Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 окт 2017, 14:21, 3647 прочитания

Мнения Daily - ВАС се превърна в средоточие на властовата корупция

И още: Особености на култа към Путин; Епохата на масите е минало, живеем във времето на индивида

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Рокадата в административния съд подготвя терена за нов Цацаров през 2019 г.

Още по темата

Мнения Daily - Десницата не трябва да е общество за наблюдение на грабливи птици

И още: Смяната на германския финансов министър крие рискове за ЕС; У нас "свободен пазар" значи грабеж

16 окт 2017

Мнения Daily: Чака ли ни бюджетна изненада през декември?

И още: Австрийският "анти-Меркел"

15 окт 2017

Мнения Daily - Ще има ли в София и шериатска полиция

И още: Журналистите млъкнаха, преди да зададат въпросите; Сърбия – следващата мишена на неоосманизма

10 окт 2017

Мнения Daily - Столчето на властта е с колелца

И още: Дугин иска да е лидер на световна консервативна революция; Никой никого няма да разкъсва

9 окт 2017
Правораздаване

ВАС се превърна в средоточие на властовата корупция

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук прoфил

Очевидно оста Цацаров - Колев - Пеевски не е сигурна, че ще успее да подсигури избор на Чолаков преди края на мандата на Колев. Или защото ще се стигне до рестарт на процедурата по избор за председател на ВАС отначало или от достатъчно ранен етап, или защото не са сигурни, че имат необходимото мнозинство в новия състав на ВСС и ще им трябва време да го скалъпват. Това е и част от маневрите за предопределяне на това кой ще стане изпълняващ функцията председател на ВАС след края на мандата на Колев. Част от този ребус е и инсталирането на Магдалинчев като представляващ ВСС, с което се дава сигнал, че номенклатурата си остава в сила, както и му позволява той да налага официалната трактовка на събитията, преди още да са се очертали алтернативни говорители от опозицията.

Бидейки съд на властта, от самото начало ВАС беше под изключително силно влияние от дълбоката държава и беше изначално попълнен със съдии от поколението, което изкласи в годините на тежка криминализация на обществото. Всичко това допринесе за превръщането на ВАС в средоточие на властовата корупция. Чрез командироване, корумпиране с дребни услуги и удобства (справка - назначенията на съдебни помощници, екскурзиите и пр.), оказване на "кадифен" натиск на неподатливите, разместване на удобни и неудобни между състави и отделения, във ВАС беше изградено едно мнозинство от съдии, които са лоялни на ръководството. Сега това ръководство осигурява предаване на властта във ВАС, така че той да остане под контрола на дълбоката държава.Успехът им в това начинание ще предопредели и другото важно решение - инсталирането на нов Цацаров през 2019 г. (или 2018-а, ако се следва календарът на ваканциите в КС). Фактът, че се оказват в положение на несигурност (и то не само по отношение на председателството на ВАС, но и на операция "наследник" в цацаратурата), показва, че ВИНАГИ има смисъл от съпротива, обществен, професионален и политически натиск. Дори и с последни сили, дори и при наличието на съмнения. Казвам това специално за онези, които се дрогират с безнадеждност и извличат някакво перверзно чувство за собствена значимост, като мантруват, че нищо няма смисъл и че каквото и да се прави, трябва нещо друго.
-------------
Властта оставя метастазите на модерността да растат във всички посоки.


Урбанистика

Епохата на масите е минало, живеем във времето на индивида

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"


Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Градското пространство е наситено с власт и тя ни заварва беззащитни, защото е невидима. Мислим си, че животът е просто така устроен - висиш в задръстване, живееш в сянката на съседния блок, чуваш всяка кихавица у съседите. Тази невидима власт ни въздейства някак подсъзнателно, телесно. Може да не се трогнем много от това, че някой опитва да присвои военен завод на 200 километра от нас, но изпадаме в тиха истерия, когато излезем от дома си и заварим все така осеяния с дупки тротоар, прясно набучен с нелепите зебровидни колчета.

И все пак градът няма как да се развива чрез партизански действия - необходима е последователна и отговорна публична политика. Това ни припомни гостуването на световноизвестния датски архитект Ян Геел, дошъл да съветва софийската управа. Не че каза нещо, което не знаем.

Посланието на г-н Геел е просто: старата модерност свърши, навлязохме в пластичен, фрагментиран свят, който изисква нови решения. Разделянето на работното място от масовия жилищен комплекс (типично и за социалистическия урбанизъм) отдавна е изживяло времето си. Старото стълпяване на определени места започва да става неадекватно, и то не само при жилищата, но и при офисите, които дистанционната работа ще пръска по приятни места сред природата. Епохата на масите е отминала, живеем във времето на индивида.

Какви са конкретните урбанистични следствия от тези процеси за българската столица, ако тя иска да се приближи поне малко към добрите места за живеене, които всяка година със завист гледаме в различните класации? София трябва да спре нелепите идеи за шеметни небостъргачи, които уж събират хората на едно място, а всъщност ги разделят в частни бетонни кутии. В епохата на виртуалните комуникации успешният град полага специални усилия да улеснява срещите и общуването лице в лице, да инвестира в публични пространства, пешеходни зони, зелени площи.

Другият момент е, че той трябва да престане да служи на автомобила. Автомобилният транспорт задръства, замърсява, разболява. Поради което урбанистът трябва да заложи на следната стратегия - наместо да облекчава движението на коли с пътища и паркинги, да го затруднява, като успоредно с това се развива общественият транспорт. Притежанието на автомобил трябва да стане по-скъпо, по-неудобно. И тогава гражданите ще започнат да предпочитат алтернативите.

Бедата е, че няма воля за дълбок обрат. А няма воля, защото не сме се пренастроили ценностно и самите ние, гражданите. Самите ние продължаваме да се удивляваме от голямото, бързото, лъскавото. А това е добре дошло за публичната власт, която услужливо вдига ръце и оставя метастазите на модерността да растат във всички посоки. Как да обърнем града си към хората, как да му дадем човешки измерения? Досещате се сигурно - първо трябва да се освободим от култа към бруталната сила, с която е натоварено пространството, към сюблимното на кулите и двигателите, на скоростта и етажите. Тогава не само ще приемем, но и ще настояваме градостроителите да направят решителен завой - от кръговите кръстовища и мегаломанските стъклени паралелепипеди към град, който да е по нашата собствена мярка.

------------
Руският президент "излезе" от телевизора, той е изцяло медиен продукт.


Вожд и учител

Особености на култа към Путин

От коментар на Игор Яковенко за "Ежедневный журнал". Преводът е на "Клуб Z".


Фотограф: MAXIM SHEMETOV

На 7 октомври 2017 г. правителствените и проправителствените медии се надпреварваха в изразяване на верноподанически чувства по повод полукръглия юбилей на вожда. Конкуренцията бе жестока. Днес, в 17-ата година от пребиваването на Путин на власт, е извънредно трудно да се каже нещо, което да надмине признанията във вечна любов към президента, които изприказваха безбройните лакеи през всичките тези години.

През миналия век в страната ни имаше два развити култа приживе - към Сталин и към Брежнев. Ядрото и на двата бе традицията да се благодари на вожда за всичко. Култът към Брежнев бе римейк на култа към Сталин и както повечето римейкове, от него вееше пародия.

Култът към Сталин бе ядро на пропагандата и опорна точка на квазирелигиозната идеология. Култът към Брежнев бе очевидно на върхушката, "развеселяващ". Този развеселяващ култ нямаше никакъв отзвук освен насмешка сред "широките народни маси". Путин е изцяло медиен продукт. Той излезе от телевизора. Култът към него през цялото време се създаваше и поддържаше от медийното шоу, което имаше изключително търговски цели, нямащи нищо общо с политиката. Но властта го стимулираше с помощта на контрола върху телевизията, за която "певците за Путин" получаваха зелена светлина.

За първи път технологиите за създаването на такъв "шоукулт" бяха използвани през 1996 г. в шоукампанията "Гласувай или ще загубиш!", когато благодарение на тоталната подкрепа на телевизионото шоу Елцин, чийто рейтинг в началото на кандидатпрезидентската кампания не надвишаваше 8 на сто, поведе след първия тур с 35 процента, а във втория събра около 54%. Тогава технологията на "шоукулта" бе приложена еднократно за постигането на конкретна цел. Никакъв култ към Елцин в крайна сметка не се появи. Путин реши да възроди империята, да отмени "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век", а властта си да направи пожизнена. Без култ такива задачи не се решават. Затова се и появи шоукултът към Путин. Култ без личност. Култ без идеология. Просто отделно стоящ насред прочистеното политическо поле култ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата 4 Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата

И още: Разузнавачът върши престъпления с одобрението на държавата; Руските избори показват ефекта на "обсадената крепост"

20 мар 2018, 1275 прочитания

Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор! 23 Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор!

Съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов с отворено писмо до депутата от ДПС Делян Пеевски

19 мар 2018, 17548 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
ВСС и изборът на председател на ВАС – Епизод 2

Каква преценка трябва да направи ВСС в един от най-важните избори както за съдебната власт, така и за управлението на държавата

Двамата братя Каменски с 3 млн. евро добавка за хрупкавия им бизнес

Шуменската им фабрика ще търси ръст на продажбите в региона с партньорството на Empower и ко-инвеститора Гари Левсли

Конфронтацията с Русия: Вие мен уважавате ли ме

Студеният полъх от Изток няма да спре скоро

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Размерите на трагедията

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете