Мнения Daily - Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ

Мнения Daily - Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ

И още: Могат ли Вацлав и Милка да подарят жиците на Кабо Верде; Изборът на нов шеф на градския съд е игра с белязани карти

13771 прочитания

Климатът за инвестиции в България е под нулата.

Капитализъм + електрификация

Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ

От коментар на Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ:

Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти? Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си, ако го сменят...). Който и да поеме разпределението, става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или... няма нищо. Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...

----------------

Важно е Милка да е фирма с ясен произход на капиталите, като ЧЕЗ, като ЕВН.

Токов удар

Могат ли Вацлав и Милка да подарят жиците на Кабо Верде

От коментар на Иван Бедров за "Клуб Z"

Гинка Върбакова

Какво ви интересува една частна сделка? Собственикът има пълното право да си избере купувача, вие какво му се бъркате? Кой закон е нарушен, че толкова питате...? От няколко дни тази опорна точка атакува и медии, и отделни хора, които изразяват почуда или възмущение от факта, че чешката компания ЧЕЗ продава електроразпределителния си бизнес в България на една неизвестна българска фирма, която не успява да отговори на въпросите около нея.

Уважаеми защитници на пазарната икономика, когато хлебарят Вацлав реши да продаде фурната си на баничарката Милка, тогава ще сте напълно прави. Никой няма право да ги пита защо и как. Когато става дума за електрозапределението на почти половин България, тогава Вацлав и Милка дължат отговори. Защото в техните ръце е сигурността на държавата. Защото става дума за силно регулирана дейност, която използва монополна инфраструктура.

Вацлав и Милка могат да решат да подарят баничките и милинките на гладните, а машините да нарежат на скрап и да ги претопят, за да си направят железни медальони за спомен. Могат ли Вацлав и Милка да решат, че този бизнес вече не им е толкова привлекателен, да съберат жиците, да си откачат електромерите и да ги подарят на Кабо Верде, понеже напоследък затоплихме отношенията? Не би трябвало да могат.

Вацлав и Милка могат да не внимават много с годността на продуктите и да предизвикат разстройство на стотина клиенти от квартала. Тогава ще понесат репутационни щети, а вероятно ще отнесат и някаква глоба от съответните контролни органи. Могат ли Вацлав и Милка да претупат нещо с качеството на материалите или с подаваното напрежение? Могат ли да "изненадат" клиентите си с токов удар или с произволно спиране на тока? Не би трябвало да могат. И евентуални последващи санкции няма да върнат нито унищожените уреди, нито да компенсират загубите от спирането на тока.

Вацлав и Милка могат да изразяват свободно своята политическа позиция. Могат да си залепят плакати на опозицията на витрината на фурната. Могат дори да затворят в знак на протест. Могат ли Вацлав и Милка да спрат тока за три дни на столицата, включително на всички държавни институции, болници и училища, защото не са доволни от... например Истанбулската конвенция? Не би трябвало да могат.

Затова е важно Милка да е фирма с ясен произход на капиталите, с прозрачна история, с публично обявени планове за бъдещето, с висока репутация и с достатъчно опит във въпросната сфера. Каквато фирма е ЧЕЗ, каквато е ЕВН.

---------

По върховете на съдебната власт се наблюдава тежко системно заболяване.

Правораздаване

Изборът на нов шеф на градския съд е игра с белязани карти

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Фотограф: Велко Ангелов

Миналата седмица съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет (ВСС) трябваше да направи най-важния в досегашното си съществуване кадрови избор - председател на Софийския градски съд. Но не щеш ли, точно преди дългоочакваното гласуване се разбра, че единият от двамата кандидати за поста внезапно е влязъл по спешност в болница и затова не може да бъде изслушан. Което автоматично направи избора невъзможен.

Мнозина опитни наблюдатели на подобни процедури и познавачи на съотношението на силите в Съвета веднага се усъмниха, че съвпадението не е случайно. С други думи - пасиансът очевидно още не излиза, нужно е време, за да бъде вкаран в "правия път" някой и друг колебаещ се член на ВСС. Защото без нужното мнозинство изборът ще пропадне и цялата процедура ще трябва да започва отначало с други кандидати. Затова, казват съмняващите се, се явява не човекът, а служебна бележка от болницата.

Истински важният въпрос, чийто отговор очакваме от тази процедура, е свързан не толкова със здравето на конкретен човек, колкото с тежкото системно заболяване по върховете на съдебната власт.

Един от сиптомите на това заболяване са именно неизброимите катастрофално срамни кадрови решения на ВСС в различните му състави. Преди години един от членовете на Съвета формулира диагнозата така: "Най-важните кадрови въпроси на съдебната система не се решават около тази маса", "жадуваното мнозинство се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг". По случайност поводът за тези думи бе изборът на председател на точно същия съд, в който пак участваше точно същият кандидат. След това много от лицата се смениха, а "приятелският кръг" хвана още по-здраво конците в цялата държава. Но скандалите станаха толкова явни и шумни, че заради членството в ЕС и повишената обществена чувствителност се наложи да се предприеме известно тактическо отстъпление, като се имитира нещо като (полу)реформа. И сега въпросът е: Променило ли се е нещо? Поне малко?

Отговорът ще си проличи ясно покрай избора, за който говорим. Защото залогът е голям. Въпреки че делата за корупция по високите етажи на властта бяха прехвърлени в специализирания съд, СГС продължава да бъде много важна цел. Това е най-големият окръжен съд в страната, през който, освен всичко друго, минават делата с най-голям материален и политически интерес, свързани с търговски спорове, искове за несъстоятелност, регистрация на политически партии...

Кой на кого симпатизира при предстоящия избор е ясно. В дните преди да се появи служебната бележка от болницата медиите на известен депутат и бизнесмен масирано атакуваха подкрепения от съдиите кандидат (който защитавал "лобистки и чужди интереси"). За сметка на това определиха споменатия бивш председател като олицетворение на "опита и независимостта". Затова изборът пред съдийската колегия на ВСС бил "повече от лесен". Явно обаче не е чак толкова лесен - картите са белязани, но не е ясно дали ще се намери кой да ги изиграе докрай.

Климатът за инвестиции в България е под нулата.

Капитализъм + електрификация


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Да, "КЛИМАТЪТ за инвестиции в България е под нулата", през последните 10 години, което наистина е ТЪЖНО. Преминавам към статията "Токов удар". Думите "Какво ви интересува ЧАСТНА сделка. Собственикът има пълно право, вие какво му се бъркате? Изразява се ПОЧУДА, че чешката компания ЧЕЗ продава електроразпределения си бизнес в България". Ще уточним изложеното от г-жа Г.Върбакова:
  1. Сделката не е ЧАСТНА. От едната страна е Чешката държавна компания CEZ, която даде предварително съгласие, Българските активи на дружеството да бъдат купени от "Инерком";
  2. Бълг. активи са: "ЧЕЗ ел. разпределение Бг.", "ЧЕЗ електро", "ЧЕЗ трейд" и малки ВЕИ активи и недовършена централа на биомаса. Дружествата на ЧЕЗ в Бг., имат годишни приходи над 1.8 млрд лв.
  3. По Бълг. законодателство, сега следва предлаганата сделка да се обсъди от всички гледни точки, за да не се допусне никакъв проблем за потребителите на ток в цяла Западна България, включително столицата София.
  Сделката не е частна. Тя е сключена

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Тази сделка с ЧЕЗ си беше съмнителна още когато тя дойде в БТ. Каква е логиката нашата държавна Електрофикация да става Чехска ДЪРЖАВНА? Да ми го обяснят това пазарните талибани от ИПИ. И отгоре на това първата работа на чехите беше да назначат една известна мутра в управата със "скромната" заплата 30 хил.лв месечно.

 • 3
  radkopiratko avatar :-|
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ

  Всичко това се прави с цел Мамашка да контролира парични потоци/отиващи към россия , власт /да бута и назначава правителства / и най вече токсичното руско влияние над Балканите . Не вярвайте на тези инвеститори от чешки произход , те са пратеници на Кремлин за директна атака върху България за да я изведат от ЕС И НАТО и да ни погубят .

 • 4
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  Доколкото разбирам, чехите от 2010г. се опитват да се отърват от бизнеса си у нас. Щото тук всичко е стабилно и цъфтим... Ако могат да вземат някакви пари и да изчезнат, много им пука какво ще се случи на овчия български народ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK