Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 11 окт 2017, 15:00, 5580 прочитания

ВСС и изборът на председател на ВАС – Епизод 2

Каква преценка трябва да направи ВСС в един от най-важните избори както за съдебната власт, така и за управлението на държавата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Магистрат в поземлена нужда

Какво стои зад сделките, сключвани от кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков

18 окт 2017

ВСС чака обнародване на президентския указ за Чолаков, макар че той вече е в сила

Съдържанието на указа ще остане в тайна до публикуването му в "Държавен вестник"

5 окт 2017

Президентът Румен Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

Топката е върната към новия Висш съдебен съвет, който трябва да реши дали да започне процедурата отново

4 окт 2017

Президентът, премиерът и председателят на парламента не почетоха смяната на ВСС

Членове на новия съвет се обявяват за изцяло нов избор за председател на Върховния административен съд

3 окт 2017

Президентът ще върне избора на председател на ВАС с очакване новият ВСС да го легитимира

Девет гласа в новия ВСС са достатъчни, за да елиминират избора на Чолаков

2 окт 2017

Десни партии призовават Радев да не подписва назначението на Чолаков във ВАС

Докато президентът "проучва въпроса" растат исканията за връщане на избора

14 сеп 2017
Преди дни започна работа 8-мият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Много неща при неговия избор и окомплектоване се извършиха за пръв път – пряк избор на съдиите, прокурорите и следователите от професионалната квота; гласуване чрез използване на специализиран софтуер (само за професионалната квота); гласуване с квалифицирано от 2/3 на номинираните от парламентарната квота.
Най-важното правомощие на Висшия съдебен съвет е да прави избори и в частност - избори на магистратите, които да заемат лидерските позиции в системата и по този начин да се определя посоката на развитие, политиките, ако щете, в съдебната власт. Така се случи, че още в началото на работата си настоящият състав на ВСС ще трябва да започне с избор, за който вече е имало прецедент в най-новата ни история. В случая става въпрос за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Предишният Висш съдебен съвет вече го направи, но завършващият факт от процедурата – подписването на указа за назначаване от президента на републиката, не беше реализиран, което връща процедурата с няколко хода назад (колко точно, ще зависи от новия ВСС).

Изборът не е какъв да е. Председателят на ВАС е един от т.нар. трима големи и управлява съда, който най-много се доближава до другите власти, защото осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. С други думи, ВАС е съдът, който осъществява контрол и бди за законосъобразността на актовете на изпълнителната власт. Не случайно едно от първите неща, които се променят в Конституцията на НРБ от 1947 г., е да се премахне Върховният административен съд.

През лятото, по повод на избора на членовете на ВСС, предложихме своеобразен модел за оценка качествата на кандидатите. Голяма част от този модел е приложим и по отношение на бъдещия председател на Върховния административен съд. Ето какво би следвало да вземе предвид пленума на ВСС, когато решава как да действа по отношение на един от най-важните избори както за съдебната власт, така и за управлението на държавата въобще:

1) Безусловна професионална и личностна почтеност. Бъдещият председател на ВАС следва да олицетворява всичко, което се включва в принципа за върховенството на правото в една демократична държава. Това е така, защото в много голяма степен от неговото управление ще зависи колко независимо и безпристрастно върховните административни съдии и самият съд осъществяват вменените им по конституция и закон правомощия – да се осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване.

2) Отлично познаване на правната рамка, свързана не само с пряката дейност на съда, но и с изискванията на европейското законодателство.3) Умение за удържане на всякакви форми на натиск. Предвид изключително важните правомощия на ВАС рискът от указване на нерегламентиран натиск е реален. Неподдаването на подобен натиск ще зависи много от това колко висока е моралната и личностна ценностна система на лицето, което ще бъде избрано.

4) Отвореност към нови идеи и възможности. Конкретно на полето на административното правораздаване тази отвореност следва да се разглежда като желание за обсъждане на проблемите в административното правораздаване и възможните решения. Съдебната власт е консервативна (и това не е негативен белег), но динамиката на обществените взаимоотношения и в частност на административните налага един по-широк поглед към системата, в който да се допусне възможност за промяна, дори и непопулярна.

5) Умение за работа под голямо напрежение. Без да звучи повърхностно, този критерий е изключително важен. Особено в натоварен съд като ВАС. Неговият председател не само ще управлява съда, но и ще запази ангажиментите си като съдия и това означава още повече натовареност и отговорност. Това изисква стабилна психика, висока дисциплина и много добро управление на времето.

6) Комуникативност и умение за представяне работата на съда по достъпен и разбираем начин. Нека този критерий не се разбира като принизяване работата на ВАС. Не трябва да се разбира и като говорене по конкретни дела. Същевременно ВАС и административните съдилища са тези, които осъществяват надзор за законност на актовете на изпълнителната власт и могат да бъдат легитимната спирачка тогава, когато властта се изроди в произвол. Това означава, че, от една страна, административното право и правораздаване е доста специфична материя, и от друга, че то може и засяга пряко работата и дейността на всеки гражданин. От председателя на ВАС, който е лицето на съда, зависи как неговите функции и значение ще бъдат представени и обяснени на хората. Комуникативност означава и общуване с представители на другите власти, без това по някакъв начин да накърнява независимостта на съда и съдиите в него.

7) Умение и желание за носене на отговорност. Това означава, че бъдещият председател на ВАС следва да бъде личност с характер и да може да носи отговорност както в рамките на ежедневната работа на съда, така и по отношение цялостната работа и политика на съда. Наред с това той е член на Висшия съдебен съвет по право и член на съдийската колегия в него, а това означава, че председателят на ВАС следва да може да носи отговорност не само за отстояването на независимостта на върховните административни съдии, но и за отстояване независимостта на съдебната власт, особено по отношение на кадровата политика на ВСС.

Всеки избор се прави въз основа на информация, а всяка информация е важно да бъде проверена, за да не остават съмнения и висящи без отговор въпроси. Независимо от това какво ще бъде решението на ВСС (с колко стъпки назад да се върне процедурата), трябва ясно да се каже, че най-важното е не само нейното формално спазване, а ясното обединение около абсолютния приоритет – качествата и достойнствата на кандидата/те, установени по безспорен начин въз основа на задълбочена, безпристрастна и професионална проверка.

Липсата на подобни проверки беше един от големите дефицити на предишния състав на ВСС. Новият започна с намерението да се пребори с негативното наследство и да зададе нов тон на работа и отношение. Предстоящият избор на председател на ВАС е прекрасна възможност за реализиране на тази заявка.

Авторът е директор на Българския институт за правни инициативи. Текстът е публикуван на сайта на организацията.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата 4 Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата

И още: Разузнавачът върши престъпления с одобрението на държавата; Руските избори показват ефекта на "обсадената крепост"

20 мар 2018, 1275 прочитания

Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор! 23 Нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор!

Съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов с отворено писмо до депутата от ДПС Делян Пеевски

19 мар 2018, 17548 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
С господарска власт изпадаме от модерността

Последните скандали не са отклонения, а прозорец към сърцето на системата.

Всички срещу един

Създателят на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов стана обект на координирана институционална репресия

Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен проект върви към рестартиране въпреки липсата на инвеститор

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в изобилие всичко онова, което смятаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътуване до Севиля. Защо да побързаме, как да планираме, какво да не пропускаме – ценна информация, предоставена от местен жител

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете