С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 9 яну 2018, 13:47, 3688 прочитания

Мнения Daily - Фейк демокрация, фейк пазар...

И още: Инспекцията по труда ще може да фалира фирми избирателно; Истанбулската конвенция може да позволи злоупотреби с казуса за "семейно насилие"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През законите ни карат да се чувстваме крепостни.

Още по темата

Мнения Daily: Решението на Тръмп за Иран - една добра и една лоша новина

И още: Електроенергийната политика като проба и грешка; Българската журналистика е на болнично легло

14 яну 2018

Мнения Daily - Управляващите успешно отмениха усещането за "стабилност"

И още: У нас демокрацията е обратното на това, което тя е всъщност; Стените около Пеевски ще стават все по-високи и по-чупливи

11 яну 2018

Мнения Daily - Централният административен съд би бил прецедент в българското право

И още: Българските спортни федерации са завладени като държавата; Да очакваме, че ЕС ще накаже лошите, е митология

10 яну 2018

Мнения Daily - Националистите сплотяват редици

И още: Дебатът по Истанбулската конвенция е унизителен пазарлък; Не може да управляваш концесия като Пирин без тотална прозрачност

8 яну 2018

Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

И още: Непрозрачното декемврийско топене на излишъка; Саудитска Арабия: курс към рискована промяна

7 яну 2018
Монополи

Фейк демокрация, фейк пазар...

От коментар на енергийния консултант и бивш посланик в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Как се нарича страна, в която хора са принудени да плащат топлинна енергия, която не са поискали и не са потребявали? За студена вода, която не са потребявали, защото водомерите трябва да се сменят, но това не пречело да се плаща по отчетеното от тях? Всъщност през законите ни карат да се чувстваме крепостни, да поддържаме идиотските творения на социализма, които изключват правата на клиентите, но утвърждават монополите. Последното, с което нашите отношения с подобни "търговци" имат общо, е пазар и свобода на избор.

Не е само въпрос за хилядите левове, които просто грабят, а за това, че всичко става с помощта на държавата, на закони, които те си гласуват, и най-вече, че с този робски данък само удължаваме агонията на несъстоятелни за пазара компании. Дългът на топлофикациите расте, водоснабдителните компании, вместо да се усилят рентабилността, прехвърлят тежестта върху клиентите.Този порочен кръг трябва да бъде пресечен. Рязко. От чуждите поробители се освободихме, кой ще ни освободи от вътрешните? Скоро подобна схема - на крепостно обвързване, ще приложат и спрямо електроенергийните дружества, защото технологиите скоро ще позволят да се самозадоволяваме, а на системата ще й трябват "роби".

Да се съгласяваш с политика, за която не си гласувал, от хора, за които си гласувал? Фейк демокрация, фейк пазар...

-----
Промените в Кодекса на труда допълнително овластяват държавата.

Работна сила

Инспекцията по труда ще може да фалира фирми избирателно

От коментар на адвокат Кристина Петкова за "Клуб Z"


Фотограф: Надежда Чипева

На 22 декември 2017 г. бяха обнародвани дългоочакваните (и поредни) изменения на Кодекса на труда (КТ), макар и в доста ограничен спрямо първоначалния проект вариант.

Измененията целят основно допълнителна защита на правата на работниците и служителите в случаите, когато не им се заплащат дължими трудови възнаграждения и обезщетения. Предлаганите изменения са плод на продължителна и консолидирана политика на Министерството на труда и социалната политика по стратегическа цел "Повишаването на качеството и сигурността на труда чрез защитата на трудовите, осигурителните и социалните права на работниците и служителите и подобряването на условията на труд в предприятията." Считаме обаче, че с приетия Закон за изменение и допълнение на КТ тези цели са само частично изпълнени, като новите разпоредби създават и значителни рискове.

За съжаление друг, не по-малко важен приоритет пред трудовото ни законодателство - регулирането на иновативния труд, отварянето на дигиталния пазар за нуждите на трудовия пазар и гъвкавите форми на трудова заетост, изобщо не са застъпени в проекта, а приемането на такива мерки се отлага вече повече от десетилетие. Новите технологии налагат промени в бизнес моделите на търговците и инвеститорите, следователно и в необходимата работна ръка.

Необходимостта от преквалификация и гъвкавостта в трудовия процес са сериозно предизвикателство пред света и особено пред ЕС. Дистанционната работа и гъвкавите форми на заетост са инструмент за висококачествен труд и предоставяне на възможност за полагане на труд извън стереотипа според индивидуалните потребности на бизнеса, съобразени с възможностите и нуждите на трудещия се. Насърчаването за създаване на гъвкави работни места е мярка, подпомага младите, стартиращия бизнес, иновациите и модерните производства.

Българското Народно събрание възприема само половинчато и едностранчиво трудовата стратегия на ЕС, която цели мултиплициращ ефект чрез постигане на баланс между правата на работещите и защитата на инвеститорите и работодателите. Промените оставят впечатлението, че основната им действителна цел е да овластят допълнително администрацията в лицето на ИА ГИТ, като й вменят несвойствени и опасни правомощия - да "разрешава" на работници да търсят правата си по пътя на заповедното производство и да преценява кое дружество със задължения да бъде обявено в несъстоятелност или отстранено от процедура по ЗОП, а кое - "пощадено".

-----
В България има дълга традиция на управление чрез политика на свършените факти.

Семейно право

Истанбулската конвенция може да позволи злоупотреби с казуса за "семейно насилие"

От коментар на Огнян Минчев в неговия фейсбук профил


Фотограф: Красимир Юскеселиев

Тъй като проф. Янакиев споменава само моето име и това на Петър Москов като хора, които проблематизират текстовете на Истанбулската конвенция, считам за моя отговорност да кажа следното. Първо, всеки текст, чието предназначение е да се превърне в закон - а това е смисълът от ратификацията на всяка международна конвенция от националните институции - подлежи на сериозно експертно и обществено обсъждане. Разбира се, че с процеса на обсъждане може да се злоупотребява и със спекулативни цели, но този риск е разумно да се поеме. В противен случай обществото може да се окаже с ангажименти, включително международни, които то не е в състояние да поеме. Второ, в българския дебат по конвенцията засега се излагат преимуществено ценностни и идейни позиции на участниците, без да бъде направен сериозен юридически анализ на резултатите от евентуалната ратификация на конвенцията.

Между другото към текста на конвенцията имаха претенции и организации на бащи, които считат, че тя би могла да се използва за задълбочаване на законовите предимства, които майките притежават по действащото семейно право за ограничаване достъпа на бащите до свиждане с децата им. По-конкретно тези проблеми на бащите са свързани със злоупотреби с казуса за "семейно насилие", чрез които връзките на разведените бащи с децата им се осуетява. Това няма връзка с проблема "трети пол", около който главно се завъртя дискусията. Когато става дума за нечии права, винаги става дума и за задължения - както на държавата, така и на други лица.

Трето, моята мотивация да се "навирам" в спорове, по които нямам пряка експертиза, се засилва предвид факта, че нашенските дебати твърде често започват и завършват с квалификации - едните са "тесногръди" и "некомпетентни", другите са "манипулативни" и "безскрупулни". Не, дайте сериозните аргументи - свалям шапка. Калин Янакиев е предложил сериозен текст и също такива аргументи. Не съм съгласен единствено с позицията му да ме квалифицира като опонент на конвенцията. Аз не съм неин опонент. Аз съм опонент на приемането й без сериозна и публично достъпна експертиза за включените в нея текстове. В частност - юридическа експертиза.

Самият факт, че всички споделят гледна точка за недостатъчно незадоволителен превод на български, трябва да бъде сериозна въпросителна по какъв начин този законов текст ще функционира в българското право. И последно - макар и не по значение: светът се променя и това, което днес ни изглежда абсурдно и неприемливо, утре може да се окаже общоприета норма. Въпросът е по какъв начин ние посрещаме и осъществяваме промяната, за която носим отговорност като граждани.

В България има дълга традиция на управление чрез политика на свършените факти. Това ВЕЧЕ е откраднато. Другото ВЕЧЕ е необратим факт. А третото ВЕЧЕ се е наложило поради липса на избор. Подобни аргументи твърде често се чуват и по отношение на Истанбулската конвенция - тя ВЕЧЕ е приета от Европа, няма да се дърпаме, я? По този начин демократично гражданско управление не се създава. И е неблагоприятен фактът, че точно тези граждански кръгове, които трябва да бъдат пазители на демократичните ценности, си позволяват да ги загърбват в казуси, които квалифицират като "фалшив скандал". Всъщност скандал няма - по-точно, не бива да има.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Някои ни предпочитат мъртви 4 Някои ни предпочитат мъртви

Журналистиката е четвърта и става сила само когато зад нея са застанали читателите, слушателите и зрителите

12 окт 2018, 2977 прочитания

Коя е държавата, в която живеем 1 Коя е държавата, в която живеем

Виновни до доказване на противното

12 окт 2018, 4545 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Централният административен съд би бил прецедент в българското право

И още: Българските спортни федерации са завладени като държавата; Да очакваме, че ЕС ще накаже лошите, е митология

Данък "Добра заплата"

Максималният осигурителен праг нараства с 15% до 3 хил. лв., което ще удари работещите в ИТ сектора

Йорданка Фандъкова: Смятам, че проектът за центъра е организиран добре

Кметът на Столична община обяснява за ремонтите по ул. "Граф Игнатиев" пред "Капитал"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

20 въпроса: Маргарита Борисова и Явор Ганчев

Започна третото издание на Olé Festival!, посветен на музиката на Испания и Латинска Америка

Варненско ято

След години в безтегловност културната сцена в града отново намира пътя си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, България е назад в класация за човешки капитал; Кой колко доходи декларира; "Монбат" се отказва от сделка в Тунис

Емисия

DAILY @7AM // 15.10.2018 Прочетете