С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 10 яну 2018, 13:47, 3449 прочитания

Мнения Daily - Централният административен съд би бил прецедент в българското право

И още: Българските спортни федерации са завладени като държавата; Да очакваме, че ЕС ще накаже лошите, е митология

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ЦАС би били трети, противоконституционен "върховен съд".
Правораздаване

Централният административен съд би бил прецедент в българското право


От коментар на Васил Петров за "Дневник". Авторът е доктор по административно право и съдия в Софийския районен съд.

На 21.12.2017 г. в Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс /АПК/. Законопроектът предвижда учредяването на нова съдебна институция – Централен административен съд (ЦАС) със седалище в гр. София, с национална подсъдност и с неизвестен брой съдии (щатът на съда ще бъде определен по преценка на Висшия съдебен съвет).

ЦАС ще разглежда като първа инстанция оспорванията против актовете на председателите на държавните агенции и техните заместници, на изпълнителните директори на изпълнителните агенции и на ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет; оспорвания против актове на БНБ, както и други първоинстанционни дела, посочени в закон. Ще бъде касационна инстанция за жалби и протести против първоинстанционни решения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани и организации от незаконна административна дейност. Ще разглежда и посочени в други закони частни жалби против определения на административните съдилища в страната.Целта на законопроекта е посочена в мотивите му – облекчаване на свръхнатоварения ВАС от редица първоинстанционни дела, както и от някои касационни производства и производства по частно обжалване.

Ако бъде създаден в настоящия си вид, ЦАС би бил без прецедент в българската съдоустройствена история. Никога досега не е създаван от законодателя съд, привидно инстанционен, но с общонационална подсъдност и с правомощието да разглежда като окончателна съдебна инстанция цяла категория съдебни дела – конкурирайки по този начин върховните съдебни инстанции. Предлаганият на вниманието на НС законопроект е негоден опит за постигането на конституционосъобразно и полезно за гражданите и организациите решение на съществуващ проблем, чийто размери не са проучени внимателно.

Едва ли проблемът за голямата натовареност на ВАС или който и да било съд може да се реши с простото създаване на поредната съдебна институция с неясен брой нови съдии (всеизвестно е, че България е сред страните с най-голям брой съдии и прокурори на глава от населението в Европа).

Законопроектът за създаване на ЦАС трябва изцяло да бъде отхвърлен по посочените съображения.

Съвсем отделен е въпросът, че законопроектът съдържа и редица други второстепенни, но опасни разпоредби, които накърняват принципа на съдийското самоуправление и принципа на справедлив и безпристрастен съд учреден в съответствие със закона. Например на председателя на ЦАС се дава правомощието еднолично да мести съдиите от отделение в отделение (вж. предлагания чл. 97д, ал. 1, т. 4 от ЗСВ), както и да председателства съдебни състави във всички отделения
(предлагания чл. 97д, ал. 1, т. 5 от ЗСВ).

-----------
Това, което предвижда планът за Пирин, не е развитие на зимните спортове.


(Контра)протести

Българските спортни федерации са завладени като държавата

От коментар на тенисистката Мануела Малеева в нейния фейсбук-профил. Малеева е член на ръководството на партия "Да,България".


Фотограф: Юлия Лазарова

Тези дни прочетох за планираното шествие под надслов "Да кажем "ДА" на развитието на зимния туризъм и спорт в България", подкрепено от български спортисти като Христо Стоичков, Александра Жекова, Радослав Янков, Петър Попангелов, Наско Сираков, Тихомир Иванов, Илиана Раева

Шествието им е планирано за почти същото време като следващия ни протест за Пирин в София. Няма нужда да ви обяснявам какво означава това. Няма и да изреждам всички имена, които прочетох в списъка. Болеше ме заради всеки от тях. Те са български спортисти като мен.

Първата ми мисъл беше: "Какво ги е накарало?". После си дадох сметка, че знам какво.

Българският спорт е като цяло съсипан след годините на неслучилия се преход. А българските спортни федерации са завладени по същия начин, по който е завладяно всичко останало в нашата държава. Всъщност наша ли е все още тази България?

България, в която така лесно се оставяме да ни разделят, да ни противопоставят. Това е едно от най-тежките последствия на завладяната държава - тя изкривява погледа така, че навсякъде да виждаш врагове. Тези хора обаче не са ми врагове.

Отказвам да ги видя като такива. Те са български спортисти, като мен. И аз и те сме шампионите, които сме, защото всичко сме си направили сами. При загуба и при победа плачем и се радваме по един и същи начин. Всичко, което сме направили, е било без никакви зависимости, освен помощта на треньорите и собствената си изключителна воля. И аз, и те знаем на каква цена сме постигнали победите си. Общото помежду ни е много и съм сигурна, че може да надделее, затова ми се иска да се обърна към тях:

Колеги, ние с вас искаме едно и също. Искаме съвременни условия за развитие на спорта в страната, която обичаме повече от всичко. Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми, но не и държавата, нито нейните граждани, нито българските зимни спортове. Готова съм да седнем на една маса и да поговорим за зимните спортове и техните нужди, да потърсим добри за България, устойчиви решения. Но нека не позволяваме на хора, които не знаят нито какво е изстрадана загуба, нито какво е заслужена победа, да ни разделят, за да завладеят не само една от най-хубавите ни планини, а цялата ни държава. Нашата България.

------------
Сцената на председател- ството все пак има роля за разбуждането на обществото ни.

Европредседателство

Да очакваме, че ЕС ще накаже лошите, е митология

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"


Фотограф: Анелия Николова

Сред най-мъчителните ми преживявания в училище бяха часовете, посветени на Априлското въстание. В тях ни караха да се гордеем с това колко хора били изклани от османците и как това разчувствало Великите сили. И до днес из подбалканските исторически възстановки ще чуете поставен дикторски глас, който обяснява, че целта на въстанието да привлече вниманието на света е било постигнато. Т.е. горди сме, че сме били забелязани.

Досещате се, че ще говоря за председателството - един вид Шипченска епопея на българската свяст. Всички ще вперят поглед в нас, покачени на "този връх висок е" и значи трябва спешно да докажем, че съществуваме. Да оправим плочките, да насадим посред декември теменужки.

За жалост няма национален разказ, няма сериозна стратегия за измислянето му. Представяме се основно в Балкантуристския жанр на туристическа дестинация. Културната програма е на принципа по малко от всичко. За малките ракии не знам какво решиха - 50 или 20 грама. Много зрители забелязаха, че рекламният клип е подвеждащ, защото дивата природа днес е враг на местните общности, а безлюдни плажове има само през зимата. Сюжетът накратко гласи: елате тук, ще забиете хубаво маце. Значи туристът-младеж среща прекрасна девойка, с която се разхождат из (почти несъществуващата вече) дива природа, хвалят (отдавна изчезналото) българско гостоприемство и преминават през списък (вероятно заложени по проект) клишета на българската идентичност: от кирилицата и обратните знаци с глава за "да" и "не", до последното, дошло от Силвестър Сталоун, за бързия ни интернет.

Както каза политологът Първан Симеонов, гражданите у нас имат повече доверие на Европа, отколкото на собствената си държава. Те очевидно вярват, че ако види мъките ни тук, Европа ще се разчувства и - както навремето Дядо Иван - ще скокне да ни помогне. Но когато видят, че Юнкер се прегръща с Борисов сякаш всичко е наред, изпадат в черна депресия и се затварят в интернетстките си ехо-стаи. Разбира се, че Съюзът насочва процесите в България, без него работата щеше да е съвсем зле; но да очакваме той да накаже лошите е митология. Даже еврофондовете на Унгария няма как да спре, камо ли да разследва мошеническите нашенски медии.

И все пак: сцената на председателството ще изиграе важна роля за разбуждането на българското гражданско общество. Защото основният ни проблем е, че сме невидими. Напливът на камери и микрофони ще активизира процесите в обществото. Не, не става дума за пряка намеса на някакви велики сили в нашите дела, а за глобалния поглед, който дава кураж на гражданите - внушава усещането, че някой ги вижда, че някой помни усилията им. Но да си оправим държавата остава наша работа.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Ще наложат ли депутатите цензура върху медиите 2 Ще наложат ли депутатите цензура върху медиите

От гласуването в пленарна зала зависи дали ще се намери подходящ баланс между защитата на личните данни и правото на изразяване

18 яну 2019, 1383 прочитания

Най-големият риск е да проспим опасностите Най-големият риск е да проспим опасностите

Давос 2019

18 яну 2019, 1312 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Управляващите успешно отмениха усещането за "стабилност"

И още: У нас демокрацията е обратното на това, което тя е всъщност; Стените около Пеевски ще стават все по-високи и по-чупливи

Защита за виртуалното ми "Аз"

След злоупотребите с онлайн идентичност, идват и застраховки в помощ на пострадалите

Столицата на културата в счупеното огледало

Няколко важни извода за годината на културата в Пловдив, които потънаха в спорове, шум и призраците на несбъднати проекти

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

20 въпроса: Ангел Игов

Преводачът, литературен критик и писател Ангел Игов е новият носител на специалното отличие за превод "Кръстан Дянков"

Книга: Тара Съливан - "Златното момче"

Дебютният роман на американската писателка ни представя историята на дете-албинос в Африка

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 19.01.2019 Прочетете