Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

В момента основният ресурс, който се използва за запълването на новите работни места, са хората над 55 години

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

И още: Екологичният скандал "Пирин"; Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

5092 прочитания

В момента основният ресурс, който се използва за запълването на новите работни места, са хората над 55 години

© Надежда Чипева


Българската икономика - напред и нагоре

Текст на Десислава Николова в седмичния бюлетин на ИПИ

Най-ранните данни за съвкупното производство през четвъртото тримесечие и за редовните тримесечни данни за пазара на труда, публикувани тази седмица, потвърждават, че икономиката на България продължава да расте с добър темп и да създава нови работни места. Растежът на реалния брутен вътрешен продукт (на база коригирани данни) през четвъртото тримесечие е 3,6% на годишна база. Макар и да е малко по-нисък от растежа предходни три тримесечия[1], той все пак остава над средното за ЕС.

След експресната оценка за последното тримесечие обаче става по-малко вероятно икономиката да достигне 4%-ния растеж за цялата 2017 г.[2], както прогнозира МФ в актуализираната си средносрочна рамка. Този темп на експанзия на икономиката се случва на фона както на рекордно създаване на нови работни места, така и на рекордно висок коефициент на заетост. През 3-fто и 4-fто тримесечие на 2017 г. броят заети (15+) се увеличават съответно със 172 300 и 161 700 души на годишна база, което е съпоставимо с най-високите темпове на създаване на нова заетост от периода на предишния бум на трудовия пазар в края на 2006 и началото на 2007 г.

Разликата с бума от 2005-2008 г. обаче е в темповете на растеж, които в момента остават 1,5-2 пъти по-ниски спрямо растежа тогава. Макар и коефициентът на заетост в момента да изпреварва пиковите стойности от 2008 г. (51-52% за населението на 15+ години) и да достига 52-53%, то хората, които работят, са с около 200 000 по-малко заради демографските процеси (отрицателен естествен прираст и нетна емиграция). Това, комбинирано с далеч по ниското капиталообразуване сега, снижава потенциала на икономиката и води до по-ниски темпове на растеж.

Източник: НСИ
Източник: ИПИ

Докато при предишния бум инвестициите в основен капитал достигаха и надхвърляха 6 млрд. лева на тримесечие в пика си (в постоянни цени), сега едва успяват да прехвърлят 4 млрд. лева. Основната причина за това е далеч по-малкия приток на чужд капитал в момента – както под формата на преки инвестиции, така и под формата на заемен капитал. ПЧИ в България са около 900 млн. евро за първите 11 месеца, което е сходно с нивото им за същия период на миналата година. Т.е. за годината те ще се от порядъка на 1 млрд. евро или малко повече, което е несравнимо с притока на ПЧИ предишния бум, когато бяха между 3 и 9 млрд. евро на година (2005-2008 г.).

Видно е, че в момента основният ресурс, който се използва за запълването на новите работни места, са хората над 55 години. Коефициентът на заетост за тези на 55-64 г. при предишния бум не надхвърляше 46-47%, а през 2017 г. вече се движи около 59-60%. При тези над 65 г. също имаме сериозно покачване на заетостта – от около 3-4% преди до 5-6% сега. Това е както заради процеса на застаряване на населението през последните 10-15 години, така и заради постепенното покачване на пенсионната възраст и изискуемия стаж – по-чувствително за жените - от предишния бум досега. Докато мъжете се пенсионираха на 63 г. в периода 2005-2008 г., а жените – на 58-59,5 г., то пенсионната възраст за 2017 г. е 64 г. за мъжете и 61 за жените.

При другите възрастови групи заетостта или е сходна с предишния бум, или е по-ниска, като при младежите на 15-34 г. тя все още е видимо по-ниска от стойностите при предишния бум. Докато през 2005-2008 г. заетостта в групата на 15-24 годишните е достигала 27-28%, а при тези на 25-34 г. е била 78-79%, то сега тя се движи около 23-25% и 74-75%, респективно. Това навежда на мисълта, че именно при младежите има все още неизползван ресурс за трудовия пазар, който при една продължаваща експанзия на икономиката (както се очаква) би могъл да бъде ангажиран.

Като цяло данните за БВП и пазара на труда подкрепят част от нашите притеснения и отхвърлят други. Отхвърлят страховете ни от миналата година, че пикът на заетостта вече е достигнат и по-нататъшен растеж е невъзможен – е, оказа се, че е възможен и на пазара на труда се включва все още свободен ресурс. Въпреки това, опасенията ни, че растежът при този бум, предвид ситуацията с човешкия фактор и капитала в икономиката, ще се движи в рамките на 3,5-4% и няма да успее да надхвърли 4%-тната граница, засега се потвърждават.

През 2018 г. икономиката най-вероятно ще запази този курс, освен ако страната не успее да привлече голям брой чужди работници и значителен чужд капитал. Първото е спорно, ако говорим за сериозен приток на работна ръка, но второто не е невъзможно предвид новия бум в строителството, който набира сила в големите градове.

[1] когато се движи между 3,7% за първите две тримесечия и 3,9% за третото според коригираните данни

[2] Неизгладените данни дават растеж на годишна база от 3,6%, 3,9% и 3,8% съответно за първите три тримесечия

---------------------

Екологичният скандал "Пирин"

Юлиус Фастнахт за Deutsche Welle

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда в очите на туристите българският Национален парк "Пирин". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат голям брой редки растения и животни, включително и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – бeл. ред.).

Сега обаче тази идилия е застрашена, защото българският премиер има други планове за това природно богатство: той иска да превърне националния парк в голям ски курорт. През декември правителството на Борисов одобри поправки в плана за управление на парк "Пирин", които позволяват изграждането на нови пътища и нов лифт.

"Зелена джихадистка"

Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), протестират. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в ЕП Ска Келер наскоро посети България и се включи в протестите в защита на Националния парк "Пирин". Българското правителство обаче се отнесе към нея по доста странен начин. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече евродепутатката "зелена джихадистка" и подкрепи декларация на своя "Национален фронт за спасение на България", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.

"Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала подобно искане", написа евродепутатката по повод искането на "патриотите" да бъде експулсирана от България
Фотограф: Анелия Николова

"Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала подобно искане – както в Европейския съюз, така и вън от него", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.

Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В крайна сметка България в момента председателства ЕС и би трябвало да се очаква, че правителството на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо очакваното извинение обаче от българска страна се появи само една кратка декларация, в която се казваше, че възгледите на коалиционния партньор от НФСБ не съвпадали с позициите на българското правителство. Самият Симеонов, който впрочем е осъден заради реч на омразата срещу роми, не излезе с позиция по скандалния случай.

Въпреки закрилата на ЕС?

Национален парк "Пирин" е не само под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското природно наследство. Досега обаче Брюксел не се е занимавал подробно с плановете за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е категорична: "Плановете за строителство на нови съоръжения нарушават действащото българско законодателство по много пунктове." Тя казва още, че правителството на България игнорира и една европейска директива. Националният парк "Пирин" е част от европейската мрежа на защитени територии Натура 2000. Поради това плановете за строеж трябва да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. "В конкретния случай това просто не се случи", казва Раковска.

Защо обаче правителството в София иска да превърна точно този природен парк в ски зона? От WWF са проверили плановете за строеж и са установили, че от тях всъщност не може да се очаква някаква икономическа изгода за страната. Планинските върхове в региона не са подходящи за масов ски туризъм. "Решението на правителството е най-вече от полза за концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин", казва Катерина Раковска.

И именно тук историята става интересна: концесионерът на ски зоната в Банско е фирма "Юлен". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че правителството в София заблуждава българското общество относно истинските причини за ставащото с "Пирин". Сандов е установил, че зад "Юлен" всъщност стои фирмата "DUC Nominees", чийто собственик е кипърски гражданин. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно дружество на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци предполагат, че този холдинг е свързан с организираната престъпност.

Представителката на WWF е по-предпазлива в изказването на предположение за корупция: "Може би тук става въпрос за голям конфликт на интереси", казва Раковска.

Бъдещето на Пирин остава неясно

Раковска се надява на повече подкрепа - най-вече от страна на ЕС. "Надяваме се, че ЕК ще настоява твърдо за спазването на договореното от Натура 2000", казва тя. На запитване от "Дойче веле" обаче един от говорителите на ЕК отговори, че засега случаят е изцяло в сферата на националните компетенции. Брюксел следи дали в проекти, оказващи влияние върху околната среда, се спазват нормите, зададени от ЕС. Към този момент обаче нямало "нарушение на европейските правила за околната среда", заяви говорителят.

Природозащитниците от ЕК, Зелените в България и в ЕП обаче критикуват остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския премиер следното: "Новият план за управление на "Пирин" позволява насред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални дейности до 48% - включително построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекалено много".

---------------------

Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

Tекст на Улф Зомер в Ханделсблат

Доналд Тръмп изпълни обещанието от предизборната си кампания. Данъчната реформа, предложена от него и приета малко преди Коледа, оказва въздействието, което обещаваха поддръжниците й. Американските компании, които от години държаха милиарди долари в чужбина, за да избегнат облагането им с данъци у дома, сега връщат парите в САЩ. Най-новият пример е компанията за мрежово оборудване Cisco, която обяви, че връща в САЩ 67 милиарда долара.

Парите обаче не се използват за изследователски проекти, създаване на нови производствени бази и работни места, както се надяваха Тръмп и републиканците. Точно това бе целта на данъчната реформа, приета като част от големия план "Да направим Америка отново велика". Идеята бе, че по-ниските данъци за компаниите и потребителите ще стимулират потреблението и инвестициите и по този начин отново ще бъде подхранен икономическият растеж на най-голямата световна икономика.

Доналд Тръмп
Източник: Reuters

Както изглежда обаче, печелившите са финансовите пазари, тъй като голяма част от средствата, спестени от данъци, отиват към акционерите. Cisco например ще задели 25 милиарда долара за обратно изкупуване на собствени акции.

По-малко акции означават намаляване на предлагането и вдигане на котировките. Съответно, в бъдеще печалбата на акция ще се увеличи, тъй като ще бъде разпределяна сред по-малко дялове. Това пък ще направи баланса на компанията по-атрактивен. Дивидентите също ще се разпределят сред по-малко акции, така че акционерите ще получават повече дивиденти за ценните си книжа.

При Cisco през изминалото тримесечие американската данъчна реформа първоначално доведе до загуби. За печалбата, получена от чужбина, концернът отчете еднократен разход от 11,1 милиарда долара. Така начин второто тримесечие на финансовата му година, приключило в края на януари, завърши със загуба от 8,8 милиарда долара.

Досега компаниите плащаха данъци върху чуждестранните си печалби, едва когато ги прехвърлят в САЩ. Предвид досегашните високи данъчни ставки от 35 % много компании се възползваха от възможността да оставят парите си в чужбина. След реформата върху резервите трябва да се плати много по-ниска ставка, стигаща до 15 %. По последни данни Cisco имаше парични резерви от 74 милиарда долара, от които над 70 милиарда бяха извън САЩ.

Кабелният оператор Comcast неотдавна обяви, че през 2018 година планира да изкупи обратно свои акции за най-малко 5 милиарда долара.

Най-големите парични резерви в световен мащаб са на Apple. Гигантът, производител на iPhone, иска да върне в САЩ голяма част от чуждестранните си парични запаси от 250 милиарда долара. Apple обаче също намекна, че щедро ще се отплати на акционерите, най-вече под формата на обратно изкупуване на акции. Шефът на концерна Тим Кук планира да обяви подробностите след няколко седмици заедно с предварителните резултати за второто тримесечие.

Още много други американски концерни през идните месеци ще засилят популярността си сред акционерите, убедени са експертите.

Анализаторът на Deutsche Bank, Лойд Уолмзли, препоръчва да се купуват акции на онлайн търговеца Ebay, тъй като се очаква през идните тримесечия обратното изкупуване на ценни книжа да заема все по-важна част от инвестиционната история. Благодарение на данъчната реформа може да стане достъпен капитал от над 8 милиарда долара, закотвен в чужбина.

Междувременно за тенденцията могат да се намерят исторически паралели. Когато през 80-те години на ХХ век американският президент Роналд Рейгън прокарва през Конгреса най-голямата до онзи момент данъчна реформа, това води до първия бум в обратното изкупуване на акции.

И тогава правителството насърчава концерните да върнат у дома натрупаните в чужбина парични резерви чрез облагане с изгодни данъчни ставки. Последицата е, че много концерни изкупуват обратно собствените си дялове, а инвеститорите отговарят с купуване на акции. Борсовият бум продължава с години, докато през октомври 1987 година индексът Dow Jones само за един ден изгубва близо 25% от стойността си - най-голямата дневна загуба в дългата история на американските борси.

Новата данъчна отстъпка на стойност 1,5 трилиона долара, предоставена от Тръмп на компаниите и потребителите, е най-голямата реформа от времето на Роналд Рейгън. Правителствената инициатива дойде през период, когато борсите след девет години отново са във възход. Бумът изглежда отново се удължава, тъй като благодарение на данъчната реформа компаниите публикуват мащабни програми за обратно изкупуване, ощастливявайки акционерите.

В момента американски фирми са натрупали в чужбина рекордните над 1 трилион долара. Cisco, Apple и компания подхранват спекулациите, че историята може да се повтори.

Българската икономика - напред и нагоре

Текст на Десислава Николова в седмичния бюлетин на ИПИ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  "Макар и коефициентът на заетост в момента да изпреварва пиковите стойности от 2008 г. (51-52% за населението на 15+ години)"


  Престанете да копирате западната статистика и запомнете:
  На лицата до навършване на 16 години мястото им е в училище - чл. 53(2) от Конституцията на РБ.

 • 2
  pzx09553013 avatar :-|
  pzx09553013

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK