Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори

Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори

И още: Русофилството ни е дълбоко вкоренен комплекс за малоценност; Заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази

5735 прочитания

© Николай Дойчинов


"Доброволната казарма" ще свърши като търга за модулни патрулни кораби.

Батальонът се строява...

Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори

От коментар на бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в неговия фейсбук-профил

Накратко - професионалната служба е доброволна служба по договор срещу заплащане по Закона за отбраната и въоръжените сили. Каква ще е новата "доброволна казарма" още не е ясно, но почти сигурно ще свърши като търга за нови модулни патрулни кораби. Хем беше пробив в процеса за превъоръжаване с участие на нашата индустрия, хем единственият кандидат се отказа да изпълни това, което беше толкова сериозно постижение на МО.

И още нещо - наистина сериозно: всяка военна подготовка трябва да бъде под строг демократичен граждански контрол, защото иначе може да осъмнем с военно подготвени, които да действат срещу тези, които са платили подготовката им - т.е. българските граждани.

Импровизациите в отбраната стават все по-опасни - от провалени поръчки за превъоръжаване, през загуба на офицер и хеликоптер поради проблеми в подготовката и подръжката, до директно възлагане на поръчки в края на годината по общи рамкови договори и опит за пряко договаряне с руски фирми от "забранителни списъци", а сега и бързане за въвеждане на нов вид военна служба без сериозни публични консултации и оценка на въздействието върху отбраната и сигурността на Родината ни. Дано поне не ги пращат доброволците на обучение в Русия или да поканим руски инструктори, защото те са готови да предложат тази услуга на конкурентни цени. Или може би в центъра за хуманитарни операции в Ниш?

Може ли да чуем военната експертиза - нали тя щеше да е водеща! Армиите, които въвеждат форми на ограничена "наборна служба", първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят унивеситети и работа главно в чужбина.

Докато браним Пирин и Витоша, да не изгубим армията си?

-----------

Става дума за носталгия по терористичната държава и за омраза към свободата.

Бягство от свободата

Русофилството ни е дълбоко вкоренен комплекс за малоценност

От коментар на Момчил Дойчев за "Дневник"

Фотограф: Николай Дойчинов

"Не може да бъдем български патриоти, без да обичаме Русия."

Ивайло Калфин – кандидат за български президент

"Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат."

Доналд Туск - председател на Европейския съвет

Между тези две изречения е пропастта, над която е надвесена днес България. За кой ли път отвън трябваше да ни напомнят да се самоуважаваме и че имаме собствено национално достойнство, докато у нас мнозина работят да ни върнат обратно в кошарата на тоталната власт.

Нашенското зло днес има две основни лица – едното е рецидивите на комунизма, а другото е русофилството. Веднага пояснявам – не става дума за носталгия по комунистическата утопия, а за осъществената й практика, довела до антиутопия. Не става дума за любов към руския народ, а към руското самодържавие, което го държи в крепостно подчинение. Става дума за носталгия по терористична държава и за омраза към свободата.

Русофилството от този тип е израз на дълбоко вкоренен комплекс за малоценност, дълго и старателно внедряван в българското общество. Този комплекс се набива в главите още от детството, още от първите буквари и учебници, които пораждат чувството, че не сме самодостатъчна, независима и достойна нация, а че някой друг винаги се грижи за нас и това е нашият "голям брат" – Русия. Винаги и всякак Русия ни освобождава – от "византийско, турско и фашистко робство" и даже от комунизма, който сама ни е натрапила.

С подобна митология много трудно се спори. Още по-лошо е, че този комплекс създава чувство за недоразвитост и неспособност да се справим сами с огромните предизвикателствата на света, в който живеем.

Наистина не става дума за рационално обоснована вяра, а именно за суеверие, което умишлено и целенасочено се култивира от два века насам. То неизбежно доведе и до национални предателства от страна на русофилите и до поредни национални катастрофи. Да не говорим за предателствата на БКП, създадена именно за да бъде пета колона на съветския империализъм. Басните за "добрата Русия" обаче не вървят самостоятелно, а в комплект с омразата към "лошата Европа", която "винаги ни е тъпкала, залъгвала и мразела", помагала на "вековните ни врагове" и пречела на Русия "да ни освободи".

Ужасният комплекс за малоценност в комбинация с басните за "добрия" Дядо Иван и "лошата" Европа води до раждането на хибридни чудовища на "патриоти", милеещи за Русия, а не за България.

Днес "Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време. Устойчивите исторически отношения на България с Русия я правят уникална сред другите страни в ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната" (от официалния доклад на Конгреса на САЩ).

България плащаше до миналата година на Русия милиарди за основните си енергийни суровини. В регистрирани у нас 51 415 фирмени досиета като гражданство на собственици или управляващи на тези фирми се среща "Руска федерация". Някои от тях са декларирали над 20 милиона лв. годишен приход, но повечето обявяват, че са без печалба или с нищожна печалба и не плащат данъци. 30% от икономиката на България е в руски ръце.

"Народе????"

------------

Както военните разработват биологически оръжия, така в политиката явно имат на въоръжение психиатрични такива.

Параноя.бг

Заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Фотограф: Николай Дойчинов

Мислех си, че вече нищо не може да ме изненада, но идиотизмът около Истанбулската конвенция надхвърли всичко познато. Един мой студент преди време брилянтно преименува Патриотичния фронт на "Параноичен фронт", но сега до тях се наредиха "автентично" десни, та даже вкупом българските социалисти.

Параноя - това е психическо разстройство. При него болният развива крайна подозрителност, която го кара да открива следи от заговор срещу ценната си персона в наглед безобидни неща. Някой го погледнал особено, после чул шушукане зад гърба си, а след това мистериозно му спрял за две минути интернетът. Страдащият от параноя обикновено не е глупав - в сюжетите, които въображението му изгражда, има логични вериги, но те са толкова дълги и малко вероятни, че в един момент го отпращаме към психиатър.

Проблемът с параноята, както знаем, е в това, че всеки разумен аргумент срещу уж ужасния заговор се превръща в елемент от Плана. Значи ако министри опитват да обяснят, че в Конвенцията няма нищо различно от казаното (сиреч, борба срещу насилието над жени), те автоматично стават брънка от заговора и колкото повече отричат, толкова повече се самоизобличават. Затова болният няма защо да се убеждава рационално: успокояват го с лекарства или каквото там знае медицината.

Работата е в това, че днес обществата ни все повече се управляват посредством целенасочено масово влудяване; както военните разработват биологически оръжия, така в политиката явно имат на въоръжение психиатрични такива. И това отдавна - поне от лова на вещици насам. Днес обаче - след рухването на авторитетите на църква, интелектуалци, наука, държава - работата е наистина неудържима. Наричат го "фалшиви новини", но може би трябва да преосмислим това понятие. Защото рядко става дума за фалшиви илюзии, фалшив оптимизъм, фалшив смисъл на живота. Не, заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази.

Вижте например как кафявите медии посрещат протестите срещу продажбата на Пирин на офшорна компания - хората били платени от конкуриращи швейцарски ски-предприятия. До десет хиляди човека само в София! Добре са се охарчили явно. Възможно ли е изобщо? Ами вероятността е може би с няколко милионни по-голяма от това да ни изнасили иранец от третия пол. Нали криминалните сериали са ни научили на тази желязна логика: гледай кой има полза. Имат ли полза швейцарците от това да няма втори лифт? Имат. Пари имат ли? Имат. Върви, че опровергавай.

Ако продължа с психиатричните метафори, гражданите целенасочено се превръщат в социопати - агресивни, импулсивни, лишени от морална оценка и способност да разбират другия. Затова и така лесно се подменят обвиненията срещу онези, в чиито морални основания социопатът не може да вникне - ту им плаща Сорос, ту Юнкер, ту са комунисти, ту бизнесмени. Самото това прескачане на омразата от една на друга тема е част от медийното заболяване.

Не знам дали в тази разпадаща се публичност "демокрация" е дума, която все още има смисъл, но въпреки това ще упорствам. Главното при нея е доверието. Не абсолютно, безкритично, наивно, но все пак доверие, здравословно доверие. Онова доверие, което хората са имали помежду си хилядолетия наред и което им е помагало да оцелеят. Доверие в думите, във фактите, в първия план. Днес ние разобличаваме властта, тя разобличава гражданите, работниците подозират бизнесмените, пациентите не вярват на лекарите и накрая всички заедно подозират медиите. Така публичният живот се обезсмисля. Превръща се в подвеждащ декор. А от тук до диктатурата има само една стъпка.

"Доброволната казарма" ще свърши като търга за модулни патрулни кораби.

Батальонът се строява...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Няма да има такава армия. Откъде доброволци?

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Винаги и всякак Русия ни освобождава – от "византийско, турско и фашистко робство" и даже от комунизма, който сама ни е натрапила."

  Това е абсолютна глупост. Никъде в учебниците не пише нещо подобно, особено за византийското владичество. Авторът е изсмукал от пръстите си това, за да изгради цялостната си теза, което не е ОК.

  Изненадан съм от подобна тема в медия, която открито желае да се премахне българското творчество от учебниците по литература... Либералите, които желаят да въведат гей браковете и да разкарат Ботев от учебниците, нямат абсолютно никакво право да коментират по какъв начин сънародниците ми могат да култивират националното си самочувствие.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "30% от икономиката на България е в руски ръце."

  Това е абсолютна лъжа.

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  Не Вашето твърдение е лъжа.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  "Нали криминалните сериали са ни научили на тази желязна логика: гледай кой има полза. Имат ли полза швейцарците от това да няма втори лифт? Имат. Пари имат ли? Имат. Върви, че опровергавай."
  Хахахаха ходи обяснявай, че нямаш сестра ( - :
  Логигата е желязна индийд.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Хайде, смятай. Направи си сметката публична. Тогава говори. България има около 56 млрд. долара БВП номинално. Това значи, че трябва да имаме около 19 млрд. приходи при руски фирми. Изброете ми поне 10 млрд.!

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-P

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Хехе не не нищо няма да изброявам. Но и Вие изтрелвате "това е лъжа" без никакви данни или дори едно размишление защо не е така.
  Лек ден


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK