С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 5 яну 2018, 11:59, 4078 прочитания

Експортните бизнеси са предпочитани за сделки

Пазарът на сливания и придобивания в България - един макроикономически прочит

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Евгений Кънев доктор по икономика, управител на консултантската компания Maconis LLC
Една от причините е по-малката им зависимост от държавните институции и регулации.

Още по темата

Пет парадокса на дигиталната демокрация

Икономически ефекти

29 юни 2018

Уолстрийт експериментира с инвестиции в марихуана

Американският пазар на марихуана възлиза на 10 млрд. долара

3 апр 2018

Онлайн платформа свързва български компании с бизнеси от 22 държави

Предлага се от ОББ и е достъпна само за корпоративни клиенти на банката

25 мар 2018

Бизнес климатът се подобрява през януари

Индустрията залага на повече поръчки през следващите три месеца, а в строителството състоянието на фирмите леко се влошава

29 яну 2018

Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември

Сумата достига 884 млн. евро от началото на 2017 г., което все още е малко под нивото от предходната година

21 яну 2018

Износът към трети страни пада с 12.7% през ноември

Продажбите на български стоки в ЕС обаче продължават да растат. Общият експорт се увеличава с 4.8%

13 яну 2018

Всеки втори мениджър ще прави усилия да придобие друга компания през 2018 г.

Подобрение на глобалния икономически растеж очакват 79% от компаниите в Централна и Югоизточна Европа, сочи проучване на EY

11 яну 2018

Строителството продължава да расте, макар и с по-бавен темп

Производството в добивната промишленост намалява, докато търговията в универсалните магазини отбелязва повишение

10 яну 2018

"Монбат" увеличава капитала на дружеството си за светодиоди

Капиталът на "Окта лайт" ще стане малко над 16 млн. лв. след апорт на вземания

8 яну 2018

Сливанията и придобиванията надхвърлиха 3 трлн. долара за четвърта поредна година

САЩ остават лидер въпреки понижението, Азия и Европа отчитат увеличение на сделките

7 яну 2018

Шампионите на бизнеса през 2017 г.

Най-значимите хора, компании, джаджи, хакерски атаки и туитове за изминалата година според сп. Fortune

2 яну 2018

Сделките на 2017: годината на имотите

Интересът на чуждестранните инвеститори постепенно се завръща, основно за производствени и IT компании

30 дек 2017

Роб Ървинг и Павел Христов: На България й трябват постоянно успешни истории, за да привлича инвеститори

Съпредседателят на Dentons и партньорът в "Христов и съдружници" пред "Капитал"

14 дек 2017

Сливанията се съвземат след временния застой след избора на Тръмп

Най-голям е приносът на Европа и на мегасделките

2 окт 2017
Концентрация на собственост в отделни сектори се очаква да продължи и през 2018 г.
Сделките на пазара на сливания и придобивания (Mergers and Аcquisitions - М&A) са стратегия за растеж на бизнеса или за изход от него. Колкото по-динамично се развива един бизнес, толкова по-скоро става атрактивен за сделка. А динамиката зависи предимно от пазарите, на които оперират тези бизнеси. В агрегиран вид тези пазари са три: външни, вътрешен (домакинства и бизнеси) и държавата (държавните и общинските институции).

Моторът на икономиката

Външните пазари са най-важни, а експортът е моторът на българската икономика. До началото на световната криза през 2008 г. експортът представляваше около 45% от БВП, но оттогава неговото значение рязко нарасна до около 66%. Като размер и динамика той е най-важния индикатор за здравето на нашата икономика, защото:

- първо, транзакциите са изцяло на пазарен принцип, доказващ конкурентоспособност;

- второ, външното търсене е на практика безгранично предвид мащаба на нашата икономика;- трето, расте заетостта, а с нея и високо платените работни места, които задържат и развиват човешкия капитал;

- четвърто, доходите на заетите в експортните производства и услуги стимулират вътрешното търсене;

- и пето, валутните постъпления поддържат валутния борд и така макроикономическата стабилност.

Затова възходящата линия на експорта чертае като цяло позитивна представа за развитието на българската икономика. На външното търсене се базира и доминиращият модел на чуждите инвестиции. Ако направим сравнителен анализ на М&А сделките преди кризата и сега, ще установим съществен спад в техния брой, от една страна, и преориентация на инвестициите според тяхната възвращаемост от вътрешния (недвижими имоти, финансово посредничество, търговия на дребно) към външния пазар (производства и услуги за износ), от друга. Причината е смяната на перспективата за растеж. Преди двигателят бяха очакванията за огромен ръст на доходите и вътрешното търсене (напомпано и от резкия скок в банковото кредитиране) след приема ни в ЕС, а с това и на цената на активите и нормата на печалба. Сега очакванията са изцяло насочени към външните пазари, респективно инвестициите като отделни проекти са предимно в придобиването на индустриални активи и трудови ресурси (най-вече в ИТ сектора).

В световната верига за доставки

Свидетели сме на истински бум в отварянето на нови фабрики за авточасти, кабели, опаковки, строителни материали и др. Почти половината от всички чуждестранни инвестиции в България за 2017 г. са насочени към преработващата промишленост. Това не е изненада, защото България е атрактивна за разходоориентирани инвеститори в производства за износ и аутсорсинг услуги благодарение на най-ниската цена на земята, строителството и труда, както и най-ниските преки данъци в ЕС. Така страната се включва активно в световните вериги за доставка, част от които са новите производства. Макар и да не оставят голяма добавена стойност в България, те наемат и развиват българския човешки капитал, плащат данъци и осигуровки, подобряват търговското салдо и най-вече подготвят почвата за последващи инвестиции, т.е. имат мултипликационен ефект. Инвестициите в експортни бизнеси са предпочитани и заради по-малката им зависимост от държавните институции и регулации.

Друга специфика на тези инвестиции е, че те по-често са на зелено, включително и като реинвестиция в разширяване на бизнеса и по-рядко под формата на М&A сделки. Изключение донякъде са придобиванията в ИТ сектора, където бяхме свидетели на две знакови сделки през годината. Интересът на чуждите инвеститори към придобиване на експортни бизнеси е голям, но търсенето често се разминава с предлагането по отношение размера на бизнеса, качеството на производствената база, нивото на технологиите или брандирането на продуктите. По тази причина, макар най-много инвестиционни проекти да са свързани с експорта, най-големите по размер М&A сделки с чуждестранни инвеститори през 2017 г. бяха насочени към вътрешния пазар.

Малко сектори в българската икономика могат да предложат големи сделки извън недвижимите имоти и без изненада големите сделки през миналата година бяха свързани с продажбата на утвърдени молове в София и няколко големи града, където купувачи бяха южноафрикански фондове. Този далечен инвестиционен интерес вероятно се дължи на очакваната по-висока доходност на търговските площи в България в сравнение с тази на развитите пазари, на фона на висока ликвидност и ниска доходност на повечето нискорискови активи на международните финансови пазари.

Същевременно чуждестранни инвестиции в по-рискови бизнеси с възвращаемост на вътрешния пазар почти липсват. В редките изключения поетият по-висок инвестиционен риск може да се окаже непремерен, както в случая с белгийски инвеститор в "Девин" и възникналия впоследствие казус за използване на търговската марка. Освен в сектора на недвижимите имоти по-големите М&A сделки са между играчи на вътрешния пазар и са свързани с продължаващата концентрация на собственост в отделни сектори като банкови услуги (най-голямата сделка за годината - придобиването на ОББ от Сибанк), общо застраховане, фармация (аптечен пазар), охрана и сигурност и др. Този процес се очаква да продължи и през 2018 г.

В дигиталната епоха на скоростни промени все повече български компании не разчитат само на органичния растеж, а се насочват към сливания и придобивания. Стратегията за растеж на повечето от тях е близка – започват с придобиване на конкуренти или вертикална интеграция по веригата на доставки. Когато тези възможности се изчерпат, възможностите за растеж са на пазарите им в чужбина. Вече значителен брой български компании се оглеждат за придобивания не само в съседни държави, но и в Западна Европа, а "Монбат" дори стъпи на африканския континент. Това е особено характерно за производителите на потребителски стоки, които искат да излязат от модела на private label и целят налагането на собствени брандове. Това е посоката за увеличаване на добавената стойност в българската икономика.

Географска концентрация

Друг важен аспект на M&A сделките е подчертаната им географска концентрация. Както показва и статистиката за 2017 г., големи сделки извън София почти не се случват. Почти всички таргети за придобиване са с централи в столицата, като само понякога производствената база е в провинцията. Едва ли е изненада, че бързо растящите и атрактивни за придобиване бизнеси са концентрирани в големите градове и търговски зони. Това е една от причините да говорим за няколко Българии: София (със среден европейски стандарт на живот) и няколко града са силно свързани икономически със света за разлика от останалата част (и най-вече в Северна България). Ако в големите градове - центрове на експортната индустрия, виждаме ясно плодовете на пазарната икономика, не може да се твърди същото за по-бедните райони. Там държавните субсидии, еврофондове и обществени поръчки в голяма степен дирижират общинската икономика, в която местният бизнес е силно зависим от държавната и общинска администрация. Някои икономисти наричат тази икономика рентиерска, доколкото сделките не са на строго пазарен принцип, а с отчисления (рента) за тези, които са ги направили възможни.

Ефектът на "рентиерската" икономика

Това отваря голямата тема за участието на държавата в икономиката и по-конкретно за ролята й като купувач на стоки и услуги от частния сектор. С години се говори за огромните нередности не само в обществените поръчки по доставки и строителство, но и в търговията с акцизни стоки (горива, ток, тютюн, алкохол и др.). Всъщност силно политизираният характер на обществените поръчки и бизнесите с акцизни стоки показват ясно отклоненията от пазарните принципи и осъществяването на сделките при условия, които трудно могат да се квалифицират като "пазарни". Без изненада сделките по придобивания и сливания на тези бизнеси са огромна рядкост, освен когато има силно политическо влияние в полза на определени фаворити (примерно сделката за "Булгартабак"). Като стойност приносът на тези бизнеси към БВП е под 20%, но вероятно влиянието им върху общото усещане за бизнес средата в България е по правилото на Парето - над 80%. Рентиерската икономика вреди изключително много върху бизнес имиджа на България. Както казва един чужд инвеститор: "Днес брандът "България" по-скоро отнема, отколкото добавя стойност." Това е основната причина за срива в размера на чуждите инвестиции в България през последните години.

Очакванията за 2018 г. са положителният икономически тренд, инспириран от силното външно търсене, ниски лихви и цени на горивата, да продължи, а с него и ръстът на M&A сделките. Ще бъдем свидетели, от една страна, на нови сделки в експортните сектори – най-вече ИТ и индустрията, но не само на чужди инвеститори в България, а и на български инвеститори в чужбина. Ще продължи консолидацията на вътрешните сектори на банкови и финансови услуги, фармация и здравеопазване. Истинският знак обаче за промяна на отношението на чуждите инвеститори ще дойде, когато видят добри възможности на вътрешния ни пазар, и особено в концесиите и обществените поръчки за инфраструктурни проекти: магистрала "Струма", летище София, тол-система, а защо не и магистрала "Хемус".

На всички е ясно, че това трудно ще се случи без ефективно правораздаване и държавна администрация, от които зависи качеството на държавната намеса в икономиката и които са обект на многобройните доклади на ЕК. Само структурните реформи в тези области ще подобрят съществено инвестиционния климат в България и ще я направят предпочитана инвестиционна дестинация, включително за М&А сделки.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Продажбата на правосъдие е неприемлива Продажбата на правосъдие е неприемлива

Решението по делото "Кантарев срещу БНБ" дава ориентир по един от важните въпроси на българското правосъдие – съдебните такси

19 окт 2018, 3379 прочитания

Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса" 7 Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса"

Последният коментар на саудитския журналист Джамал Хашоги за "Вашингтон пост"

18 окт 2018, 3306 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

И още: Непрозрачното декемврийско топене на излишъка; Саудитска Арабия: курс към рискована промяна

За кого са парите от златната дупка във Варна

Отговорът на въпроса засега се свежда до две версии, "по-невинната" от които е - за финансиране на вътрешно-партийната опозиция в БСП

Костадин Паскалев: Не съм опозицията, аз съм позицията в БСП

Членът на националния съвет на партията пред "Капитал"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Сцената не е това, което беше

Най-интересното от новото издание на фестивала за свободен театър ACT

Ново място: Simple

Менюто съдържа вече отдавна превърналите се в световна класика италиански специалитети

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, DHL откри нов логистичен център за 10 млн. евро, чуждите инвестиции намаляват през август, bTV с 85% ръст на печалбата за тримесечието

Емисия

DAILY @7AM // 22.10.2018 Прочетете