Да не чакаме да ни връхлети друга буря
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да не чакаме да ни връхлети друга буря

Reuters

Да не чакаме да ни връхлети друга буря

Жан-Клод Юнкер за нещата, които прави Европейската комисия, за да сближи и засили ЕС

9510 прочитания

Reuters

© Reuters


"Не бива да пропускаме никого, когато чертаем пътя напред."

Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия

През март Европейският съюз отбеляза в Рим своята 60-а годишнина. Това беше повод да си припомним какво постигнахме с помощта на съюза и да помислим как в бъдеще Европа може да продължи да изпълнява своите обещания за идните поколения. Тази идея стои в основата на Бялата книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на дискусията, която започна с нея.

Важна част от тази дискусия е и това как заедно можем да извлечем съответните поуки от последното десетилетие. Въпреки че разразилата се преди десет години световна финансова криза не започна в Европа, тя извади наяве някои значителни недостатъци във функционирането на нашата финансова система и в институционалната структура на еврозоната. И доведе до най-тежката и най-дългата рецесия в наше време.

Готвейки се за бъдещето, не бива да допускаме това да се повтори. Трябва заедно да изградим по-добри икономически и социални структури, които да осигурят повече стабилност и сигурност за гражданите на Европа.

Сега е моментът да направим това. Благодарение на решителните ни действия икономиката на ЕС се разраства от вече няколко последователни години. И макар че в някои държави равнището на безработицата е все още неприемливо високо, то все пак е най-ниското от 2008 г. насам. Публичните финанси се стабилизират, а инвестициите се възобновяват. Банките в ЕС почти удвоиха своята капиталова адекватност, а делът на необслужваните кредити постоянно спада. Имаме нови правила, с които да се гарантира, че данъкоплатците не трябва да плащат за банките, намиращи се в затруднено положение. Доверието в еврото е на най-високото ниво, достигано някога.

Както гласи една стара поговорка, покривът трябва да се ремонтира, докато времето е хубаво. Сега имаме възможността - и задължението - да направим икономиката и обществото по-издръжливи и стабилни. Именно с това намерение Европейската комисия представи пътна карта, в която се очертава пътят към повече единство, ефикасност и демократична отчетност при икономическото управление на ЕС. Тя се основава на дългогодишната ни работа и има за цел да повиши растежа, да спомогне за сближаването и да подобри макроикономическата стабилност в полза на всички граждани.

Еврото винаги е било обединяващ проект. То е единната валута на ЕС и днес е втората най-често използвана валута в света. Силната еврозона е от полза и за единния пазар, и за ЕС като цяло. Това е особено вярно, като се има предвид, че с изключение на две държави членки всички останали имат правното задължение да се присъединят към еврозоната, след като изпълнят условията за това. След излизането на Обединеното кралство от ЕС икономиките на държавите от еврозоната ще представляват 85% от общата икономика на ЕС. Не бива да пропускаме никого, когато чертаем пътя напред.

В Пътната карта вече предложихме да се завърши изграждането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, така че да се намалят оставащите рискове в банковия сектор, да се диверсифицират източниците на финансиране за реалната икономика и да се гарантира, че частните рискове са по-добре разпределени.

Миналата седмица ЕК представи още инициативи в изпълнение на ангажиментите, които поех с речта за състоянието на съюза през септември. Сред тях е създаването на европейски валутен фонд, чрез който да се предоставя подкрепа за финансовата стабилност на държавите при спешна необходимост, както и да се предпазват данъкоплатците от разходите за спасяване на банки в затруднение.

Предложихме също Договорът за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз да се включи в законодателството на ЕС. Това ще спомогне за опростяването на нормативната уредба и за консолидирането на съществуващите правила за стабилни публични финанси, включително предвидената в тях гъвкавост.

Предложихме нови бюджетни инструменти в подкрепа на националните реформи, механизъм за сближаване за държавите членки, които са напът да се присъединят към еврозоната, и функция за стабилизация за поддържане на равнището на инвестициите в случай на големи асиметрични сътресения. А за да може всичко това да функционира заедно, предложихме да се назначи европейски министър на икономиката и финансите, който да координира различните задачи и да гарантира, че икономическото управление на ЕС е по-просто, по-съгласувано и по-ефективно.

На срещата на върха на държавите от еврозоната тази седмица 27-те лидери от ЕС ще обсъдят тези идеи за пръв път. Това е първата по рода си такава среща, която ще се проведе в толкова благоприятна среда и на която ще присъстват държавните и правителствените ръководители и на държавите извън еврозоната. Тя ще спомогне да се проправи пътят за вземането на конкретни решения през 2018 г. Вярвам, че ще поемем общата отговорност да оставим кризата зад гърба си и да отворим нова страница, вместо да чакаме да ни връхлети друга буря.

*Статията е предоставена специално на "Капитал"

Източник: Reuters
"Не бива да пропускаме никого, когато чертаем пътя напред."

Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия

През март Европейският съюз отбеляза в Рим своята 60-а годишнина. Това беше повод да си припомним какво постигнахме с помощта на съюза и да помислим как в бъдеще Европа може да продължи да изпълнява своите обещания за идните поколения. Тази идея стои в основата на Бялата книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на дискусията, която започна с нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Мазни приказки. ЕК е готова да тегли ушите на България, да заплашва Унгария и да идеализира Франция или Германия.
  Дано да няма следващи бури, че като гледам капитана....

 • 2
  kirilzekin avatar :-P
  kirilzekin

  Публик рилейшънс

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  "Именно с това намерение Европейската комисия представи пътна карта, в която се очертава пътят към повече единство, ефикасност и демократична отчетност при икономическото управление на ЕС."
  Как един недемократично избран орган (ЕК) ще предостави условия за демократична отчетност. Тази комисия дори стой над европейския парламент, който е демократично избран. Когато членовете на ЕК биват избирани с избори от простите хората, тогава може тя да бъде наричана демократична.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK