003 година е арестуван, ЮКОС е попилян, а Ходорковски прекарва следващите десет години в Сибир.

След случая "ЮКОС" Русия стана онзи затвор, който е днес. След случая "Емко"/"Дунарит" каква ще бъде България? Ако успеят да свалят тези две фирми, агентите на "тримата шишковци" ще могат да свалят всекиго. И ще го правят редовно, за да държи влага на останалите.

-------

Един нов руско-турски съюз ще е огромен проблем за българската и балканската сигурност.

Геополитика

Русия се завърна в постсъветското пространство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Включването на Русия в орбитата на евроатлантическата система за сигурност бе възможна и осъществяваща се цел до средата на първите 10 години от XXI век. Фокусирането на атлантическата стратегия за сигурност върху интеграция на по-голямата част от постсъветското пространство - включването на Южен Кавказ до Каспийско море, Молдова и Украйна в партньорските програми на НАТО - бе начинът за предотвратяване на антиевропейско - антизападно обединение на територията на Евразия.

Збигнев Бжежински бе може би най-изявеният стратегически мислител, който подчертаваше ключовото стратегическо значение на контрола и сътрудничеството с постсъветските общества за гарантиране на сигурността на евроатлантическото пространство. За съжаление след военната операция на администрацията на Дж. Буш-младши в Ирак от 2003 г. Америка се фокусира изцяло и само в тази част на Близкия изток и практически отложи във времето осъществяването на цялостната стратегия за партньорство в сигурността с постсъветското пространство. Това отвори стратегическо пространство за Русия на Вл. Путин да излезе на сцената като съперник на Запада, вместо да бъде принудена да бъде негов партньор. Нови стратегически пространства откриха за себе си и Китай, и Иран и - както се оказва - Турция на Ердоган.

Тези процеси са изключително опасни в частност за България, която може да се изправи пред реалностите на един нов руско-турски съюз, който - макар и малко вероятен като дългосрочна стратегическа конструкция - може да създаде огромни краткосрочни и средносрочни проблеми за българската и за балканската сигурност. Да не говорим за потенциално унищожителното въздействие на един подобен съюз върху Южен Кавказ и Черноморския регион като цяло. Стратегическите грешки се плащат скъпо и дълго.

Аферата "Дунарит" в нашата политика е "моментът ЮКОС".

Рейдърство


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал