Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 ное 2017, 17:23, 5569 прочитания

Мнения Daily - Путин за Ролята на Русия в осигуряването на просперитета на Азия

И още: Капиталовите разходи в съдебната система обикновено се трансформират в заплати; Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Путин: За Русия развитието на нашия Далечен изток е национален приоритет на 21 век.
Интеграция
Путин за Ролята на Русия в осигуряването на просперитета на Азия

От коментар на руския президент Владимир Путин за Bloomberg, публикуван на 8 ноември. Текстът е публикуван със съкращения


Русия цени форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC), който започва тази седмица в Дананг, Виетнам, заради възможностите, които дава на всички участници да влязат в дискусия и да координират позициите си по широка гама от икономически, социални, екологични и културни въпроси. Страните членки се стремят да си сътрудничат на базата на принципи като консенсус, доброволно участие, взаимно уважение и желание за постигане на компромиси, независимо каква е политическата ситуация. Това е духът на партньорство на APEC.

Като голяма евразийска сила с огромни територии и потенциал в Далечния изток Русия има интерес в успешното бъдеще на Азиатско-Тихоокеанския регион и в насърчаването на устойчив и цялостен растеж по цялото му протежение. Вярваме, че ефективната икономическа интеграция, базирана на принципа на отвореност, взаимна изгода и универсалните правила на Световната търговска организация, са водещите начини тези цели да бъдат постигнати.

Подкрепяме идеята за формиране на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия. Вярваме, че това е в наш практически интерес и че представлява възможност да засилим позициите си в бързо растящите регионални пазари. И наистина, през последните пет години делът на външната търговия от страните от APEC към Русия се увеличи от 23% на 31%, а износът ни към тях скочи от 17% на 24%. Нямаме намерение да спираме дотук. Разбира се, докато създаваме зоната за свободна търговия на APEC, можем да се облегнем на опита на други интеграционни договори от евразийския регион, като например Евразийския икономически съюз (ЕИС), в който Русия си взаимодейства с Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Нашия съюз се развива динамично и имаме желание да изградим отношения с всички страни и асоциации, които са заинтересувани това да се случи. Виетнам, тазгодишният домакин на APEC форума, бе първата страна, която подписа договор за свободна търговия с ЕИС. Резултатът бе значителен ръст в търговията и разнообразяване. Разговорите за подобно споразумение с Китай завършиха съвсем скоро, а тези със Сингапур започват. Работим по възможността да подпишем договор за свободна търговия и с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN).Докато сме на тази тема, искам да спомена идеята ни да създадем широко евразийско партньорство на базата на ЕИС и инициативата на Китай "Поясът и пътят". Да подчертая, че става дума за гъвкав модерен проект, отворен към други участници.

Цялостното развитие на инфраструктурата, включително транспортна, телекомуникационна и енергийна, ще ни служи като база за ефективна интеграция. Днес Русия модернизира своите морски и въздушни пристанища в Далечния изток, развива трансконтиненталните си жп връзки и изгражда нови газови и нефтопроводи. Ние сме решени да се включим към двустранни и многостранни проекти, които да свързват нашите икономики и пазари, включително енергийния Супер ринг, който да обедини Русия, Китай, Япония и Република Корея, както и транспортната връзка Сахалин - Хокайдо.

Най-сериозно сме се фокусирали върху интегрирането на руските сибирски и далекоизточни територии в тази разширена мрежа. Това включва редица мерки, целящи да се засили инвестиционната привлекателност на тези наши региони и интегрирането на руски компании в международните производствени вериги.

За Русия развитието на нашия Далечен изток е национален приоритет на 21 век. Говорим за създаването на територии на модерен икономически растеж в този регион, оползотворяване на природни ресурси в голям мащаб и подкрепа на високотехнологичните индустрии, както и инвестициите в човешки капитал, образование и здравеопазване, както и формирането на конкурентни центрове за изследвания.

Надяваме се, че нашите партньори и най-вече икономиките на APEC ще изиграят активна роля в осъществяването на тези процеси. Още повече че изградихме доверие с участниците в годишния Източен икономически форум във Владивосток относно перспективите на тези планове.

Вярваме, че успешното партньорство трябва да подкрепя иновациите. В тази връзка Русия развива няколко инициативи, включително унифициране на дигиталната икономика и търговските правила, хармонизиране на техническите стандарти, координиране на стратегии за формиране на високотехнологични пазари и създаване на единна концептуална рамка за дигиталното пространство. Споделяме с партньорите ни нашия опит в електронните услуги за гражданите. Също предлагаме започването на консултации за международната информационна сигурност и защита на софтуера със страните от APEC.

Предотвратяването на природни и предизвикани от човека бедствия, както и подпомагането на засегнатите от такива, епидемиите и пандемиите са други предизвикателства, които изискват общ отговор. Трябва да говорим за хранителната сигурност заедно. Като един от най-големите износители на зърно, растителни масла и риба Русия иска да стане водещ износител на екологично чиста храна за нашите съседи в Азиатско-Тихоокеанския регион. Говорим за взимането на мерки и увеличаването на земеделското производство и подобряването на продуктивността.

Имаме намерение да се впуснем в съществени дискусии по всички тези теми на 25-ия форум на икономическите лидери на APEC. Убеден съм, че ако действаме заедно, ще намерим решения на предизвикателствата и ще подкрепим постепенния, балансиран и хармоничен растеж на нашия споделен регион, за да осигурим просперитета му. Русия е готова за такова сътрудничество.
------------------

Бюджетно
Капиталовите разходи в съдебната система обикновено се трансформират в заплати

Коментар на Института за пазарна икономика
ВСС иска двойно увеличение на капиталовите разходи спрямо миналата година, но без конкретни планове те пак ще се превърнат в източник за увеличение на заплатите


На последното заседание на правната комисия в парламента бяха "обсъдени" двата варианта за бюджета на съдебната власт за 2018 г. – предложението на ВСС и предложението на правителството. Разликата между тях е 64 млн. лв. по-малко в правителствения проект. Естествено беше да се очаква оживена дискусия, но от доклада на комисията остава впечатлението, че е ставало въпрос най-вече за увеличените капиталови разходи. Те са поискани от съдебната власт в двойно по-голям размер спрямо настоящата година и точно това увеличение изцяло отсъства в проекта на МС.

Ето и какво се случва общо с капиталовите разходи в съдебната система. (виж графика 1)


Основният аргумент на съдебната власт за увеличението е прехвърлянето на сградите за управление от Министерството на правосъдието към ВСС и въздържането от капиталови разходи през изминалите 10 години.

Изпълнението на капиталовите разходи през годините е непостоянно. В по-голямата част на годината то се движи в рамките на 30% от предвидените месечни разходи. В края на 2014 г. изведнъж средствата почти изцяло се усвояват, основно заради приключване на строителството на сграда, а останалите средства са раздадени за бонуси. През 2015 г. отново се наблюдава въздържане от основни ремонти и придобиване на нови активи, но през ноември се взема решение за увеличение на заплатите в системата и те отново достигат над 80% изпълнение. Изпълнението за 2016 г. на капиталовите разходи е 36.27 %. До края на септември 2017 г. направените капиталови разходи са в размер на 20% (виж графика 2).


Оказва се, че капиталовите разходи са един от основните източници за повишение на заплащането в системата в края на годината. На практика обсъждането за инвестиции се обезсмисля, защото предвидените пари за това се превръщат в текущи разходи. Затова и искането за двойно увеличение на ВСС не издържа критиките в момента.

Нормалният и по-ефективен начин за аргументирано искане на увеличение на капиталовите разходи е предоставяне на конкретни планове, но такива няма, или поне не публично. На този фон е несериозно да се иска двойно увеличение на парите за инвестиции и да се вярва, че ще бъдат одобрени.
---------------------

Знаците на съдбата
Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното

От коментар на Веселина Седларска за сайта "Редута"


Фотограф: Юлия Лазарова
Ако някой все още брои етажите под дъното, към които се спускаме, моля да прибави още един. И да му сложи надпис: Божидар Димитров – политически анализатор. Това ще е бъдещето занимание на доскорошния директор на НИМ, той просто се подчинил на знаците на съдбата: "Човек колкото и да бяга, политиката го преследва, тя го настига, прави му предложение, на което не може да откаже, и той се съгласява."

Ето и дебюта му в политическото анализаторство по повод изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи: "Нито Москва, нито Русия го е казала това, казала го е една пикла, която няма и цици, както всички рускини. Пикла без цици." Това не го казва неизбежният простак, какъвто има във всеки "Биг брадър", по адрес на някоя от съквартирантките. Казва го новоизгряващият политически анализатор Божидар Димитров по повод на говорителя на руското външно министерство...

Може да се намери и по-лицеприятна дума за изказването на Божидар Димитров, но няма нужда, точната е простащина. Ако за премиерите в политическия анализ имаше политически критика в смисъла на театралната или литературната критика, в случая тя щеше да звучи така: Божидар Димитров е просто и само едно дрънкало.

И, колкото и да е странно, тук идва моментът, в който трябва да се направи комплимент на Божидар Димитров – в ролята си на политически анализатор той е изцяло на нивото на политическата обстановка. Съответен е. Съизмерим. Сходен. Лика-прилика. Както и да го увъртаме, ще се наложи да признаем – подходящ е!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3808 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3108 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Все същите се опитват да ни плашат с все същото

И още: Новите комунисти са по-безсрамни от старите; Държавната собственост е ок, ако е контролирана от обществения интерес

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10