Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 22 ное 2017, 16:51, 5792 прочитания

Мнения Daily - Шенген е първа крачка и без нея е безсмислено да мечтаем

И още: Шшшт, да не се изложим пред чужденците; За България е добре Западните Балкани да са в ЕС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Домашната политическа мисъл отказва да приеме връзката между Шенген и съдебната реформа.

Още по темата

Мнения Daily: Хората са основната спирачка пред автономните коли

И още: БПЦ вежливо и сърдечно отказа на Скопие, смята Радан Кънев

28 ное 2017

Мнения Daily: Слуховете за залеза на Меркел са силно преувеличени

И още: Капаните пред "Да, България" и ДСБ; Атаката срещу приватизацията е атака срещу пазарната икономика

26 ное 2017

Румънското правителство затяга контрола върху държавните предприятия

Липсата на независимост на ключови дружества може да повлияе на цялостната бизнес среда

23 ное 2017

Мнения Daily - ГЕРБ се превръща в инфраструктура на общата политическа безотговорност

И още: Рано е да отписваме Меркел; Лекцията на Борисов е стрелба в крака

21 ное 2017

Мнения Daily - Нито икономиката ни е пазарна, нито държавата е правова

И още: Германия - по-добре никаква, отколкото лоша коалиция; Властта дължи приличие на гражданите

20 ное 2017
Върховенство на правото

Шенген е първа крачка и без нея е безсмислено да мечтаем

От коментар на Евгений Кънев за "Дневник"

Разстоянието между Шенген и Ватерло е по-малко от 300 км, но за България може да станат начало и край на надеждите ни да влезем в европейската първа класа. Дотук се стигна, защото политиците ни удобно забравиха, че влязохме в ЕС, без да изпълняваме най-важния копенхагенски критерий за членство – върховенството на правото. Няколко режисирани акции срещу организираната престъпност изпълниха целта си да убедят скептиците в Европа, че България ще направи съдебна реформа. И ни приеха заедно с Румъния, но с механизъм за наблюдение. Тогава едва ли някой в ЕС е мислил, че този тригодишен механизъм ще продължи над десетилетие, без да се появят основания за неговото отменяне. И към днешна дата - въпреки десетките доклади, нови органи за борба с корупцията, заклинания за преборването й - няма осъден нито един политик, а хората по високите етажи на властта се чувстват недосегаеми.

Сега по конгреси, пресконференции и медии пак се сипят заклинания за двойните стандарти в ЕС, които ни държат извън Шенген въпреки изпълнените технически критерии. Домашната политическа мисъл отказва да разбере значението на доверието за общата европейска сигурност и да признае връзката между Шенген и съдебната реформа.Затова пък вместо реформа започна реставрация на авторитарните практики на комунистическия режим. Усилията за по-нататъшна интеграция в Европейския съюз бяха подменени с приказки за стабилност и фокус върху еврофондовете като консумация на членството. Така България изгуби посока, а политиката стана просто бизнес. Но пагубният удар от това политическо живуркане се стоварва върху държавните институции, вече изцяло подчинени не на правила, а на договорки.

И така без върховенство на правото вече нямаме либерална демокрация. Лека-полека изчезват и свободата на словото, и правата на човека. Вместо разделение на властите разделението е на "интереси" между властите.

В цялата история на Третата българска държава няма по-успешен от периода между 1997 и 2007 г. - близо пет пъти ръст на БВП в щатски долари. А той беше успешен, защото българските политици бяха впрегнати с голям натиск отвън да приведат държавата в годност за Европейския съюз. Няма как да се повтори този период без същите системни усилия за постигането на следващата голяма цел - България да стане част от ядрото на Европа – еврозоната. Смисълът е не просто целта, а движението към целта.

Шенген е първата крачка и без нея е безсмислено да мечтаем. Това е непосредствената задача на българската държава в момента. Само така може да се върне изгубеното усещане за цел и посока, усещане за държавност. За тази крачка България явно има нужда от лидери, за които принципите са над личните интереси. Готови за битки вместо за безпринципни сделки за оставане във властта.

Без такива лидери вместо към Шенген България ще продължи към Ватерло.

----------
Да не си помисли шефът на европарламента, че сме диви балкански субекти.

Камуфлаж

Шшшт, да не се изложим пред чужденците

От коментар на Веселина Седларска за "Редута.бг"


Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ

Шшшт, Антонио Таяни е тук! Не ругайте, не говорете с език на омразата, не обсъждайте нито Петър Волгин, нито "Мис България", да не си помисли председателят на Европейския парламент, че сме някакви диви балкански субекти. По същия начин, ако обичате, се дръжте и през шестте месеца на председателството, защото тук ще идват всякакви чужденци, да не вземем да се изложим. Шест месеца изтрайте! После пак ще си се караме и ще си я караме както си знаем.

Това е официална позиция. Кой знае защо в някаква масова халюцинация всички сме решили, че нещото, през което чужденците ще ни наблюдават, е европредседателството. Точно в тези дни е особено смешно. Защото нещото, през което ни наблюдават чужденците, се нарича мониторинг. А мястото, където описват какво са видели – мониторингов доклад. Тези дни получихме поредния доклад и му обърнахме внимание дотолкова, доколкото едни казаха, че е много лош, а други, че е най-добрият от всички досегашни.

Всички излагации пред чужденците са описани точно в този доклад. Но са описани така, че ако започне да го чете бай Иван от Кюстендил, най-много да си каже "тия хора що не са учили още някоя и друга година, че да им разбираме какво казват". Затова партиите превеждат на бай Иван доклада, както им отърва. Партиите на власт казват, че докладът отбелязва напредъка на България и че, както е тръгнало с похвалите, догодина вече ще спрат да ни наблюдават. Партиите в опозиция обясняват на бай Иван, че вече сме им станали досадни на пишещите доклади, поставили са ни едни 17 задачи, от които не сме изпълнили нито една, но ни търпят, защото не сме им ние сега най-големия кахър и, както е тръгнало, все повече ще ни търпят, тъй като откъм другия край на континента хората си тръгват, а откъм нашия искат да нахлуват. Така стоят нещата на мястото, където наистина сме наблюдавани.

Шест месеца тук наистина ще идват и ще си заминават много и много важни чужденци. Някои може и да обърнат внимание на българския парламентарен живот, но повечето ще си спомнят летището, хотела, улиците, кафето. А иначе наистина щеше да е скандално европейският парламентарен шеф да влезе в българския парламент и опозицията да не е в залата.

По тази причина скоропостижно бе сменен председателят на парламента Димитър Главчев. Как беше сменен на всички ни е ясно, макар да се каза, че е подал оставка по свое желание и по морално убеждение. Подобен начин на смяна на парламентарния шеф в парламентарна република не е по-малко скандално от това опозицията да отсъства от парламента. Само че първото може да се скрие-покрие, докато второто е неудобно видимо. За да не се види единият скандал, покри се другият. Така и българският парламент цял, и Антонио Таяни сит. Не и демокрацията обаче, не и демокрацията.

---------------
Страната ни притежава ноу-хау за приемането на държавите от бивша Югославия.


Евроинтеграция

За България е добре Западните Балкани да са в ЕС

От коментар на Александър Андреев за "Дойче веле"


Фотограф: HANDOUT

В Берлин се провежда голяма политическа конференция под надслов "България 10 години след приемането в ЕС и в навечерието на европредседателството през 2018 година". Конференцията беше открита от двама политици, които имат сериозна тежест в Германия социладемократа Гернот Ерлер, бивш заместник-министър на външните работи, а сега председател на Германо-българския форум, и християндемократа Ханс-Герт Пьотеринг, бивш председател на европарламента и президент на фондация "Конрад Аденауер". Говорейки за политическата ситуация в България, Гернот Ерлер остроумно прехвърли паралел към сегашната политическа криза в Берлин. В България се смениха три правителства, имаше и парламентарна криза през последните години, каза той, но в момента ние като германци като че ли нямаме право да го правим на въпрос.

Участниците в дискусията бяха единодушни по два въпроса. Първо - за България е добре държавите от Западните Балкани да влязат относително бързо в ЕС, макар че други страни членки са далеч по-скептични. И второ - България притежава ноу-хау за тези държави, познава ги географски, исторически, културно и манталитетно и може да бъде добър посредник (макар и не решаващ фактор) за тяхното присъединяване. Точно това подчерта и първият оратор на конференцията, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той припомни освен това, че българите са сред европейците, даващи най-голяма подкрепа на ЕС, както и че страната им се намира на кръстопът на различни европейски проекти - енергийни, инфраструктурни и политически.

По повод европейската перспектива на Западните Балкани политологът Даниел Смилов припомни, че ЕС като "мека сила" може да упражнява много силно влияние върху кандидатките за членство, и даде пример с България, която е постигнала най-големите си успехи именно преди присъединяването си към ЕС.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Манията по лалетата": истинската история е по-различна 2 "Манията по лалетата": истинската история е по-различна

Популярният пример с холандския финансов балон през XVII век е базиран предимно на фолклор

23 фев 2018, 4832 прочитания

Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа 3 Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа

И още: Президентското вето, което освети дружбата на Борисов и Пеевски; Ако продам залеза...

22 фев 2018, 1992 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Отрицателната селекция на управляващите елити

Опортюнизъм, зависимости, корупция и некомпетентност е ключовата формула за издигане на ръководни позиции

Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса

Над половината от общо 442 хил. касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите трябва да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лв., а ефектът - спорен

Полет към нов бизнес със самолетни обезщетения

През софтуер, адвокати и маркетинг ClaimCompass достига до пътници с проблемни полети и ги представлява пред авиокомпаниите срещу комисиона от компенсацията

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Реалността според Теодор Ушев

Технология и изкуство се смесват в инсталационната изложба "Като в тъмно огледало"

Лъчезар Бояджиев is present

Можем ли да вярваме в нещо днес и познаваме ли истински средата си? Художникът подсказва отговорите с две изложби

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете