Новият брой: Да си посееш бъдеще

Мнения Daily - Силно заинтересувани сме от евроинтегриране в сферата на сигурността

Мнения Daily - Силно заинтересувани сме от евроинтегриране в сферата на сигурността

И още: Процесът на декомплексиране води до децивилизоване; Президентът Радев не е като генерала отпреди 9 години

4476 прочитания

© STOYAN NENOV


В идеите на Макрон липсва европейски данък и европейско социално осигуряване.

Реформите в ЕС

Силно заинтересувани сме от евроинтегриране в сферата на сигурността

От коментар на Радан Кънев в неговия фейсбук профил

Във вчерашната си реч Макрон умело зави в посока сближаване с позициите на Юнкер и очакваните бъдещи позиции на Германия. Дебатът за бъдещето на Европа е в ход, и то силен... Особено важен е деликатният, мълчалив отказ от "Еврозонален" парламент, заменен с парламентарен контрол (очевидно от ЕП) на европейски "финансов министър" и запазения като идея бюджет на еврозоната (интересна е реакцията на германските либерали, които са по принцип против, особено ако вземат МФ).

Акцентът беше върху федерализация (терминът не е използван за сметка на "суверенна Европа"), засягаща целия съюз, а не само еврозоната - отбрана, сигурност, антитероризъм, служби. Това е положителна посока за България, ние сме силно заинтересувани от интеграция в сферата на сигурността.

Липсват двете най-важни и в крайна сметка неизбежни решения на федерализацията - общ европейски данък и общоевропейска социална осигуровка. Ясно е, че Макрон не смее да настъпи "червената линия" на Рюте (а и на немските либерали, които са много близо до Рюте в позициите си). Ясно е и, че обща минимална осигурителна политика не е в особен интерес на Франция, която привлича, а не губи работна ръка и съответно приходи в собствените си солидарни системи. Това обаче прави речта доста по-малко смела, отколкото отчитат основните коментатори.

"Суверенна", "Единна" или "Федерална" Европа просто няма да се състои без централизиран източник на бюджетни приходи, разчитайки само на "членски внос". Според мен визията за отделен бюджет на еврозоната и нов, значителен общ (на 27-те) бюджет отбрана&сигурност е проблематична. Трудно двете могат да се развият сериозно успоредно.

От българска гледна точка липсваше визията за обединяване на всичките 27, или поне всички желаещи, в еврозоната и Шенген, както и темата за разширяването със Западните Балкани. Очевидно е, че не сме се доближили до тези цели освен на сладки приказки. И това е логично - България не напредва в сферата на правосъдието и сигурността, напротив, колебае се между циклене и обратно пързаляне. Съответно позицията ни по тези три съдбоносни за сигурността ни теми е много слаба и може да разчита само на протоколна подкрепа от ЕК и евентуално Берлин и в различна степен деликатно отсвирване от държавите членки.

Политиката ни трябва да бъде в три посоки:

- Вътрешни реформи; - Вътрешноевропейска дипломация с държавите членки, а не само публично тупане по раменете;

- Натиск за приемане на Македония първо в НАТО и старт на преговри с ЕС, доколкото блянът "Западни Балкани" не е на хоризонта.

Политика ли казах? Извинявайте, че ви занимавам с дребнотемия. Да се върнем на важните въпроси... Колко грама щеше да е ракията в "Маринела"?

-------------

Немската историческа вина кара тази страна днес да бъде лидер в хуманността.

Тръмп-ифициране

Процесът на декомплексиране води до децивилизоване

От коментар на Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Чудите се вероятно защо "Алтернатива за Германия" (АзГ) получи рекорден процент гласове, при положение че бежанския проблем вече го няма? Да, има фрустрирани източногермански мъже, има и завист, която икономическият подем събужда у неуспяващите. Но има и друго: крайната десница обещава на германския народ, че ще го отърве от историческата му вина - ще го освободи от миналото. Вече четвърто поколение да носи бремето на дивашките нацистки престъпления, докога?

Мотивът звучи все по-силно през последните две десетилетия. Георг Хайдер, създател на една по-стара фашизоидна формация, внушаваше на австрийците, че на страната им е наложена не само военна окупация, но и определен възглед за историята. Подобно декомплексиране омайваше изтерзаната австрийска душа.

След артилерийска подготовка на одеснели интелектуалци Саркози реши да разтовари сънародниците си от стигмата на колониализма. С една злополучна реч в Дакар той призова да "сложим край на нашето постколониално чувство на вина", защото Франция била завладяла африканските народи (експлоатирала, продавала в робство и т.н.), за да "сподели с тях културата си". Впрочем в предизборната си кампания Макрон зае остра позиция срещу тази теза, извадена от нафталина на XIX век, като обяви колониализма за престъпление срещу човечеството.

В Руската федерация не спират да строят паметници на Сталин; последният беше открит в Москва този месец. Подобно нещо беше немислимо не само при Елцин, но и при Хрушчов, та дори при Брежнев. Вероятно споменът за милионите жертви, убити от този кръвожаден диктатор, започва да избледнява, не знам.

Става дума за тенденция: наместо да търси трудното, проблематичното в историята, мнозинството като че ли подтиква удоволствения рефлекс – че винаги сме били прави, че не може да ни се вменява каквато и да било отговорност и значи ще си правим каквото щем.

Те почнаха, ние сме по-големите жертви – това е първата стъпка.

Процесът на декомплексиране обикновено се представя като борба срещу политическата коректност, т.е. срещу предполагаемата либерална цензура, която не ни позволява да вярваме в "алтернативни" факти - например това, че евреите сами били виновни за холокоста си. Пък ние, виждаш ли, си извоюваме свободата да казваме каквото ни е приятно. Да даваме воля на омразата си, да се чувстваме прави за всичко.

Бедата е, че декомплексираното говорене води до децивилизовани действия. Немската историческа вина наистина днес тежи на поколения, които нямат нищо общо с нацизма. Но може би тъкмо тя кара тази страна днес да бъде световен лидер в хуманното отношение към другите народи. Само че днес е в ход брутално Тръмп-ифициране на планетата: виновни са другите, ние сме фърст, можем да мачкаме и да не ни пука.

------

Преди девет години на гости ми беше един генерал - смел, достоен летец. Мъж на място.

Катарзис

Президентът Радев не е като генерала отпреди 9 години

От коментар на Слави Трифонов в неговия фейсбук профил

Българите в Чикаго попитали президента Румен Радев "за референдума на Слави Трифонов". Хората ръкопляскали, а президентът казал: "Не знам защо депутатите решиха така."

Г-н президент, нямахте ли доблестта да кажете в очите на нашите сънародници, че всъщност вие не подкрепяте волята на българските граждани, изразена на референдума? Че вие, избраният президент на втори тур от 2 063 032 души, неглижирате волята на 2 509 864 българи, които категорично поискаха да избират депутатите си с мажоритарен вот в два тура? Че вие, също като госпожа Корнелия Нинова, сте привърженик на немската смесена избирателна система, която, както се видя тези дни, е повече пропорционална, отколкото мажоритарна.

Г-н президент, нямахте ли честта да кажете в очите на нашите сънародници, че не са били добре информирани за особеностите на мажоритарния вот? Както твърдяхте в едно интервю по БНР след референдума.

Г-н президент, нямахте ли смелостта да кажете в очите на нашите сънародници, че сте против държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас? Да ви припомня какво казахте при първата си реч в Народното събрание: "Парите за партиите следва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори." Субсидията до ден днешен е 11 лева на глас.

Г-н президент, още с полагането на клетва в Народното събрание вие се вляхте в редиците на прогнилата политическа класа. И убедено мога да заявя, че решенията от референдума не се превърнаха в закон не защото депутатите решиха така, а защото всички вкупом решихте така.

Ако вие бяхте толкова загрижен за волята на българските граждани, изразена на реферeндума от 6 ноември 2016 г., можехте да направите това, което ви позволява Конституцията на Република България. Член. 98, ал. 2 от конституцията казва: "Президентът на републиката отправя обръщения към народа и Народното събрание." Народното събрание не спази законовия срок за разглеждане на резултатите от референдума. Този срок изтече на 14 септември. Ето защо на 7 септември примерно вие можехте да се явите в Народното събрание и да отсечете достойно като президент: "Решете за референдума! Имате още една седмица!"

Преди време в предаването си казах нещо, което ще кажа и днес. Преди девет години на гости ми беше един генерал - смел, достоен летец. Мъж на място. Жалко, че президентът, който имаме днес, не е като него.

В идеите на Макрон липсва европейски данък и европейско социално осигуряване.

Реформите в ЕС


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал