Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 12 фев 2018, 14:39, 3294 прочитания

Мнения Daily - Луната спи, а някой краде...

И още: Европейските институции да реагират на заплахите на вицепремиера Симеонов; Как да се разграничиш от себе с

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Мнозинство е на път да избере послушен и зависим репресивен орган.

Още по темата

Мнения Daily - Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни

И още: Политиката започва да се милитаризира; Посяга ли Русия към българската оръжейна индустрия

14 фев 2018

Мнения Daily - Борисов е на прага на екзистенциален избор

И още: Що е то патриот; Страх, неистов страх

13 фев 2018

Мнения Daily: Медиен закон за образа на врага

И още: Президентски избори в Русия: Путин и седемте джуджета; Как БСП стана постмодерна

11 фев 2018

Мнения Daily - Флиртът на Меркел със социалдемократите

И още: От алтернативни факти преминаваме към откровени лъжи; Държавата не смее да каже, че образованието е сбъркано

8 фев 2018
КОНПИ-2

Луната спи, а някой краде...

От коментар на Теодор Славев, експерт в Български институт за правни инициативи, за "Дневник"

Много удобно разгорещеният дебат за "джендъра" изсмука цялото обществено и политическо внимание. Заети да коментираме количествения и качествения състав на половете, сме на път да проспим как някой друг някъде краде и се прави поредната крачка към институционалното овладяване.

Създаването на новата комисия за борба с корупцията няма за цел да бори корупцията по високите етажи на властта, а да бетонира сегашната корупционна среда. Тя е и в противоречие със стратегията за борба с корупцията, която предвижда укрепване на мрежа от независими институции чрез институцията на инспекторатите, запазване на КОНПИ и подсилване на експертизата на разследващите органи.На 2 февруари Народното събрание одобри процедурните правила за избор на председател на новата мегакомисия за борба с корупцията. За удобство нека я наричаме КОНПИ-2. С приключването на избора на ръководство ГЕРБ "затварят цикъла" от обслужващи властта институции. Нека само си припомним, че в новата комисия за борба с корупцията се влива институция, чийто ръководител имаше тефтерче, в което отбелязваше политически
поръчки и поръчителите им.

На този етап реакцията срещу закона и комисията включва:

- Президентско вето, включително и във връзка с начина на избор на членовете (кой да има право да номинира, избира и назначава)
- Вот на недоверие по темата корупция
- Критични становища на неправителствени организации.

Въпреки всичко това управляващото парламентарно мнозинство е на път да избере послушен и зависим орган с 6-годишен мандат, който да гарантира на покровителите си безаварийна служба. Защо ГЕРБ настояваха толкова много да имат пълен монопол върху избора на състава на тази мегакомисия с изключителни правомощия, а не предпочетоха стила на "договарянето" или раздаването на квоти – както се случваше досега в над 90 процента от процедурите по избор, като емблематичен е изборът на Висш съдебен съвет?

Първо, защото може да се очаква активизиране на главния прокурор, който в края на мандата си да се опита да си вдигне цената, с което да гарантира бъдещата си кариера или нова служба – като например съдия в Конституционния съд.

Второ, защото по този начин се затваря цикълът – комисията ще може да отнема имущество само по повдигнато обвинение от прокуратурата, а както премиерът е казвал: "Реформата е за след Цацаров".

Трето, защото управляващите си гарантират спокойствие за дълго време напред, включително и при предсрочни избори.

Ръководството на комисията и комисарите са освободени от отговорност за действията си (тоест при евентуални дела сметката ще плати данъкоплатецът), ще имат специални правомощия – от правото да използват СРС до безплатно возене в градския транспорт и др. Тоест има инвестиране на власт и ресурси, като няма ясни, обективни и измерими аргументи в подкрепа ефективността на новата комисия.

---------
"Обединени патриоти" сляпо отричат на основни европейски ценности.


"Да намажем ските на Келер"

Европейските институции да реагират на заплахите на вицепремиера Симеонов

От позиция на Българския фонд за жените, публикувана на сайта на организацията


Фотограф: Анелия Николова

На 9 февруари в официална декларация, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер", българският вицепремиер Валери Симеонов заяви, че депутатът от Европейския парламент трябва да бъде обявена за "персона нон грата" в страната и "експулсирана с камионетка до Капъкуле", турския град на границата с България. Поводът за тази декларация е, участието на Келер, която е съпредседател на групата на Зелените в ЕП, в протестен митинг срещу плановете на българското правителство да позволи безконтролно застрояване на Национален парк "Пирин", който е и в списъка на ЮНЕСКО за опазване на природното наследство.

В декларацията партията Национален фронт за спасение на България, част от коалиционния партньор в управлението - "Обединени патриоти", обвинява Келер в намеса във вътрешните работи на страната и я нарича "зелена джихадистка" с "неадекватен вид". Обезпокоителното в тази декларация са импликациите за насилие.

Действията на Симеонов срещу Келер се разполагат и в друг контекст, в който той отново има водеща роля - ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция). Заради политически мотивирани спекулации и манипулации по отношение на нейното съдържание, тя се превърна в една от най-спорните теми в българското публично пространство, а дебатът по нея се насочва в опасна посока.

Валери Симеонов и "Обединени патриоти" подеха мащабна кампания за дискредитиране на конвенцията и за предотвратяване на нейната ратификация от българския парламент. Използваните в тази кампания лъжи направиха дебата за конвенцията токсичен и разделящ обществото.

Резултатът от този дебат е антиевропейска стигматизация и разпалване на чувства, водещи до реч на омразата, заплахи и атаки към някои неправителствени организации и колеги. От най-високо равнище се дискредитират гражданското участие, свободата на словото и ролята на неправителствения сектор. Гражданските организации са заклеймявани като чуждестранни агенти, защото защитават правата на различните групи и това е официална позиция на някои държавни институции (президентът на републиката) и ключови политически партии, част от Европейския парламент.

Като организация, която работи за утвърждаване на правата на жените и за постигане на равенство между половете, Българският фонд за жените е много загрижен, че всичко това се случва по време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз - в сляпо отричане на основни европейски ценности като демокрация, плурализъм на мненията, равенство и многообразие.

Отправянето на заплахи към жена - депутат от Европейския парламент, едновременно с противопоставянето на документ, насочен срещу насилието над жените, е неприемливо за нас като български и европейски граждани, които се борят за човешки права. От името на Българския фонд за жените прзоваваме европейските институции официално да поискат от вицепремиера Симеонов публично да изясни декларацията си и да се извини на депутата Ска Келер. Призоваваме също всички европейски институции и организации да изразят своята подкрепа за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в България.

-----------
"Нормалният българин" по Ангел Джамбазки очевидно е доста скаран с фактите.


(не)нормалност

Как да се разграничиш от себе си

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"


Фотограф: Цветелина Белутова

Кои и какви са "нормалните българи"? Така зададен, въпросът е безсмислен и даже глуповат, защото допуска, че съществува някаква абсолютна и общовалидна нормалност. Виж, ако се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това питане вероятно би могло да послужи за "изчисляване" на някакъв съвкупен образ на българина в проценти. Съмнявам се обаче, че този образ ще е реалистичен. Давам пример. Ако попитате дали е нормално да се уважават възрастните хора и да им се прави място в трамвая, 100% от анкетираните ще отговорят положително. Което обаче няма да попречи на някого да влачи по земята някоя бабичка, ако с нещо не му е харесала. Нито ще попречи на десетина процента от населението да изберат същия този човек за народен представител.

Тъй че никога не бих си позволил да задам този въпрос, но се виждам принуден да го направя заради изявата на един български политик и евродепутат, който, без изобщо да се притеснява, си позволява да говори за и от името на "нормалните българи" и да обяснява какво харесват и какво не харесват те. Въпросният депутат е известен с това, че влезе в Европейския парламент като част от отдавна несъществуващата коалиция "България без цензура", финансирана обилно, по думите на прокуратурата, от източвана и впоследствие фалирана банка. Сега на тукашна почва вече е част от друга (патриотична) коалиция, която пък е част от управляващото мнозинство и от правителството. Освен това депутатът е известен с гневните си изказвания по "циганските" въпроси и с радикалните си предложения за тяхното решаване. А напоследък - и с подкрепата си за даване на повече простор за ски спорта в Пирин, изразена неотдавна с личното му присъствие в първата редица на съответното (контра)шествие в София.

Ако тръгнем да обобщаваме конкретните параметри на "нормалността", идентифицирани в написаното от евродепутата, трябва да кажем, че "нормалният българин" очевидно е доста скаран с фактите, логическото мислене, истината, доброто възпитание, морала, културата. Да, положително има българи, които в една или друга степен отговарят на тази характеристика. Но е спорно какъв е делът им. Едно обаче е сигурно: ако те определят бъдещето, България не я чака нищо добро.

Накрая - някои вероятно ще попитат защо не казвам нищо за една позиция по същия повод, разпространена от другата патриотична партия в управляващата коалиция (и подписана от вицепремиер в правителството), в която посетилата България евродепутатка не само е наречена "зелена джихадистка", но и се призовава за нейното "експулсиране с камионетка до Капъкуле". Не казвам нищо за това "произведение" по две причини. Първо, всичко написано по-горе важи с пълна сила и за тази позиция. И второ, в сравнение с нея писмото на евродепутата изглежда едва ли не като джентълменска закачка - толкова отвратително е написаното, че не е удобно да се цитира. Наложи се дори правителството официално да се разграничи. Което е малко странно - как да се разграничиш от себе си?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина 1 Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина

И още: Какво става с корупцията по "ниските етажи на властта"; Има три вида български държавници

19 фев 2018, 863 прочитания

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре 1 Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

И още: Екологичният скандал "Пирин"; Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

18 фев 2018, 1927 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Борисов е на прага на екзистенциален избор

И още: Що е то патриот; Страх, неистов страх

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, а Орбан и Борисов имат различия за мигрантите

Емисия

DAILY @7PM // 19.02.2018 Прочетете