Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 3 дек 2017, 17:36, 7974 прочитания

Мнения Daily - Биткойнът не е за хора със слаби нерви

И още: Бареков в УНСС - неприемливо и цинично; Мораториумите не решават проблема

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дигиталното злато

Биткойнът не е за хора със слаби нерви


Публикация на "Дойче веле"

В средата на седмицата курсът на дигиталната валута биткойн пое рязко надолу. Само за няколко часа стойността ѝ се срина с около 20 процента, преди отново да поскъпне - на някои места даже до над 11 хиляди долара. Собствениците на биткойни са свикнали с тези колебания. И хората със здрави нерви досега печелеха: независимо от актуалния спад курсът на биткойна от началото на годината бележи плюс от почти хиляда процента. И мнозина се питат как и те биха могли да спечелят от това.

Биткойн не е единствената дигитална валута. Съществуват общо 1000 подобни конструкции, но биткойнът е най–известната сред тях. Карл–Лудвиг Тиле от германската Бундесбанк смята, че понятието "валута" е пресилено. В интервю за "Зюддойче цайтунг" той определя биткойна като спекулативна инвестиция. "Тук изобщо не може да става дума за валута, защото биткойнът много рядко се използва да покупки", посочва икономистът. Тиле смята, че дигиталната валута представлява опасност за финансовата система и за финансовата стабилност.За същото предупреждават и от американската емисионна банка (Фед). Директорът за финансов надзор Рандъл Куорлъс смята, че за момента не съществува голям риск за стабилността на финансовата система. "Ако обаче в дългосрочна перспектива дигиталните валути се разпространят повсеместно, те могат да предизвикат сериозни проблеми", смята банкерът.

Той подчертава изрично, че дигиталните валути могат да попаднат под силен натиск в лоши времена. Куорлъс обаче отговаря сдържано на въпроса дали централните банки трябва да разпространяват собствени дигитални валути. "Необходима е повишена предпазливост, защото съществува опасност от злоупотреби като прането на пари, финансирането на терора и кибератаките", посочва представителят на Фед.

Сходно становище застъпва и Германската служба за финансов надзор Bafin. "На пазара излизат финансови спекуланти, които се опитват да правят съмнителни сделки", казва отговорничката за надзора върху ценните книжа Елизабет Рьогеле. По думите ѝ това води до сериозни колебания в курса на криптовалутите. Във времената на ниски лихви инвеститорите обаче са склонни да поемат повече рискове. Въпреки това не всяка дигитална валута ще се наложи на пазара и в най-лошия случай инвеститорите ще понесат тотални загуби, посочва тя.

Шефът на френската национална банка Вилерой дьо Гало също е скептичен: "Биткойнът няма никаква икономическа основа и никой не носи отговорност за него. Трябва да сме наясно, че биткойнът е никаква валута."

Притежателите на биткойни виждат нещата другояче. Те твърдят, че има много начини за разплащане с тях. Основателят на търговската платформа Bitkoin.de Оливер Фласкемпер обаче казва в интервю за ДВ, че не вярва биткойнът да се наложи като платежно средство във всекидневието. Както и много други дигитални валути биткойнът е в ограничени количества. Сложният алгоритъм, чрез който той се създава, позволява наличието на максимум 21 милиона.

"Мисля, че всички тези дигитални валути в крайна сметка няма да се наложат като платежно средство в ежедневието, защото на базата на ограниченото им количество хората предпочитат да ги запазят, вместо да ги харчат", казва още Фласкемпер. Той също не съветва хората да купуват дигитални валута. Биткойн не е за хора със слаби нерви, нито за феновете на спестовните книжки. Дигиталната валута в никой случай не може да бъде използвана и за допълнително осигуряване за старини.
Позиция


Фотограф: Надежда Чипева
Неприемливо и цинично

По повод лекцията на евродепутата Николай Бареков на тема "Фалшивите новини – бунтът на масите срещу елита в XXI век" под егидата на Студентския съвет на УНСС на 1 декември 2017 г.

Управителният съвет на Българското дружество за връзки с обществеността заявява:

- Работейки за чиста информационна среда и следвайки етичните принципи и ценности;

- Отчитайки правото на изразяване и свободно слово;

- Отчитайки правото на автономия на всяко висше училище в България;

- Уважавайки институциите на Република България и техните законноизбрани представители.

Намираме за неприемливо публична личност, допринесла систематично с дейността си за създаването на нездравословна обществена среда и утвърдила използването на медиите като оръжие срещу политически и бизнес опоненти, да провежда открита лекция във висше учебно заведение в България, касаеща темата за фалшивите новини.

Преди да бъде избран за един от българските представители в Европейския парламент, г-н Бареков използваше трибуната на двете телевизии, в които беше тв водещ и управител (в ТВ7), за инсинуации, внушения и манипулиране на общественото мнение, преиначавайки факти, обстоятелства или отношения.

Неговото публично поведение и журналистически подход през посочения период грубо потъпкваха професионалните стандарти и етика, в т.ч. с преекспониране на теми, генериране на фалшиви новини чрез непредоставяне на цялостна информация и преднамерено дискредитиране на бизнеси и представители на български компании. За своето поведение той е осъден за клевета.

Накратко – претенцията на г-н Бареков чрез лекцията пред студенти да представи темата за фалшивите новини като опит за реакция на т.нар. маси срещу елита е отново манипулативна, неетична, дори цинична и недопустима от гледна точка на професионалните стандарти както на почтената журналистика, така и на всеки отговорен политик.

По заповед на щуката

Излизам от политиката, връщам се в медиите

От събитието в УНСС

"Излизам от политика, аут съм. Никога повече. Говорете с мен като човек, който се връща в медиите. Няма да напускам европарламента, а през двете оставащи години от моя мандат ще работя за създаването на конгломерат от честни медии... Ще го финансирам от джоба си, защото той не е много скъп, фейсбукът ми струва нула лева, а социалната медия, която мисля да предложа на хората, ще бъде писана от самите тях. Който види или чуе фалшива новина, ще пише в тази нещо като платформа."

Това съобщи в УНСС евродепутатът. Преди да влезе в политиката, Бареков беше изпълнителен директор на ТВ7, финансирана, както и партията му "България без цензура" с пари от КТБ, когато Цветан Василев и Делян Пеевски бяха все още тандем. През 2014 г. банката фалира, а второто правителство на Борисов изтегли нов държавен заем за 3 млрд. лв. за покриване на гарантираните от държавата влогове.

До дискусия с дошлите около 30 студенти не се стигна, тъй като Бареков използва времето да напада "Дневник" и "Капитал".
Здравеопазването

Мораториумите не решават проблема

Калоян Стайков в седмичния бюлетин на Института по пазарна икономика

Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за налагането му е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две, а настоящото с близо цяла година - ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението.

През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците, се въвеждат и лимити за техните дейности, а междувременно надзорният съвет на НЗОК въвежда редица технически ограничения. Ефектът от всичко това е, че през 2015 г. разходите за болнична помощ са с над 240 млн. лв. над гласувания бюджет на НЗОК, което е увеличение от 16,5%. Бюджетът за 2016 г. предвижда болничната помощ да получи около 1,35 млн. лв. (със 150 млн. лв. по-малко от реално изразходените в предходната година), но разходите са над 1,6 млрд. лв., което е с около 17,5% повече.

Средствата от резерва за непредвидени разходи на касата формира над 80% от допълнителните разходи и през двете години, т.е. още с приемането на нейния бюджет е ясно, че преразходите са неизбежни. Останалата част се отпускат по усмотрение на надзорния съвет на НЗОК. Така след приемането на мерки за ограничаване на разходите за болнична помощ те растат по сравнително непрозрачен начин.

Същият ефект може да се очаква и от мораториуима върху финансирането на 17 нови лекарства. Той се очаква спести около 25-30 млн. лв. - пренебрежимо малко при предвидения за лекарства 1 млрд. лв. От комисията в парламента защитиха решението като временна мярка до приемане на нормативни промени, с които да се позволи финансиране на терапевтичен резултат, а не за отделни лекарства. Звучи странно, като се има предвид, че през последните три години бяха въведени редица ограничения пред фармацевтичния сектор - като изискването за най-ниска цена на ниво производител в ЕС, ценово рефериране за плащаните от НЗОК лекарства с най-ниските нива в други страни от ЕС, задължителна отстъпка от 10% от цената на лекарствата без аналог и под патентна защита, покривани от НЗОК, оценка на здравните технологии и др.

Оправданията за налагане на временни мерки вече звучат банално, тъй не само не дават желания резултат, а напротив – разходите продължават да растат, както и недоволството от здравните услуги. Едно обаче е сигурно – реформите в здравноосигурителната система от последните години са насочени единствено към централизирането й управление, без грижа за потребителите. През това време:

- редица страни трансформираха здравните си системи от постсоциалистически тип;

- излязоха купища международни доклади за добри практики в управлението на здравеопазването;

- изхарчиха се стотици хиляди левове за консултантски услуги за оценка на състоянието и изготвяне на планове за реформа на здравната система в България.

Проблемите са известни от години. Разрешаването им обаче няма да стане с налагането на мораториуми и ограничения пред здравните грижи, с които управляващите като щраусите си заравят главите в пясъка.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3702 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2969 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - България се управлява ден за ден

И още: Как спорят политическите лидери; Ако бяхме велика сила...

Още от Капитал
Корпоративни карти за 3.5 млн. евро

Българската стартираща компания Payhawk привлече нова инвестиция за 3 млн. евро и общо досега е получила 3.5 млн. евро.

Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10