Мнения Daily - В България спориш, за да се увериш колко си велик
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - В България спориш, за да се увериш колко си велик

Мнения Daily - В България спориш, за да се увериш колко си велик

И още: Защо в България толкова много хора умират от инсулт; Как може една от най-бедните страни в Европа да е заплаха за Гърция

4746 прочитания

© Анелия Николова


За пореден път сработи примитивната идентификация на опонента като нищожна фигура.

(не)културна дискусия

В България спориш, за да се увериш колко си велик

От коментар на политолога Огнян Минчев за "Портал Култура"

Един от проблемите на Истанбулската конвенция – и още повече на българския превод на текста – се оказа твърде широката възможност за интерпретация на нейните разпоредби. Сам по себе си фактът, че ИК породи подобен дебат, за мен бе изключително полезна възможност българската общественост да се запознае, да навлезе в една тематика, която досега бе практически извън сериозния интерес на обществото.

Всеки дебат започва със задаване на въпроси, но тези, които го направиха в случая с ИК, получиха незаслужено снизходителни, дори ругателни отговори. Този изначален отказ на легитимност за дебата бързо изостри тона и от двете страни, и даде ход на взаимното ругателство, което потопи напълно възможността за разумен обмен на мнения. "Аргументи" от типа "путинисти" и "соросоиди" не успяха да осуетят публикуването на поредица от задълбочени анализи и мнения и от двете страни на разделителната линия, но предотвратиха възможността тези мнения да взаимодействат помежду си и да намерят приемливо пространство – среден терен за разбирателство и формулиран обществен интерес.

За пореден път в България сработи примитивната идентификация на опонента като нищожна фигура, единствено поради неговото – частично или пълно – несъгласие с мен (с нас). При това, веднъж пуснати или самоинсталирали се на сцената на дебата, арогантни полемисти продължават и до днес да обливат противната страна на спора с помия. Освен путинисти, неграмотници и ретрогради, опонентите на ИК са бездруго – хомофоби, насилници, коравосърдечни мачисти От другата страна валят квалификации към поддръжниците на ИК като предатели, продажници, служители на глобална идеология, целяща унищожаване на българския дух и народ. Това са тъжните реалности на "обществения дебат" в България. В България се спори, за да се увериш колко велик си ти самият – опонентът ти е само едно нещастно доказателство за твоето величие.

Истината е, че ние за пореден път пропуснахме възможността да спечелим – познание, компетентност и обществено съгласие – в резултат на един обществен дебат. Дебатът бе провален.

Имахме ценна, безценна възможност да погледнем върху обществените отношения през една нова призма – призмата на пола, на неговите социални роли, граници на съхранение и промяна. Осуетихме я. Осуетихме възможността да видим накъде отива света, какво е нашето място в него, какво трябва да се борим да запазим и какво трябва разумно да променим. Вина за този провал имат, разбира се, и българските политици. Които с неграмотен патос подхвърлиха на ратификация една конвенция, която трябваше да бъде добре огледана и осмислена, преди да бъде подписана, и дваж повече – преди да бъде ратифицирана. И стига с този слугински аргумент – "ИК идва от Европа" Ние също сме Европа. Или поне – би трябвало да бъдем.

--------

Ако получите мозъчен удар, има четири пъти по-голяма вероятност да умрете, отколкото в Западна Европа.

Здравеопазване

Защо в България толкова много хора умират от инсулт

От коментар на Бистра Узунова за "Дойче Веле"

България беше последната страна в ЕС, която създаде т.нар. Stroke units - специализирани центрове за лечение на мозъчни удари (инсулти). В Германия първият такъв център е открит през 1994. В България чак 23 години по-късно - в началото на 2017, като центровете са общо четири - два в София и по един във Варна и в Пловдив. Но те функционират предимно на книга, твърдят специалисти, запознати със ситуацията.

През цялата 2017 година в софийската университетска болница "Света Анна", която е водещият център в това отношение, са направени малко над 30 тромбектомии. Тромбектомията е модерен метод за механично отстраняване на съсирека (тромб), който запушва кръвоносния съд и предизвиква исхемичен инсулт. Според неврохирурга д-р Нурфет Алиоски, който извършва тези високоспециализирани интервенции, ниската бройка е същински парадокс, особено на фона на огромния брой пациенти с мозъчен удар, които се хоспитализират всяка година. През 2016 в страната са били приети близо 52 000 души с мозъчен удар, като поне 80% от мозъчните инсулти са именно исхемични - тоест, дължат се на прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка поради тромбообразуване.

При това положение не е учудващо, че България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). Данни, публикувани през 2017 година, показват, че в България пациентът с инсулт има значително по-лоши шансове да оцелее, отколкото във Франция, Германия или Австрия например. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души. Тоест, смъртността е близо четири пъти по-висока.

Европейското изследване съдържа и една твърде песимистична прогноза: до 2035 година броят на инсултите ще се увеличи с една трета спрямо сегашното ниво, основно поради застаряването на населението в Европа. Предишният министър на здравеопазването Николай Петров смяташе, че е необходимо да се разкрият повече специализирани центрове, за да се превърнат модерните методи за лечение в рутина. Но има ли признаци за подобно раздвижване? Дори в "Света Анна", която разполага с държавно финансиране за извършването на тромбектомии, не се знае докога ще има средства. Пилотната програма, по която се финансира проектът, изтича в края на 2018. Какво ще стане след това - не е ясно.

-------

Целият свят смята гърците за откачени, защото отричат името Македония.

Античен диспут

Как може една от най-бедните страни в Европа да е заплаха за Гърция

От коментар на Тимиос Цалас за EU Observer. Преводът е на БГНЕС.

Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната камара в Лондон. Момичето, което ми сервира кафето, ме попита откъде съм, защото моят акцент й е звучал познато. Когато казах, че съм от Гърция, Тя се усмихна и каза, че така е мислила, защото самата тя е от Македония. "Кафето е от мен, защото вие сте първият грък, когото чувам да казва Македония."

Докато разказвам за тази случка, аз съм изпълнен със съмнения дали трябва да споделям случилото се. Страхувам се първо, че описвам себе си като някакъв извънредно свободомислещ либерал, който призовава всички мои сънародници, които са обидени от съседната държава, че използва името Македония, да се отпуснат.

Страхувам се, че някои гърци ще ме сметнат за предател, в същото време се чувствах като идиот, който разменя семейното си достойнство за едно кафе лате. Познавам много хора, които мислят като мен. В Гърция нямам приятели, които казват Македония, когато говорят за Македония. Нямам колеги, които могат да изпишат това име без да го сложат в кавички, дори и онези, на които не им пука за този спор.

Най-накрая Македония може да получи официално име, което ще използва в международните организации, може "Нова Македония" или "Северна Македония", която ще я различава от Гръцка Македония и това ще успокои гърците. И все пак тази искрица на надежда за наименование за общо ползване, както казва гръцката страна, наистина не е в интерес на никого. Никой и никъде по света няма да използва новото име.

Кой е прав? Светът е прав. Гърция не е. Не може да наричате една държава с името на столицата и да искате трета държава да я нарича така, както ние искаме. Никой в Гърция не вярва сериозно на приказките за иредентиските аспирации на Македония. Още по-малко пък може да търсим в Англия да повярват на това.

Господи, как е възможно една от най-бедните страни в Европа, със сериозни малцинствени проблеми, страна, която иска да влезе в НАТО, да бъде заплаха за една страна, която е пет пъти по-голяма и по-мощна от нея? И поради тази причина всички онези, които нямат проблеми с този въпрос, да спрат да се държат като чиновници на външното министерство, да премахнат кавичките на Македония и да спрат да използват съкращението БЮРМ, което Гърция прие временно да използва. Дайте да наричаме страната Скопие в Гърция, за да не осъмнем с посинено око, а по света да използваме Македония и хората да не ни смятат за идиоти. Целият свят нарича Македония и смята гърците за откачени, заради твърдението им, че тя трябва да се нарича по друг начин - и още повече, че през последните 30 години ние не сме им обяснили как тя трябва да се нарича.

За пореден път сработи примитивната идентификация на опонента като нищожна фигура.

(не)културна дискусия


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  В последния месец едва ли има и едно Daily без възхвала на Конвенцията за социалния пол.

 • 2
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Социалния пол ви е някаква фикс идея ?. Къде в статия за маниакалните отклонения в Гърция видяхте социален пол ?.
  Междо другото науката твърди че предимно хората с конкретен вътрешен конфликт имат натрапчив интерес върху противоречива тема. Като хомосексуализма, антисеметизма, либерализма, джендър идеологията и т.н.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това за БЮРМ е пълна глупост. Управляващата в продължение на десетилетие партия на началната си страница има изображение на целия географски регион Македония с Бюрманския флаг отдолу!

  Не стига това, ами налагат историческите си измислици в международен план, а там ги приемат, защото трябва да имат обяснение за съществуването на тази "интересна" държава.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "m17":

  Благодаря, че насочихте казуса в лични нападки. От месец под подобни статии задавам въпроси, на които никой про-джендър конвенцията не може да отговори.

  Питам ОТНОВО: Конвенцията пази ли жените, изпълняващи мъжка социална роля?

  ПП: По дебелите книги също пише, че към лични нападки прибягва този, който няма особено силни аргументи. Това важи особено силно за хората от женски физически пол.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.