Мнения Daily - Във възход ли са германските ултрадесни

Reuters

Мнения Daily - Във възход ли са германските ултрадесни

И още: Ще отидете ли в рая вместо Майка Тереза; Паразитната власт вегетира върху всяка предприемчивост

6295 прочитания

Reuters

© Reuters


По-добре социалдемократи да са в опозиция, отколкото крайнодесни да обират протестния вот.

Четвъртият мандат на Меркел

Във възход ли са германските ултрадесни

От коментар на политолога Даниел Смилов за агенция "Фокус"

Ангела Меркел спечели четвърти мандат и това по всякакви критерии е огромен успех. Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии бяха заедно в управлението и опозицията на практика остана или в малките политически партии, или извън парламента. Така се отвориха възможности за нови играчи, които в случая бяха използвани доста успешно от "Алтернатива за Германия".

Ако трябва да се даде обобщаваща оценка, все пак Германия остава център на стабилността в Европейския съюз. Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз.

На какво се дължи четвъртата победа на Меркел? На два фактора. Първият е, че икономическата политика на Германия е успешна. Това дава и перспектива за в бъдеще на консерваторите да продължат със своите политики. Вторият фактор е, че на фона на развитието в държави като САЩ, Великобритания политиката на Меркел изглежда доста по-разумна, основана на дългосрочни принципи и най-вече предвидима. Избирателите в Европа според мен се уплашиха от резултатите от изборите и референдумите в държави като Великобритания и САЩ и предпочетоха решения, които са в по-традиционна посока.

Кои са причините за отлива на гласове? Въпреки позитивното икономическо развитие на Германия има групи, които не успяват да получат пропорционално своя дял от този успех. Може би части от работническата класа, източногерманците се чувстват по-маргинализирани и това води до доста висок вот за други партии точно в тези групи в Германия. Партии като левите и "Алтернатива за Германия" успяха да мобилизират недоволството сред части от населението срещу политиката на Меркел.

Друго, което трябва да споменем, е кризата с мигрантите. Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това, разбира се, не е вярно. Това, което тя каза, е, че ще се приемат бежанци, не икономически мигранти.

Какви са възможните варианти за формиране на правителство? Вариантът, който се очертава, е на т.нар. ямайска коалиция, след като социалдемократите отказаха да преговарят за нова голяма коалиция. Няма да е лесна и една коалиция със свободните демократи и зелените, защото това са партии, които имат различни визии по отношение на Европейския съюз, на политиката в самата Германия.

Когато двете основни партии са във властта, това създава възможност за новодошли. Част от тях могат да бъдат от националпопулистки тип, както и стана. В този смисъл, когато има партия като социалдемократите в опозиция, недоволството, което се трупа срещу правителствените политики, образно казано, ще бъде "обирано" от системна политическа партия, а не от радикални нови играчи.

Като цяло не бих приел тезата, че заради частичния успех на партии като "Алтернатива за Германия" всички техни идеи трябва едва ли не да бъдат възприети едно към едно и Меркел да изостави своята политика заради резултата от тези избори. Напротив, все пак вотът на германците е в нейна полза и само 13% застанаха на радикално различна позиция.

-------------

Човек се самооценява доста изкривено и това може да изиграе лош номер на Слави.

Умни § красиви

Ще отидете ли в рая вместо Майка Тереза

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Суперлесен въпрос: "Според вас душата на Майка Тереза в рая или в ада е била разпределена?" Преди няколко години списание US News and World Report публикува проучване, в което 1000 участници са попитани коя от пет известни личности има най-голям шанс да попадне в рая. Кандидатите за по-доброто място след земния живот били Опра Уинфри, Денис Родман, Майка Тереза, Майкъл Джордан и принцеса Даяна. Със 79 процента победител в класацията е Майка Тереза. Очаквано.

С втория въпрос в проучването питали участниците дали според тях те самите ще отидат в рая след края на земния си път. 89 процента, 890 души, отговорили с "да". От което следва, че ако в рая има само едно вакантно място и свети Петър трябва да избира между Майка Тереза и когото и да е от тези 890 души, шансовете на светицата и редовия гражданин да се уредят с райско жителство са абсолютно равни. В интерес на истината шансовете на светицата са даже по-малко. Човек се самооценява по този начин.

Разказвам ви го по случай писмото на Слави Трифонов на страницата му във фейсбук. Да си го кажем направо, всяка дума в писмото му е вярна – и това, че положението е нетърпимо, и това, че в България има свестни хора, но те не искат да имат нищо общо с политиката, а като ги попиташ защо, казват, че политиката е мръсна работа. И ето какво пише по-нататък: "Уважаеми българи, които сте в България и по света, вие имате историческата възможност да участвате в една безпрецедентна промяна, която да направи България прекрасно и желано място за живеене. Нормално място за нас, за децата ни, за родителите ни.

Ако искате да бъде така, ако наистина искате – сега е моментът. Ако сте добър професионалист във вашата област, ако сте образовани и наистина искате да промените страната, без да сте зависими от някого, покажете се. Изпратете ни подробна информация за себе си и контакт за обратна връзка на имейл: [email protected]"

Нали си представяте кои ще подадат кандидатура на този адрес? Ако не си представяте, спомнете си какво гледахте снощи в предаването "X фактор" – млади и не чак толкова млади хора (някои със сериозни професии), които се заканват, че ще вземат ума на журито и публиката с таланта си. След което излизат на сцената и пеят точно както аз мога да скърцам с бръснарско ножче по стъкло. Такива хора откликват на подобни призиви – те хем знаят, че мястото на Майка Тереза е непременно в рая, хем са готови да заемат това място при конкуренция с Майка Тереза. Така стоят нещата с човеците. При това не само в България. Хубаво е писмото, но и от този имейл няма да изскочи заек.

-----------

У нас вече има тотално отсъствие на житейска перспектива.

Пленена държава

Паразитната власт вегетира върху всяка предприемчивост

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Моделът в България е пряка функция на руския модел. У нас става дума за около 10 милиарда евро годишно, което е приблизително 25 процента от брутния вътрешен продукт. По някои изчисления, ако се сметне кумулативен ефект, защото откраднатите пари са отнета възможност за потребление и инвестиции на можещите, тези цифри могат да набъбнат допълнително.

Всъщност Борисов е прав - докато другите правят войни, той си развива неговата икономика. Изводът е - единствената причина България да остава на последно място в Европа, да влизаме все по-дълбоко в необратима демографска катастрофа, въпреки недостига на работна ръка да продължава масовата емиграция, е не само и толкова разликата в доходите, а тоталното отсъствие на житейска перспектива и справедливост. Тази паразитна власт на практика вегетира върху всяка предприемчивост и инициативност и затова хората предпочитат да ги управляват други правителства.

Май мнозина у нас не разбраха посланието със закона "Магнитски" в САЩ. А то е просто и ясно - както можем да го направим с разкриването на критични данни за елита на Русия, така можем да го направим и за България, и за всеки корумпиран режим.

По-добре социалдемократи да са в опозиция, отколкото крайнодесни да обират протестния вот.

Четвъртият мандат на Меркел


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  „Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това, разбира се, не е вярно. Това, което тя каза, е, че ще се приемат бежанци, не икономически мигранти”.
  И по какво се разбира, че това не е вярно? Защото така казала ли? А какво направила? Отворила границите и приемала всичко без изключение. Без документи. И бежанци, и мигранти, и авантюристи, и терористи. На ангро. На челото ли им пише кой какъв е? Това го знаем всички, защото го видяхме с очите си. Включая пишещият. Ако ще нарича черното бяло, поне да се постарае. Едно “разбира се” не върши работа. Върши всъщност, но с обратен на желания от него знак.

 • 2
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  "Друго, което трябва да споменем, е кризата с мигрантите. Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това, разбира се, не е вярно."

  Не забравяйте, Капитал, и черното е бяло и слънцето изгрява от север. Имате претенции за сериозна медия - и вие ли минахте на принципа, че една лъжа повторена сто пъти става истина?

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "султана глаушева":

  Няма нужда да обвинявате автора, че не излага достатъчно факти и Вие да правите същото. Някак си е несериозно.
  Правят се щателни проверки от властите и се проверява кой какъв е. Също така за разлика от нашата мила кочинка в Германия си правят труда да проверят, дали субекта го грозят изтезания, репресии или смърт в родната му страна, защото са подписали международни спогодби и не само са ги подписали, ами и се опитват да ги спазват. За разлика от нашата шайка фашистомилиционерски крадци, които експулсират хора, които ги грози със сигурност изтезания и нестраведливи процеси само и само, за да не ядосат султана, защото видиш ли щял да изпрати пълчища бежанци та дори и Фронтекс нямали да могат да ни помогнат.

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#3] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:
  Така ли? И как точно проверяват стотици хиляди без документи, които нахлуват в разградения двор? Да ти дам линкове на мейнстрийм, ако искаш? Гледай какво пише "die Welt". Изданието е на Шпрингер, от вашите. А младите момчета в прав текст си казват "i want to work in Germany" и въпреки това бундесмути упорито ги нарича "бежанци". Ти не се ли усещаш, че това е обида към самите бежанци? Да ги сложиш под общ знаменател с мигранти, авантюристи, терористи и всичкото, дето нахлува БЕЗ документи през границата! И защо ме сравняваш с автора? Аз автор ли съм? Аз пиша коментар във форум. Безплатно. А той пише статия срещу заплащане и застава зад нея с името си! Има ли разлика?

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  1. Много е лесно да хвърляте въпроси в тъмното и на първия, на който не може да се даде конкретен отговор, да се хващате, като удавник за сламка... ето виждаш ли не знаеш, значи грешиш.
  Та, за да Ви улесня малко (за да не си губите Вие вашето изключително ценно време), а и да отговря на Вашия въпрос "Как точно ги проверяват?", ще напиша в някоя търсачка "wie werden flüchtlinge nach herkunft überprüft"
  Кликам на този линк http://www.infranken.de/regional/nuernberg/Asyl-Wie-Behoerden-die-Herkunft-der-Fluechtlinge-ueberpruefen;art88523,1245858
  В него можем да прочетем следното: "Анализ на говора трябва премахне съмненията. Министерството (става въпрос за министерството за мигранти и бежанци (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge)) разполага в момента с 45 експерта за 80 езика". Ще го перефразирам за Вас. Разполагат с експерти, които могат да различават арабския диалект на бежанците и възоснова на това да преценят, дали идва от Алжир, Мароко, Египет, Тунис, Сирия, Палестина, Либия, Ирак и т.н. Тук ще добавя, че хората от Афганистан не говорят арабски.
  По нататък четем: "При проверка на паспорти или други документи за самоличност, министерството разполага със собствен физико-технически отдел за документи (physikalisch-technischen Urkundenstelle (PTU)), който използва за база над 6000 документа от 70 различни страни".
  Скролваме още по нататък, за да отговоря на следващия сляпо изтрелян въпрос от Ваша страна, ама как разбират, че не са терористи (включително израелски граждани, които обиват цивилни палестинци и им взривяват къщите): "Ако в процеса на проверката се установят застрашаващи сигурността факти, като боици на ИД, веднага се информира министерството на вътрешните работи (das Bundesamt die Sicherheitsbehörden). Същото важи и за военнопрестъпници."
  2. Die Welt на Шпрингер не е много достоверен източник. Той се явава нещо като Телеграф в България. Търсят сензацията без много много да инвестират в разследвания и проверка на информацията. А и изобщо не е от "нашите" (моите). От моите, сериозни вестници са примерно FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), TAZ (Die Tageszeitung) или GA (General-Anzeiger Bonn).
  3. Правият (криворазбран от Вас) текст "I (забележете пише се с главна буква) want to work in Germany" пишем в някоя търсачка "Integration von Flüchtlingen" и намираме следния линк https://arbeitsmarkt-und-sozialpolitik.verdi.de/ueber-uns/nachrichten/++co++5e73ed98-f002-11e5-ad48-525400438ccf
  Тук в случая попадаме на интересна информация от Ver.di (това е най-големия синдикат, само че за разлика от КТ "Подкрепа" наистина защитават правата на работниците) и четем следното: "За успешната интеграция на бежанците е от изключително значение участието им на пазара на труда, в това са единни работодатели, синдикати, актвисти и политици."
  И за да не се мъча да превеждам по нантатък ще резюмирам накратко още какво пише синдиката, а именно "че дългите процедури по изясняване на произхода и дали имат право на бежански статус възпрепятства бързото намиране на работа и съответно и интеграцията на тези индивиди".
  4. "Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!" Продължавайте да тролите без пари, за да не станете жертва на собствените си искания.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Само да добавя, че не претендирам за някакъв добър превод. Грешките в превода си ги запазвам за себе си. Превода може да бъде използван от други лица, само след излишното съгласия на преводача (сиреч аз).

 • 7
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  1. Защо лъжеш, че Welt e булеварден вестник като нашия Телеграф? Булеварден е Bild и това, че и двата имат един и същ издател, не значи, че са от един бранш! Welt е “bürgerlich-konservativ, deutlich Markt-liberal”. Нещо да кажеш?

  2. Защо премълчаваш, че всички тези методи на проверка се провалят безславно? Ето ти линк за пълното безсили на BAMF и над 80К проверки, дето трябва да се повторят, защото не са довели до нищо! Бъди спокоен, в статията Welt се позовава на Spiegel, или и него ще обявиш за булеварден?
  https://www.welt.de/politik/deutschland/article168699513/Die-Machtlosigkeit-des-BAMF-gegen-Taeuschung-bei-Asylantraegen.html

  3. Не виждаш ли какво става с немския Мейнстрийм, когото ми цитираш?Губят поголовно читатели, уволняват стотици журналисти (само FAZ над 200), съкращават масивно тиражите си. Намери си сам източниците - бол! Защо ли? След кьолнската нощ цели пет дни мълчаха като пукъли и между другото точно Welt беше първият, който вдигна завесата. Под статии за мигранти и Русия просто изключват коментарната функция. Поне Spiegel са честни и си признават, че не смогват да трият коментарите, които не пасват на линията.

  4. С какво право ме наричаш “трол”? Или когато мнение на човек не ти пасва, го квалифицираш като “трол”, както действаш с вестниците - не ти ли пасва, значи е булевардно четиво! С теб база за дискусии нямам. До тук с мен!

 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#6] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:
  #7

 • 9
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Не смятах да отговарям, но нещо не ми пасва агресивното Ви поведение. Също така аз Ви пиша на Вие, а Вие ми отговаряте на ти. Малко възпитание няма да е излишно. Помислете за това.
  1. ДПС също се пишат либерали, но няма нищо либерално в тях, както и БСП социалист, но всъщност по делата им личи, че са си баш капиталисти и не им дреме за работническата класа.
  Упреците Ви "защо лъжеш" и "защо премълчаваш" са леко казано смешни. Изразявам лично мнение, за съжаление не съм Исус Христос, Мухамед или професор Вучков и затова може и аз да греша.
  2. Без да съм математик някакси ми се струват 80 000 от 1 милион просто число, което може да попадне в процентите на статистическата грешка. А и виждам, че разбирате немски, затова ще Ви напиша една немска поговорка Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser. В този ред на мисли няма нищо лошо в повторната проверка. Нали точно от това се оплаквате, че неможели да смогнат, а те хората напротив, някои ги проверяват по 2 пъти.
  3. Да същото го правят и американските, английските и т.н. вестници. Глобална практика, заради все по-голямото присъствие на интернет медийте и неспособността на традиционните да се адаптират към тази тенденция.
  4. Защото не сте в състояние да водите нормална дискусия. Нападате опонента си без да сте изчели/изслушали и още по важно разбрали аргументите му/ѝ. Този америкаснки начин на аргументация (по-силно крещящия заглушава другия) не е дискусия и не води до нищо добро. Препоръчвам Ви тази статия и ще разберете за какво точно говоря.
  The Dying Art of Disagreement
  https://www.nytimes.com/2017/09/24/opinion/dying-art-of-disagreement.html
  5. Успех!

 • 10
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Хайде за последно.
  1. За Welt излъга, че е булеварден вестник. Аз наричам нещата с истинските им имена.
  2. За ти-формата - интернет сленгът я позволява, както и писането с малки букви. Това не е неуважителното, а приятелското “ти”. А правилата може да нарушава този, който ги познава.
  3. За Vertrauen и Kontrolle. В материала не става въпрос нито за едното, нито за другото, а за Panne и Machtlosigkeit. Това е друга бира, нали?
  4. За “американския ми начин на аргументация”. Е, с това ме застреля на място! Че аз тук минавам за червена бабичка, мурзилаж, путиноид и чугун, дето трябва да си вземе “чемадан” и да си ходи в “Рашистан”. Сега ти пък ме прати на другия бряг на голямата локва. Ей това ме развесели!
  Mach’s gut!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал