Мнения Daily - Проблемът на Гърция със Скопие е независимостта от Белград
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Проблемът на Гърция със Скопие е независимостта от Белград

Мнения Daily - Проблемът на Гърция със Скопие е независимостта от Белград

И още: Когато думите умрат...; "Царят на държавата" се приравнява с царя на животните

5930 прочитания

© Costas Baltas


Македония е потенциална сива зона на нестабилност в сърцето на Балканите.

Западни Балкани

Проблемът на Гърция със Скопие е независимостта от Белград

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Най-тесният и най-мрачен ъгъл на човешкото съзнание се нарича фанатизъм. В случая - подкрепен от мнозинството на гръцката политическа класа, която все още "ближе раните" от своя банкрут през последното десетилетие. Има и мнозина извън Гърция, които са доволни да видят още веднъж колко безнадежна е задънената улица с името на малката балканска република. Отказът на име е отказ на битие. Съхраняването на една потенциално нестабилна сива зона в сърцето на Балканите дава надежда за бъдещето на всеки, който планира тук дестабилизация, конфликт и безвремие.

От какво се страхуват гърците? От похищение на античната си история? Едва ли... По-скоро страховете им са свързани с факта, че днешна гръцка Македония до преди 100 години е населявана освен от гърци, също и от българи, турци, евреи, чиято история не може да бъде изтрита. Но нали за това се договорихме в Европа - да признаем и утвърдим статуквото на границите и легитимността на нациите, да се откажем от претенции на основата на историята, която на Балканите е особено тежка и трагична.

Освен антична империя, разпространила елинизма около източните брегове на Средиземно море, Македония е географска област, чието съществуване не зависи от историята. Утвърдените дялове на тази географска област са Егейска, Пиринска и Вардарска Македония. Легитимността на Република Македония върху територията на Вардарска Македония не е отхвърляна от Гърция във времето на комунистическа Югославия. Спорът с името дойде с независимостта на Скопие след разпада на федерацията. Т.е. - това, което пречи на Теодоракис § Со. не е името на малката република около Вардар, а нейната независимост от Белград.

Паралелна реалност

Когато думите умрат...

От коментар на Евгрний Дайнов за "Дневник"

Слушайки крясъците, заместили разговорите в българското публично пространство, напоследък се сещам за великолепната книга "Сапиенс" на Ювал Харари. Според тезата на автора в самото начало на човешката история на земята е имало не по-малко от половин дузина различни видове хора (homo). Накрая останалите са измрели и сме останали само ние, хомо сапиенс, поради една причина: имали сме най-развития език. С негова помощ сме могли да обсъждаме какво, как и с кого да правим. И тъй като този най-точен език е имал и най-пряка връзка с реалността, накрая сме се оказали най-успешните човеци, обричайки на изчезване неандерталци и прочие питекантропи.

Изводът: щом в основата на нашия успех е вграден точен език, с ясно съдържание на думите и добра връзка с действителността – значи, ако "разкачим" езика от ясното му съдържание и от действителността, ще загазим като неандерталците едно време.

Миналия път описах как Бойко Борисов успя да изгради един свят, съставен от думи, който няма отношение към света на действителността. Не всеки може това. А който може – като Борисов – се оказва, за кратко, цар в този изграден от него паралелен свят. И прогнозирах, че светът на реалността рано или късно ще се сблъска със света на думите и ще го разпилее като сутрешна мъгла.

Преди това да се случи обаче, става нещо друго. Самите думи, веднъж разкачени от действителността, втори път започват да губят своя собствен смисъл. Все по-малко описват онова, което е – и все повече просто разкриват онова, което говорещият носи в главата си... В момента, в който думите загубят собствените си значения, преставаме да сме способни да си подреждаме отношенията помежду си с помощта на думи. Когато думите умрат, единственият обществен регулатор остава голото, неприкрито, нагло, злорадо насилие.

Колкото повече заживяваме в свят от неясни, безсмислени думи, толкова повече насилието се настанява в ежедневието ни. Единственият начин да го изгоним е да възстановим значението на думите. А това с крясък и с пропаганда не става.

-------

Два сюжета илюстрират как работи съвременна България.

Превзетата държава

"Царят на държавата" се приравнява с царя на животните

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Какво е общото между лъвовете и военните заводи? Въпросът звучи абсурдно, но какво ли край нас не е абсурдно. Всъщност, като се поизчистят малко от подробностите, двете истории се свеждат до една и съща схема, която много ясно илюстрира устройството и начина на функциониране на съвременната българска държава.

НяКой си харесва куп чужди бизнеси, свързани с една банка. На първо време организира фалита на банката. После чрез свои хора и сложна мрежа от подставени фирми така омотава всичко, че въпросните бизнеси започват да "капят като круши". Но не всички. За един задлъжнял и закъсал, но потенциално много печеливш военен завод го изпреварват - намира се компетентен инвеститор, който да го придобие чрез увеличение на капитала и да го спаси като върне парите на кредиторите му (включително на фалиралата банка). И тогава схемата влиза в действие.

В първата ѝ фаза опитват (така да се каже, "с добро") да предотвратят влизането на новия собственик през съдилищата. Номерът обаче не минава - съдът се произнася, че привлеченият инвеститор е придобил напълно законно дружеството и трябва да бъде вписан като негов собственик.

И настъпва втората фаза на схемата - с активното участие на цялата държавна машина. Първо Агенцията по вписванията отказва да изпълни съдебното решение. След което се включват две миистерства, куп други агенции, комисии, съвети, специални служби и прокуратурата, които: измислят нарушения и на напълно измислени законови основания отнемат лицензите на притежавания от въпросния инвеститор друг военен завод.

В разградския т.нар. зоопарксе раждат три лъвчета. Поради окаяни условия и безхаберие едното умира, а другите две оцеляват по чудо, благодарение единствено на усилията на две природозащитни неправителствени организации. Две месеца по-късно кметът на града подписва с едната от тях споразумение, с което ѝ предоставя право да се разпорежда с лъвчетата и да направи единственото възможно за тяхното спасяване - да ги изпрати в специализиран център за диви животни в Холандия.

Някъде там няКой си харесва лъвчетата и решава да ги вземе, първо "с добро". Една от неговите т.нар. "медии" проявава силно желание да ги осинови. За "зла участ" обаче се оказва, че законът забранява притежаването на такива животни от частни лица. Най-напред на сцената излиза кметът на Пазарджик, който изведнъж се е сетил, че много иска лъвчетата за местния "зоокът". След което, въпреки сключеното споразумение, разградският общински съвет гласува за даряването им на Пазарджик. Проста сметка показва, че само министърът на околната среда успява за няколко месеца да смени позицията си точно 4 пъти (!!!), като законът ту му "връзва ръцете", ту му ги развързва.

Накрая няколко въпроса и възможните им отговори. Първо - за военни заводи е ясно, но за какво са му потрябвали на няКого лъвове? Може би няКой, изживявайки се като цар на държавата, се приравнява с Царя на животните. Кой е този няКой? Слуховете говорят, а мнозина са и убедени, че и в двата случая - и със заводите, и с лъвчетата - става дума за един депутат и бизнесмен, като доказателствата за това са само косвени. В края на краищата обаче е все едно кой точно е движещата сила в двата сюжета. Важното в тях е моделът на превзетата от частни интереси държава.

Македония е потенциална сива зона на нестабилност в сърцето на Балканите.

Западни Балкани


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  redirect1977 avatar :-|
  redirect1977

  Македонците могат много лесно да накарат гърците да се съгласят с името "Македония" - достатъчно е само да заплашат с убедителен тон, че ще се прекръстят на "Югозападна България" (не е нужно да го правят наистина).

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Гърция и Сърбия са двата тъмни субекта на Балканите, които винаги теглят целия регион назад и далече от Европа. Разбира се, винаги с любезното съдействие на Кремъл.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Чудех се, каква е тази епична битка за двете лъвчета, а то какво било - Пеевски искал да си ги гали.

 • 4
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  #Кой е зоофил ?!!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Първо, като част от Югославия, БЮРМ не е имала истински самостоятелна политика и затова не е било проблем да носи своето име. При положение, че вече над 10-летие бюрманите си избират партия, на чиято страница са боядисали региона Македония с БЮРМ-ското знаме е показателен. Естествено, че гърците не искат държава с неприкрити териториални претенции да вземат името на целия георгафски регион!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

  А ние сме бялата им про-Западната опозиция може би?

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Важното в тях е моделът на превзетата от частни интереси държава."

  Не знам защо сте пропуснали също толкова симетричния край на историята - намесата на царя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.