Мнения Daily - Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби

И още: Враждебността към исляма парадоксално води до антисемитизъм; Защо на властта не й дреме за тълпите скиори в Банско

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Пред очите ни се наливат основите на милиционерска държава

Игра на тронове

Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби

От коментар на Петър Чолаков за "Дневник"

Не само простосмъртните, но и олигархията вече е в коледно настроение. По същество – тече процес по окончателното подчиняване на държавните институции и противоконституционното им превръщане в инструмент за защита на тесни политически интереси.

Да започнем с текстовете от антикорупционния закон, приети от парламента. Председателят на новото звено, което ще се бори с корупцията, ще се избира от депутатите, а членовете му, които ще са четирима – от парламента, по предложение на ръководителя на звеното. На пръв поглед чудесна новина. Не е ли това стъпка в правилната посока? Не е. Защото законът, следващ проекта на управляващите, предоставя още един инструмент, чрез който да се защитават теснопартийни цели и амбиции, скрити под зацапаната мантия на правосъдието.

Това парламентарно мнозинство, което прие закона на Пеевски, Хамид и Цонев за т.нар. вторично разграбване на КТБ, не може да убеди когото и да било, че действа в името на справедливостта. Този акт цели две неща. От една страна, да съхрани интересите на самия Пеевски, които бяха заплашени в случая "Дунарит", в който за пореден път се сблъскаха със стремежите на бившия му "ортак" Цветан Василев. От друга - да изпере имиджа на корпулентния магнат и депутат от ДПС, представяйки го за строг блюстител на закона и правовия ред, като същевременно небрежно замете и погребе истината за КТБ.

Антикорупционният закон поверява борбата с корупцията на същото това мнозинство. Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби.

Второ, като стана дума за КТБ, делото за фалита на банката очаквано започна с фалстарт. Спецсъдът не му даде ход, защото банкерът Цветан Василев не бил "редовно призован" и отсъствал от залата. Всъщност отдавна е ясно какъв ще бъде изходът от процеса. Повечето от висшите играчи в отбора, който създаде, а след това, когато вече не им беше изгодна, срути пирамидата КТБ, няма никога да бъдат разобличени. Целта на делото за КТБ не е да направи дълбоки разкрития, а да погребе истината. Разпитани са над 400 свидетели, но не и Делян Пеевски. Документацията по аферата е в чутовния за съдебната практика обем от хиляда тома. Само обвинителният акт е над 5000 страници.

Да погледнем в перспектива. Чели ли сте "Война и мир"? Аз съм я чел от кора до кора; спомням си, че беше около 1000 страници. И въпреки че това е роман от Лев Николаевич Толстой, велик писател, класик, признавам си – на моменти волята ми се огъваше, а читателската ми решимост се сломяваше. Как си представяте, че правниците ще боравят и ще се ориентират в материали, поместени в стотици томове? Знаете ли, че само изчитането в съда на "обикновен", средностатистически обвинителен акт от около 100 страници отнема цял ден заседания. Хартиената лавина, произведена от прокуратурата по делото КТБ, трябва да задуши фактите, да ги смаже под исполинската си тежест, прикривайки следите на повечето високопоставени извършители.

Пред очите ни се наливат основите на милиционерска държава. Да ни е честита.

--------

Насърчаван от десния радикализъм, антисемитизмът тръгва към фашизоидност

Близък изток

Враждебността към исляма парадоксално води до антисемитизъм

От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов за offnews.bg

Ненадейното признаване, дошло от САЩ, на Ерусалим за столица на Израел разпали антисемитизма в световен мащаб и в този смисъл то не беше в полза дори на евреите независимо от благодарността, с която го приеха. Пък и решението на Тръмп нито има някакви практически измерения, нито е израз на някаква видима политическа стратегия. Стои самотно и заядливо, като повечето негови жестове, които обслужват главно стремежа му да изглежда ексцентричен и непредвидим.

Но по-важно е друго: за да се разпали антисемитизмът, значи, че той съществува, а напоследък, насърчаван от десния радикализъм, пак става заплашителен с откровени елементи на фашизоидност. Въпреки тежкото чувство за вина, останало след холокоста, евреите продължават да бъдат за християнската цивилизация обобщеният образ на другия, на когото не искаш да признаеш правото да бъде като теб.

И днес се получава следният парадокс: нарасналата враждебност към мюсюлманите заради тероризма и бежанската вълна на свой ред увеличава и враждебността към евреите. Парадокс е, защото признаването на Ерусалим за столица на Израел среща непримирима съпротива, включително и кървава, тъкмо от страна на мюсюлманите, които приемат града за техен по изконно право.

Всъщност това е един от многото парадокси, които идват от парадоксалността, съдържаща се в самата враждебност към някой само защото е с различна вяра или етнос, при това не по собствено желание.

-----------

Може би концесионерът "Юлен" обича опашки пред лифта

"Втора кабинка"

Защо на властта не й дреме за тълпите скиори в Банско

От коментар на Тома Белев за "Клуб Z"

България се тресе. Протестиращи граждани, извозвани с автобуси, затварят магистрали. Управляващата коалиция е на път да се разпадне. Медии и всичко, дето може да мине за експерт, без да предизвика кикот у зрителя, захлебват покрай поредната порция зрелища. Тълпи патриотично настроени граждани търсят да сбoрят някой еколог или най-малко зелен, за да го разпнат. И за какво е всичко това? Не, не познахте - не е заради желанието да няма опашки от скиори пред кабинката в Банско.

Защото, ако беше заради опашките на скиорите пред кабинката, възложителят на проекта за ски зоната в лицето на кмета и общинските съветници в Банско щяха да мълчат като комунист на разпит. Защото нали те гласуваха този устройствен план през 2001 г., а не еколозите.

Защото, ако беше заради опашката на скиорите пред кабинковия лифт, тези, дето го възложиха и построиха с този му капацитет да формира опашки - концесионерът "Юлен" АД, щяха да мълчат или поне да се извинят. Защото 2000 скиори на час капацитет на лифта не проектираха зелените, а концесионерът.

Защото, ако беше заради опашките пред кабинката, тези, дето съгласуваха оценката му за въздействие върху околната среда през 2000 г. в лицето на тогавашния министър Евдокия Манева и тогавашния главен секретар на министерството и сегашен министър Нено Димов, щяха да бъдат по-тихи от водата и по-ниски от тревата. Защото "еколозите" тогава оспориха това строителство, а Манева и Димов го допуснаха.

Защото, ако им дреме за опашките пред кабинката, все някой от огромната кохорта контролни органи в лицето на МОСВ, РИОСВ, МРРБ, ДНСК, РДНСК, архитекти и кметове щеше да каже "стоп" на застрояването в Банско, когато леглата в града достигнаха капацитета на ски зоната. Това условие беше поставено тогава в оценката на въздействие на околната среда. Защото при капацитет на ски зоната от 5000 скиори, няма как да не се образуват опашки, когато долу има 20 000 пълни легла. Този капацитет беше надхвърлен към края на 2005 г. и след това всички горепосочени контролни органи си затваряха очите. Тук вече не могат да обвинят еколозите, защото точно сигналите на еколозите спряха преди година строителството на нови 40 000 легла на границата на парка.

Защото, ако беше заради опашките пред кабинката, това можеше да се реши още преди години, като се увеличи капацитетът на тази кабинка. По думите на самия концесионер, отправени в писмо до вицепремиера Валери Симеонов, според консултациите им с производителя "Допелмайер" няма проблем да се увеличи капацитетът на лифта с 40% - от 2000 на 2800 души на час. Виждам, че вече питате защо не е направено? Не знам. Може би концесионерът обича опашки пред лифта. Може би му трябват тези опашки за нещо?

Още от Капитал