Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

И още: Непрозрачното декемврийско топене на излишъка; Саудитска Арабия: курс към рискована промяна

4889 прочитания

© Надежда Чипева


Медии в окови

Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

От текст на румънския журналист Мария Удреску за белгийския вестник "Либр Белжик"

Политически натиск, несигурност за работата, нападения, заплахи... Вече години наред свободата на печата линее в България, най-лошата ученичка в Eвропейския съюз по този показател. В момент, когато страната поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, редица журналисти и граждански организации, игнорирани или заглушавани от българската държава, се обръщат към Брюксел, за да бият тревога в лицето на все по-влошаващата се ситуация.

В годишната си класация "Репортери без граници" нарежда София редом с голям брой развиващи се страни и дори зад тях. "Корупцията и тайният сговор между медии, политици и олигарси са много често явление", подчертава организацията.

И това изкривяване има своето лице: Делян Пеевски. Депутат от Движението за права и свободи, партията на турското малцинство, този човек господства най-вече над медиите - и де факто над българската политика.

Законът и анонимността на медиите

Влиянието на медийния магнат е, изглежда, много по-значително от това, което се вижда официално. "Защото законът позволява известна степен на анонимност по отношение на истинските собственици на медиите", казва Стефан Тафров, български дипломат и журналист.

В резултат олигархът, ухажван от политици от всички цветове, се е превърнал във валяк, мачкащ всеки опозиционен глас и журналистиката, достойна да се нарича с това име. "Остатъчният плурализъм на българските медии е сериозно заплашен. Качествените независими медии стават мишена на всякакви преследвания. В това време медиите на г-н Пеевски се занимават с безогледна политическа пропаганда и практикуват долнопробна журналистика", предупреждава Стефан Тафров.

Проблемите и икономическата криза

През 2004 г., три години преди страната да се присъедини към клуба на държавите членки, България заемаше 36-о място в класацията на "Репортери без граници". "Но проблемите започнаха да се появяват след икономическата криза. Засегнат бе целият световен печат, рекламният пазар се срина. В този контекст като сравнително малка страна България вече не е приоритетна за чуждестранните инвеститори. Те бяха заместени от онези български, които имат свой политически и икономически дневен ред", си спомня Стояна Георгиева, главен редактор на "Медиапул", малка, но все така влиятелна медия.

През 2010 г. германската пресгрупа ВАЦ се оттегли от България, сочейки с пръст "широко разпространените злоупотреби с власт" и "пазар, отровен от взаимното преплитане на олигарси и политическата власт". По този начин Делян Пеевски успя необезпокояван да изтъче мрежата на своите медии и да укрепи властта си.

Който е срещу правителството, е заливан с кал

От март 2017 г. Бойко Борисов е начело на коалиционно правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти", крайнодясна партия. "А Делян Пеевски, който формално е част от опoзицията, не спира да хвали сегашната власт", обяснява Теодор Захов, председател на Съюза на издателите в България.

Тези, които се осмеляват да предизвикват правителството, са заливани с кал. Прoпaгандната машина е добре смазана. През 2013 г. Делян Пеевски я използва, за да дискредитира протестното движение срещу правителството. "Това отключи медийна война", спомня си Ирина Недева, председателка на Асоциацията на европейските журналисти в България и журналистка в общественото радио БНР.

Днес медийната група "Икономедиа", чиито издания са особено критични към правителството, са мишена на медиите на г-н Пеевски, а вече и на правосъдието – което според някои наблюдатели е доказателство за липсата на разделение властите в страната.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) неотдавна започна процедура за конфискуване имотите на Иво Прокопиев, един от основателите на "Икономедиа". Според "Юроактив" опозиционни партии протестират срещу факта, че "режимът на Борисов, на (главния прокурор) Цацаров и на Пеевски превърнаха КОНПИ в оръдие за репресии срещу свободата на печата и свободата на изразяване".

Остават обществените медии – БНТ и БНР. "Същите тези медии, които при комунизма бяха възприемани от хората като рупори на властта, станаха по-независими и по-неутрални от частните медии благодарение на правилата за плурализъм, на които са подчинени", обяснява Недева. Но тази независимост не се харесва. Промените в ръководния екип на БНТ създават опасения, че влиянието в нея на г-н Пеевски прониква и там.

Един въпрос възниква в лицето на тази ситуация: как е възможно свободата на медиите да бъде нарушавана в самото сърце на Европейския съюз? "Заради икономическата криза и проблемите в еврозоната, както и заради мигрантската криза ЕС беше прекалено зает и не можеше да решава проблемите с Централна и Източна Европа. ЕС предпочита стабилността и затваря очи за случващото се в тези страни. Има опасност, когато се събуди, да е късно", предупреждава г-н Захов.

Европари за евроскептични медии

Разпределянето на европейски средства от страна на правителството на някои медии "става по възможно най-непрозрачния начин", твърдят от "Репортери без граници". На практика - например откупуването на рекламно място – по-голямата част от средствата отиват при медиите, положително настроени към властта, тоест медиите на г-н Пеевски. Има изтичане на информация, че европейски средства отиват при... евроскептични медии. "Парите на европейския данъкоплатец дават власт на Пеевски и на олигарсите", заключава г-жа Стояна Георгиева.

Затова Ирина Недева смята, че Европейският съюз "има право да вземе мерки". "Това дори е негов дълг", казва г-н Тафров. "Мнозина искат ЕС да свърши работата вместо българите. Но това, от което всъщност най-много се нуждаем, е откровеност. Положението може да се промени, ако Европа и Европейската комисия в частност отново започнат да изпълняват мисията си да защитават свободата на печата и основните ценности на Европейския съюз."

Като миналата година

Непрозрачното декемврийско топене на излишъка

От текст на Десислава Николова за седмичния бюлетин на ИПИ

Министерство на финансите ни зарадва с новината, че 2017 г. е приключила с излишък по консолидираната програма в размер на около 800 млн. лева. Така 2017 г. много наподобява предходната година. Тогава също имаше натрупване на сериозен излишък през годината, част от който се запази и в края ѝ. Особеното на 2016 г. беше, че в крайна сметка излишъкът в края на годината се дължеше изцяло на европейските средства, а сега вероятно на националния бюджет.

И тази година програмата за саниране на блокове "усвои" поредния си милиард от излишъка, който до ноември по консолидираната програма беше около 2.4 млрд. лева. МС на заседанията си през декември одобри редица по-малки допълнителни разходи по различни бюджети, но сумата на тези не нахвърля 200 млн. лева от излишъка (по наши сметки).

Накратко, за поредна година станахме свидетели на абсолютно непрозрачно харчене на излишъка от страна на МС, без гласуване на промяна в закона за бюджета от парламента и без ясен разчет откъде се взимат допълнителните разходи. Всяка по-сериозна промяна на бюджетните параметри без санкцията на парламента е грубо погазване на Закона за публичните финанси, което стана практика още с приемането на този закон.

Сред допълнително гласуваните плащания през декември по-големите единични суми са следните:

23.2 млн. лева за лицензи на "Майкрософт" за администрацията

20.6 млн. лева към общини за общински пътища, ВиК мрежи и т.н. 19 млн. лева на МОН за осигуряване на превозни средства за ученици и безплатния им превоз
14.2 млн. лева на БНТ "за разпространение на програми чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване" 12.1 млн. лева за покриване на недостиг в бюджета на съдебната власт.

Прегледът на допълнителните бюджетни харчове навежда на мисълта, че е дадено на който е поискал. Въпреки това правителство или не поиска, или не успя (в малкото оставащо време до края на годината) да похарчи целия излишък.

Така разходите през 2017 г. общо за годината (по консолидирания бюджет) скочиха с близо 2 млрд. лева спрямо 2016 г. до 33.6 млрд. лева в унисон със заложения им ръст с бюджета за 2017 г. При това този ръст на разходите се отчита въпреки сериозните спестявания при планираните капиталови разходи заради все още бавното усвояване на средства по оперативните програми.

Като цяло в макроикономически план 2017 година може да се окачестви като sans changement за фиска на страната – за поредна година има непланиран сериозен харч в края на годината, общите разходи нараснаха чувствително спрямо 2016 г., а годината приключи с излишък. Слабостите и порочните практики в бюджетното изпълнение от предходните години също се запазиха – законът за публичните финанси продължи да се нарушава от МС, допълнителните харчове от излишъка се разпределяха непрозрачно и на принципа "който поиска, ще му се даде", а спестявания от капиталовите разходи отново се прехвърляха към текущи разходи и заплати без свян или опит за аргументиране.

МнениеСаудитска Арабия: курс към рискована промяна

Коментар на Лоай Мъдхун за Deutsche Welle

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който де факто управлява страната, бързо си спечели симпатиите на световната общественост. Защото иска в бързи темпове основно да реформира изтощената и идеологически закостеняла монархия. Амбициозният престолонаследник предприе първите стъпки за отваряне на саудитското общество, като силно оряза правомощията на всяващата страх религиозна полиция. Тази религиозно легитимирана контролна инстанция ограничаваше личните свободи на хората десетилетия наред.

Международната общност приветства и застъпничеството на Мохамед бин Салман за правата на добре образованите жени и по-специално за участието им в икономическия живот на страната.

Същевременно в ултраконсервативната страна се извършва и култулно-политически прелом. Скоро ще бъдат отворени обществените кина, които бяха забранени преди 35 години. Междувременно в Саудитска Арабия вече могат да се провеждат музикални концерти и театрални спектакли.

И все пак тези несъмнено значителни и отдавна нужни стъпки за либерализиране не могат да прикрият факта, че Мохамед бин Салман провежда рискован и автократичен модернизаторски курс, който би могъл да разклати основите на монархията и да застраши нейното съществуване в средносрочна перспектива.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман
Фотограф: Handout

Жадният за власт Мохамед бин Салман не се спира пред безскрупулни и радикални мерки, когато става дума за укрепването на собствената му власт, и това особено отчетливо маркира скъсване с досегашната политика на уравновесяване и осуетяване на откритите борби за власт в кралското семейство.

Под претекст, че води борба срещу корупцията, Мохамед бин Салман нареди в началото на ноември да бъдат арестувани много богати бизнесмени и министри, но и някои принцове и високопоставени чиновници и ги затвори в луксозен хотел в Рияд. С тази вълна от арести Мохамед бин Салман целеше на първо място да се отърве от конкуренти като принц Митеб бин Абдула - началник на всемогъщата Национална гвардия и един от синовете на починалия през 2015 година крал Абдула.

Арестите на бизнесмени и медийни магнати пък трябваше да послужат за набавянето на така необходимите финансови средства за осъществяването на обхватната реформаторска програма на бин Салман - "Визия 2030". Присвоените държавни средства от някои от арестуваните принцове и инвеститори се изчисляват на най-малко 100 милиарда долара.

Мохамед бин Салман и сега притежава огромна власт. Той е не само престолонаследник, а и шеф на правителството, министър на отбраната и министър на вътрешните работи. Тази концентрация на власт в ръцете на един човек носи обаче много рискове за бъдещето на най-силната икономика в Средния изток. Защото Мохамед бин Салман е импулсивен новак в политиката. Неговата авантюристична регионална политика е съотговорна за най-тежката хуманитарна криза в света - тази в Йемен. А последните му интервенции в ливанската и палестинската вътрешна политика са до голяма степен безуспешни.

Няма съмнение, че силният човек на Саудитска Арабия има волята да реформира страната според собствените си представи. Неговата "Визия 2030" още отсега буди големи очаквания особено сред младите хора в Саудитска Арабия. Само че авторитарно наложеното либерализиране си остава проблематично, защото няма демократична легитимация. Дълбоките икономически реформи ще предизвикат социални напрежения и съпротива сред части от населението, които през последните десетилетия бяха свикнали да не полагат лично усилия за благополучието на страната.

Комбинацията от автократичната концентрация на власт, репресиите спрямо опозиционните сили, липсата на политическо и гражданско участие в обществения живот и болезнените икономически реформи могат да доведат до размирици сред населението. А в най-лошия случай и да разклатят фундаментите на неустойчивата монархия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • kdo52372883

    La Libre Belgique прекрасно е описала блатото, което е българската "медийна среда" - ако сте чели пълната статия. Пропускат само един ключов щрих - #КОЙ вече си има повече от един ТВ канал. С ударното преливане на кадри и "здрави сили" от Канализация 3 към БНТ - очаквайте скоро и "националната" телевизия да се срине в дерето, образно казано. Гарантирано от #ГРОБ - в името на стабилността и "положителния имидж" на България. Аnathema estote - ДП, ББ и другите от клуба.

  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Сладураната Деси е пропуснала да отбележи, последните 25 години тая бюджетна практика е редовно планирана от великия и незаменим бюджетар Киро Банана, понастоящем здравен министър. А империята на Беефски, не само медийната, отдавна се финансира от европейските данъкоплатци, но не са виновни тия будали, а лицемерните им политици начело с Банкера-Юнкера, дето налива евраци в бездънни БГ каци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK