С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 17 дек 2017, 16:03, 8581 прочитания

Мнения Daily - КОНПИ дебне за вас!

И още: Посланието на Путин - Или аз, или хаос; Това беше шанс да се създаде антикорупционен орган за чудо и приказ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily - Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби

И още: Враждебността към исляма парадоксално води до антисемитизъм; Защо на властта не й дреме за тълпите скиори в Банско

19 дек 2017

Мнения Daily - НДК е прокълнато място. И не прощава

И още: Навлизаме ли във високотехнологично Средновековие; Властта тества дали свободното слово е ценност

18 дек 2017

Мнения Daily - Защо властта ни обяви истинска, безжалостна война

И още: Как един държавен орган става оръжие срещу несъгласните; Саботират бойната ни авиация

13 дек 2017

Мнения Daily - Фрийк шоуто отдавна е част от властта

И още: Германия няма да се пазари за ценностите си; ЕС е изправен пред все по-турбулентна глобализация

12 дек 2017
Репресиите на властта

КОНПИ дебне за вас!

Коментар на Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ)

Наложеният запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) върху част от имуществото на български гражданин не би представлявало особен интерес. Ще си каже човек – борим корупцията и институциите работят. Освен ако способите за налагане на запор не се позоваваха на факти и обстоятелства, изгубили правната си значимост. Първо, защото се проверени и квалифицирани като непрестъпни от съд с влязла в сила присъда. Второ, защото, дори да имаха престъпен характер, е изтекло толкова време, че правото да не ги третира като годни за започване на наказателно преследване.

По същество КОНПИ пристъпва към искане за запор на имуществото на български гражданин /качеството му на харесван и нехаресван медиен издател е без отношение към правната значимост на въпроса, но има отношение към политическата/, позовавайки се на факти и обстоятелства, настъпили през 1999 г. Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е достатъчно ясен - проверката обхваща период от 10 години назад, считано от датата на започването ѝ. Дотук предметът на проверка следва да приключи. Но КОНПИ пренебрегва срока като институт в правото и се опитва на базата на проверка на договор от 2012 г. да разследва договор от 1999 г. Накъсо казано, с непозволени от правото средства се опитва да постигне забранени от правото цели.
Безотчетното и противоправно действие на КОНПИ ще превърне незачитането на основни човешки права в стандарт.

Другият съществен проблем е опитът на КОНПИ като държавна агенция, която няма съдебни функции, да действа като съд, преценявайки и обявявайки едно действие за незаконно. Това придава статут на КОНПИ на извънредна юрисдикция, която не зачита актовете на съда, а директно пререшава съдебни спорове в нечий интерес и според политическата ситуация.Функционирането на каквато и да било институция по този начин поражда риск за правата на всеки български гражданин. Отсъствието на правова и демократична държава дава свобода за безграничния произвол. Ненаученият урок от 90-те години насам е ясен – провалихме се в изграждането на независими демократични институции, вкл. премахване на възможността някой да повдига обвинения срещу когото си поиска или на базата на който му поиска.

А ако твърденията на КОНПИ за незаконна приватизация бяха верни, остава въпросът какво и как е правила прокуратурата в периода 2004-2005 г., когато е съществувала правна възможност в рамките на година за възобновяване на вече решеното дело по реда на Наказателно-процесуалния кодекс /чл. 360 от НПК, прилаган към онзи момент/. Настоящите действия на КОНПИ нарушават Европейската конвенция за правата на човека, конкретно Протокол № 7, чл. 4, който разписва забраната за повторно осъждане или наказание. Така прокуратурата, веднъж внесла обвинителен акт в съда, вследствие на който обвиненият е оправдан, не може да иска повторното му осъждане. Черпенето на аргументи от удобни факти и обстоятелства не ги прави достоверни и правно значими. В конкретния случай не става въпрос за липса на достатъчно познание, а за липса на здрав разум, което води до незачитане на правни аргументи и на азбучни правила в правото, а като последица от това - до поредното силно институционално похабяване.

Ограничаването на правото на собственост на български гражданин, за да се упражни по косвен път цензура върху медиите му е добро основание да си зададем въпроса като общество: колко стойност имат следните четири текста от Конституцията на Република България?

- Чл. 4, ал. 1: "Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.";

- Чл. 5, ал. 2: "Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.";

- Чл. 17, ал. 1: "Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.";

- Чл. 40, ал. 1: "Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура."

И както КОНПИ брои десетте позволени от закона години като 18, то следващата ѝ стъпка е да започне производство за отнемане на имуществото на наследниците на великите философи, измислили свободното слово и частната собственост. Това макар и да са едни дела, извършени преди столетия, КОНПИ знае как да докаже, че давност не е текла. Аристотел, Платон и Свети Тома от Аквино, страхувайте се! Хегел, Хобс - КОНПИ дебне и за вас!

Безотчетното и противоправно действие на КОНПИ или коя да е друга репресивна институция утре ще застигне и вас и ще превърне незачитането на основни човешки права от страна на правоохранителните и разследващите органи в стандарт. Това, отвъд конкретния казус, може да се изврати в посока:

- Махаме давността върху нарушенията при шофиране и налаганите глоби от КАТ – ти преди 10 г. бе спрял неправилно, ела сега да платиш!

- Малки са глобите, които плати преди време. Вдигаме размера им със задна дата и вече ни дължиш пари, нищо че си платил!

- Не искаш да плащаш? Това е административно нарушение и те глобяваме, т.е. дължиш ни нова глоба плюс старата!

- Не плащаш и глобите, станали вече в големи размери? Това е престъпление – ти си престъпник!

- Няма доказателства, че си престъпник, но ние те осъждаме! Вече сме си назначили правилните хора за съдии – такива, дето да четат строго закона и да репресират здраво.

Изброените действия не се съчетават с прогласените принципи на правовата държава, свобода на словото и защита на собствеността. Поука за мълчанието можем да почерпим от следната история от Френската революция. Жорж Дантон по пътя към гилотината минава край дома, в който се укрива бившият му съидейник Максимилиан Робеспиер и се провиква: "Максимилиан, ти си следващият!".

-------------
Посланието на Путин

Или аз, или хаос

От текст на Миодраг Сорич за Deutsche Welle

Годишната пресконференция на практика бе рекламна кампания за президента Владимир Путин, който иска да остане на поста и след изборите догодина

Фотограф: Sputnik
Традиционната годишна пресконференция на руския президент приличаше отчасти на голямо семейно събиране на Бъдни вечер, на което дядото разказва истории от миналото, коментира мъдро актуалната световна политика и като цяло е в превъзходно настроение. А ако от време на време атмосферата става напрегната, то е само за кратко и единствено заради неколцина намусени роднини, които задават неудобни въпроси. Но "бащицата" знае как да им отговори и в крайна сметка овладява положението.
Путин се забавляваше и на тазгодишната си пресконференция. Четири часа сладки приказки. Като на Бъдни вечер с дядо.

Всичко беше под контрол, когато ненадейно думата взе Ксения Собчак - съперничката на Путин на президентските избори през идната година. Собчак, която от известно време има прическа като тази на Юлия Тимошенко, взе думата не като политик, а като журналист от телевизионния канал "Дождь". Да, Собчак атакува остро президента, но тъй като подобно на всички останали нямаше възможност да задълбочи въпросите си, Путин предприе бърза контраатака: президентът предвеща, че ако не бъде преизбран, ще настъпи политически хаос. Ще настъпи безредие, което ще е почти толкова лошо, колкото сегашната бъркотия в Украйна. Посланието е ясно - или аз, или хаос!

Така пресконференцията се изроди в безплатна рекламна кампания за президента Путин, който иска да остане на поста и след изборите догодина. На тази пресконференция не чухме нищо ново, но някои от до болка познатите изявления на Путин биха могли да бъдат изтълкувани и като провокация: Русия нямала свои войски в Украйна, американците сами си били виновни за застоя в конфликта с Пхенян, а мирният процес от Минск не бил достатъчно ефективен. Путин не забрави и спорта: да, някои руски атлети очевидно наистина са употребявали допинг, но и чуждестранните спортисти правели същото и въпреки това можели да участват в олимпийските игри. Така отново чухме опакованото в недомлъвки обвинение, че Западът лишавал руските спортисти от участие в олимпийските игри само и само за да навреди на Путин.

Нека накрая кажем и това: забележително е как руските журналисти гледат на своята професия. Отношението им много напомня за съветското време, когато журналистите ръкопляскаха след всяка дума на своя президент. Явно само малцина са наясно, че работата им не е да слугуват на правителството, а да го контролират и да разкриват нередности.

И така Путин се забавлява и на тазгодишната си пресконференция. Четири часа сладки приказки. Като на Бъдни вечер с дядо.

------------
Изгубено време

Това беше шанс да се създаде антикорупционен орган за чудо и приказ

От текст на Неда Грозева, експерт по антикорупционни политики в Българския институт за правни инициативи, публикуван в блога на авторката по повод второто четене на антикорупционния закон в парламента

Въпреки напъните на правителството да ни убеди в обратното, ЕК дори не загатва в докладите си по МСП, че борбата с корупцията следва да се опира на отнемането на незаконно придобито имущество. За съжаление насоките в докладите се превръщат в опора на куцукащи политически мотиви на спорни законопроекти. Думите се тълкуват превратно и според удобството на случая. Вземете част от обосновката към "антикорупционния" законопроект на Министерството на правосъдието: "С предлагания законопроект се преодоляват слабостите, произтичащи от фрагментираната нормативна уредба в сферата на противодействието на корупцията. [...] Отчетена е водещата роля на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество." Тази институционална разпокъсаност, за която говори ЕК, не касае фактическото разединение на структури и сгради, а установяване на функционално свързване и последователност, които да доведат до конкретни резултати. Затова се посочват ясни и измерими индикатори за успех като приключването в съда на делата за корупция. За да се случи това, е нужно и досъдебното производство (подготвителната фаза в наказателното производство) също да бъде успешно. Там е бутонът на прокурорската чувствителност, който никой не иска да натиска. Но тук трябва да се направи разликата между институциите по интегритет, които следва да са израз на държавната политика по превенция и предотвратяване на корупцията и тези с разследващи правомощия. В момента тази граница се размива.
Страната ни няма реална антикорупционна институционална история, но има безкраен международен опит, от който да се поучим и да адаптираме разумно. От Румъния и Хърватия до по-далечния Сингапур например.

Превратното тълкуване на европейските препоръки ни превръща в капитан, който сам пробива палубата на своя кораб. Страната ни няма реална антикорупционна институционална история. Това беше шанс да създаде работещ орган за чудо и приказ. Има безкраен международен опит, от който да се поучим и адаптираме разумно. От Румъния и Хърватия (забележете, това са все прокурорски служби) до по-далечния Сингапур например, където през 1952 е основана една от най-старите антикорупционни агенции. Не е нужно всяка реформа да бъде изстрадана.

Алтернативата трябва да се извоюва

Всъщност има нещо по-важно от нормотворческите приумици на парламентаристите. Това е времето. Колко политическо и социално време ни остава докато държавата предложи алтернатива на корупционната неизменност? Изпитваме ли непоносимост към нея или това е нашето естествено местообитание? Някъде по средата се намира истината, в която живеем и днес. Ако е така обаче, ражда се въпросът защо имаме усещането, че искайки върховенство на правото в собствената си държава, гражданите искат повече отколкото им се полага? Както рече Густав Льобон: "И ето защо манията за големи реформи е най-пагубното нещо за един народ, колкото и на теория да са отлични тези реформи. Те ще бъдат полезни само ако може моментално да променят душата на нацията".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Защо проблемите на правовата държава в България се различават от тези в Унгария и Полша Защо проблемите на правовата държава в България се различават от тези в Унгария и Полша

Европейският контекст на правовата държава в Централна и Източна Европа

17 юли 2018, 1177 прочитания

Мнения Daily - Избитите животни си имат имена 2 Мнения Daily - Избитите животни си имат имена

И още: Властта е в третия етап на деградацията; Белият дом ще бъде украсен от истински простак

17 юли 2018, 1380 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - НДК е прокълнато място. И не прощава

И още: Навлизаме ли във високотехнологично Средновековие; Властта тества дали свободното слово е ценност

Най-голямото притеснение пред Facebook: тийнейджърите

Интернет гигантът вече не е предпочитаната социална мрежа сред младежите

Туризъм с добавена стойност

Височинните изкачвания изискват сериозни вложения, подготовка и умения, но пък носят преживявания за цял живот

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Арт пространство: място 167

Едно от най-новите пространства за изкуство в София се помещава в къща, построена от неизвестен архитект през 1897 г.

С бъклица и плам

Българските традиции са основно вдъхновение за лондонската марка Chopova Lowena

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: ЕС и Япония ще търгуват без мита от догодина, кабинетът задвижва кандидатурата за банковия съюз

Емисия

DAILY @7PM // 17.07.2018 Прочетете