Мнения Daily - Нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова

Мнения Daily - Нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова

И още: Германия - по-добре никаква, отколкото лоша коалиция; Властта дължи приличие на гражданите

5197 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


С проверката на приватизацията пак ще задръстим МВР и прокуратурата с безсмислена работа.

Деприватизация

Нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова

От интервю на адвокат Георги Атанасов за Mediapool.bg

Законодателната инициатива да се "извърши проверка чрез отпадане на давността за престъпления по приватизационни сделки" дефинира безспорно кой ще извършва проверката – прокуратурата и МВР. При този проверяващ единственото реалистично нещо, което ще се случи, е... екологична катастрофа. Тя ще е резултат на масовото изсичане на гори, за да се направят копия на хартиен носител на документите по няколкото десетки хиляди приватизационни процедури.

Като се прибавят към тях и практически същото количество документи по съдебните процедури за оспорване на решенията на приватизиращите органи за избор на купувач и като се умножи по две – за прокуратурата и разследващите органи, а може би и по три, защото ще има и някой, който да координира, съответно четири, пет или десет, когато се създадат специализирани групи за проверка от прокуратурата, разследващите и оперативните от МВР... Най-вероятно ще се наложи да закрием Изпълнителната агенция по горите, или както там се нарича сега този държавен орган, който отговаря за държавния горски фонд.

Другото напълно реалистично нещо е, че пак ще задръстим МВР, разследващи и прокуратура с напълно безсмислена работа, при това работа, от която те не разбират, няма да разберат и същевременно ще им дадем алиби или оправдание да не вършат онова, от което разбират и трябва да правят по закон. В същото време "възстановяването" на давността за наказателни дела обективно не е годно да произведе правен ефект по отношение на онези, чиито деяния вече са покрити от изтекли давностни срокове, а за тези, които не са, нищо не им пречи да ги разследват сега или чрез изменение на Наказателния кодекс да продължат конкретните давностни срокове за евентуалните приватизационни престъпления.

Милиционерската държава се отличава от правовата по това, че дори когато се прави опит всяко хрумване на управляващите да бъде облечено в закон, в правовата държава това става при спазване на определени принципи. Наричат ги принципи на правовата държава и всяка правна норма, създадена от българските нормотворчески органи, трябва да може да издържи тест за съответствие, ако искаме да се кичим с това определение.

В действителност нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова. Това се казва пряко даже в доклада на ЕК, в който за законодателната дейност се констатира пряко, че нарушава първия основен принцип на правовата държава – този на законността. В доклада на ЕК се казва изрично "последните събития в Народното събрание отново привлякоха вниманието към въздействието от непредвидимия процес на вземане на законодателни решения" и се отчита противоречив и нелогичен подход към преразглеждане на законодателни разрешения от предходна или дори от същата година на същия законодателен орган.

Нарушава се още принципът на правната сигурност със създаване на норми от "най-общ характер", в смисъл на норми без еднозначно тълкуване. Едни и същи действия ще се тълкуват от едни прокурори като действия "при приватизацията", други ще ги тълкуват "по повод приватизацията", трети ще ги комбинират или пряко ще ги съчетават, за да не пропуснат нещо. Всичко това ще се изсипе в съда, който отново ще бъде принуден да вади "горещия картоф" и да доказва на света, че е независим съд в правова държава.

-----------

В парламент със седем партии лесни решения няма.

Политическата криза в Берлин

Германия: По-добре никаква, отколкото лоша коалиция

От коментар на Инес Пол за "Дойче веле"

Фотограф: HANNIBAL HANSCHKE

След Брекзита и Доналд Тръмп трябваше ли и това да се случи? Ангела Меркел не успя - поне засега - да състави правителство. В стабилната и икономически преуспяваща Германия, страната в сърцето на Европа, мотора на ЕС, точно осем седмици след изборите за Бундестаг никой не знае какво предстои. Малко преди полунощ вчера Кристиан Линднер, лидерът на Свободната демократическа партия, която е с либерални възгледи за икономиката, сложи край на преговорите. Възгледът му: По-добре да не правим никаква, отколкото да направим лоша коалиция.

Линднер направи това запомнящо се заключение след петседмични мъчителни преговори за съставяне на правителствено мнозинство, които от самото начало приличаха повече на сватосване по сметка, отколкото на любовна история. Преговори, които до самия си горчив край буксуваха заради дреболии, вместо да съумеят да извлекат полза от различията между отделните партии.

В Бундестага за пръв път влезе крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", а това сериозно разклати обичайните до момента варианти за съставяне на правителство. В един парламент със седем партии лесни решения вече няма. Още в деня на изборите социалдемократите категорично заявиха, че няма да подновяват широката коалиция с християндемократите, така че след 12 години на канцлерския пост Ангела Меркел беше принудена да търси един коалиционен формат, в който още от самото начало не играеше главната роля, макар че представлява най-силната партия. Понеже нейният ХДС изгуби гласове на изборите, Меркел трябваше да се задоволи с позицията на посредник - роля, в която тя се провали. Очевидно накрая тъкмо свободните демократи я препънаха в опита ѝ да намери нова, обединяваща идея за едно правителство, което вече не се задоволява с изпитани рецепти, а смело и активно тръгва да търси нови политически територии.

В центъра на конфликта беше и си остава отношението към бежанската криза. Либералната бежанска политика на Меркел позволи на "Алтернатива за Германия" да спечели голяма подкрепа. И в крайна сметка тъкмо този факт е в дъното на проваления опит за съставяне на коалиция. Това все още не означава, че не бива да се помага на хора, изпаднали в беда. Означава обаче, че германците така и не бяха убедени, че помощта за тези хора не означава заплаха за самите тях.

Провалът на коалиционните сондажи показва, че и Германия се намира пред прага на поврат. И че икономическият успех не е достатъчен, за да приглуши страховете на хората от едно бъдеще, където бежанците са се превърнали във въплъщение на несигурностите в глобализирания свят. Тази сутрин не само Германия, но и цяла Европа са събуди в шок. Защото тепърва ни очакват много седмици, ако не и месеци на неизвестност.

--------------

Поне формално не сме нито Правешка република, нито Банкянска.

"Спонтанната" оставка на Главчев

Властта дължи приличие на гражданите

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Независимо колко силна е една представителна власт, тя дължи на гражданите приличие. Не може ръководител на изпълнителната власт очевидно пряко да въздейства върху оставка на парламентарния председател. ОК, единият е лидер на управляващата партия, а другият - неин активист. Идете си в партийната централа без публичен шум и си взимайте решенията. А не премиерът да ходи в Народното събрание и след заседание с него парламентарният шеф да подава оставка. Поне формално ние не сме вече нито Правешка република, нито Банкянска...

Валери Симеонов е напълно прав да отхвърля подобен подход. Неговата коалиция поддържа парламентарното мнозинство. Ако лидерът на ГЕРБ - в качеството си на премиер или в друго качество - предпочита да се споразумява с лидера на БСП, преди да се е споразумял със своите партньори - да си направи коалиция с БСП. В публичната политика процедурите имат също толкова голямо значение - понякога и по-голямо - колкото и съдържателните решения.

Процедурите показват, че страната се управлява от институции, а не от вождове.

С проверката на приватизацията пак ще задръстим МВР и прокуратурата с безсмислена работа.

Деприватизация


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Досега не съм срещал материали на адв. Атанасов. Този човек има доста талант за журналистика. Ще се радвам по-често да качвате негови материали.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Това все още не означава, че не бива да се помага на хора, изпаднали в беда."


  Тези хора, дето ги пусна, не са изпаднали в беда. Те са чули, че Германия пуска мигранти на поразия и са си вдигнали чукалата от Централна Азия за да търсят по-добра икономическа перспектива! Само Сирийци и Иракчани имат морално право да са бежанци в Европа.

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  Ех значи да не беше писал втория коментар. Защо правиш тези изказвания? На мен лично ми звучат дискриминиращо. Много наши сънародници правят същото отивайки в Германия, Франция, Англия и т.н. Те са също икономически мигранти. Нали не би искал и тях да ги пропъждат със същите аргументи?
  Защо да нямат право хора от Афганистан, Пакистан или Нигерия. Там също царят военни действия. В Афганистан талибаните почти контролират целия регион Кашмир. Също така контролират голяма част от отсрещния регион в Пакистан, тоест те също имат нещо като калифат. В северна Нигерия пък Боко Харам напада и опожарява цели села барабар със населението, без да разграничава между деца, жени или мъже.
  Защо да не бягат журналисти и политически опоненти на режимите в Русия и Азърбейджан? Те биват също систематично репрасирани, вкарвани в затвора или направо убивани.
  Защо да не бягат хора от Венецуела и да идват в Европа, за да търсят прехрана или закрила? Там цари хиперинфлация, която води със себе си глад и мизерия. Политическите опоненти на режима също биват безкрупулно преследвани.
  И т.н. и т.н. всеки един човек има право на по-добър живот. Това е моето лично мнение и не очаквам голяма част от българския народ да ме разбере дори и минимално. Ама в байданьовска държава нямайте големи очаквания.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Ние за да станем икономически мигранти, сме положили съзнателни усилия да станем неделима част от ЕС. Това да имаме възможност да пътуваме из Европа е ЗАВОЮВАНО право. По него са работили дипломати, променяни са закони, закривани са блокове на АЕЦ Козлодуй.

  Какво са направили централноазиатците, за да получат същите права? Нищо! Освен че се изтрепват помежду си. Нещо, което пренасят и в Европа!

  И защо точно ЕС трябва да ги приюти Афганистанците?! Между ЕС и Афганистан стоят към 10 държави. Всичките мирни. Колкото до Сирия и Ирак - можем да допуснем, че техните бежанци биха били в опасност, ако останат в съседните си държави. Това не важи нито за Афганистан, нито за Нигерия, нито за Либия. Оставям на страна факта, че мюсюлманите рядко се интегрират и по правило дискриминират християнските мъже, когато дойде време дъщерята да се жени.

 • 5
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Някой да ми назове една пазарна икономика, че да го черпя тарга бира? Тази ли, дето наля трилиони в разклатени банки?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK