Мнения Daily - Защо приемането на еврото за някои е плашещо и опасно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо приемането на еврото за някои е плашещо и опасно

Мнения Daily - Защо приемането на еврото за някои е плашещо и опасно

И още: През празните им глави коне са минали...; Досега БСП налагаше собствената си оценка за комунизма

9171 прочитания

© Юлия Лазарова


Твърдението за драстичното поскъпване не е нищо повече от легенда.

На прага на ERM II

Защо приемането на еврото за някои е плашещо и опасно

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Лице, титулуващо се доцент от Софийския университет, изчисляваше тези дни по една от националните телевизии колко много била загубила България от членството си в ЕС. "Сметката" включваше например платените от страната вноски в бюджета на Съюза, но без да отчита получената многократно по-голяма сума от еврофондовете. Най-забележително обаче бе твърдението, че и фалитът на КТБ се дължи на еврочленството.

Подобни медийни изяви на подобни лица много ясно показват защо българското образование бълва неграмотни висшисти, а който може, бяга далече от него. Илюстрират освен това разбирането на медиите за плуралистичен дебат, според което откровените измислици, лъжи и бръщолевения също могат да бъдат легитимна гледна точка. Появата на въпросния доцент по телевизията е много показателна и за това, на което предстои да се наслушаме в следващите месеци и години.

Повод за въпросния разговор в телевизионното студио бе обявеното намерение на България да подаде молба за присъединяване към ERM II - валутно-курсовия механизъм, предшестващ членството в еврозоната (т.нар. чакалня).

Разбира се, влизането на страната в ERM II не само не е сигурно, но дори изглежда съмнително (доколкото изисква консенсус сред страните-членки и съгласието на Европейската централна банка). Да не говорим за въвеждането на еврото, което при всички случаи е по-скоро далечна перспектива. Въпреки това тази перспектива вече е силен дразнител. Така например въпросният доцент обяви, че в прехода на България са се случили "две нещастия, като едното предстои - валутният борд и приемането на еврото". След което изреди стандартните аргументи против. Твърдението за драстичното поскъпване не е нищо повече от легенда, която не се потвърждава в нито една от страните, присъединили се към единната валута. В действителност регистрираната в тези страни инфлация е минимална (между 0,3% и 1,4%), като при това не е ясно дали и доколко тя се дължи на еврото.

Има един специфично български аргумент в полза на еврото. Присъединяването към него ще означава принадлежност към ядрото, към сърцевината на Европейския съюз. Обратното пък ще означава оставане в периферията му, при това в период на мощни центробежни сили. Така освен стимул и инструмент за развитие и просперитет, еврото би могло да се окаже онази жизненоважна котва, от която страната силно се нуждае. За да не стане жертва на некомпетентността и безотговорността на голяма част от собствените си политици и за да не остане на произвола на съдбата в заобикалящото ни бурно геополитическо море. Още повече, че в момента корабът на българската държава и без това е "взет на абордаж" от корпоративно-политически кръгове, които, ако интересите им го изискват, с лекота биха могли да го завлекат в друга цивилизационна посока.

Именно заради това перспективата за присъединяване към еврото е за някои плашеща и опасна. И именно затова напомпването на ирационални страхове и чертаенето на катастрофични сценарии тепърва ще се разраства. Тепърва предстои да се нагледаме и наслушаме на лица, които ще обясняват колко много е загубила България от членството си в ЕС и колко много ще загуби от присъединяването към еврозоната.

-------

Подобен език има една функция – да може ресантимана да избликне.

Псевдопатриотизъм

През празните им глави коне са минали...

От коментар на проф. Александър Кьосев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Георги Кожухаров

Привет, култураджии,

Едно лице, студент ми бил някога, но чието име не ще спомена, написал следното под публикация на момчето Рошкев:

"...Кьосев навремето ми преподаваше и беше по-друг, някак културологично ориентиран... Днес гледам, че го е ударил на джендърство, пък и стана политик... Моделира евро съзнание, а преди моделираше българско. Няма да се учудя да се осоросоиди до там, че, ако стане министър, да забрани "вторичната българска държавност след Освобождението", за която ми преподаваше и да постанови еврохунвейнбинска културна революция... Голям скок - от националното към интернационалното... Незнам защо, ама мяза на Коминтерн някакси, Брюкселски Коминтерн..."

Цитирам го тук заради речника - "вторичната българска държавност", "брюкселски коминтерн", "осоросоиди се", "еврохунвейбински","ударил го на джендърство". На този език не съм го учил, държа да отбележа, сам си го е научил. А той сам говори за себе си. Защото е брутален, нахален и... напълно празен, кух, пълен с плюнка, жестов, но... просто нищо не значи. Освен че е фашизоиден, напомня ми за "юдео-болшевизма", "подчовеците" и "паразитите" на Третия райх. И както в оня случай, и сега подобен език има една-единствена функция - да даде възможност на ресантимана да избликне, да се стовари, да се разрази в яростно всеоплюване без съдържание, във вековна злоба на роба без ясен адресат... Като яхне и вълната на националпопулизма, разбира се... Ресантиман на власт.

Отдолу, в коментарите под същото писание на момчето, все такива жалки опити за байганьовски "смъдвания под лъжичката" (ама де тоя гуньовски талант!) - "култураджии", "блудкави соросоиди", "джендър-бендъри"... Ох бендъри, бендъри, остап бендъри, пеевски бендъри,... моя родино и пламнало родно небе!

Кой наистина ви е преподавал, аз ли, друг ли? Криво ли се молихме, Боже, или ти криво разбра даскалите? През празните им глави коне са минали коне и конници, конници, конници... и са фучали в пустото поле, дето Пеевски пее сега...

Обаче "култураджии" ми става любимо, от днес вече само култураджии ще бъдем: "Денят започва с култураджийство", предложение за ново заглавие, радващо патриотичните маси, задоволяващо ръководството, вдигащо рейтинга. :)

Какво ще кажете, приятели скъпи, грантаджии нелепи, еврохунвейбини, кхмери на литературата, транссексуални кинаджии, извънземни художници, шпицкомандаджии на театъра, еврогейове на танца, американолезбийки на философията, какво ще кажете, меки китки на стила, уроди, швестъри, четяща третополова паплач? Да отговорим ли на ресантимана? Фашизма да осъдим ли? Или да замълчим навеки? Да се върнем към здравите патриотични традиции, идентичност да придобием, родна форма да имаме, мъжки да мълчим, православно да ръмжим, прабългарски да псуваме?

Че идат конници, конници, с конски опашки, с ниски чела, конници, конници, конници...

Хайде, дайте съвет.

-----

Социалистите реабилитираха дори Живков, когото изключиха от партията си.

Близко минало

Досега БСП налагаше собствената си оценка за комунизма

От коментар на бившия председател на СЕМ проф. Георги Лозанов в авторското му предаване "Необичайните заподозрени"

Фотограф: Надежда Чипева

Както можеше да се очаква, през тази седмица БСП поиска отмяна на промените в програмата по история за 10 клас, които предвиждат да се изучава и комунистическият режим в страната. Засега искането е заявено в декларация, но социалистите едва ли ще се ограничат с нея, тъй като залогът е далеч по-голям от една дори не нова тема в учебното съдържане.

Досега те успяваха да наложат собствената си оценка за комунизма у нас в резултат, на което превърнаха соцносталгията в масова нагласа, както показват и социологическите проучвания. Реабилитираха дори Тодор Живков, въпреки че сами го бяха изключили от партията си.

Помагаше им битово-психологическото изкривяване на паметта, в чиято перспектива общите травми отстъпват пред личните радости и миналото от само себе си започва да изглежда по-добро от настоящето. Възползваха се, разбира се, и от разочарованията от прехода, както и от естественото нежелание на младите да се връщат назад и да бъдат съдници на родителите си. Така комунизмът се оказа, вместо историческо зло, време като всяко друго, в което животът на хората е текъл по обичайния си начин.

Промените в учебната програма атакуват именно тази идилия на принудителната забрава. Те изваждат комунизма от персоналните спомени и преживявания, от човешките отношения, от самозащитните реакции и политическите употреби и го поверяват на историята като наука с легитимна методология и категориален апарат. Така това, че сме живели в безмилостен тоталитарен режим става въпрос не на мнелие и сблъсък на гледни точки, а на научно изведени обективни белези: еднопартийна система, срастване на партията и държавата, официална идеология, репресивни служби и пр.

В публичната среда подобна интерпретация се блокираше от представители на нашата историография тип "Божидар Димитров" с наследени зависимости от бившето общество, включително и от ДС. Те работят за приемственост между комунизма и посткомунизма и се опитват да запазят просъветската ни ориентация като я представят за русофилия. Не напразно основното оплакване в декларацията на БСП е: откъде са се намерили някакви други историци, готови да се противопоставят на тази инерция в отношението към комунизма, която по замисъла си трябваше да владее всяко следващо поколение.

Твърдението за драстичното поскъпване не е нищо повече от легенда.

На прага на ERM II


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  lalleen avatar :-|
  lalleen

  Периферия, колко да е периферия.... Швейцария, Швеция, Дания и Норвегия сигурно и те са периферия, ма дали им дреме...

 • 2
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Конници идват и конници отминават (също като облаците горе в небето, не само в прекия, но и в метафоричния смисъл), но оставят след себе си ...опашките, не само конски, свински, а и ...някои национални комплекси. И няма никакво значение дали сме пред и след прага на ERM II, светът е доста опростял и оглупял, а и смело върви в такава посока. По-важното е българите да не се излагат.

 • 3
  nickpanov avatar :-|
  Nick Panov

  До коментар [#1] от "lalleen":

  50% от изброените не са в ЕС..

 • 4
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Ми то само на БСПк и тези, които се възползват от прехода твърдят, че.. ТМ... време като всяко друго, в което животът на хората е текъл по обичайния си начин...
  ..Помагаше им битово-психологическото изкривяване на паметта.. ТМ.. Миткооо, нали ти казах да не го питаш... в слушалката...

  Всъщност нашата плутократична олигархия е създадена от КГБ /за Русия/ и верните им слуги от ДС - защо да си играят на комунизъм и да се кланят на ЦК, когато могат да са истински милиардери... да притежават губернията..
  Крепостните пак за тях ще работят и няма да се обаждат много, че кютек.. или куршум..
  Затова и всяка система, засягаща редовите граждани / правна, здравна, образователна, пътна, трудова/ бе необходимо да се разбие, за да не могат аборигените от всекидневни грижи и страхове да седнат да мислят аналитично откъде и кой? им се натресе от Луканов, през Беров и Виденов/ Гумен Речев, до блато 3-5-8 ДпС, Цар и комунисти. И СтаниШеф/Прас, разбира се, деца на Номенклатурата..

 • 5
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  кьосев е червен гъзолизещ олигофрен. това, че се е намерил още по-голям олигофрен да го критикува, не прави кьосев по-малко олигофрен.

 • 6
  knb avatar :-|
  knb

  Еврото е плашещо, защото се издава само срещу частен дълг. И по този начин цялата принадена стойност е собственост на ЦЕБ, по-точно на собствениците на тази банка. А за произвеждащите принадена стойност остава дълг и лихви върху тази принадена стойност.

  Преразпределянето на печалбата на ЕЦБ с прайм риск дава възможност на Германия и изключително на Германия да финансира икономически растеж. Но всички останали са с проблеми: Италия с неизплатим дълг и лихви над икономическия им растеж, Испания в най-голямата си икономическа криза, с голям дълг и докарана дотам, че най-богатата и част не искат да са част от тази държава, Франция с проблеми и дълг. Да не говорим за Гърция. А дори малка Швеция без евро и без криза с икономически растеж.

  Класическите валути, които се издават за да покрият нуждите за обмен и новите им емисии покриват само принадения продукт и не създават дълг при издаването си, са много по-добри за икономиката на страните. Или трябва да имаме икономика изцяло като немската и много влиание в ЕЦБ за да постигнем малък прайм риск или по-добре да не влизаме. Не става дума за емоции, става дума за пари.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Всеки, защитаващ gender-идеологията автоматично ми пада в очите. Очевидно става въпрос за пари, защото ей така безпричинно палачинката им не се обръща. Едва ли се е метнал по неспирната пропаганда на про-западните медии (не е лошо да си про-западен, лошо е да си анти-обществените нагласи).

  Бареков имаше високо обществено доверие, преди да се хване за пачките и да тръгне към политиката. Същото и за Кьосев. Парите променят човека. Факт. Пък и да се "осоросоидиш" е много добро попадение за фонда на българския език. Освен това е адекватен за текущите събития.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK