Мнения Daily - Данъчни промени за администрацията, не за бизнеса

Калин Калпакчиев: Гласуването за председател на Върховния административен съд повтори всички дефекти на кадровата дейност на Висшия съдебен съвет. При наличието на факти, които пораждат съмнение в интегритета на кандидата за висша длъжност, те не се проверяват, а се игнорират. Това всъщност е сърцевината на проблема.

Мнения Daily - Данъчни промени за администрацията, не за бизнеса

И още: Президентът трябва да даде оценка на процедурата по избор на председател на ВАС; Новата петица: Без Борисов

5948 прочитания

Калин Калпакчиев: Гласуването за председател на Върховния административен съд повтори всички дефекти на кадровата дейност на Висшия съдебен съвет. При наличието на факти, които пораждат съмнение в интегритета на кандидата за висша длъжност, те не се проверяват, а се игнорират. Това всъщност е сърцевината на проблема.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Законопроект

Данъчните промени са насочени към администрацията, не към бизнеса

От коментар на Калоян Стойков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Далеч преди обсъждането на бюджета за 2018 г., което е съпътствано с промени в данъчното законодателство, правителството публикува набор от данъчни изменения (с проект за допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, б.р.), които са в духа на две стари и утвърдени порочни практики. Първата е законодателните промени, засягащи няколко закона, да са част от преходните и заключителните разпоредби на един закон. Така тази година с изменения на Закона за ДДС се правят промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за опазване на околната среда, Закона за управление на отпадъците, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ограничаване на плащанията в брой. Дори причината на част от промените да е съгласуване с други текстове, които се променят, по-голямата част от измененията не са от такъв характер и заслужават отделно обсъждане. Втората порочна практика е измененията в данъчното законодателство да са с цел улесняване на администрацията, а не на бизнеса. В мотивите към законопроекта само веднъж се споменава намаляването на административната тежест и то касае частен случай, а не общия ред за плащане на данъци. Това е странно поне по две причини. Първата е, че намаляването на административната тежест е залегнало в управленската програма на правителството. Иронията е в това, че една от целите е "преодоляване на проблема с често изменящото се законодателство като източник на несигурност в икономическата среда", а за поредна година виждаме, че се правят редица изменения в данъчните закони, които променят правилата за деклариране и плащане на данъци (покрай другите промени).

Втората причина е, че България е на последно място в ЕС по отношение на плащането на данъци според класацията на Световната банка Doing Business. Броят на данъчните плащания, както и необходимото време за тях са изключително високи на фона на други страни от ЕС. Същевременно необходимото време за възстановяване и/или доплащане на данък (ДДС/корпоративно подоходно облагане) е най-високо в България.

(Виж вляво таблица 1: Процедури и необходимо време за плащане на данъци)

Втората таблица показва и къде се крият основните трудности в случая с България – плащане на социални осигуровки, внасяне на ДДС, възстановяване на ДДС и данъчните проверки, свързани с корпоративното подоходно облагане. Единствено необходимото време за плащане на корпоративното подоходно облагане е сравнимо с останалите страни, но пък евентуална последваща проверка протича доста по-трудно.

Работодателите в България отделят два пъти повече време за плащане на осигуровки в сравнение с административно тромавата Германия, а в сравнение с Естония – осем пъти повече. Вместо мерки за намаляване на тази тежест управляващите предлагат свиване на сроковете, в които компаниите следва да подават декларации към данъчните органи. При внасянето на ДДС разликите с другите страни също са големи, а то е допълнително утежнено и от тромав процес по възстановяване на данъчния кредит.

Както бизнесът не съществува самоцелно, а предлага стоки и услуги, а оттам зависи от своите клиенти, така и администрацията не съществува самоцелно и би трябвало работата ѝ да е в услуга на икономиката, а не да ѝ пречи. Улесняването и оптимизирането на работата на администрацията не може да е крайна цел на законодателните промени, а е единствено инструмент, който да намали разходите на държавата и да улесни бизнеса в неговото задължение за отчетност пред тази администрация. Защото бизнес без администрация може да има, но администрация без бизнес – не.

-------

Очаквания

Президентът трябва да даде оценка на процедурата по избор на председател на ВАС

Калин Калпакчиев, член на ВСС, от интервю по бТВ

Гласуването за председател на Върховния административен съд повтори всички дефекти на кадровата дейност на ВСС. При факти, а не слухове, които пораждат съмнение в интегритета на кандидата за висша длъжност, те не се проверяват, а се игнорират.

Това, което в най-голяма степен характеризира отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), за съжаление е една повтаряща се през годините оценка на ключови международни институции - и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ, че ВСС не е независим орган. Каквото е основното му призвание по конституция.

Това е съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС. Такъв за съжаление е механизмът, по който функционира висшият орган на съдебната власт.

Той не успя да провежда честни, обективни и справедливи процедури за избор на председатели на ключови съдилища, също и на прокуратури. Мандатът му започна с доста спорното назначение през декември 2012 г. на сегашния главен прокурор с неопровергани съмнения за неговия интегритет. И пет години след това историята показа в голяма степен, че сме имали основания (за съмнения, б.р.). Мина се през спорни назначения на председатели на апелативни съдилища. Помните скандала с трикратното гласуване на председател на Апелативен съд - София, и срамното гласуване [по кандидатурата] на Нели Куцкова. Имаше изключително спорно гласуване за председател на Апелативния съд в Търново. Също при благоевградските съдилища, помните и какво се случи в СГС...

Гласуването за председател на Върховния административен съд повтори всички дефекти на кадровата дейност на ВСС. При факти (а не слухове), които пораждат съмнение в интегритета на кандидата за висша длъжност, те не се проверяват, а се игнорират. Това всъщност е сърцевината на проблема.

Очаквам държавният глава да даде ясен знак, че той ще упражни своето правомощие по конституция (да върне на ВСС предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС, б.р.) с цялата сериозност и съзнание какъв е смисълът на това правомощие. Указът на президента трябва да даде оценка за ефективността и справедливостта на протеклата процедура по избора във ВСС. И аз очаквам, че той ще направи това.

----------

Неофицилен съюз засега

Новата петица: Без Борисов

Из коментар на Иван Бедров за "Дойче веле"

В България се оформя обликът на нова група, която има за цел да се противопостави на статуквото в държавата. Този (засега неофициален) съюз си поставя и достатъчно различим етикет: "Без Борисов".

Точно половин година. Толкова трябваше да мине от последните избори, за да могат по-малките демократични партии, останали извън парламента, да намерят пътя към партньорството. Зачестилите общи декларации на "Да, България", ДСБ и още няколко формации оформят вече и облика на новата група - те се противопоставят на всички в настоящия парламент, определят статуквото като олигархично, единствени забелязват превзетото правосъдие, а доколкото Бойко Борисов е властелин на политическото настояще, тези формации си слагат достатъчно различимия етикет "Без Борисов".

Така в момента се появява нова извънпарламентарна опозиция, в която, разбира се, има и познати лица. Предстои още път, преди Христо Иванов, Атанас Атанасов и компания да могат да предложат алтернатива, за която гражданите, които останаха непредставени, да могат да гласуват на следващи избори. Този процес е и закономерен, и очакван. И все пак е новина на фона на острото противопоставяне между лидерите на т.нар. демократична общност.

Поредицата остри политически позиции от последния месец са подписани от "Да, България", ДСБ, БЗНС, "Зелените" и малката либерална формация ДЕОС. Последните две създадоха коалицията, с която "Да, България" се наложи да участва на изборите поради липсващата към онзи момент съдебна регистрация. БЗНС все още е формално в Реформаторския блок, от който обаче не се чува звук. А несъстоялата се коалиция между "Да, България" и ДСБ в началото на годината често се използва като обяснение за изборния неуспех поотделно. Сложните отношения вървят заедно с натрупано недоверие и подозрение.

И все пак новата петица започва да оформя своя облик - те говорят за всички онези пороци, които парламентарните партии се правят, че не забелязват. Управлението на ГЕРБ с "Обединените патриоти" на практика няма опозиция - БСП гали носталгията по миналото на част от избирателите си, ДПС винаги е част от играта по някакъв начин, а партията на Марешки все още е в графата "явление". Така единственото противопоставяне идва от новата петица извън парламента.

Законопроект


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Особено интересно е, че променят Закона за ограничаване на плащанията в брой.

  Това, което ме озадачава е, че виждам по социалните мрежи недоволство по темата, имаше предавания по телевизиите, където се дискутираше проблема, публикации в някои електронни медии. Но никой не пише коментари в Портала за обществени консултации.

  Порталът за обществени консултации е сайт на Министерски съвет (т.е. държавен сайт), където гражданите би трябвало да пишат коментари по законопроектите.

  Идеята е, че когато гражданите откриват недостатъци в законопроектите и пишат за тях, законодателите имат възможност да разберат за това и да коригират законите така, че да са по-добри.

  Ето адреса на законопроекта, който уж се отнася до ЗДДС, но всъщност променя и Закона за ограничаване на плащанията в брой:

  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=2978

  (До модераторите: това е държавен сайт.)

  Освен, че написах какво смятам по темата на горепосочения сайт, писах също така по електронната поща до всички народни представители.

  Тук е текста на писмото, което им пратих:

  http://goo.gl/Fhjris

  Ако нещо ви хареса може да го ползвате за да напишете своето писмо до тях.

  Ако просто търпим и не си казваме мнението ще дадем ясен сигнал, че може да продължават да си пишат закони в интерес на тесен кръг лица.

  Ако случайно някой не знае имаше протест срещу ограничаването на плащанията в брой. Беше организиран от Българското либертарианско общество. Проведе се пред сградата на Министерството на финансите на 18 септември.

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  "Поредицата остри политически позиции от последния месец са подписани от "Да, България", ДСБ, БЗНС, "Зелените" и малката либерална формация ДЕОС."
  Хубаво е, че все пак някой изказва мнение против своеволията на парламентаристите. Фашообразните закони, които прокарва парламента и със скоростта, с която ги приема, може скоро да задминем Унгария в крайнодесния ѝ уклон.
  "Великата" левица и "либералите" от ДПС също не се чуват нещо. Май надушват, че фашагите и тиквата са захапали кокакла и ще го стискат като за последно, защото след това управление ще е потоп.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал