Мнения Daily - От лятно безхаберие към зимно самодоволство

Мнения Daily - От лятно безхаберие към зимно самодоволство

И още: Миграцията разлюля статуквото на изборите в Германия; Най-слабият резултат на консерваторите за половин век

6239 прочитания

© Капитал


Дали президентът е готов да понесе кафяв медиен ураган "Делян", последван от тайфун "Сотир".

Политическо равноденствие

От лятно безхаберие към зимно самодоволство

От коментар на политолога Даниел Смилов в портал "Култура"

Политическите сезони в България вече се сведоха до два – лятно безхаберие и зимно самодоволство. На 20 септември вече официално преминахме към втория.

Краят на лятното безхаберие очерта следната картина:

1) Липса на парламентарна опозиция. В НС цари пълен консенсус по темите, които могат реално да разделят политическото пространство. По част от тях – КТБ, корупцията и съдебната реформа – конституционното мнозинство от декември 2015 г. продължава да функционира. Най-релефният израз на това мнозинство стана изборът на парламентарната квота за новия ВСС.

2) Псевдоконфронтация между ГЕРБ и БСП

За да се прикрие липсата на съдържателни разлики между партиите, ГЕРБ и БСП са принудени да вдигат псевдотеми на шумна "конфронтация". Една такава е дали Русия е "заплаха" или "възможност".

Другата псевдотема на конфронтация е по-въздушна (авиационна). Тези, които искат нов "Грипен", знаят, че това няма да стане, но го използват като удобен повод за отлагането на купуването на нови летателни машини. Тези, които не искат "Грипен", също целят да отложат купуването на нова машина по бюджетни и други съображения. А през това време "МиГ"-овете ще изживеят още един живот.

3) Масова медийна подкрепа за партията на властта

Докато между ГЕРБ и БСП няма съдържателни разлики в позициите, то връзките между ГЕРБ и ДПС са далеч по-топли и квазикоалиционни. Един факт е достатъчен като доказателство: цялата присъдружна преса на движението, воглаве с депутата Пеевски, мощно и напълно безкористно брани партията на властта срещу нейни фалшиви или реални опоненти. През безхаберното лято бе достигнат само код жълто, но през самодоволната зима може със сигурност да се прогнозира и код кафяво като нов конкретен израз на коалиционно доверие между ГЕРБ и ДПС.

4) Овладяването на съдебната власт

Селекцията на нов шеф на ВАС демонстрира желанието да се намери достоен заместник на досегашния ръководител Колев, който да продължи неговата политика. Планът засега е само частично успешен, защото президентът Радев задържа номинацията, евентуално до избора на нов ВСС. Следващата голяма стъпка ще е изборът на нов главен прокурор, за което артилерийската подготовка отдавна тече. Като цяло имаме магистратура, която по даден сигнал може да влезе в банка или в оръжейна фирма.

5) Нерешителен президент

Въпросът е дали Радев би поел големите рискове на реална конфронтация с партийно-медийно-магистратската задруга по теми като КТБ, институционалната безконтролност на прокуратурата, инструментализацията на държавния апарат за частни и непрозрачни цели. А всъщност въпросът е дали Радев е готов да понесе кафяв медиен ураган "Делян", последван от тайфун "Сотир" от пета степен? Отговорът е – по-скоро не.

На този фон е ясно, че партията на властта има основание за зимно самодоволство. Но за разлика от Русия България е все пак с демократичен и състезателен политически процес, в който всеки вакуум, създаден от измамна "липса на алтернатива", бързо се запълва. В този ред на мисли на зимния небосклон вече изгрява Слави.

------------

ХДС/ХСС не успяват да мобилизират нови млади избиратели.

Изборите в Германия

Най-слабият резултат на консерваторите за половин век

От коментар на Фолкер Вагнер за "Дойче веле"

Най-голямата изненада на вечерта поднесе неизвестният избирател. Експертите, които измерват политическите нагласи, даваха на Ангела Меркел близо 40 процента от гласовете, но се получи най-слабият резултат за консерваторите от 1949 г. насам. Консерваторите губят гласове в две посоки: от тях преливат гласове най-вече към свободните демократи и към десните популисти. В същото време ХДС/ХСС не успяват да мобилизират нови млади избиратели.

Огромен принос за слабия резултат на консерваторите има катастрофалният резултат на ХСС в Бавария, който губи повече от 10 процента от гласовете, които партията успя да вземе на изборите преди 4 години. А тежкото поражение за социалдемократите отне на канцлерката Ангела Меркел една от възможностите за коалиционно управление - ГСДП обяви, че няма да участва отново в широка коалиция.

Чисто аритметически остава възможна само тройната коалиция между ХДС/ХСС, СвДП и "Зелените". Още отсега е ясно, че преговорите за съставяне на такова правителство ще бъдат много трудни. Свободните демократи и "Зелените" от доста време насам не мелят брашно заедно.

За пръв път от над 60 години в Бундестага ще бъдат представени 6 партии. Двете големи сред тях - консерваторите и социалдемократите - губят драматично места, докато останалите четири могат да се чувстват победители, защото всички те увеличават резултата си. Досегашните управляващи загубиха сумарно почти 14 процента от гласовете си. При избирателна активност от около 75 процента - с 4 на сто повече от тази на изборите през 2013 - това означава много сериозно предупреждение от страна на избирателите. Шамарът, който избирателите зашлевиха на управляващата коалиция, показва, че въпреки добре функциониращата икономика и ниската безработица хората са недоволни от състоянието на останалите сфери, в т.ч. бежанската и пенсионната политика.

След като влезе в почти всички провинциални парламенти, сега "Алтернатива за Германия" ще бъде представена също и във федералния парламент. Шейсет процента от нейните избиратели признават, че са дали гласа си за десните популисти в знак на протест срещу другите партии. А техният водещ кандидат Александър Гауланд вече обяви, че целта им е да бутнат правителството на Ангела Меркел.

-------------

Новината е резултатът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 13.5 на сто.

Пирова победа

Миграцията разлюля статуквото на изборите в Германия

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Новият стар канцлер на Германия ще бъде Ангела Меркел и това е една очаквана новина. Какво ни казват изборите в най-голямата европейска страна?

Първо, има сериозно намаляване на подкрепата за двете най-големи партии, които са близо до центъра. СДП получи най-ниския си резултат в своята нова история - 20 на сто от гласовете, а ХДС/ХСС изгубиха почти 8 на сто от подадените гласове в сравнение с 2013 г. Свободните демократи се връщат в Бундестага с около 10 на сто, а "Зелените" и левите посткомунисти получават по 9 на сто.

Новина номер едно на изборите е резултатът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 13.5 на сто. В бивша Източна Германия резултатът на АзГ е 21 на сто. Без съмнение съвкупните резултати показват отчетливо поляризация на вота към крайнодясно и крайноляво, при това при впечатляващ икономически растеж и ръст на жизнения стандарт на немското общество, в което около 80 на сто от гражданите могат да бъдат отнесени към средната класа.

Очевидно загубата на подкрепа за партиите на статуквото може да се обясни най-вече с един основен фактор - миграцията. Миграцията е и ключовата дума при обяснението на впечатляващия резултат на АзГ. По време на предизборната кампания тази партия беше често наричана "нацистка", въпреки че подобно определение е пресилено. В рамките на твърде ляво ориентираната политическа система на Германия АзГ наистина може да бъде квалифицирана като крайно дясна, но в по-широк европейски контекст тя е типичен представител на националпопулистката вълна, подхранвана от кризите на ЕС и преди всичко - кризата, свързана с миграцията.

Интерпретациите на изборите в Германия вече ясно следват основните политически разделения. Представителите на либералното статукво се хвалят с отблъскване на популистката опасност вследствие победата на Меркел. Самите националпопулисти са щастливи с високия резултат на АзГ. А наблюдаващите процеса от определена дистанция могат да видят и предупрежденията, отправени от немския избирател към статуквото, предполагащи ангажимент на стария нов канцлер и нейната бъдеща коалиция "Ямайка" към промени, които да повишат сигурността и стабилността както на Германия, така и на цяла Европа. Ако Меркел заложи на стари лаври, следващите избори в Германия могат да се окажат доста по-разтърсващи от тези, които бяха проведени днес.

Дали президентът е готов да понесе кафяв медиен ураган "Делян", последван от тайфун "Сотир".

Политическо равноденствие


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал