Британия позволи на реалната МакМафия да процъфтява

От статия на Либи Първис, водеща в Radio 4 на BBC и авторка на няколко книги, във вестник "Таймс"

"Лондонград", както понякога британската столица бива наричана в местните медии, е името на руски сериал, излъчен през есента на 2015 г.
"Лондонград", както понякога британската столица бива наричана в местните медии, е името на руски сериал, излъчен през есента на 2015 г.
"Лондонград", както понякога британската столица бива наричана в местните медии, е името на руски сериал, излъчен през есента на 2015 г.    ©  Капитал
"Лондонград", както понякога британската столица бива наричана в местните медии, е името на руски сериал, излъчен през есента на 2015 г.    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпреки блясъка, eкшъна и политическите интриги, гледането на чудесния нов трилър на BBC "МакМафия" (McMafia) поражда неудобство. Филмът отразява посланието на журналиста Миша Глени в едноименната му книга-разследване: честните хора се борят. На фона на бездействието на сервилните национални институции, които кой знае защо са приели, че цената на глобализацята е да повдигат безпомощно рамене пред закоравели негодници.

Пийте тяхното шампанско, затваряйте си очите за сделките им, преструвайте се, че присъствието им в столицата всъщност е перо във вашите шапки и доказателство за жизнеността на вашия град. Едно от най-шокиращите откровения на Глени са думите на офицер от съществувалата за кратко Агенция за тежката организирана престъпност, че "под управлението на Блеър им беше казано специално да не концентрират усилията си върху руските пари, влизащи и излизащи от Лондон".

Организираната престъпност, изчислява Глени, съставлява 15% от световната икономика. Тя купува правителства. Лидерите - той посочва Путин, Тръмп, Ердоган - участват в скандални финансови сделки, приемани в реда на нещата. Опортюнизмът, прането на пари и жестоката експлоатация на бедните до степен на робство бяха улеснени от разпадането на Съветския съюз, хаоса в Близкия изток, огромната търговия с наркотици от Мексико до Индия и масовите международни пътувания, маскиращи бизнеса с проституция.

Разбира се, това не е само наш проблем, но нашият сравнително тих малък остров се превърна в тяхно убежище, а резултатът от опита ни за съпротива далеч не е добър. Визата "златен билет" позволява на тези, които инвестират 2 милиона паунда във Великобритания, да живеят, да купуват имоти и да работят тук, без да се държи сметка от какво са тези милиони. Между 2008 г. и 2015 г. според Transparency International 60 % от тези визи са предоставени на руски и китайски граждани, а за всеки, който идва от бившия Съветски съюз или от комунистическия Китай с такива пари, има много въпроси, на които трябва да отговори.

Ние сводничим с нашата земя: през 2015 г. Private Eye публикува данни, показващи, че около 100 000 имота са собственост на офшорни компании, базирани главно в данъчни убежища. Националната агенция за борба с престъпността описва колко добри са нашите банкери, счетоводители, адвокати и PR-и в изпирането на пари и репутация: "Те съдействат, съзнателно или не, за създаване на корпоративни структури, придобиване на активи за съхранение на незаконни средства и предоставяне на анонимност на престъпника". Т.е. специализирали сме се в това хора да изглеждат почтени, стига да са достатъчно богати.

Нагласата на британския естаблишмънт е - по известната фраза на Питър Менделсън (британски политик от Лейбъристката партия - бел. ред.) - "интензивно релаксирана по отношение на хората с мръсни пари", ако си плащат данъците. Обидните "ксенофобски" въпроси за произхода на тези пари се задават с любезно нежелание. Най-очевидното проявление на това е начинът, по който няколко последователни правителства позволиха пазарът на жилища в Лондон, въпреки големия местен недостиг, да се превърне в прасе-касичка за пари отвън, независимо от техния произход. И не става въпрос само за именията на олигарсите, а за цялата buy-to-leave индустрия на купуването на жилища с инвеститорска цел. Стотици новопостроени стоят празни и "девствени", като яйца в гнезда на чужди богатства.

Глени смята, че само живелите поне 5 години в страната би следвало да могат да купуват имоти. Датчаните поддържат това правило безусловно за Копенхаген. Нашите правителства само бълват кухи фрази за глобално влияние, а арогантни фигури като архитекта Патрик Шумахер защитават строителството в обществени паркове.

Разбира се, не всички международни супербогаташи са гангстери. Но това е първият дълг на всяко правителство - да ги проучи и да филтрира онези, които биха могли да бъдат. Дори ако те демонстрират хайверен шик и съпруги с бижута, създавайки у нашите министри комплекс за малоценност. Правителството има задължението да защитава собствените си хора, а не безпричинно да предполага, че влагата от богатия най-горен слой ще "попие" надолу. Заблудата на тази "икономика на просмукването" се демонстрира от факта, че колкото повече супер богати имаме, толкова повече хора изглежда, че спят по улиците или споделят мизерни квартири.

Това угодничество към плутокрацията не е нещо ново. Спомням си голмия номер на Алън Корън през 1974 г. по време на петролната криза, когато облечен като арабски шейх пристигнал пред "Даунинг стрийт" 10 с "Ролс-Ройс" и шофьор. И тъкмо когато щял да бъде поканен да влезе, обяснил, че е искал само да си направи снимка: "Никой не попита кой съм изобщо."

О, да, сервилничим пред супер богатите. Но трябва да се погрижим и да изясним как точно са станали такива.

Чий е Лондон

Въпреки заканите на бившия премиер Дейвид Камерън да приеме мерки, с които да бъдат осветлени крайните собственици на имоти във Великобритания, скрити зад офшорни фирми, все още никой не знае чии са 85 000 имота - сочи неотдавнашен доклад на организациите Global Witness, Transparency International и Who Owns Britain.

Най-скъпият тайно притежаван имот е на Buckingham Palace Road 123, оценен на 215,399,999 паунда (289,000,000 щатски долара) и притежаван от компания, регистрирана в Джърси, според Global Witness. Десетте най-скъпи анонимни имоти са на обща стойност 1,5 милиарда лири, се казва в доклада.

Ситуацията има етичтни и икономически измерения, както и такива, свързани със сигурността. Великобритания има проблем да изглежда като страна, която се бори с корупцията, когато в същоно време позволява на перачите на пари да ограбват развиващите се страни и да купуват имоти в Лондон. Според доклад на "Трансперънси Интернешънъл" от 2017 г. такива имоти са придобити от служители или политици с подозрително богатство.

Не на последно място, изкупуването на централен Лондон от супер богати в света води до рязко поскъпване на имотния пазар, засилва неравенството и принуждава много хора с по-ниски доходи да напуснат британската столица.
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363
  • + 10

  И преди и сега Лондон е пералнята на света, а в Европа ти слагат клопа за 15 хиляди евро. Затова искат Брекзит - да си правят каквото си искат с гръб от другата световна пералня - Уолстрийта. После кой пере пари и финансира тероризма???

  Нередност?
 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina
  • + 6

  За британците парите са Господ.

  Нередност?
 • 3
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov
  • - 3


  До коментар [#2] от "
  olga_kokoshkina

  А за Американците ....?
  ":

  Нередност?
 • 4
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina
  • + 4

  До коментар [#3] от "Milen Stefanov":

  Статията за американците ли е?

  Нередност?
 • 5
  sulio_parvi avatar :-P
  sulio_parvi
  • - 6
  • + 3

  Руснаците протестираха срещу този сериал,който представя руснаците,като най големите мафиоти -напаст за короната,а това всички знаят,че не е така. Но сега това е политкоректно. Може пък Русия да оттовори със сериал представящ UK, като смесица от педофили,гейове и всякаква черно-кафява паплач и няма да е невярно. В Лондон да видиш бял нормален мъж вече е маллко чудо.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 3
  • + 1

  Спокойно, Ирландия е близо. Тъкмо като приключи войната в Сирия трафикантите ще превозват имигрантите от големия към малкия остров!

  Нередност?
 • 7
  Slick avatar :-?
  Slick
  • - 1
  • + 3

  Гледай как ще се смени статуквото, когато Лондонското Сити престане да е толкова влиятелно. Ако има Брекзит :)

  Нередност?
 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева
  • - 6

  Не ме интересуват държави, които са ходили по дърветата, когато в Европа е имало Ренесанс! Цивилизацията иска хилядолетия! Северозападната Европа е още в дивашкия си период - трябва й време, за да се цивилизова!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал