Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 11 окт 2017, 10:50, 4347 прочитания

Борбата срещу подкупа - амбиция или реалност

ISO 37001 – възможност за превенция на подкупа като корупционен риск

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Здравка Калайджиева: Антикорупционният закон съчетава три вида нарушения на права, установени от Съда в Страсбург

Жалко е, че този закон не беше предварително консултиран с Венецианската комисия, но и сега няма пречки да се търси оценка на Съвета на Европа

21 дек 2017

Тъмната каса на фирмите

Към края на миналата година българските компании са отчели общо 13 млрд. лв. на каса, което е невъзможно, защото толкова са почти всички банкноти и монети в обращение

8 сеп 2017

Няма пречка президентът да назначава шефа на новия антикорупционен орган

Нищо вярно няма в твърдението на управляващите, че държавният глава е конституцонно некомпетентен да кадрува

5 сеп 2017

Антикорупционната тема ще е политическата арена на сезона

Експертите атакуват концепции, а партии и лидери воюват за територии

30 авг 2017

Адвокатурата критикува унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по концепция и създава орган с безконтролна и безотговорна власт

28 авг 2017
По данни на Световната банка над 1 трилион щатски долара годишно се превъртат под формата на подкупи в световен мащаб. Иначе казано, глобалната цена на корупцията се равнява на повече от 5% от световния БВП[1]. Подкупът е навярно най-популярната корупционна практика в България и света. Когато чуем думата корупция, първото нещо, което ни хрумва, е "подкуп", "рушвет", "алъш-вериш" с властта.

Подкупът е като тангото, за него са нужни двама. Българският Наказателен кодекс (НК) регламентира престъплението подкуп в Раздел IV, чл. 301 – 307а, разграничавайки т.нар. пасивен и активен подкуп. При пасивния подкуп фокусът е върху онзи, който ще поиска или приеме ("длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева", чл. 301, ал. 1 НК. Субект на престъплението в този случай винаги е длъжностно лице[2], което по един или друг начин представлява държавата (например държавен експерт, полицейски орган, държавен инспектор).

Активен подкуп е налице, когато се предлага, обещава или дава подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, полицейски орган или разследващ полицай. Тук фокусът е върху онзи, който предлага, обещава или дава и субект на престъплението може да бъде всяко наказателно отговорно лице. И в двата случая се засяга законосъобразното и безкористно осъществяване на служебни дейности. Що се касае до подкупването в частния сектор, или т.нар. стопански подкуп[3], при "пасивната версия" на този вид подкуп субект на престъплението може да бъде всяко наказателно отговорно лице (например управител или служител в търговско дружество), но не и длъжностните лица , тъй като те са в обхвата на описаната по-горе хипотеза.

Подкупът сам по себе си не изчерпва корупцията

Изнудването, незаконното присвояване, непотизмът, упражняването на неправомерно влияние също са корупционни форми. Естествено възниква въпросът – можем ли да предпазим дадена организация от тази конкретна корупционна практика? Докато има хора, ще има и подкупи. Универсален лек няма, съществуват превантивни мерки, които при наличието на "политическа воля" и ангажимент в една организация могат успешно да бъдат приложени.Какво може да се направи

През 2011 г. Британският институт за стандартизация разработва система за управление за борба с подкупите на национално ниво BS 10500, за да отговори на тамошните законови изисквания и интересите на бизнеса. А бизнесът винаги има интерес от въвеждане на устойчиви мерки срещу подкупването и измерването на корупционния риск по цялата верига. Дали една компания или институция има репутацията на етична или неетична оказва мощно влияние върху нейния авторитет, перспективи за развитие и дори за мотивация на служителите и привличането на нови кадри.

Приложението на стандарта във Великобритания бележи успех и през 2013 г. институтът предлага на Международната организация по стандартизация (International Organization for Standardization или ISO) стандартът да се превърне в международен. Оформя се специален комитет, който включва 59 национални делегации, 8 партньорски организации и над 100 експерти, сред които юристи, одитори, консултанти, представители на академичния и публичния сектор. Така през октомври 2016 г. е публикуван международният стандарт ISO 37001 "Системи за управление на противодействието на подкупите – изисквания с указания за използване". Въведен е с превод на български език през юли 2017 г. от Българския институт за стандартизация (БИС). Всеки заинтересован има възможност да се запознае предварително с текста на стандарта на място в библиотеката на института и да прецени подходящ ли е за неговата организация и дали да пристъпи към внедряване на системата. БИС от своя страна може да съдейства при тълкуването на стандарта, както и при изявен интерес да проведе разяснителна кампания.

Какво точно представлява ISO 37001?

Стандартът е документ, който съдържа изискванията и насоките за създаване, внедряване, поддържане и подобряване на система за управление на противодействие на подкупите в дадена организация/корпорация. ISO 37001 e превантивна мярка, той не изключва възможността някой да подкупи от името на и/или бъде подкупен като представител на една организация (пасивен или активен подкуп). Въвеждането му означава доброволен опит на ръководството на съответната структура да пресече зараждането и да минимизира корупционния риск "подкуп", т.е. това е управленска отговорност и решение, което изисква дългосрочен лидерски ангажимент. Така например това означава да се одобрят вътрешни правила, предписания и политики срещу подкупите (anti-bribery policies), да се гарантира съгласуване на тези политики и цялостната стратегия на организацията, да се стимулира прилагането на процедури, чрез които да се докладва при съмнение за или при фактически осъществен подкуп и др. "Системата, разработена по стандарта, не е статична, тя е жива система, която трябва да се обгрижва. А вече кой и как я поддържа в дългосрочен план – това ще зависи от самата организация. Именно затова и последната точка в стандарта е "Подобряване", коментират Ирен Дабижева и Петър Лозев от БИС.

За какви организации е предназначен

ISO 37001 може да се въведе в публични структури, корпоративни и неправителствени организации, както и в части от организации, независимо дали се касае за малки, средни или големи предприятия и независимо от предмета им на дейност. Съвместим е с всички други стандарти за системи на управление, т.е. тази система може да бъде независима или интегрирана в цялостна система за управление. Това означава, че ако се създава нов държавен антикорупционен орган (независимо по какъв законопроект), няма пречка той да започне работа по въвеждане на системата, тъй като, за да се получи сертификация, е необходимо тя да бъде вече внедрена. Разбира се, въвеждането не означава елиминиране на корупцията, но може да изиграе ролята на позитивна отправна точка за новата комисия/агенция.

Кой сертифицира

Сертификацията се извършва от сертификационни органи, които са акредитирани от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" или друга международна акредитационна служба. Акредитацията е оценяване на компетентността на органите за сертификация. Сертификационен одит се извършва на всеки 3 години, а надзорен одит се провежда веднъж годишно.

Превенцията, както всяка реформа, също е процес

Сред големите световни организации, дали заявка за сертификация по ISO 37001, са Microsoft[4] и Wal-Mart Stores Inc, а енергийният гигант ЕNI e първата успешно сертифицирана италианска компания. Когато една организация, независимо частна или публична, прави публична заявка за нетолерантност спрямо подкупите и корупцията като цяло, това е и етичен ангажимент. В международен план наличието на етика означава престиж. В този смисъл в амбициите да твори антикорупционно законодателство държавата също може да отправи поглед и към ISO 37001.

Авторът Неда Грозева е експерт в Български институт за правни инициативи

[2] Вж. чл. 93 НК: 1. "Длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно: а) служба в държавно учреждение, с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение; б) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник частен съдебен изпълнител;
[3] Вж. чл. 224, чл. 225б, чл.225в НК.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина 1 Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина

И още: Какво става с корупцията по "ниските етажи на властта"; Има три вида български държавници

19 фев 2018, 2113 прочитания

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре 1 Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

И още: Екологичният скандал "Пирин"; Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

18 фев 2018, 2195 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - ВАС се превърна в средоточие на властовата корупция

И още: Особености на култа към Путин; Епохата на масите е минало, живеем във времето на индивида

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете