Каталуния - казус без решение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Каталуния - казус без решение

Жител на Барселона пише върху каталунското знаме "За държава с права".

Каталуния - казус без решение

Конфликтът в Испания

Стефан Попов
10008 прочитания

Жител на Барселона пише върху каталунското знаме "За държава с права".

© YVES HERMAN


Стефан Попов, "Риск Монитор"
Този случай на сецесия може да бъде избегнат само ако каталунците решат, че нямат интерес от националната си независимост.

Конфликтът в Испания има характер на гражданска война, дори да не ескалира до тежки кръвопролития. Каталуния обявява независимост. Централната власт на Испания отменя този акт с насилие - от полиция до военна окупация. За Каталуния това е епизод в една дълга и мрачна история на отношенията с държавата мащеха.

Каталуния в решаваща степен смята себе си за независима държава, независимо какви убеждения имат по въпроса централните власти в Испания. Каталуния е: (а) обособена общност, (б) компактно обитава определена територия, (в) има устойчив проект за независимост, (г) който има свое политическо представителство и (д) преживява повтарящи се вълни на масово недоволство от централната власт. Референдумът е пореден акт, потвърждаващ тези основни черти на движението по отделяне на по-малка общност от голяма държава.

Мислимо ли е разумно разрешение на конфликта? Разумно би било решение, основано на общоприета норма, а оттам и правна регулация. Подобна надежда е напразна. Конфликт от този род няма решение в кръга на традиционните нормативни схеми. Той е принципен и концептуален. Спорят две гранични и изключващи се схващания.

Единият възглед е развит в модерната конституционна теория. Според нея съществена черта на конституционния договор е неговата необратимост. Независимо колко различна и обособена е общността на каталунците, веднъж включена в единна Испания, тя необратимо губи суверенитет. Дори Испания да беше федерация, веднъж изградено, политическото й единство е необратимо. Испанският сенат и правителството на Рахой повтарят буквално тази позиция.

Алтернативната интерпретация е основана върху идеята за самоопределение на национални общности, наложена от Удроу Уилсън след края на Голямата война. Тази версия не поставя принципни ограничения пред правото на общности да формират своя държавност. Критериите са повече емпирични, но самото право на самоопределение стои над тях. Към такава версия се придържа Каталуния доста преди тя да бъде лансирана в международната сфера през 1920-те години.

Двете интерпретации на каталунския процес се изключват. Не е възможно арбитър да определи коя следва да натежи с по-висока легитимност. По тази причина случаят е брутално политически и отворен към всякакъв произвол. Дали ще се развие до гражданска война или ще затихне временно е въпрос на обстоятелства.

Показателно е как възможните международни посредници се дистанцират и придържат към клишето, че става дума за "вътрешен въпрос на Испания". Така те скрито вземат страна, защото вътрешен въпрос на Испания означава вътрешен въпрос на Испания (за Каталуния не става дума). Той съответно ще бъде решен от централната власт в Испания.

Въздържанието отвън не е случайно, а показва невъзможност за действие, основана върху нормативен принцип. Международният ред е организиран около суверенитети, т.е. неделими държавни единици. Това положение е едновременно и факт, и норма на модерния свят след 1648 г. Затова глобални играчи - от държави до институции, се надяват Испания да реши кризата, като утвърди единството си. От съображения за приличие желателно е да бъде по-кротко, но ако се наложи, може и с груба сила.

Подобни референдуми могат да се проведат във Великобритания, Белгия, Италия. Зад тази видима страна лежат всевъзможни други претенденти за независима държавност. На Балканите може да са и над десет. Тези скрити конфликти повдигат въпроса какво да се предприеме, за да не се стига до епидемия от сецесии (отделяне от държава и формиране на нова - бел. ред.). В резултат на такава вълна международната сфера ще се разгради до средновековни княжества и ще потъне в хаос. Такава възможност лежи под повърхността на конституционно оформените европейски демокрации.

Вътрешното делене на съвременни държави е екстремен риск. Схема за управлението му няма, всеки случай е индивидуален. Испания може да го редуцира, ако успее да прелети над собствената си история, а това изглежда слабо вероятно. Доближавайки се периодично до прага на разпадането си, ще го отлага както може, включително с военна сила. ЕС ще наблюдава в ужас. Руската душа ще се стопли. САЩ ще гледат безразлично, докато един ден Калифорния не насрочи свой референдум.

Единственият начин този конкретен случай на сецесия да бъде избегнат е мнозинството в Каталуния да реши, че няма интерес от националната си независимост.

Стефан Попов, "Риск Монитор"
Този случай на сецесия може да бъде избегнат само ако каталунците решат, че нямат интерес от националната си независимост.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да бе - окупация, геноцид направо! Кървави реки текат по улиците на Барселона. И върху червените вълни се носи един мармот, дето завива шоколада в станиол.

  Временно са им спрели автономията - за 2 месеца. Какво от това? Пак си имат избори, пак си имат автономия, пак си имат културна идентичност. На нищо не им пречат испанците, освен на икономическия сепаратизъм.

  Не видяхте ли - изтеглиха се няколко компании и сума ти народ се отказа от независимостта!

 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  ...Стефан Попов, "Риск Монитор"---
  ..клиентите му много внимателно да гледат къде е слънцето, като си казват добрутро.. с него и организацията му

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Противопоставянето на правото на самоопределение срещу обществения договор е жадуван нонсенс, който отваря вратата на подобни витиевати словесни конструкции, с каквито г-н Попов жонглира през цялото време с впечатляващо майсторство.

  Цивилизационната норма на "модерния свят след 1648 г." е пределно ясна: когато една общност поради някаква причина жертва суверенитета си при единение с други общности и приеме върховенството на договора/конституцията, тя се лишава от възможността самостоятелно да взема решения, извън договорените. Към тази норма псевдофилософските преливания на Уудро Уилсън нямат отношение и те интересуват евентуално само неговите изследователи.

  Несериозно е фаворизирането на каталунците, основаващо се на: "(а) обособена общност", (б) компактно обитава определена територия", (в) има устойчив проект за независимост, (г) който има свое политическо представителство и (д) преживява повтарящи се вълни на масово недоволство от централната власт", защото под тези критерии могат да се поберат почти всички етнически и конфесионални общности в почти всяка държава. Ето ви шотландците, ето ви чеченците, ето ви кюрдите, фламандците, уйгурите...

  Но с едно съм много съгласен с г-н Попов: ако не се намери силно лекарство на епидемията от сецесии, Европа бързо, бързо ще се върне във феодализма. И защо да не се замислим кой има интерес от "Европа на регионите"? Подсказвам: това е формулировка по Сорос...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#1] от "
  Георги Георгиев
  ":

  Впечатляващо сте го написал.

 • 7
  onufrii avatar :-P
  onufrii

  казус без решение!?! 1648!?!-ССССР Югославмя и Чехословакия ви показаха как се прави и вие им ръкопляскахте и ги тупахте по раменцата затуй колко са демократични и правилни-Ами сега наред е Каталуно-Арагоно-Испано-Баския после защо не и другите 2 изкуствени конгломерата-Германия и Италия а после и Тексас и Калифорния
  Айде пляскайте сега с ръчички-то в Европа май само Исландия и Лихтенщайн са хомогенни и еднородни

 • 8
  cuklio avatar :-|
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  Много думи за нищо.....все пак някои хора трябва да оправдаят заплатата.

 • 9
  selofia avatar :-P
  Селофия

  До коментар [#6] от "wpj32538239":

  Абе - вие руските троли взехте да се ядете един други.. не идват редовно трансферите ли... гларус иска да вдигнете квалитета ли..

  Първо покемон Пучдемон се иснесе от виртуалната реалност на Каталунската независимост.. Такава нация като каталунска не съществува - тя е исмислена от местните богати в началото на 20 век. По аналогия можем да говорим за шопската или граовската нация - да, те имат опр. култура и собствен език... ама все пак са българи, а не траки или в случая ибери.. Та тая работа е подхваната от дългогодишният президент на каталунската автономия Жорди Пуйол, милиардер от корупционни сделки в провинцията, за когото стана ясно през 2014 как е крил парите си в данъчни райски страни от Андора, Монако до Панама... Той започва да финансира национализма на каталунците - испанците са селяни, те ви крадат; в училища, детски градини, университети испански се ползва до 9 и след 17; магазини се глобяват, ако надписите им са на испански, местните медии много мязат на прас-прес... Хубавите и платени работни места са само за каталунците - другите са.. имигранти.
  Каталуния има автономия от 2006., но тя още тогава е атакувана от КС като неконституционна. Протестите са оттогава до днес, а на първият референдум /незаконен/ на 9.11.2014 само 42% участват и 81 % от тях са за независимост,,, Тазгодишният не се различава, а под испанската конституция са се подписали и каталунските лидери,,
  Населяващите Каталуния няма да подкрепят напускане на Испания, понеже това ще ги вкара в дълбока криза - компании се изнасят, няма как да влязат в ЕУ без вето, а се видя и че и Европа е за интеграция, не за делене като зелени еуглени.. и създаване на нови данъчни райски зони.. Ми това валута,.. контрол на граници и въздуха..Плащали повече данъци и не искали да ги дават на селяндурите.. те германците дават отделен данък солидарност - иначе Берлин щеше да е като Селофия..
  Помислете например - Валенсия и Аликанте също са Каталуния.. Но да искат те независимост? Рахой си е съвсем последователен и правото е на негова страна.. друг въпрос е как го прилага. Испанците имат склонност като нас към себеразрушение..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.