Закон за защита на корупцията и за репресия на неудобните

Антикорупционният закон е проблемен за приложение и неефективен спрямо основните си цели

Александър Кашъмов
Александър Кашъмов
Александър Кашъмов    ©  Антон Попов
Александър Кашъмов    ©  Антон Попов
Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип на фондация Програма Достъп до информация, участник в множество работни групи по изготвяне на закони в областта на достъпа до информация, правата на човека, защита на личните данни, наказателния процес, специални разузнавателни средства и др.

Приетият окончателно преди празниците Закон за борба срещу корупцията и за отнемане на назаконно придобитото имущество основателно предизвиква сериозни опасения, но, за съжаление не сред корумпираните. Законът не постига основната си цел за превенция на корупцията, нещо повече, той се превръща в закон за защита на корупцията. Създава се един свръховластен орган, който ще се излъчва от политическото мнозинство, а ще осъществява репресия върху конституционно регламентирани държавни институции.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 9

  Адв. Кашъмов е направил забележителен и унищожителен анализ на тая торба с правни и антиправни норми, наречена гербава антикорупция.
  Чес тито Рождество Христово.

  Нередност?
 • 2
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 1

  Статията на адвокат А. Кашъмов е свързана с оценка на приетия от ГЕРБ "Антикорупционен закон, като ПРОБЛЕМЕН за приложение и НЕЕФЕКТИВЕН спрямо основните си цели". Показателно е, че авторът има опит като ръководил и участник в защита на правата на гражданите. Мнението му е, че "окончателно гласуваните текстове на закона, не са просто далеч от задоволителни. Те създават опасност от държавен произвол, засягане на основни права на гражданите и липса на противодействие на корупцията". Г-н Кашъмов е формулирал "основанията за безпокойство" в 10 броя коментари. Ще цитирам № 9: "В закона се предвижда събиране на чувствителна информация за хората от страна на антикорупционната комисия с помощта на "оперативно - издирвателни средства и СРС. Без да притежава разследващи функции, комисията по този начин ще получава непропорционално голям достъп до лични данни, включително относно комуникациите между хората. С това се нарушава законодателството на ЕС за защита на личните данни и чл.8 от ЕКПЧ, за което България е вече неколкократно осъждана".
  В заключение, авторът изброява още неща, но счита, че "ДОРИ само горните възражения обосновават необходимостта този закон да бъде сериозно отново огледан и преработен".

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал