Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
12 ное 2017, 17:23, 3947 прочитания

Мнения Daily - Путин за Ролята на Русия в осигуряването на просперитета на Азия

И още: Капиталовите разходи в съдебната система обикновено се трансформират в заплати; Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Путин: За Русия развитието на нашия Далечен изток е национален приоритет на 21 век.

Още по темата

Мнения Daily - Все същите се опитват да ни плашат с все същото

И още: Новите комунисти са по-безсрамни от старите; Държавната собственост е ок, ако е контролирана от обществения интерес

14 ное 2017

Мнения Daily - Прокуратура и служби игнорират открити призиви към убийства

И още: Приватизацията бе превърната в универсален виновник за всички злини; Цапането на съветските паметници е активно мероприятие

13 ное 2017

Китай отваря финансовите си пазари за света

Промените целят да превърнат страната в световен финансов хъб

13 ное 2017

"Тесни връзки" и широки пръсти

Или поредните и далеч не последни изменения в Кодекса за социално осигуряване, засягащи капиталовия стълб на пенсионната система

12 ное 2017

Духът на компромис ще спаси Европа

Вместо да се стремят към увеличаване на легитимността на ЕС, европейските лидери трябва да покажат способността му за оцеляване

10 ное 2017

Мнения Daily - Русия търгува с влияние от поне столетие

И още: Моралът е нещо относително; Сарказмът е най-силната реакция на руското изопачаване на историята

7 ное 2017
Интеграция
Путин за Ролята на Русия в осигуряването на просперитета на Азия

От коментар на руския президент Владимир Путин за Bloomberg, публикуван на 8 ноември. Текстът е публикуван със съкращения

Русия цени форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC), който започва тази седмица в Дананг, Виетнам, заради възможностите, които дава на всички участници да влязат в дискусия и да координират позициите си по широка гама от икономически, социални, екологични и културни въпроси. Страните членки се стремят да си сътрудничат на базата на принципи като консенсус, доброволно участие, взаимно уважение и желание за постигане на компромиси, независимо каква е политическата ситуация. Това е духът на партньорство на APEC.

Като голяма евразийска сила с огромни територии и потенциал в Далечния изток Русия има интерес в успешното бъдеще на Азиатско-Тихоокеанския регион и в насърчаването на устойчив и цялостен растеж по цялото му протежение. Вярваме, че ефективната икономическа интеграция, базирана на принципа на отвореност, взаимна изгода и универсалните правила на Световната търговска организация, са водещите начини тези цели да бъдат постигнати.

Подкрепяме идеята за формиране на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия. Вярваме, че това е в наш практически интерес и че представлява възможност да засилим позициите си в бързо растящите регионални пазари. И наистина, през последните пет години делът на външната търговия от страните от APEC към Русия се увеличи от 23% на 31%, а износът ни към тях скочи от 17% на 24%. Нямаме намерение да спираме дотук. Разбира се, докато създаваме зоната за свободна търговия на APEC, можем да се облегнем на опита на други интеграционни договори от евразийския регион, като например Евразийския икономически съюз (ЕИС), в който Русия си взаимодейства с Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Нашия съюз се развива динамично и имаме желание да изградим отношения с всички страни и асоциации, които са заинтересувани това да се случи. Виетнам, тазгодишният домакин на APEC форума, бе първата страна, която подписа договор за свободна търговия с ЕИС. Резултатът бе значителен ръст в търговията и разнообразяване. Разговорите за подобно споразумение с Китай завършиха съвсем скоро, а тези със Сингапур започват. Работим по възможността да подпишем договор за свободна търговия и с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN).Докато сме на тази тема, искам да спомена идеята ни да създадем широко евразийско партньорство на базата на ЕИС и инициативата на Китай "Поясът и пътят". Да подчертая, че става дума за гъвкав модерен проект, отворен към други участници.

Цялостното развитие на инфраструктурата, включително транспортна, телекомуникационна и енергийна, ще ни служи като база за ефективна интеграция. Днес Русия модернизира своите морски и въздушни пристанища в Далечния изток, развива трансконтиненталните си жп връзки и изгражда нови газови и нефтопроводи. Ние сме решени да се включим към двустранни и многостранни проекти, които да свързват нашите икономики и пазари, включително енергийния Супер ринг, който да обедини Русия, Китай, Япония и Република Корея, както и транспортната връзка Сахалин - Хокайдо.

Най-сериозно сме се фокусирали върху интегрирането на руските сибирски и далекоизточни територии в тази разширена мрежа. Това включва редица мерки, целящи да се засили инвестиционната привлекателност на тези наши региони и интегрирането на руски компании в международните производствени вериги.

За Русия развитието на нашия Далечен изток е национален приоритет на 21 век. Говорим за създаването на територии на модерен икономически растеж в този регион, оползотворяване на природни ресурси в голям мащаб и подкрепа на високотехнологичните индустрии, както и инвестициите в човешки капитал, образование и здравеопазване, както и формирането на конкурентни центрове за изследвания.

Надяваме се, че нашите партньори и най-вече икономиките на APEC ще изиграят активна роля в осъществяването на тези процеси. Още повече че изградихме доверие с участниците в годишния Източен икономически форум във Владивосток относно перспективите на тези планове.

Вярваме, че успешното партньорство трябва да подкрепя иновациите. В тази връзка Русия развива няколко инициативи, включително унифициране на дигиталната икономика и търговските правила, хармонизиране на техническите стандарти, координиране на стратегии за формиране на високотехнологични пазари и създаване на единна концептуална рамка за дигиталното пространство. Споделяме с партньорите ни нашия опит в електронните услуги за гражданите. Също предлагаме започването на консултации за международната информационна сигурност и защита на софтуера със страните от APEC.

Предотвратяването на природни и предизвикани от човека бедствия, както и подпомагането на засегнатите от такива, епидемиите и пандемиите са други предизвикателства, които изискват общ отговор. Трябва да говорим за хранителната сигурност заедно. Като един от най-големите износители на зърно, растителни масла и риба Русия иска да стане водещ износител на екологично чиста храна за нашите съседи в Азиатско-Тихоокеанския регион. Говорим за взимането на мерки и увеличаването на земеделското производство и подобряването на продуктивността.

Имаме намерение да се впуснем в съществени дискусии по всички тези теми на 25-ия форум на икономическите лидери на APEC. Убеден съм, че ако действаме заедно, ще намерим решения на предизвикателствата и ще подкрепим постепенния, балансиран и хармоничен растеж на нашия споделен регион, за да осигурим просперитета му. Русия е готова за такова сътрудничество.
------------------

Бюджетно
Капиталовите разходи в съдебната система обикновено се трансформират в заплати

Коментар на Института за пазарна икономика
ВСС иска двойно увеличение на капиталовите разходи спрямо миналата година, но без конкретни планове те пак ще се превърнат в източник за увеличение на заплатите


На последното заседание на правната комисия в парламента бяха "обсъдени" двата варианта за бюджета на съдебната власт за 2018 г. – предложението на ВСС и предложението на правителството. Разликата между тях е 64 млн. лв. по-малко в правителствения проект. Естествено беше да се очаква оживена дискусия, но от доклада на комисията остава впечатлението, че е ставало въпрос най-вече за увеличените капиталови разходи. Те са поискани от съдебната власт в двойно по-голям размер спрямо настоящата година и точно това увеличение изцяло отсъства в проекта на МС.

Ето и какво се случва общо с капиталовите разходи в съдебната система. (виж графика 1)


Основният аргумент на съдебната власт за увеличението е прехвърлянето на сградите за управление от Министерството на правосъдието към ВСС и въздържането от капиталови разходи през изминалите 10 години.

Изпълнението на капиталовите разходи през годините е непостоянно. В по-голямата част на годината то се движи в рамките на 30% от предвидените месечни разходи. В края на 2014 г. изведнъж средствата почти изцяло се усвояват, основно заради приключване на строителството на сграда, а останалите средства са раздадени за бонуси. През 2015 г. отново се наблюдава въздържане от основни ремонти и придобиване на нови активи, но през ноември се взема решение за увеличение на заплатите в системата и те отново достигат над 80% изпълнение. Изпълнението за 2016 г. на капиталовите разходи е 36.27 %. До края на септември 2017 г. направените капиталови разходи са в размер на 20% (виж графика 2).


Оказва се, че капиталовите разходи са един от основните източници за повишение на заплащането в системата в края на годината. На практика обсъждането за инвестиции се обезсмисля, защото предвидените пари за това се превръщат в текущи разходи. Затова и искането за двойно увеличение на ВСС не издържа критиките в момента.

Нормалният и по-ефективен начин за аргументирано искане на увеличение на капиталовите разходи е предоставяне на конкретни планове, но такива няма, или поне не публично. На този фон е несериозно да се иска двойно увеличение на парите за инвестиции и да се вярва, че ще бъдат одобрени.
---------------------

Знаците на съдбата
Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното

От коментар на Веселина Седларска за сайта "Редута"


Фотограф: Юлия Лазарова
Ако някой все още брои етажите под дъното, към които се спускаме, моля да прибави още един. И да му сложи надпис: Божидар Димитров – политически анализатор. Това ще е бъдещето занимание на доскорошния директор на НИМ, той просто се подчинил на знаците на съдбата: "Човек колкото и да бяга, политиката го преследва, тя го настига, прави му предложение, на което не може да откаже, и той се съгласява."

Ето и дебюта му в политическото анализаторство по повод изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи: "Нито Москва, нито Русия го е казала това, казала го е една пикла, която няма и цици, както всички рускини. Пикла без цици." Това не го казва неизбежният простак, какъвто има във всеки "Биг брадър", по адрес на някоя от съквартирантките. Казва го новоизгряващият политически анализатор Божидар Димитров по повод на говорителя на руското външно министерство...

Може да се намери и по-лицеприятна дума за изказването на Божидар Димитров, но няма нужда, точната е простащина. Ако за премиерите в политическия анализ имаше политически критика в смисъла на театралната или литературната критика, в случая тя щеше да звучи така: Божидар Димитров е просто и само едно дрънкало.

И, колкото и да е странно, тук идва моментът, в който трябва да се направи комплимент на Божидар Димитров – в ролята си на политически анализатор той е изцяло на нивото на политическата обстановка. Съответен е. Съизмерим. Сходен. Лика-прилика. Както и да го увъртаме, ще се наложи да признаем – подходящ е!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Икономически прочит на казуса Банско: кой губи и кой печели 14 Икономически прочит на казуса Банско: кой губи и кой печели

С решението си по предложението на Боян Петров правителството ще покаже ясно чии интереси защитава

20 яну 2018, 8687 прочитания

Защо Меркел отива в София 5 Защо Меркел отива в София

Затънала до гуша в проблеми, посещението ѝ едва ли е просто акт на любезност

19 яну 2018, 6138 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Прокуратура и служби игнорират открити призиви към убийства

И още: Приватизацията бе превърната в универсален виновник за всички злини; Цапането на съветските паметници е активно мероприятие

Бързият банков развод на София

Продажбата на Общинска банка мина с подкрепата на почти всички общински съветници, но градската управа прехвърли отговорността за избора на нов собственик на КЗК и БНБ

Операторите на ПИБ

Миналата година банката е дала заеми за над 100 млн. лв. на новите собственици на "Нет 1" и активите на "Макс телеком", а новите компании са на един адрес

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете