Ред е на бизнеса да се ангажира със социалната криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ред е на бизнеса да се ангажира със социалната криза

Проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум в Женева, при откриването на тазгодишната среща на глобалните лидери

Ред е на бизнеса да се ангажира със социалната криза

Давос 2018

4498 прочитания

Проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум в Женева, при откриването на тазгодишната среща на глобалните лидери

© DENIS BALIBOUSE


След края на световната финансова криза се нуждаем от нов обществен договор за "качествено облекчаване".

Преди 10 години, когато глобалните лидери се събраха в Давос, бяхме в началото на световната финансова криза. Тогава предсказах, че тя ще бъде последвана от икономическа и в крайна сметка от социална криза.

Днес, десет години по-късно, отново гледаме с оптимизъм към бъдещето, след като успяхме да се справим с финансовата криза и се върнахме към силен икономически растеж. Но продължаваме да бъдем в социална криза и няма съмнение, че живеем в един фрагментиран, разпокъсан свят. Проблемът е, че нашият оптимизъм ни позволява да забравим, че икономическият растеж няма да е устойчив без възстановен обществен договор.

От 2008 г. насам съгласуваната и координирана програма за количествено облекчаване* помогна на затруднените икономики да се приспособят и да се възстановят. Днес смятам, че се нуждаем от социалния еквивалент на количественото облекчаване - нов обществен договор, който предоставя това, което бихме могли да наречем качествено облекчаване, за общества, които се борят с реалностите на един трансформиращ свят се. Точно както правителствата и органите за финансов надзор приеха решителни спасителни мерки преди десетилетие, така днешната криза изисква решителни усилия за възстановяване на основите на обществото.

В следвоенните десетилетия страните, които постигнаха просперитет на широка основа, се облягаха на силен и положителен обществен договор - той подкрепяше успешното развитие, обединявайки растежа със социалното включване. Това предполага взаимна отговорност за бъдещето, споделяне на просперитета между капитала и труда. Днес е широко разпространено схващането, че съотношението в това разпределение е силно изкривено в полза на капитала. В такава среда общественият договор, който трябва да служи еднакво добре на всички, е нарушен и повреден по подразбиране. Според мнозина той се е превърнал в антисоциален договор, под чието действие бизнесът е победителят, който взема всичко.

Подобно на финансовата криза, в която фундаментът на глобалната система е застрашен, основата на нашите социални взаимоотношения е подложена на силен натиск. Тази социална криза е заплаха за здравето на нашето бъдеще и изисква съгласувани действия, за да се предотврати бедствието. Заради финансовата криза, избухнала преди десетилетие, правителствата трябваше да приемат спасителни мерки, работейки помежду си в международен мащаб заедно с централните банки, органите за финансов надзор и банковия сектор. Кой сега ще поеме инициативата за излизане и от социалната криза?

Смятам, че този път бизнесът с глобален обхват и влияние трябва да поеме водещата роля. Бизнесът е основен акционер в здравето на световната икономическа и социална система. Ако системата е нарушена и общественият договор е неуспешен, бизнес лидерите в Давос и по целия свят трябва да поемат водеща роля за поправянето им.

В този смисъл качественото облекчаване означава повече от краткосрочен подем. Напротив, трябва да работим за фундаментално подобряване на системата за онези, които са изостанали, като се съсредоточим върху качеството на икономическия растеж толкова, колкото и върху количеството му, традиционно измервано с БВП. За да улесним това, Световният икономически форум разработи индекс за развитието, базиран на социалното включване - като алтернативен показател за националните икономически резултати.

В същността си системата трябва да стане по-екологична, по-справедлива, по-уважаваща разнообразието и особено равенството между половете. Трябва да гарантираме, че в центъра на Четвъртата индустриална революция ще бъдат хората, а не технологиите.

През последните 48 години Световният икономически форум се превърна в глобална платформа за бизнеса, правителствата и гражданското общество, които да се събират, за да оформят общия дневен ред. Тази среща е вашата възможност да се възползвате от платформата, която сме изградили не само за да ви съберем, но и да катализираме действията за осъществяване на вашите идеи.

Световният икономически форум може да допринесе за подобряването на състоянието на света до степента на вашата ангажираност към тази кауза. Този път, в отговор на опасната социална криза, пред която сме изправени, бизнесът трябва да поеме водещата роля. Да цитираме папа Франциск: "Предприемаческият свят има огромен потенциал да осъществи значителна промяна чрез повишаване на качеството на производителността, създаване на нови работни места, зачитане на трудовото законодателство, борба срещу публичната и частната корупция, насърчаване на социалната справедливост, както и справедливо споделяне на печалбите." Но не може да направи това сам. Ясно е, че правителствата и гражданското общество трябва да бъдат изцяло ангажирани партньори в изискваните многостранни усилия за постигане на тази промяна.

През последното десетилетие съгласуваните международни усилия за количествено облекчаване на икономиките успяха да ни спасят от най-лошите крайности. Този път, за да създадем общо бъдеще в сегашния разпокъсан свят, трябва да се съсредоточим върху качествените резултати от нашите решения. Ето защо се нуждаем, реално и спешно, от нов обществен договор, който да осигури "качествено облекчаване" на онези, които са изостанали. В нашите възможности е да се справим с рисковете на разпокъсания свят, но ще успеем само ако работим заедно - като членове на нашето глобално общество, представляващи различни култури и народи, в дух на сътрудничество и взаимно уважение.

*Количественото облекчаване, често определяно и като "печатане на пари", е правителствена политика на увеличаване на паричната маса чрез изкупуване на държавни и други ценни книжа от централните банки. Това осигурява допълнителен капитал на финансовите институции, с който те увеличават ликвидността и кредитирането.

След края на световната финансова криза се нуждаем от нов обществен договор за "качествено облекчаване".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK