Мнения Daily - Контрапреход към държавен капитализъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Контрапреход към държавен капитализъм

За модела "Пеевски" е важно всички да са окаляни и да няма алтернатива. Защото ако няма алтернатива, никога няма да има промяна - това е един от основните пропагандни закони на Гьобелс във фашистка Германия.

Мнения Daily - Контрапреход към държавен капитализъм

И още: Когато договорите в енергетиката са тайни, гражданите плащат скъпо; Народът на Румъния не иска да си мълчи

6521 прочитания

За модела "Пеевски" е важно всички да са окаляни и да няма алтернатива. Защото ако няма алтернатива, никога няма да има промяна - това е един от основните пропагандни закони на Гьобелс във фашистка Германия.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Атаката срещу приватизацията

Контрапреход към държавен капитализъм

От интервю в "Терминал 3" с Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал" и "Дневник", по повод процедурата на КОНПИ срещу него*

Това, което се случва в България, е контрапреход и реставрация на тоталитарни порядки. Променят се основни положения в досегашния обществен договор – че сме общество на свободната инициатива и на личните права и свободи. Силово се налага доктрина за доминиране на държавата, която обаче вече е "приватизирана". Държавата и нейните институции са под контрола на няколко души, които използват цялата им репресивна мощ, за да възпроизвеждат политическата си власт и да наказват тези, които мислят различно.

Това е непозната у нас форма на "държавен" капитализъм, който имитира демокрация, но подобно на фашизма правата на гражданите се простират дотам, че да не влизат в конфликт с "превзетата държава". Влязат ли в конфликт или попаднат ли в полезрението като успешен бизнес, следва репресия или опит за превземане на бизнеса.

Има съществена промяна в средата поради факта, че тези няколко души, успяха да запазят контрол върху политическа власт непрекъснато при последните четири правителствени мандата. Това е много дълъг период, досега никой не го е постигал в демократичната ни история. Това означава, че практически повечето нови мандатни назначения начело на различни институции и независимите регулатори се избират хора, които са под силното влияние на този модел.

Основната причина за атаката срещу мен е независимата позиция на "Капитал" и "Дневник". Атаката започнаа още при първото по-сериозно разследване през 2009-а, че държавните фирми съсредоточават парите си в КТБ и това се използва за купуване на медии, фирми и политическо влияние.

Сега обаче тя цели и нещо друго. Да делегитимира идеята за предприемачество, идеята, че е възможно по законен начин да успееш в България.

Заводът на "Каолин" в Украйна, открит през 2010 г. След раздържавяването му през 2000 г. от полуфалирало предприятие дружеството стана пазарен лидер в Източна Европа. От 2013 г. е собственост на германската компания "Кварцверке".

"Каолин" има една от най-успешните следприватизационни истории в България. През 2000 г., когато "Алфа финанс" инвестира в дружеството (чрез увеличение на капитала, а не в приватизацията), както повечето фирми, то работеше силно неефективно и с много стари машини и технологии. Оборотът беше от порядъка на 14-15 млн. лева годишно със сериозна оперативна загуба.

За 13 години инвестирахме над 120 млн. лева във фирмата, половината от които привлечени от инвеститори на капиталовия пазар. Построихме 27 км газопровод, за да се смени скъпото и мръсно дизелово гориво. Придобихме трите конкурента в Сърбия – "Копови", Уб; "Сърбокварц", Зайчар, и завода "Бяла река" в едноименния град. Построихме най-модерния за времето в Европа завод за стъкларски пясък в Чернигов, Украйна, за пазарите в Русия, Украйна и Беларус. Разработихме друго находище в Орехов, Запорожие. Бяха разработени десетки нови високотехнологични продукти. Развихме силни търговски структури и станахме лидер и на пазари, където нямахме производство – в Турция, Италия, Румъния, Гърция, Македония, Египет.

Около "Каолин" се създаде клъстер на стъкларската и керамичната индустрия. Заради надеждността на суровините в района дойдоха инвеститори като "Шишеджам" в Търговище, "Сен Гобен" в Калъраш, "Керос" в Русе. "Хан Аспарух" в Исперих, "Идеал Стандарт" в Севлиево и "Рока" в Каспичан увеличиха многократно производствения си капацитет. Бяха открити хиляди нови работни места. Бяха платени десетки милиони данъци и осигуровки на държавата. От една полуфалирала фирма в Разградско "Каолин" стана лидер на пазара на суровини за стъкларската и керамичната промишленост в Източна Европа.

Когато през 2013 г. продадохме "Каолин" на стратегически германски инвеститор, да, ние спечелихме, но с нас спечелиха и миноритарните инвеститори, държавата, служителите и местните общности. Последните продължават да печелят с новия собственик. Разказвам това, за да се види, че успехът в бизнеса идва с правилна стратегия и дългогодишни усилия.

КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество - бел. ред.) под натиска на прокуратурата обаче не се интересува от това, както и че тази сделка е проверявана многократно, включително и от съда. За модела "Пеевски" е важно всички да са окаляни и да няма алтернатива. Защото ако няма алтернатива, никога няма да има промяна - това е един от основните пропагандни закони на Гьобелс във фашистка Германия.

*Процедурата на КОНПИ е базирана на придобиването на "Каолин" през 2000 г. от "Алфа финанс", собственост на Иво Прокопиев, и в нарушение на закона заради изтекъл давностен срок.

AEЦ "Белене"

Когато докладите са тайни, гражданите плащат скъпо

Отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от пет политически формации:

ДСБ/Нова република, Движение "Да, България", ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС

Когато енергийният министър Теменужка Петрова беше директор на АДФИ, настояваше за прозрачност, а ревизията на разходите по АЕЦ "Белене" установи съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор.
Фотограф: Анелия Николова

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 г. по ваше искане Българският енергиен холдинг (БЕХ) сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ "Белене". От наше питане към Министерския съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН организирахте публично обявяване на резултатите от анализа и бяха използвани думите "жизнеспособен проект". В тази връзка искаме да ви обърнем внимание на следното:

1. Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ "Белене" като директор на Агенцията за държавна финансова инспекция и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от вас и вие носите отговорността, че остава скрит за обществото.

2. Ние, гражданите, плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание.

3. За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи.

4. Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото ви събитие с БАН правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е допълнителна причина да изискваме докладите.

5. Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори, създаде така наречения голям шлем, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Настояваме за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични. Обръщаме внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 г., се казва, че вече са им предадени междинните резултати. В противен случай всички ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!

В съседство

Народът на Румъния не желае да си мълчи

Коментар на Роберт Шварц, "Дойче веле"

"Преклонена глава сабя не я сече" - тази стара мъдрост за пореден път беше опровергана, и то по наистина впечатляващ начин. Народът на Румъния вече не желае да си мълчи - десетки хиляди излязоха в неделя на протести из цялата страна, за да защитят правовата държава от опитите да бъде осакатена. Това неизменно събужда аналогии с масовите демонстрации, които през декември 1989 доведоха до свалянето на комунистическия диктатор Чаушеску.

Днес, 28 години по-късно и десет години след присъединяването на Румъния към ЕС, гражданското общество се противопоставя с всички сили на опитите на управляващите социалдемократи, произлезли от бившата Комунистическа партия, да овладеят правосъдието и да разводнят законите за борба срещу корупцията.

Засега протестите протичат мирно, но водещи политици от Социалдемократическата партия вече обещаха разправа и отмъщение. Очаквала се контрадемонстрация на техни привърженици, чийто глас щял да се чуе "не само в Брюксел, но и чак на Марс". Подобни изхвърляния твърде много напомнят за режима на Чаушеску, който също беше изгубил връзка с реалността. И той смяташе, че народът може да бъде вечно манипулиран. И той накара да бъдат свикани хора в негова подкрепа - с надеждата, че народът ще даде глас на вечната си благодарност към него. Но се оказа жестоко излъган.

Колко по-ниско може да падне една партия, която се нарича "социалдемократическа", но се оказва в задушаващата прегръдка на корумпирани групировки? Групировки, които от една година насам преследват една-единствена цел: да сложат юзди на правосъдието, за да спасят собствените си кожи.

Румънската Социалдемократическа партия е дълбоко разединена, като надмощие все още има лагерът около партийния лидер Ливиу Драгня. Политикът, който вече има една присъда, раздаде множество ключови позиции на свои хора, но постоянните му опити да дърпа конците в своя полза силно изостриха кризата в партията. Предишни сподвижници на Драгня вече се дистанцират от него с надеждата да спасят партията си от окончателен срив. Дочува се дори, че ако се наложи, са готови да го свалят - само и само да останат на власт. Историята помни и други подобни случаи в тази партия.

Но гражданското общество вече не обръща внимание на тези игрички. Защото видя колко мимолетна се оказа частичната му победа, извоювана в началото на тази година. Спешният декрет, с който правителството на социалдемократите искаше да подчини правосъдието, беше отменен през февруари именно под натиска на масовите протести. Но хората около Драгня не се отказаха от плановете си и веднага се заеха да прокарват оспорваните закони през парламента, по уж демократичен начин. И тъй като имат солидно мнозинство, социалдемократите могат да разчитат на успех.

Последните надежди са свързани сега с либералния президент Клаус Йоханис. През февруари той се присъедини към протестиращите и на няколко пъти обяви, че ще използва всички законни средства, за да спре оспорваното начинание на управляващите. Референдумът е крайното средство, с което разполага. Дали Йоханис ще се осмели да прибегне към него?

По време на протеста в неделя демонстрантите в Букурещ получиха подкрепа от редица известни личности, включително от доайена на румънските интелектуалци Михай Шора, който излезе на улицата въпреки преклонната си възраст. "Без свободно правосъдие нашата страна би попаднала в ръцете на крадци и злодеи", заяви Шора. Повечето румънци са на същото мнение. И затова ще продължат да излизат на протест. Докато не отмине и тази злина.

Атаката срещу приватизацията


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK